-
evo s jednog zgodnog linka
http://www.coolinarika.com/zdravlje/...ne/celijakija/
Celijakija
Dodatne preporuke
Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten; njega ima u žitaricama, pšenici, raži, ječmu i zobi.
"Gluten je bjelančevina prolamin, a zove se glijadin u pšeničnom brašnu, sekolin u raži, hordein u ječmu i avenin u zobi. Gluten izaziva teško oštećenje sluznice tankoga crijeva, što dovodi do umanjene apsorpcije hrane, pa oboljeli treba biti na strogoj bezglutenskoj dijeti cijeli život.
Prvo i osnovno pravilo jest da prehrana mora biti bezglutenska. To znači da se izbacuju sve namirnice koje sadrže žitarice: raž, ječam, pšenicu i zob i u najmanjim količinama, ali naglašavamo da se oboljeli treba hraniti raznovrsnom hranom.
Najčešći vidljivi znakovi celijakije jesu povraćanje, povećan trbuh, proljev, mrzovoljnost i umor. Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi i kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten. Može se javiti i u odrasloj dobi.
Dopuštena hrana
Prvu skupinu čine bezglutenski proizvodi i žitarice koje ne sadrže gluten. To su bezglutenska brašna:
kukuruzno,
rižino,
sojino i druga brašna,
riža i prerađevine od riže.
Surogatna su brašna odlična i od njih možete napraviti kruh, peciva, kolače, ali ih isto tako možete naručiti gotove kod prodavača zdrave hrane.
U bezglutenskom brašnu ima vrlo malo vitamin a B, pa da bi se nadoknadio njegov manjak, treba jesti druge namirnice koje sadrže vitamine B grupe. To su meso, jaja, mlijeko, riža, proso, heljda, sezamove sjemenke, orasi, kvasac.
Postoji i bezglutenski kruh, rezanci, keksi, dvopek, mrvice te prerađevine od krumpira. Kupovni kukuruzni kruh sadrži gluten, pa ga treba izostaviti iz prehrane, čak i ako se zove kukuruzni kruh, jer i takav kruh sadrži pšenično brašno!
Druga skupina potrebne hrane sadrži raznovrsno voće i povrće. Pritom je korisno da se što manje kuha, a više jede sirovo. Oboljeli od celijakije mogu jesti sve voće i povrće. Budite oprezni kod suhih smokava - bijeli prah na njima često je brašno.
U treću skupinu ulazi hrana koja sadrži masnoće, šećer i začine. Ove namirnice treba uzimati što manje, jednako kao i zdravi ljudi."
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma