-
daklem, nastavak...
__________________________________________________ ________
kod neke se djece osjetilna integracija razvija bez napora tokom uobičajene igre i dječjih aktivnosti. kod drugih je, međutim, taj proces poremećen i to biva uzrokom problema u učenju, razvoju i ponašanju.
jean ayres zaključuje da se ti problemi javljaju kada vestibula ne funkcionira dobro. (vestibula - dio unutarnjeg uha odgovoran za ravnotežu; ne znam hr naziv, sori). dr ayres u svojoj knjizi "osjetilna integracija i dijete" kaže: "dobro modulirana vestibularna aktivnost je vrlo važna za održavanje smirenog, budnog stanja. vestibularni sustav također održava pobuđenost živčanog sistema uravnoteženim. vestibularni sistem koji nije dovoljno aktivan pridonosi hiperaktivnosti i ometanju pažnje, jer nedostaje njegov modulirajući utjecaj"
vestibula se može stimulirati na nekoliko načina. hiperaktivna djeca to čine tako da se neprestano kreću. na žalost, to im naročito ne koristi, jer vestibula takvo kretanje ne može prevesti u pravu stimulaciju mozga. radni terapeuti koriste cijeli spektar tehnika pokreta za stimulaciju vestibule, često s dobrim rezultatima.
u tomatisovoj metodi koristimo stimulaciju (baždarenim? filtriranim? nisam sigurna kako prevesti ovaj tehnički pojam, trebam tonskog inženjera koji zna što znači gated sounds) tonovima, zasebno ili u kombinaciji s tehnikama koje koriste pokret; često sa spektakularnim rezultatima.
desenzitiviziranje koštane provodljivosti
ako razmislite, uvidjet ćete da ne čujemo samo ušima.
kosti u našem tijelu, kao i naša koža, također su osjetljivi na zvuk. kada čujemo pucanj, glasan vrisak, ili lupanje vratima, naša tijela se instiktivno stresu, možemo se čak i naježiti. zvukovi koje osjete naše kosti idu direktno do unutarnjeg uha, bez ikakvog filtera koji bi prigušio njihov intenzitet. stižu u mozak bez signala upozorenja i zato izazivaju refleksnu reakciju. s druge strane, zvuci koje čuju naše uši bivaju prigušeni na ugodnu razinu intenziteta. osim toga, tijelo registrira zvuk neznatno prije nego što on stigne u uši, pa su uši unaprijed spremne na dolazak zvuka.
ljudi koji imaju neke tipove add-a i adhd-a čuju previše putem koštane provodljivosti. oni slušaju prvenstveno tijelom, umijesto ušima. to rezultira time da svi zvukovi dolaze direktno u unutrašnje uho, bez filtera koji bi prigušio njihov intenzitet i uklonio zvukove koji su nevažni. to je jedan od razloga njihovih pretjeranih reakcija. oni su na milost i nemilost onog što se događa oko njih, jer su nekako izgubili sposobnost usredotočenosti i isključivanja nepotrebne pozadinske buke.
__________________________________________________ ___________
evo, mrvicu po mrvicu... sori, sporo mi ide, jer uglavnom tipkam jednom rukom dok mi beba na drugoj doji...
nastavak slijedi...
ja sam stvarno oduševljena, kak se vama čini? sad još da vidim kakav će to učinak imati na učenje mog sina.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma