A propos klistira, nadam se da necu zvucat grubo al moram reci da one mame koje nisu rodile bez klistira ne mogu govoriti i prednostima klistira.

Jer ako rodis sa klistirom onda ne znas da bi se i bez klistira ispraznila, samo ne u trku za WC gdje se onda sve izlijeva iz tebe i puno se vise zaprljas

dok ako rodis bez klistira onda znas da tijekom perioda izmedu pocetka trudova i samog porodjaja odes na WC dovoljno puta, jer te priroda natjera, i fino u miru obavis kaj treba; a tijekom tiskanja ako slucajno i izleti nesto malo (a moze i nakon klistira znaci u istom si "dreku", ti (niti beba koja fakat u tom trenutku ima puno vaznijeg posla nego da gleda da li ispod nje tamo dole negdje ima neke kakice koju je, btw, svoju pila tijekom cijelog boravka u tvojem trbuhu) pojma nemas da "ti je otislo" jer oni koji hvataju bebu isto to nece primjetit kao nesto bitno nego ce automatski obrisati i posvetiti se vaznijem poslu.

ja sam oba puta rodila bez klistira. prvi put nakon dugotrajnog indiciranja poroda koji je zavrsio carskim i drugi put prirodno. naravno, vani. za klistir nisam niti cula do debelo nakon oba ta poroda, kada sam cula za rodu i peticiju za humanizaciju poroda u hrvatskoj.

dakle, iz prve ruke mogu reci da radanje bez klistira ne donosi na svijet "ukakanu bebu" a i cini me presretnom da sam, kada je bilo vrijeme za ocistit crijeva, to ucinila kada je moje tijelo to zatrazilo, a ne kada mu se naredilo.