Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Kako u hr bolnici okrenuti vodu na svoj mlin.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kako u hr bolnici okrenuti vodu na svoj mlin.

Ja sam jedan od sudionica 2-dnevne radionice o prirodnom porodu koju je jučer i prekjučer u ZG održala Andrea Robertson, svjetska faca na području edukacije o prirodnom porodu.

Radionica je bila potpuni uspjeh a naučili smo (ono što smo u dubini duše oduvijek znali) da su najjednostavnije stvari obično i najbolje.

E sad, kako se to sve može primjeniti na hr rodilišta? Ja ću to probati sažeti sa svog kuta gledanja.

1. Predlažem svakako da si napravite plan poroda, kratak i jasan (upotrebljavajte fraze: željela bih, a ne hoću-neću)

2. Također preporučujem da si na jedan papir ispišete sve moguće podtke o sebi i suprugu (ime, prezime, stručna sprema, zaposljenje, datumi rođenja, preboljene bolesti, godine braka, broj djece gjde su rođena i kada, broj trudnoća, pobačaji, prva menstruacija, zadnja menstruacija, krvna grupa, broj pregleda u trudnoći, broj ultrazvuka, kad ste osjetili bebicu...) sve čega se možete sjetiti. To će vam pomoći da ne morate u trudovima odgovarati na nebulozna pitanja.

3. Potpis bjanko obrasca: potpišite ali prethodno na obrazac dopišite da želite da vas se o svakoj pojedinoj intervenciji obavijesti i da se traži vaše dodatno dopuštenje. Jer ako potpišete samo tako, onda vaše riječi, mole i zahtjevi samo lete ko komarci po rađaoni, a nemaju apsolutno nikakvog efekta, a ako ne potpišete, opet, vaši zahtjevi neće biti nigdje evidentirani.
    Andrea je predložila da ukoliko imate neki specifični zahtjev (možete biti gruda koja će pokrenuti lavinu) da napišete pismo na više adresa u bolnicu u kojoj želite to ostvariti sa argumentima zbog kojih to želite i razlogom zašto vam to ne bi smijelo biti uskraćeno. Npr. da se želite poroditi u čučečemo stavu koji je dokazano najbolji, a za njega ne treba nikakvo dodatno financijsko ulaganje, već samo dobra volja. Ili da na porodu želite imati svoj jastuk ili svoju prijateljicu i li bilo šro drugo. Netko od nadležnih bi vam trebao odgovoriti, i ako je potvrdan, vi taj odgovor fotokopirajte i imajte uz sebe u nekoliko primjeraka i pri ulasku recite da ste se tako dogovorili sa nadležnima.

4. Naglasite da ste informirani o porodu i da želite da se poštuju vaša prava na odabir, te da preuzimate odgovornost za svoje odluke.
    I nemojte zaboraviti da vam ni u kojem slučaju NE SMIJU napraviti nešto što vi ne želite (to spada u vaša osnovna ljudska prava) ali da će na sve oguće načine pokušati IZMANIPULIRATI vaš pristanak na intervencije, a naročito se rado koriste argumentom da će vam dijete umrijeti.

Jučer je bilo riječi o 4 pitanja koja uvijek morate postaviti kad vas pokušavaju privoliti na intervenciju (Zapamtite riječ DONA)
    D-dobrobiti -koje su dobrobiti tog postupka za mene i za dijete?
    O- opasnosti - Koje su opasnosti toga?
    N- ništa - što će se dogoditi ako ne učinimo ništa?
    A- alternative- Što drugo se može učiniti?

5. I ono što je još jako bitno je stvoriti si "sigurnu" atmosferu. Sigurnu u smislu da se rodilja osjeća sigurno i opušteno, da se može isklučiti i uči u svoj svijet, da razina endorfina bude visoka, a razina adrenalina niska.
    Prijedlozi su bili da uzmete pleyer sa slušalicama i stavite ne oči ona sjenila ili da se pokrijete preko glave s plahtom. Tako dajete okolini do znanja da želite da vas ostave na miru.

6. Vaginalni pregledi nisu neophodni (Andrea Roberson se nije mogla načuditi na našu praksu učestalih vaginalnih pregleda) i imate ih pravo odbiti.

7. A najbitniji od svega je položaj i samo položja, a koji definitivno nije ležeći i poluležeći. Najbolji položaji su oni gje eje tijelo uspravno ili nagnuto prema naprijed (dakle čučeći, stojeći, klečeći i varijante toga)
    i nema medicinski opravdanog razloga da vas osoblje bolnice u tome sputava

8. Rodilju se ni u kom slučaju ne smije voditi tijekom drugog porođajnog doba (tiskaj, nemoj tiskati, diši, jače, nemoj prestati, kakaj :shock: ...) već bi primalje i doktori za to vrijeme trebali "sjediti na rukama" - naravno pod pretpostavkom da je porod potpuno nemedikaliziran i da je žena u njoj odgovarajućem položaju. Tu je posebno spomenula štetnost konstantnog tiskanja u trudu, jer u biti je prirodan nagon za tiskanjem u malim intervalima od 5-6 sekundi unutar jednog truda i tako bi na taj nagon trebalo i odgovarati.

Ako se sjetim još čega, napisat ću.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Poslid

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Jazzmama, ne postoje kod nas propisi da se nekoga od osoblja natjera na edukaciju o dobrobitima prirodnog poroda. Osim toga, ne žele niti sve žene prirodan porod.
    Stvar je u tome da oni ne smiju onemogućavati prirodan porod onim majkama kojima je to prvi izbor (iako na kraju uvijek može završiti drugačije).
    U skoro svim bolnicama postoje uglavnom dvije struje: jedna za "aktivno vođeni" (čitaj medikalizirani, usmjeravani porod), a druga koja se zalaže da prva opcija bude uvijek prirodni porod.
    Ono što mi možemo na ovom forumu učiniti: surađivati sa ovom drugom grupom, razmjenjivati preporuke, imena osoblja koje spada u tu grupu, svoja iskustva, pokušati stupiti s njima u kontakt prije poroda itd., a kloniti se s druge strane ovih drugih.
    Ako imamo peh pa nam je u smjeni kompletno osoblje za varijantu "vođenog" poroda, onda vrijede cake koje Poslid navodi.

I ne zaboravite: morate reći svoje stavove, jer ne žele sve žene prirodan porod, a kako da oni znaju u koju grupu rodilja spada ako ne kaže.

I još nešto: ako se rodilja ne izjasni, čak i ovi koji su naklonjeni prirodnim i alternativnim opcijama, drže se po strani, i ne "talasaju". Zato što uvijek riskiraju da im netko od kolega kaže: vidite da to što preporučate rodilje ne žele, one žele malo "dripeka" da bude sve brže gotovo (što je i istina za jedan dio žena).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim da je važno reći da apsolutno sve to vrijedi za normalnu trudnoću i porod koji uredno ide.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Slažem se

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma ustvari ovo što je Poslid napisala vrijedi univerzalno za sve varijante.

I kad porod zapinje, uglavnom postoji više opcija. Primjer: trudovi se prorijede, oslabe, možeš dati drip, a možeš pokušati opustiti ženu gašenjem svjetla, pokrivanjem da joj bude toplo, davanjem lopte, predlaganjem da prošeta, da ode na wc!! ako joj se piša (a ne da se stišće jer se boji da joj ne pobjegne), da je muž izmasira, da netko kaže nešto smiješno, da je primalja primi za ruku i kaže nešto lijepo, da ....

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Poslid . Ovo će mi jako dobro doći uskoro :D

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

slažem se

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Apsolutno da, stvoriti sigurno i udobno okruženje rodilji. Ja sam samo mislila na užasne situacije npr. kada jako padnu otkucaji bebinog srca zbog mrvicu uske zdjelice - kao u mom slučaju ili slično.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pitanje što je bio razlog padanja otkucaja kod bebe. Možda je to samo bio normalan, prirodni i nimalo zabrinjavjući tijek proda (bebi padaju otkucaji u trudu, pa se vrate). A malo uža zdjelica se jako dobro može kompenzirati pravim položajem (pokazivala nam je Andrea na kosturu zdjelice).

Sjetila sam se nešto novo.

U novije vrijeme javlja se sve više postaničnog položaja (ne poprečni položaj bebe, nego kad glavica nije okrenuta tako da lice gleda prema kičmi nego postrance i onda glava zapinje) Razlog tome je najvjerojatnije sjedalački način života i navika da se trudnica odmara tako da se zavali u poluleđeći ili polusjedečki položaj s podignutim nogama. Bolji način sjedenja bi bio da opkoračite stolac naopačke i naslonite se na naslon stolice. Možete staviti smotani ručnik ispod pete da vam ne visi u zraku. Ovaj položaj je udoban za odmor, možda se nađe netko i da vas malo masira, a dobar je za pravino postavljanje dijeteta u zdjelici.

Kad porod počne u takvog postarničnog položaja najbolje je pokušavat biti što više u uspravnom ili klečećem položaju, nagnuti prema naprijed i micati što više bokovima da se bebu "natjera" da se pokrene.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam bila na predavanju u petak i bilo mi je krivo što je radionica bila popunjena,
    sve što si navela spominjala je na predavanju, al naravno ne tako opširno kao što je mogla na radionici

poslid hvala na trudu

jako sam sretna što sam imala priliku čuti ovako korisne informacije kratko pred porod

i još jedan njen savjet, što kasnije dođete u bolnicu, smanjuje se mogućnost i raspon nepotrebnih intervencija

a ja bih rekla, za one koje nisu sigurne i boje se da ne bi bilo prekasno, neka dođu pred bolnicu i tamo šetaju, jedu piju i što ih već volja pa ako prigusti, blizu ste

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa

a ja bih rekla, za one koje nisu sigurne i boje se da ne bi bilo prekasno, neka dođu pred bolnicu i tamo šetaju, jedu piju i što ih već volja pa ako prigusti, blizu ste
    Ovaj savjet mi se jako sviđa

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa
    Citiraj aries24 prvotno napisa

Ovaj savjet mi se jako sviđa

ja sam ovo napravila drugi i treci put. ne iz straha, vec zato jer zivim na selu, treba mi 10-ak minuta voznje u normalnom stanju, ne podnosim voznju pod trudovima i tako mi se cinilo da je bolje doci ranije pa se opustat pred ulazom...

i tako je i bilo.

drugi put sam usla u rodiliste oko 10, rodila u podne, treci put sam dosla oko 6, rodila u 7.30...

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

super informacije. :D

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Poslid , spremljeno na komp za slijedeći porod.
    Iako se nadam da će do tada i osoblje biti više naklonjeno i obrazovano o prirodnom porodu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isprintano
    u dva primjerka: za mene i MM-a

Datum pristupanja
    May 2005
    41

Početno

Poslid . Hvala. Hvala. Hvala.

Meni je termin u 6mj -vž rodilište.
    Molim te na PP imena prirodno orijentiranih primalja.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Poslid, hvala! :D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

:D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Poslid, kakvi su ti dojmovi o Andreii, da li i po čemu se razlikuje od naših primalja i liječnika?

Kaj je rekla za ctg?
    Kaj je rekla za epiziotomiju u odnosu na rizik puknuća ako se ona ne napravi?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Poslid, kakvi su ti dojmovi o Andreii, da li i po čemu se razlikuje od naših primalja i liječnika?

