Kako se može doći do labradora koji se treniraju za djecu sa posebnim potrebama? Jeli zna netko ?
Kako se može doći do labradora koji se treniraju za djecu sa posebnim potrebama? Jeli zna netko ?
Pitala sam frendicu, kaže da je najbolje nazvati u školu pasa Vindor u Zagrebu i tražiti gđu. Saru. Ona je imala leglo retrivera koji su išli u školu baš za to, pa će ona najbolje znati kako doći do njih i gdje.
Udruga pasa vodiča: 01/4816155
Dođe se na razgovor, vide se potrebe djeteta i upisuje se na listu čekanja. Ako nađeš sam mladunče, moraš se s njima koordinirati jer se za terapijske pse mora uzimati samo provjereno leglo jer tipsi moraju iamti vrlo visoki prag tolerancije.
Mi imamo Tiu već 1,5 godinu i to toplo preporučam svim roditeljima
Ja sam zamalo naručila tu prekrasnu životinju, ali život mi je toliko pretrpan obavezama da se nisam usudila to napraviti. Osim toga, treba najprije biti siguran da dijete prihvaća životinje.
Moj sin je nekidan imao susret oči u oči sa dobermanicom mojih prijatelja. Pas je bio u autu u ograđenom prostoru, a moj ga je prijatelj pustio kratko van prije nego se svi potrpamo u njihovo auto. Pas je krenuo pronjušiti mog sina (a pas živi s dvoje male djece u stanu pa mu djeca nisu nepoznanica ). Moj je mališ udario u paniku i to mu je iskustvo bilo tako traumatično da je te večeri naučio riječ "prepasti", a jako teško uči riječi, pogotovo takve glagole.
vjeruj mi da se Denis bojao svake životinje iz blizine, a tek laveža pasa :/
Prvo smo na moru upoznali Abu - prekrasnu bijelu labradoricu, pa smo otišli u Udrugu i tamo se bolje upoznali sa slikama i dobio je plišanog psa.
A naša Tia je izabrana posebno za njegovu osjeljivost - emocionalan pas, nježan, mažljiv i uopće ne laje. Naravno - bijele boje
tek sad vidim ovo
da li trazite pse koji bi bili kao pomagaci djeci ili pse samo u funkciji radne terapije?
sara, neven (nesi skolica za pse) zeljko, tanja, mirena i jasna iz kossp-a su svojevremeno na goljaku radili sa prima terapiju sa djecom
klinci su recimo morali drzati ormu i psi su ih vukli, autisticari su imalu ok rezultate (vise se ni ne sjecam)
ako pokusavate dijete naviknuti na psa napravite to sa strucnom osobom i psom koj je socijaliziran na djecu sa posebnim potrebama, znaci, nazovite recimo saru, ili nevena, ili kossp i recite sto zelite i sigurna sam da ce vam izaci u susret
kossp je cini mi se otisao najdalje jer imaju savrsenu ekipu pasa spasioca, dio tih ljudi su nekad radili terapiju sa psima, i njihovi su psi u stanju dijete priviknut na psa
ne znam da li je u hr neko odskolovao psa za pomaganje djeci sa posebnim potrebama, postoji projekt sa psima vodicima za slabovidne ali sa njima nisam imala kontakt
ako imate konkretna pitanja na temu pasa, dajte recite pa da vam konkretno saznam ime i prezime kome da se obratite. nemojte kupovati psa iz "provjereno dobrog legla" jer to mozete dobiti jedino od ljudi koji se stvarno bave radom sa psima (ne uzgojem) i to su na zalost samo gore spomenuti, ostatak improvizira
pas koj radi terapiju se bas ne srece po literaturi jer ti psi imaju neke sasvim specificne kvalitete koje psu ne mozete usaditi treningom pa bi izbor steneta stvarno trebala obaviti vrlo iskusna osoba koja radi sa psima nakon sto se dobro upozna sa obitelji i djetetom
po meni pasmina nije presudan faktor kod odabira psa za takvo dijete ali bih se vjerovatno prvo raspitala o goldenima, labradosi su po nekim statistikama pasmina koja najcesce grize. malo je uzgoj zbog velike potraznje izmakao kontroli, znaju biti labilni i nisu bas najzdraviji, imaju ceste displazije kukova
stray_cat u hr već 4 godine se treniraju terapijski psi, koliko ja znam podijeljeno je preko 20 pasa.
više o tome na http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewt...050994#1050994
Ja sam udomila malu kuju jako mladi i skroz crnu upravo radi djeteta s posebnim potrebama.Zove se Tonnie i jako je poslušna i miroljubila i mješanka je labradora i šnaucera.Htjela bi je dat dresirat pa ako neko zna gdje i kako neka mi napiše broj telefona i osobu kompetentu za to.Jako bi bila zahvalna. :D
marijela, to je prekrasno, svakom djetetu, a pogotovo djetetu s pp je kućni ljubimac prava blagodat. Mi imamo terapijskog psa oko godinu i pol i naši dečki su se jako povezali s njim od prvog trenutka, ljubav na prvi pogled.
