Dakle, mi smo bili na predavanju Andree Robertson "Roditi sigurno - roditi prirodno" i moram reci da nam se jako svidjelo.
MD je bio odusevljen i sad se totalno zagrijao za cijelu stvar.
Iako sam vecinu stvari vec znala zbog nekoliko godina citanja na Rodi i netu, uvijek se pokupi neka nova i zanimljiva informacija, a neke stvari sad smatram jos bitnijima.
No prvenstveno sam zeljela dobiti priliku da pitamo nekog kompetentnog, a nepristranog (mislim da vecina hrv doktora to, na zalost, nije) STO SA BLIZANCIMA!?!?!?
Evo "nekoliko" stvari koje sam si ja zapamtila kao bitne i/ili zanimljive :
- 80-85% zena moze bez problema roditi prirodnim putem, bez intervencija (taj postotak ukljucuje i blizanacke trudnoce)
(za preostali postotak je u velikoj vecini vec prije poroda poznat med.razlog zbog kojeg prirodan porod nece biti moguc)
- upravo te intervencije, nama prikazane kao neophodne ili korisne, cesto dovedu do potrebe za dodatnim intervencijama, te do komplikacija do kojih ne bi doslo da se zeni omogucilo da rodi prirodno i svojim tempom
KAKO NAS ORGANIZAM DOZIVLJAVA ODLAZAK U BOLNICU:
-svi sisavci radaju u svojim gnijezdima, tamo gdje se osjecaju najsigurnije
(npr. krave cesto se ne zele oteliti samo ako ih se gleda, jobile trkacih konja nikako se ne smije ometati, jer tad dolazi do komplikacija - zbog iste igre hormona kao i kod nas)
- jedino mi, umjesto kad osjetimo trudove, da se smirimo, i zavucemo u nase "gnijezdo" pojurimo u bolnicu, jer su nam rekli da cemo tamo biti najsigurniji
- ali nase tijelo to ne misli!
- dolaskom u bolnicu ono dozivljava vrstu soka i cesto koci porod, tako da izlucuje adrenalin
- sto je visa razina adrenalina to je niza razina oksitocin (hormon ljubavi), a on nam potice trudove i otvaranje, te salje signal mozgu da nam treba endrofin kako bi nam olaksao bolove
- dogada se da zenama pri dolasku u bolnicu stanu trudovi ili se uspore, a isto tako i otvaranje
- osim sto nam smanjuje razinu hormona neophodnog za radanje, pocinje stiskati misice maternice koji se nalaze na njenom izlazu i inace sluze za zatvaranje i stezanje maternice nakon poroda
- sad imamo dvije vrste misica koje rade - prve koji tiskaju bebu van i jedna koji ju drze unutra - bolovi su jako jaki, a efekta nema
- to nije nista cudno, jednostavno, nase tijelo nije sigurno da tu zeli roditi i spremno je bebu drzati na sigurnom
DRIP I EPIDURALNA
- posto trudovi nisu onakvi kakve bi med. osoblje zeljelo, idu nam "pomoci" s dripom, a on je umjetan oksitocin i nase tijelo ga ne prepoznaje na isti nacin kao prirodan
- inace kod lucenja prirodnog oksitocina, nas mozak dobiva informaciju da mu treba pomoc, jer nas jako boli, te zapocinje povecano lucenje endrofina, koji je prirodan opijat i umanjuje nam bolove, te nakon poroda izaziva poseban osjecaj
(Andree Robertson je to usporedila sasa sprinterima, koji u trku krenu sa puno snage i trce ko ludi, no u jednom trenutku se tocno moze vidjeti kako im je tesko i kako vise nemaju snage, osijecaju se kao da ne mogu vise, ali s obzirom da imaju iskustva, oni znaju ako izdrze jos samo malo i "probiju zid" da ce moci istrcati do kraja – tj. znaju da ce im biti poslan dodatan endrofin i posluziti im kao vjetar u leda.
U tim trenucima oni su jako koncentrirani i ne vide nista oko sebe (to bi trebalo omoguciti i zenama pri porodu), te na kraju utrke mozda isti tren nisu ni svijesni sto su postigli, ali ubrzo to uvidaju i preplavljuje ih jedan jako poseban osjecaj, opet izazvan endrofinom, iako su fizicki iscrpljeni)
- dakle, kad nam daju drip, nama trudovi postaju jaci, ali nema endrofina koji ce nam to ublaziti, pa nam velikodusno daju epiduralnu (+nema kretanja!)