Kaj je rekla za ctg?
    Kaj je rekla za epiziotomiju u odnosu na rizik puknuća ako se ona ne napravi?
    dok se ne javi Poslid, ja cu napisati sto je mene jako zacudilo kada govorimo o epiziotomiji tj. zastiti medjice od pucanja.
    naime, bila sam ubijedjena da mi je upravo babica na drugom porodu spasila medjicu zato sto ju je masirala.
    Andrea je rekla 'primalje, kada porod pocne, drzite ruke na ledjima" (dakle, nema vaginalnih pregleda, nema masaze medjice).
    Zasto?
    zato sto kada glavica krene, koza medjice je jako nategnuta i bilo kakav dodir moze uzrokovati pucanje. jedino sto je dozvoljeno je da primalja umoci gazu ili mali rucnik u toplu vodu i blago ga prisloni na medjicu. vlaznost i toplina pomazu pri opustanju i rastezanju tkiva.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ctg nije ni spominjala. vjerujem da nije ni znala koliko se kod nas upotrebljava... puno toga, kod nas uobicajenog, ju je iznenadilo (neugodno) i zaprepastilo.
    who kaze da je ctg nepotreban i nepouzdan i da je dovoljno povremeno koristenje fetoskopa.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo ono što kaže momze, u pravilu međica se ne dira. I ako se ne tiska po zapovjedi i ako žena ne leđi na leđima, vjerojatnost da međica popuca je minimala. Bio nam je prikazan jedan slučaj puknuća međice, kad je ručica bila na glavici, pa je išla zajedno s glavicom van, ali je puknuće bilo samo površinsko.

Andrea je inače jedna jako jako jednostavna žena, govori jednostavnim jezikom i vrlo je topla osoba. Mene je u jednom trenutku podsjetila na baku Mraz

Ctg je nešto o čemu ona uopće ne razmišlja. Ona drvena slušalica i jedan aparatić koji se kao mikrofon prisloni na trbuh na minutu, sve je što je potrebno.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Spremljeno, isprintano.

Thanx

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    ctg nije ni spominjala. vjerujem da nije ni znala koliko se kod nas upotrebljava... puno toga, kod nas uobicajenog, ju je iznenadilo (neugodno) i zaprepastilo.
    who kaze da je ctg nepotreban i nepouzdan i da je dovoljno povremeno koristenje fetoskopa.
    U nekoj pauzi smo pričali i o ovome, i Andrea se slaže s ovim who stavom, spomenula je i neko istraživanje o tome kako je konstantan nadzor ctgom samo povećao količinu intervencija u porodu, uključujući i krajnju - carski. Po njoj, ctg ne bi smio ograničavati rodiljino kretanje, odnosno uspravni položaj, nikako je prisiljavati na ležanje. Isto tako kaže da fetoskopom treba znati poslušati, odnosno da zahtijeva malo prakse, za očekivati je da kod nas te prakse baš i nema.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a kaj je ona po formalnom obrazovanju?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj Felix prvotno napisa
    U nekoj pauzi smo pričali i o ovome, i Andrea se slaže s ovim who stavom, spomenula je i neko istraživanje o tome kako je konstantan nadzor ctgom samo povećao količinu intervencija u porodu, uključujući i krajnju - carski. Po njoj, ctg ne bi smio ograničavati rodiljino kretanje, odnosno uspravni položaj, nikako je prisiljavati na ležanje. Isto tako kaže da fetoskopom treba znati poslušati, odnosno da zahtijeva malo prakse, za očekivati je da kod nas te prakse baš i nema.
    Isto tako, konstantan ctg nadzor na način na koji se koristi u većini naših rodilišta - tako da je rodilja sama (ili s partnerom) s ctgom, nema nikakvog smisla.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono što sam u prvom postu napisala o vaginalnim pregledima, da ih treba izbjegavati, da pojasnim.

Kao prvo znamo da je vaginalni pregled vrlo neugodan i svaka ga žena doživljava kao ulazak u njenu intimu i zato joj se povisi adrenalin - a to je loše. Osim toga, mogu vam reći "joj, još uvijek ste samo 4 cm otvoreni" a vi imate osjećaj da ćete se u tom trenutku raspalakti i da ćete skočiti sa stola jer ste prošli 2 sata žestokih trudova a ništa se nije dogodilo. I opet vam skoči adrenalin.
    Naime svaki rast adrenalina djeluje tako da se kružni mišići oko ušća stežu i ne dozvoljavaju dalje otvaranje. To se npr. dogodi kad vas pregledaju, i onda se taman opustite, endorfini i oksitocin počnu djelovati, adrenalin padne, a onda opet dođe novi vaginalni pregled. I tako u krug. Rekla je Andrea da uopće ne shvaća kako se žene u takvim uvjetima uopće mogu poroditi.