Svakako treba dresirati psa, pogotovo ako je stalno s djetetom, ali isto tako treba paziti kome ides na dresuru. Možda bi bilo dobro da se savjetujes s nekim u udruzi iz koje smo mi dobili peseke(http://www.psivodici.hr/), mislim da su oni kompetentni za takav savjet jer imaju dosta godina iskustva s terapijskim psima i dobro školovan kadar. Sretno!
osobno sam protiv termina dresura jer mi to ide u cirkus i uz zlostavljanje zivotinjamarijela prvotno napisa
ako zelis radnog psa sa njim trebas raditi ti jer se i ti moras nauciti sto i kako sa psom. ono kaj sam tu i tamo vidjala po zg da elipa nacukava pse koje kao trenira za slabovidne mi je bio zivi jad i mrcvarenje pasa
ne sjecam se da osim sare, nevena i kossp-a postoji neko u hr tko ti je u stanju to napraviti sa psom, gotovo da mogu reci da ostali prodaju maglu ako kazu da znaju sto i kako treba napraviti da se odskoluje pas za dijete sa posebnim potrebama. jos samo napomena da u kossp-u od svih tih silnih instruktora svega par ljudi moze pomoci oko takvih pasa
Ne znam zašto ti smeta rječ dresura, pa to je općeprihvaćeni naziv za školu koju trebaju proći svi psi koji "rade" sa ljudima. Meni dresura znači da je pas naučio osnovne komande, a sad to što svatko sebe može nazvati dreserom to je neka druga priča.
Naši psi (terapijski psi školovani u Udruzi za pse vodiče) su predivno odgojeni i naučeni biti vrlo nježni s djecom i pomagati im u svakodnevnim zadacima.
Za trenere terapijskih pasa imam samo pohvalu i divljenje za sve strpljenje prvo sa psima pa onda s obiteljima koje ih uzimaju k sebi.![]()
Dresura e uobičajen naziv za školovanje pasa,stvarno ne vidim zašto ti to smeta!!!
Mi idemo 26.5 u ZG da nas upoznaju u udruzi za školovanje pasa,jedva čekamo,moramo snimiti gdje živimo i malo našu curku u igri i ponjeti im! jako se radujem što će jedna plemenita životinja živjeti s nama!
evo ja sam bas sudjelovala u jednoj donaciji za pse vodice pa prepisujem iz kataloga ako nekome bude korisno:
http://www.psivodici.hr/
HRVATSKA UDRUGA ZA SKOLOVANJE PASA VODICA I MOBILITET
trg bana josipa jelacica 3
zagreb
tel: 4816 155
e-mail: udruga@psivodici.hr
Pink-os, pa to je predivno, tvoja će curica "procvjetati" sa pesekomPink-OS prvotno napisa
, super, super :D :D
Super
Neću fitiljiti, samo za informaciju: dresiraju se lavovi i tigrovi (divlje životinje), psi se školuju i obučavaju
Mi se dans vratili sa upoznavanja,upoznali smo kujicu Lunu,prekrasna je ,zri je bila oduševljena i davala Luni da joj jede iz ruke! instruktori su bili super i iznenadjeni kako malo dijete ima osjećaj za psa! ma sve super i sad čekamo,čekamo.......
O.T. ja imam labradoricu Laru bijelu staru oko 5g i predivna je, rado bi je parili kada bi mogli donirati te pse udrugama kojima trebaju...jer nemam kud s njima...pa ako netko zna treba li kojoj udruzi npr. za pse vodiće slijepih štenci koje bi 100% uzeli, mi bi onda svoju parili a ne sterilizirali.........
ti psi su poput ljudi i djece, ponašaj se kako se ponaša i obitelj, totalno poprimi osobine obitelji, jako je emotivna, vezana za članove obitelji, miroljubiva, obožava djecu i ljude, ne voli biti sama i obooožava jesti, malo je proždrljiva a najviše voli domaću hranu, kupovnu baš ne, pa se mora na to malo pripaziti......
Ivana, štenci za vodiče slijepih i terapeutske pse se ne uzimaju 'samo tako'. Kuja i parnjak moraju proći rigirozne testove karaktera, a napokon i štenci moraju zadovoljiti vrlo stroge uvjete da bi ih primili.
Radije steriliziraj kuju, pogotovo ako nema rodovnik i nije prošla snimanje kukova i uzgojni pregled.