pliz, pomagajte!!!!
imam dva dečkića-4,5 godine i 10 mjeseci.oni se jako vole, ali i...
stariji sve više viče na malenog, sve mu brani, gura ga, a počeo ga je i udarati kad mu smeta. maleni jadan plače, bojažljiv je čim vikne, ali ga bome zna i počupati ili ljutito zavrištati kad ga stariji naljuti.
kužim i jednog i drugog, ali nisam sigurna kako postupiti.
starijeg smo pripremali na dolazak mlađeg i sve je štimalo ok dok ja nisam završila u bolnici, muž sam s njima, ja došla doma, muž se vratio na posao, tako da su sve to promjene i njima.
tražila sam knjige po knjižarama, ali nisam našla ništa što bi pomoglo.
bake viču da starijeg treba učiti da dijeli igračke.
zašto bi stariji s jedne strane dao malom balavcu da slini njegove omiljene i do sad samo njegove igračke, a opet, zašto maleni ne bi pogledao?
za sad imamo dogovor da mali braco može pogledati i sliniti sve igračke, osim obožavnih ninja kornjači i igrački koje su mu presitne.
ukoliko stariji nešto ne da mlađem, pravilo je da mu prvo ponudi zamjenu i onda mu uzme svoju igračku. kad mlađi počupa bracu, povisim glas i izgovorim " ne čupati bracu, dragi braco "i pokažem kako.
pokušavam podjednako posvetiti pažnje jednom i drugom, ne vičem na starijeg kad udari mlađeg( mada se on posramljen sakrije ispod stola jer zna da je kriv), ali nekih drugih ideja nemam.
stariji ga zna tako lijepo grliti , pazi ga da ne dira utičnice( zaštičene) i odmah nas i njega upozorava na opasnost, pazi ga da ne padne s kreveta...
pretpostavljam da je to samo neka faza, ali nekako moram reagirati.
bebi moram pokazati da ga mogu zaštiti( jer mu u pogledu vidim da traži pomoć), a starijem dečkiću da i meni poneki put mali cmizdravac ide na živce i ljuti me, ali da on ne zna drukčije za sad.
čitali smo mi i slikovnice braco i seka, ali ništa ne pomaže
hvala vam, teško je gledati moje dvije ljubavi i pravedno odlučiti da nijednog ne povrijediš a opet ih poučiš suživotu