A otvaranje? To je jako individualno. Imate slučajeva kad je žena otvorena 6 cm i u pol sata se potpuno otvori, a može se to i produžiti. Dakle vaginalni pregledi nemaju puno smisla.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nama su na tečaju rekli da ctg zato, što je često rodilja duže periode sama, pa onda oni kao već po zvuku onog bipanja čuju ako se nešto događa i dođu.
    Nešto kao kontrola na daljinski.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rekla je Andrea da uopće ne shvaća kako se žene u takvim uvjetima uopće mogu poroditi.
    kak ne shvaća, pa s dripom fino ste joj trebale objasniti.
    I ja se ponekad pitam, od toliko čačkanja i tjeskobnih uvjeta, agresivnog, hladnog ponašanja osoblja, kako se uopće uspijevamo poroditi.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nešto kao kontrola na daljinski.
    (odnosno, da nije tuzno, bilo bi smijesno)

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako je JAVNO PREDAVANJE doživjela jedna forumašica sa foruma trudnoća.net
    Dakle, mi smo bili na predavanju Andree Robertson "Roditi sigurno - roditi prirodno" i moram reci da nam se jako svidjelo.
    MD je bio odusevljen i sad se totalno zagrijao za cijelu stvar.
    Iako sam vecinu stvari vec znala zbog nekoliko godina citanja na Rodi i netu, uvijek se pokupi neka nova i zanimljiva informacija, a neke stvari sad smatram jos bitnijima.

No prvenstveno sam zeljela dobiti priliku da pitamo nekog kompetentnog, a nepristranog (mislim da vecina hrv doktora to, na zalost, nije) STO SA BLIZANCIMA!?!?!?

Evo "nekoliko" stvari koje sam si ja zapamtila kao bitne i/ili zanimljive :

- 80-85% zena moze bez problema roditi prirodnim putem, bez intervencija (taj postotak ukljucuje i blizanacke trudnoce)
    (za preostali postotak je u velikoj vecini vec prije poroda poznat med.razlog zbog kojeg prirodan porod nece biti moguc)

- upravo te intervencije, nama prikazane kao neophodne ili korisne, cesto dovedu do potrebe za dodatnim intervencijama, te do komplikacija do kojih ne bi doslo da se zeni omogucilo da rodi prirodno i svojim tempom

KAKO NAS ORGANIZAM DOZIVLJAVA ODLAZAK U BOLNICU:

-svi sisavci radaju u svojim gnijezdima, tamo gdje se osjecaju najsigurnije
    (npr. krave cesto se ne zele oteliti samo ako ih se gleda, jobile trkacih konja nikako se ne smije ometati, jer tad dolazi do komplikacija - zbog iste igre hormona kao i kod nas)

- jedino mi, umjesto kad osjetimo trudove, da se smirimo, i zavucemo u nase "gnijezdo" pojurimo u bolnicu, jer su nam rekli da cemo tamo biti najsigurniji

- ali nase tijelo to ne misli!

- dolaskom u bolnicu ono dozivljava vrstu soka i cesto koci porod, tako da izlucuje adrenalin

- sto je visa razina adrenalina to je niza razina oksitocin (hormon ljubavi), a on nam potice trudove i otvaranje, te salje signal mozgu da nam treba endrofin kako bi nam olaksao bolove

- dogada se da zenama pri dolasku u bolnicu stanu trudovi ili se uspore, a isto tako i otvaranje

- osim sto nam smanjuje razinu hormona neophodnog za radanje, pocinje stiskati misice maternice koji se nalaze na njenom izlazu i inace sluze za zatvaranje i stezanje maternice nakon poroda

- sad imamo dvije vrste misica koje rade - prve koji tiskaju bebu van i jedna koji ju drze unutra - bolovi su jako jaki, a efekta nema

- to nije nista cudno, jednostavno, nase tijelo nije sigurno da tu zeli roditi i spremno je bebu drzati na sigurnom

DRIP I EPIDURALNA

- posto trudovi nisu onakvi kakve bi med. osoblje zeljelo, idu nam "pomoci" s dripom, a on je umjetan oksitocin i nase tijelo ga ne prepoznaje na isti nacin kao prirodan

