podižem ovaj topic jer sam već luda od proučavanja s čim i kako dijete uvoditi u čarobni svijet hrane. sve mi je jasno za gluten. toliko oprečnih informacija...ali primjedba:

dobro znamo da je zdravo uvođnje hrane i pažnja o vrsti hrane i starost dijeteta prije bila nepoznanica. imam hrpu frendica koje su odrasle na prežganom brašnu i mlijeku jer tada još nije bilo adaptiranog a da ne spominjem čime se sve hvale bake da su hranile bebe...koliko nas nije glodalo koricu kruheka do bar godinu dana? prema današnjim istraživanjim o štetnosti hrane mo bi svi bolovali od najmanje 3 smrtonosne ili doživotne bolesti. onda opet , hrana je bila "drugačija", prirodnija, prije nije bilo dijagnostike kao danas, ljudi su samo umirali rano a danas opet je duži životni vijek.... luda sam od svega.

možemo li dijecu učiniti preosjetljivima i manje otprnim ukoliko u najvećoj mogućoj mjeri pazimo na redoslijed uvođenja hrane? pazimo ko manijaci, a prvi susret u vrtiću/jaslicama, ma čim se makne iz mamine kuhinje će biti sa svim onim što smo pazili da ne zna da postoji. (ipak govorim da dok mogu utjecati na to što (ne)jede ću to iskoristiti, možda mu i stvorim zdrave životne navike - opet, koliko ih možemo stvoriti kada ih ne možemo baš svojim primjerom pružiti jer opet - kako su naši roditelji učili nas :shock: )