- sve sto smo primili tokom poroda uslo je i u bebu, a to bas nije najzdraviji pocetak zivota
- hormoni su nam totalno zbrckani…
POLOZAJ TIJELA PRI PORODU
- zene prije nisu radale lezeci na ledima (niti danas radaju u svim kulturama ili ako imaju izbora)
- to je najgori moguci polozaj za zenu i bebu
-ako zena stane i rasiri noge (moze biti uspravno, poluskvrcanih nogu, klecati…nije bitno, glavno da joj pase) kosti zdjelice se razmaknu (zaboravila sam, mislim da se radilo o neka 2 cm…)
- ako zena lezi zdjelica je fiksna
- ako se uz rasirene noge jos i nagne prema naprijed (podize se, mislim da je to trticna kost i onaj kraj nase kraljeznice – ostatak naseg repa i stvara se jos dodatnog prostora (mislim da oko 1.5cm)
= rasirimo li noge i nagnemo se prema naprijed stvaramo bebi dodatnih 25% prostora za prolaz kroz nasu zdjelicu!!!!!+ posto stojimo i sila teza mu pomaze pri izlasku, te su nase kosti cijelo vrijeme gibljive
KRETANJE PRI PORODU, DRIP, CTG
- za dizanje iz kreveta je rekla da se jednostavno dignemo, jer nam to nitko ne moze za zbilja zabraniti
(na komentar jedne osobe da je njena prijateljica bila vezana 14 sati, je Andree Robertson ostala zgranuta i rekla da je to jednostavno barbarski)
- da nije tocno da se ne smijemo kretati tj. stajati ili sjediti ako imamo drip ili ctg
- da povedemo partnera i da njegov glavni zadatak bude da nam stvara mirno okruzje, da ne dopusti da nas uzrujavaju i da nam rade nesto sto mi ne zelimo
- prigusiti svijetla (za smanjenje stresa, spustanje adrenalina…)
- ako ne dopustaju, onda nas partner moze samo prekriti nekom tkaninom
- ovaj je konkretan prijednog dala:
da se dignemo iz kreveta, sjednemo na stolicu uz krevet, naslonimo se rukama na njega, a ispod si stavimo jastuk, a partner nas prekrije plahtom, kucnim ogrtacem ili bilo cim sto moze posluziti i da se koncentriramo, a on da sve (nepotrebne stresove)drzi dalje od nas.
-tako ce nam navodno teze prici i napraviti nam nesto bez naseg znanja i protiv nase volje
- da ne zurimo u bolnicu, vec da doma ostanemo sto duze
VAGINALNI PREGLEDI TOKOM TRUDNOCE
- inace za vaginalne preglede tokom trudnoce je isto ostala u cudu i rekla kako se u australiji oni ne smiju raditi, jer se tako samo povecava mogucnost infekcije, te da bi taj doktor koji na svakom pregledu radi vaginalni bio tuzen za sexualno zlostavljanje
- cure su joj objasnile da oni to rade jer kao moraju provjeriti da li se otvaramo, te da nam da taj nacim nabijaju osjecaj odgovornosti i krivnje, te da stvaraju osjecaj kod zena da je to zbilja neophodno, jer inace dovode u opasnost svoju bebu
- ona je ponovo rekla da to nema smisla, jer samim tim pregledima povecavamo sansu za komplikacije
- da je vecina prvorodki itekako dobro zatvorena
- da kod drugo i viserodki nije nista neuobicajeno da su malo otvorene i da to uopce nije nista strasno
-da sada u australiji sad doktori moraju traziti pristanak pacijenta za svaku stvar
- da sad rade na tome da se vaginalni pregledi potpuno izbace iz ginekoloske prakse
- da ne potpisujemo parir pri dolasku u rodiliste kojim im dajemo pravo da sami interveniraju
-da je ta praksa prije postojala i u australiji
-dokazano je da oni nemaju nikakvu pravnu osnovu to traziti od nas pri dolasku
Mi smo ju bas bili pitali za duplice, jer sve sto je rekla zvucalo je jako lijepo i vecinu toga sam znala, ali nisam znala da li ista od toga mogu primijeniti na duplice.
Evo sto je ona rekla:
- da ne vidi nikakav smisao odlaska u bolnicu samo zato sto se radi o blizanackoj trudnoci
(nekoliko puta je u cudu pitala "Ali zasto?"
Netko joj je objasnio da je to kod nas praksa cim se utvrdi bliz. trudnoca i ukratko rekao kako se tretira, no njoj je i dalje to bilo cudno i neopravdano
- da ako je trudnoca uredna, do poroda ostanem doma, da jednostavno ne idem u bolnicu i nekoliko puta ponovila MD "Keep her out of hospital as long as you can! Keep her out of hospital!"
- da je blizance u principu lakse roditi jer su manji (po njoj epizotomija je sasvim nepotrebna…)
- da se kod blizanaca nikako ne bi smjela koristiti epiduralna, jer je za drugog duplica vazno da se rada iz okomitog polozaja kako bi mu sila teza pomogla da se okrene prema dolje
(sad mene zanima da li svi oni porodi u kojima se prvi bebac rodi vaginalno, a drugi na carski, zbilja moraju uvijek zavrsavati tako, ili bi se dobar dio njih rodio vaginalno samo da je mama bila u okomitom polozaju i da su im dali sansu da se okrenu)
- na nase pitanje sto sa rezanjem pupcane vrpce je odgovorila da ce nam vjerovatno prvom odmah prerezati, ali da ona doma ima snimljen POROD BLIZANACA U VODI GDJE NI JEDNOM NISU PREREZALI PUPCANE VRPCE, ali da mi to u Hrvatskoj vjerovatno necemo uspijeti dobiti s obzirom na to sto je cula.
Evo, nadam se da nije predugacko ili dosadno za citanje.
Predavanje je trajalo nesto vise od dva sata i bilo je zbilja zanimljivo ispricano, pa je ovo samo mali dijlelic.