- inace kod lucenja prirodnog oksitocina, nas mozak dobiva informaciju da mu treba pomoc, jer nas jako boli, te zapocinje povecano lucenje endrofina, koji je prirodan opijat i umanjuje nam bolove, te nakon poroda izaziva poseban osjecaj

(Andree Robertson je to usporedila sasa sprinterima, koji u trku krenu sa puno snage i trce ko ludi, no u jednom trenutku se tocno moze vidjeti kako im je tesko i kako vise nemaju snage, osijecaju se kao da ne mogu vise, ali s obzirom da imaju iskustva, oni znaju ako izdrze jos samo malo i "probiju zid" da ce moci istrcati do kraja – tj. znaju da ce im biti poslan dodatan endrofin i posluziti im kao vjetar u leda.
    U tim trenucima oni su jako koncentrirani i ne vide nista oko sebe (to bi trebalo omoguciti i zenama pri porodu), te na kraju utrke mozda isti tren nisu ni svijesni sto su postigli, ali ubrzo to uvidaju i preplavljuje ih jedan jako poseban osjecaj, opet izazvan endrofinom, iako su fizicki iscrpljeni)

- dakle, kad nam daju drip, nama trudovi postaju jaci, ali nema endrofina koji ce nam to ublaziti, pa nam velikodusno daju epiduralnu (+nema kretanja!)

- sve sto smo primili tokom poroda uslo je i u bebu, a to bas nije najzdraviji pocetak zivota

- hormoni su nam totalno zbrckani…

POLOZAJ TIJELA PRI PORODU

- zene prije nisu radale lezeci na ledima (niti danas radaju u svim kulturama ili ako imaju izbora)

- to je najgori moguci polozaj za zenu i bebu

-ako zena stane i rasiri noge (moze biti uspravno, poluskvrcanih nogu, klecati…nije bitno, glavno da joj pase) kosti zdjelice se razmaknu (zaboravila sam, mislim da se radilo o neka 2 cm…)

- ako zena lezi zdjelica je fiksna

- ako se uz rasirene noge jos i nagne prema naprijed (podize se, mislim da je to trticna kost i onaj kraj nase kraljeznice – ostatak naseg repa i stvara se jos dodatnog prostora (mislim da oko 1.5cm)

= rasirimo li noge i nagnemo se prema naprijed stvaramo bebi dodatnih 25% prostora za prolaz kroz nasu zdjelicu!!!!!+ posto stojimo i sila teza mu pomaze pri izlasku, te su nase kosti cijelo vrijeme gibljive

KRETANJE PRI PORODU, DRIP, CTG

- za dizanje iz kreveta je rekla da se jednostavno dignemo, jer nam to nitko ne moze za zbilja zabraniti
    (na komentar jedne osobe da je njena prijateljica bila vezana 14 sati, je Andree Robertson ostala zgranuta i rekla da je to jednostavno barbarski)

- da nije tocno da se ne smijemo kretati tj. stajati ili sjediti ako imamo drip ili ctg

- da povedemo partnera i da njegov glavni zadatak bude da nam stvara mirno okruzje, da ne dopusti da nas uzrujavaju i da nam rade nesto sto mi ne zelimo

- prigusiti svijetla (za smanjenje stresa, spustanje adrenalina…)

- ako ne dopustaju, onda nas partner moze samo prekriti nekom tkaninom

- ovaj je konkretan prijednog dala:
    da se dignemo iz kreveta, sjednemo na stolicu uz krevet, naslonimo se rukama na njega, a ispod si stavimo jastuk, a partner nas prekrije plahtom, kucnim ogrtacem ili bilo cim sto moze posluziti i da se koncentriramo, a on da sve (nepotrebne stresove)drzi dalje od nas.
    -tako ce nam navodno teze prici i napraviti nam nesto bez naseg znanja i protiv nase volje

- da ne zurimo u bolnicu, vec da doma ostanemo sto duze

VAGINALNI PREGLEDI TOKOM TRUDNOCE
    - inace za vaginalne preglede tokom trudnoce je isto ostala u cudu i rekla kako se u australiji oni ne smiju raditi, jer se tako samo povecava mogucnost infekcije, te da bi taj doktor koji na svakom pregledu radi vaginalni bio tuzen za sexualno zlostavljanje

- cure su joj objasnile da oni to rade jer kao moraju provjeriti da li se otvaramo, te da nam da taj nacim nabijaju osjecaj odgovornosti i krivnje, te da stvaraju osjecaj kod zena da je to zbilja neophodno, jer inace dovode u opasnost svoju bebu

- ona je ponovo rekla da to nema smisla, jer samim tim pregledima povecavamo sansu za komplikacije

- da je vecina prvorodki itekako dobro zatvorena

- da kod drugo i viserodki nije nista neuobicajeno da su malo otvorene i da to uopce nije nista strasno

-da sada u australiji sad doktori moraju traziti pristanak pacijenta za svaku stvar

- da sad rade na tome da se vaginalni pregledi potpuno izbace iz ginekoloske prakse

- da ne potpisujemo parir pri dolasku u rodiliste kojim im dajemo pravo da sami interveniraju

-da je ta praksa prije postojala i u australiji

-dokazano je da oni nemaju nikakvu pravnu osnovu to traziti od nas pri dolasku

Mi smo ju bas bili pitali za duplice, jer sve sto je rekla zvucalo je jako lijepo i vecinu toga sam znala, ali nisam znala da li ista od toga mogu primijeniti na duplice.

Evo sto je ona rekla:

- da ne vidi nikakav smisao odlaska u bolnicu samo zato sto se radi o blizanackoj trudnoci
    (nekoliko puta je u cudu pitala "Ali zasto?"

Netko joj je objasnio da je to kod nas praksa cim se utvrdi bliz. trudnoca i ukratko rekao kako se tretira, no njoj je i dalje to bilo cudno i neopravdano

- da ako je trudnoca uredna, do poroda ostanem doma, da jednostavno ne idem u bolnicu i nekoliko puta ponovila MD "Keep her out of hospital as long as you can! Keep her out of hospital!"

- da je blizance u principu lakse roditi jer su manji (po njoj epizotomija je sasvim nepotrebna…)

- da se kod blizanaca nikako ne bi smjela koristiti epiduralna, jer je za drugog duplica vazno da se rada iz okomitog polozaja kako bi mu sila teza pomogla da se okrene prema dolje
    (sad mene zanima da li svi oni porodi u kojima se prvi bebac rodi vaginalno, a drugi na carski, zbilja moraju uvijek zavrsavati tako, ili bi se dobar dio njih rodio vaginalno samo da je mama bila u okomitom polozaju i da su im dali sansu da se okrenu)

- na nase pitanje sto sa rezanjem pupcane vrpce je odgovorila da ce nam vjerovatno prvom odmah prerezati, ali da ona doma ima snimljen POROD BLIZANACA U VODI GDJE NI JEDNOM NISU PREREZALI PUPCANE VRPCE, ali da mi to u Hrvatskoj vjerovatno necemo uspijeti dobiti s obzirom na to sto je cula.

Evo, nadam se da nije predugacko ili dosadno za citanje.
    Predavanje je trajalo nesto vise od dva sata i bilo je zbilja zanimljivo ispricano, pa je ovo samo mali dijlelic.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sjetila sam se anegdote koju je na seminaru prepričala primalja.

Jedna je rodilja bila "neposlušna i tvrdoglava" i kaznili su je nemedikaliziranim porodom: "Sad nećete dobiti ništa protiv bolova i pregledat ćemo vas po pravilniku, samo svaka 4 sata".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jako mi se svidja ovo sto sam procitala jer sam i sama za prirodni porod
    Ali imam pitanje ako mi neko zna i moze odgovorit:
    pisale ste o nacinu sjedenja i utjecaju na polozaj bebe pa me zanima
    Meni oduvjek pase " Turski sjed" pa me zanima kako taj polozaj utjece na bebu?
    Dapace od kad sam trudna to mi je nekeko najjednostavniji nacin sjedenja!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vendela prvotno napisa
    jako mi se svidja ovo sto sam procitala jer sam i sama za prirodni porod
    Ali imam pitanje ako mi neko zna i moze odgovorit:
    Dapace od kad sam trudna to mi je nekeko najjednostavniji nacin sjedenja!
    dok beba ne izlazi vani, ok je
    al kad pocne izlaziti, nema mjesta za izaci

svaki polozaj gdje gravitacija pomaze bebi na svom putu ka izlazu je dobar
    i bebina glavica je kao uteg, kad je okrenuta prema zemlji, kao najtezi dio bebina tijela, vuce bebu prema izlazu....

zato lezeci polozaj nije najsretnije rjesenje

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa ni sjedeći nije dobar jer se zdjelica ne može širiti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da Vendela nije to pitala, pa cu odgovoriti ono sto mislim da ju zanima.

Naime, vecina danasnjih faca na podrucju porodjaja se uglavnom slaze da u zadnje vrijeme ima puno trudnica odnosno rodilja kod kojih je beba u stavu glavicom ali nije zarotirana kako trebe, odnosno kako je najlakse.

Najlakse i najbrze je kad je beba okrenuta licem prema majcinoj kraljeznici, a cesto se dogadja da bude u posteriornom polozaju, odnosno okrenuta licem prema majcinom trbuhu.

Pretpostavlja se se je taj polozaj posljedica dananjeg nacina zivota u kojem jednostavno nema dovoljno kretanja. Sjedenje u polozaju u kojem su koljena na iznad nivoa zdjelice (a tako se sjedi u vecini uredskih stolica i kucnih fotelja i kauca) potpomaze taj posteriorni polozaj. Znaci za izbjeci takav polozaj bebe zena bi se trebala dosta kretati i na stolici (obicnoj kuhinjskoj) sjediti okrenuta prema naslonu. Znaci treba zajasiti stolicu i izbjegavati zavaljivanje u fotelji.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    pa ni sjedeći nije dobar jer se zdjelica ne može širiti.
    da, ali mislim da ne pita vendela bas u trenutku kad porod krene, nego prije, ili...?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    dok beba ne izlazi vani, ok je
    al kad pocne izlaziti, nema mjesta za izaci

svaki polozaj gdje gravitacija pomaze bebi na svom putu ka izlazu je dobar
    i bebina glavica je kao uteg, kad je okrenuta prema zemlji, kao najtezi dio bebina tijela, vuce bebu prema izlazu....

zato lezeci polozaj nije najsretnije rjesenje
    Hvala na savjetu!
    BDW nisam ni mislila da u tom polozaju rodim ali me je zanimalo ima li to kakvih posljedica u bilo kojem smislu !
    Taj mi je polozaj stvarno naj , cak me ni kicma tak ne boli kao racimo u nekim drugim polozajima pogotovo kad sjedim naslonjena na kaucu ili bilo di drugo!

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj vendela prvotno napisa
    Pogledaj malo:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=149&Show=1887

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ajme, tako je strašno žalosno da se moramo rukama i nogama boriti da rodimo BEZ medikamenata i nepotrebnih intervencija. Strašno. Strašno. Strašnooo

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kaj je rekla Andrea za drip, kada je opravdan?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Serpentina ti si u veelikoj prednosti jer znaš gdje te što može dočekati, ja sam bila gl. jer sam išla stavom "porod je prirodna stvar, kako su sve žene rađale tisućljećima tako ću i ja, ne trebam oko toga posebno stvarati nauku i pripremati se", pa se i sad oporavljam od toga

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaj je rekla Andrea za drip, kada je opravdan?
    Nikad! Ako u pravilnom položaju, s dobrim i ustaljenim trudovima, pod pretpostavkom da je razina adrenalina niska (rodilja se osjeća smireno i sigurno) porod ne napreduje, može se napraviti vaginalni pregled da se vidi da li ima neki mehanički uzrok i ako se to ne može otkloniti ide se na carski rez.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

:shock: a kaj mi radimo u našem HR Zanizibaru

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poslid je fakat sve zapisala, to sam se i nadala...hvala sad bi ti zaljepila jednog smajlića, ali to ne radi kod mene.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •