Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 67

Tema: Privatmost u rodilištu

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Privatmost u rodilištu

Prvo sam smatrala da takvo što trebam prekrižiti i pomiriti se s time da će se prema meni (a i ostalim ženama) ponašati kao prema rasplodnim kravavama. Na ruku mi ne idu ni uvjeravanja da će mi biti skroz svejedno kad se nađem u rodilištu.
    U ovih par dana dok iščekujem da se beba konačno odluči na izlazak, raspitala sam se o svojim pravima i saznala da mogu odbiti medicinsku intervenciju (čitaj klistir), a i jutarnju vizitu. Ne mogu tražiti da me pregledaju u ordinaciji jer bi onda sve žene to tražile pa bi vizita trajala do 5 popodne (to je objašnjenje doktora), ali mogu odbiti pregled u sobi, što mi napišu na temperaturnu listu.
    Znam da ću biti užasan pacijent, ali mislim da kad bi bilo više takvih žena da bi morali nešto promijeniti, npr. staviti barem paravane između kreveta.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj,kad se sjetim toga!Meni a i curama iz sobe je to bilo jako smiješno i komično.I ja sam si isto razmišljala kao i ti,ali kad budeš tamo,vidiš da je to tako bez veze, mislim ta opterećivanja.Gledaj na to da je to njima kao zubaru kad pregledava zube.Mi smo si već prije vizite međusobno dobacivale."Ajmo,ide vizita, p... na pokaz" Ma pišurija.A što se klistira tiče, i ja sam mislila da neću to preživjeti i već sam dolazila u napast da im kažem da to ne želim.Ali hvala Bogu pa su mi ga dali.Stvarno ne bi voljela da je moje dijete prvo što je vidjelo na ovom svijetu bilo moje g.(oprostite na izrazima).Pogotovo jer sam rodila u vodi.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ali normalno je da se smiješ pred ljudima i da ti se vide zubi Za pišanje u parku dobiješ kaznu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

wanda, naravno da mozes odbiti klistriranje i skidanje pred drugima. to pokazivanje " gospodje" pred nepoznatima mi je vise nego uzas ne zato sta sam sramezljiva nego zato sta sam u tom periodu nakon poroda najosjetljivija i mislim da bi mi to jako smetalo.
    ovde u svedskoj nema toga kao ni nekog svakodnevnog kontroliranja"gospodje" a zene isto radaju.
    mislim stvarno .... sta to ima ljecnik i ostala ekipa kad idu coporativno viditi u onih par sekundi??????????
    to je toliko nehumano i ponizavajuce za zenu da jedino bi bilo gore da se mora pokazat tako rasirenih nogu na balkonu . bez veze. UZAS!!!!!!!!!
    ali dok su zene spremne pretrpit svasta pa tako i to nece se nista prominit.

i da.... meni osobno smeta kad mi netko nepoznat pridje blize nego je to neko nepisano pravilo, smeta mi kad mi netko poznat previse se priblizi faci dok prica i jako bi mi smetalo da mi netko skroz nepoznati ceprka po mojoj intimi koju u isto vrime trebam izlozit ko da je na izlozbi svima koji su tu u sobi ili slucajnim prolaznicima.
    u zakonu o pravima pacijenata lipo pise da mozes odbiti ono sta ne zelis da ti radi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sta je to temepraturna lista?????? valjda ono kad se bolesnima mjeri temperatura pa zapisuje a to bude na dnu nogu,jel??????? pa sta ce im to?

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kada sam rodila, i ja sam razmišljala da će mi biti koma kada bude prva vizita, obzirom da sam čula kak se to radi 8) . Mozda sam imala sreću, jer sam ležala prvi krevet do vratiju s lijeve strane, vizita je uvijek kretala od desne strane, i nekak sam imala dojam dok su došli do mene, da su onak prošli brzo valjda im je već dojadilo . No, moram priznati da mi nije to bilo ništa užasno, jednostavno sam bila tak sretna kaj sam rodila i kaj je sve dobro prošlo, da su mi te vizite bile nebitne. Klistir sam dobila prije poroda, i to mi ga je sestra dala u posebnoj sobi, gdje smo bile samo ona i ja .

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

privatnost u rodilistu?

nema toga kod nas...

iako, unatoc svemu (losim sobama, spavacicama s rupama, ruzinavim kupaonicama, nedostatku wc papira, doista nepotrebnim vizitama, tragi-komicnim pregledima savova, lijepim ili manje lijepim pricama s poroda...) - nije u tom rodilistu bilo niceg sto je mene onda moglo izbaciti iz takta!

dosla, rodila, ucila dojiti, bila uz dijete do samog izlaska, sestre su uglavnom bile susretljive.... to je ono sto mi je bilo bitno i pamtim samo lijepe stvari... svoju srecu - euforiju sto sam rodila, brojanje prstica, prvo presvlacenje, asistiranje sestri pri kupanju, tatinu zbunjenost i suze kad ga je prvi put vidio...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Privatnost je nesto sasvim drugo. Naravno da postoji opcija biti sam u apartmanu, ako si to spremna platiti. Ja sam razmisljala o tome i danas mi je drago da sam se ipak odlucila biti sa ostalim zenama u sobi, bilo nas je 3, jel sam od njih imala moralnu podrsku i uvijek prisutnu osobu za razgovor, u bilo koje doba dana ili noci.

Ako je to prvo dijete, smatram da je svaka mama zbunjena, zabrinuta i definitivno nesigurna za sebe i bebu.

Vizite nisu uopce strasne. Nakon sto rodis prirodnim putem, kad provedes toliko sati u radjaoni, vide te svi, cijelo osoblje koje prolazi. Zar mislite da ce babica navuci zavjesu i da ce se doktori gurati oko vaseg kreveta kako bi vi imali privatnost.

Rodjenje dijeteta je toliko jedinstveni dozivljaj, da ja osobno ne vidim nista strasno da me poslije doktori svaki dan na jutarnjoj viziti gledaju.

Da nisam morala nositi donji ves poradi krvarenja, ja bi najradije hodala samo u spavacici tih dana. Tako su mislile i druge mame oko mene.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Od slova do slova se slažem s Prah.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ma meni isto apsolutno nije jasno u cemu je problem sta ti doktori i sestra ujutro pogledaju punte. dapace, drago mi je da pogledaju da nesto nije poslo kako ne treba.Pa oni zato i sluze. A temperaturna lista (osim za temperaturu) sluzi i kao evidencija bilo kakve terapije koju je rodilja eventualno primila..Npr. tu su zapisali kad su mi dali inekciju jer sam RH-. Meni je ta tri dana bilo vazno da sve bude ok sa mnom i bebom i da odem svojoj kuci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali stvar je u tome da je taj pregled nepotreban i nigdje vani se ne radi. Ali dobro, poanta je, ko i uvijek, u tome da je to sve neka njihova blesava rutina i da zene koje to ne zele moraju se ganjat sa osobljem i raspravljat i objasnjavat zasto odbijaju neku nepotrebno proceduru. Bilo brijanje, bilo klistir bilo to zavirivanje u gace nakon poroda itd.
    Meni osobno bi to uzasno islo na zivce, vidim ima ih koji nemaju nista protiv. Ok, ali ja sam protiv samim tim sto znam da je to nepotrebno. Isto ko sto je nepotrebno da te citavo osoblje koje se tu zatekne "razgledava". Mene je recimo tijekom citavog poroda jedino babica pregledala i "gledala" Doktor je dosao na sami kraj za slucaj da nesto zatreba. I ne svidja mi se ideja da me se tretira ko komadinu mesa. Bas zato sto je porodjaj toliko jedinstven dogadjaj. Nekad ne mogu shvatiti zene koje kazu da je porodjaj jedinstven i onda se jednostavno pomire sa svim losim sto ide uz to. Zasto se i to divno, krasno osoblje ne bi prema porodjaju odnosilo s jednakim postovanjem i zasto isto tako ne bi postovali tu majku koja je dosla tu da na svijet donese dijete? I svako tko prisustvuje tom dogadjaju treba da pokaze kolika cast i nesto velicanstveno je to sve skupa. A ne da samo gledaju kako zenu sto prije obrijat, drmnut joj klistir, drip i sta vec ide po redu, pa da je se sto prije rijese.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

samo da na to nadodam da ne mozes odbiti klistiranje ni epiziotomiju. udruga roda se jako bori za to pravo ali su isto tako i nasi lijecnici jako protiv promjena i ne dozvoljavaju biranje. brijenje, klistiranje i eventualno epiziotomija je nesto sto rade svidalo se to tebi ili ne.

Al da te utjesim nista od toga nije strasno. Mozda klistiranje ne malo neugodno al ne ono samo po sebi nego trckalica koja sljedi.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja bi se slozila sa zenama koje kazu da nije to nije nista specijalno. mene zbilja nije bilo briga da li ce me neko pregledati ili nece,jer kad si tamo stvarno te nista nije briga :/ ali kad sam bila prvi put niko me nije pregledao sva tri dana boravka.ja ipak bila cila sretna.kad ono dosla doma, sve me nesto zateze boli, gadno skroz i patronazna pogledala i govori jaka upala punata, kako vam to nitko nije vidio :? ...drugi put su me gledali ali bilo je sve ok. sad ti budi pametan-da su me taj prvi put gledali, mozda ne bi morala misec dana lezat i radit tulum kad sam prvi put sjela za stol :D

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam,možda sam ja previše otvorena,ali smatram da su oni liječnici za "te" stvari i da jeto njima sasvim normalno.Ja sam za vrijeme poroda npr. imala auditorij od 10-tak ljudi jer sam rađala među prvima u Osijeku tako.Naravno nisam baš to očekivala, ali vidjela sam da su svi ushićeni i čekaju bebu,a ne da bulje u moju *.Pa oni to gledaju svaki dan.A što se klistira i brijanja tiče,mislim da je stvarno lijepo da bebicin put na svijet bude raskrčen(znate na šta mislim).Ne znam kako vas,ali mene i i nače smetaju te dlačurde bilo gdje na tijelu pa ih i onako nisam imala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivancice, ako ne dobijes klistir, ne rodi ti se beba pokakana, ako si na to mislila

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih recimo odmah odbila epiziotomiju. i po ovdje procitanom, vidim da se to moze i da zena moze roditi i bez rezanja. klistir ne bih odbila, a kasnije cu o tome zasto ne bih.

sve ostalo mi je u rodilistu u nedostatku novca za privatnu stranu kliniku - bilo ok. ali mislim da je tome "kumovalo" moje opce stanje - bila sam jednostavno sretna! ne da je meni bilo ugodno sirit noge na viziti, ali iskreno - usao bi doktor i (valjda) glavna sestra (drugi dan samo ona), doslovno bi "bacili oko i to je - to. mislim da se radi o nepotrebnom pregledu, jer ne znam sto su "u letu" uopce mogli vidjeti, ali isto tako mislim da je gubljenje zivaca oko cinjenice da se gola moram rasiriti na krevetu - puno stresnije.

na porodu je i meni bila babica i uz doktora koji je stigao na kraj i koji me je kasnije sivao, dakle, jedina osoba koja je prisustvovala mom porodu. ne da bi meni bio manji neugodnjak jer me "svi vide", nego zato sto je bilo gluho doba noci i svi su (ukljucujuci i tog jedinog doktora) spavali. eto, sreca moja... bilo je vrlo intimno...

jednom sam radjala mrtvorodjence. iskustvo.... a sto da napisem ... STRAVICNO... usto, u radjaoni sam provela tri (3!) dana. pregledavalo me je nekoliko doktora. ne da me ponize pregledom, nego zbog spomenutog vremenskog slijeda. od nekakvih injekcija sam stalno imala nekontrolirani (oprostite na izrazu) proljev. kad sam se prvi put ... hm... pokakala... po krevetu... (jer nemate kontrole) bilo me je uzasno sram. nakon drugog, treceg puta - bilo je tako svejedno.... zato sam klistir na davidovom porodu primila bez njurganja, jer znam da tijelo moze "cuda" izbaciti i onda kad mislite da vise niceg nema.

mozda je u tome stvar sto sam porod po noci, uz babicu koja je navijala dozivjela kao nesto prekrasno. trajalo je kratko, bilo je vrlo intenzivno, kad je david zaplakao, i ja sam zaplakala. od srece, ganuca, ljubavi, olaksanja sto je savrsen.... od tog trenutka pa do izlaska iz rodilista (kao sto sam vec napisala) sve mi je bilo taaaako ravno.

nana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem Sandraf. Ja idem nekom logikom bolje da me "gledaju" dok sam u bolnici, nego kada dođem doma pa bude frka panika, dođe do nepotrebne upale i tako...........
    Na mom porodu (bila sam u rađaoni 2 dana) osim babice nitko se nije "nagledavao", doktor je došao pred sam porod stao meni sa strane, babica je obavila sve, i bilo je odlično jer nakon 2 dana sam porod sam jedva dočekala i od umora i svega bilo mi je najbitnije da to sve konačno prođe i da bude ok.
    Klistir sam dobila, obavila sve u wc i mirno otišla u rađaonu ne misleći hoću li imati porive za stolicom dok tam ležim.............Mislim niti klistir niti ti pregledi mi nisu ostali u nekom lošem sjećanju, niti sam se osjećala kao "komad mesa". Dapače, postala sam mama po prvi puta i to mi je bilo najbitnije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vi kako je vama volja, nekome smeta nekome ne ali sam sigurna da bi se babice i ljecnici vani u rodilistima ZGRAZAVALI nad ovakvim postupkom nad tek porodenim zenama.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem fortunu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma meni taj pojam "vani se to tako vise ne radi" ide gadno na zivce. Ako se negdje nesto vise ne radi - ne znaci uvijek da tako bolje. Meni je logicnije da ako sam vec u bolnici 2/3 dana nakon poroda - da neki vrag i pogledaju dok sam tamo. Koja je svrha da tamo lezim ako me nitko ne sljivi ni pol posto?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja vam ni malo nisam stidljiva ili nesto slicno ali se ovdjeradi o principielnom pitanju postupka prema pacijentu koji nema pravo glasa a ljekar je BOG. Pokakala se a stolu!!! Ja i. Pa to je sasvim normalno i ja sam i ni malo me nije bilo stid. A sto se auditorijuma tice ... kod mene su svi dobrodosli samo da me pitaju da li to moze i da JA imam pravo daih odbijem ako nisam raspolozena za buljatore tipa stazera i asistenata.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Pokakala se a stolu!!! Ja i. Pa to je sasvim normalno i ja sam i ni malo me nije bilo stid.
    cuj, ne znam za tebe, ali meni nije normalno kakati po stolu. i stvarno mi je bilo neugodno. ali, kako kome... to razumijem...

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mislim da je došlo do malog nesporazuma. Nisam rekla da ne želim da me doktor pogleda (iako se slažem da pregled u 90% slučajeva nema nikakvu svrhu), nego da želim da to učini u ordinaciji. Nije toliki problem ni vizita od 10, 20 ljudi, nego žene s kojima ću biti u sobi. Znam da su u istoj situaciji kao i ja, da imamo iste dijelove tijela, ali imaju ih i moje prijateljice i žene na cesti pa ne zavirujemo jedna drugoj u gaće. Apartman sam spremna platiti, ali ga je gotvo nemoguće dobiti. Zato podržavam zavjese ili paravane oko kreveta jer kad hoćeš privatnost, navučeš ju, a kad se hoćeš družiti, razmakneš.
    Što se tiče brijanja i klistira, to obavljam doma.
    Muža vodim sa sobom da, osim podrške, navlači zavjesu kad je netko odgrne i općenito se bori za moja prava. Jer sve što ne želiš da ti rade, zakon ti omogućuje da to odbiješ.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Wanda, vjeruj mi da nikom od cura u sobi neće pasti na pamet da viri tebi među noge kad će te doktor pregledavati
    Nikad nisam primjetila da bi žene to radile, a bila sam juhuhu u bolnici nakon poroda
    Ako te to brine, vjeruj da te ne treba brinuti jer su tamo rodilje a ne voajeri

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni osobno nije to previše smetalo jer sam bila na adrenalinu od poroda, a u sobi nam je bila totalno zafrkantska atmosfera pa smo i iz toga napravili zafrkanciju.

Jedino kaj je ''pregled'' stvarno bezveze jer u biti i nije pregled nego prešetavanje doktora kroz sobu - prije je izašao iz sobe no što je ušao tak da ne vjerujem da je nekaj mogao i vidjeti, ali opet - on se toga nagleda pa bi valjda uočio neku anomaliju?? I bezveze je što rodilja nema izbora, nego mora raširiti noge mada joj je neugodno.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zorana napisa:
    Ivancice, ako ne dobijes klistir, ne rodi ti se beba pokakana, ako si na to mislila

Moram priznati da je šala stvarno neukusna, no nema veze.Glavno da su ostali shvatili na što sam mislila.Mislim, stvarno je neugodno kad ti onako nekontrolirano i slučajno izleti.A to da bi svaka žena trebala imati pravo izbora,stoji.

myra

Početno

Potpisujem sve koje kažu da te neće biti briga tko će ti sve viriti u međunožje. Zanimat će te kak ti je , i eventualno kad će te prestat boljet, da moš ko žena sjest i to... U bolnici gdje sam ja rodila ( a vjerojatno je tako i u većini drugih) svi su kreveti na jednoj strani, i sve rodilje leže za vrijeme vizite, i nema šamse da ti one druge dvije išta vide. U "mojoj" bolnici su na rodilištu vizite 2 puta na dan, ne znam je li tako i drugdje, i smatram da su potrebne. Meni su npr. isti dan, na prvoj viziti poslije obadva poroda liječnici odredili stavljanje obloga sa acidi borici tekućinom. I dobro da jesu, jer zbog epiziotomije ( ili unatoč njoj) meni je to cijelo područje bilo u jednoj velikoj šljivi, hematomu, pa se poslje zagnojilo, pa... A pitam se kak bi bilo da sam bila "vani" , pa kad bi me netko pogledao i to skužio. Ili bih si ja to trebala pogledavat pomoću ogledalca i sama dijagnosticirati da trebam terapiju :?
    Btw, jeste li si vi gledale međunožje ogledalcem poslije poroda Ja jesam :shock: :shock: :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

wanda, puno dobrih zelja za sto privatniji porod i dane poslije njega.
    I puna moralna podrska za ono sto zelis!
    Bilo bi dobro kada bi vise zena tako postupalo.

Nikad ne znas koliko ti je lose dok ne upoznas bolje...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A propos klistira : kada porod prirodno krene, uslijed djelovanja hormona, peristaltika se ubrza i crijeva se ciste sama od sebe. Ako nesto zaostane, moguce je da izadje tijekom izgona, ali i ne treba. Ako je nekome to problem, moze se klistirati. Ako je nekome klistir problem, trebao bi imati mogucnost da ga odbije.
    Oni koji su protiv rutinskog klistira, protiv su toga jer on predstavlja jos jednu (nepotrebnu) intervenciju koja u moru razlicitih bolnickih intervencija onemogucuje zeni u trudovima da se usredotoci na svoje radjanje i da se "povuce". Umjesto oksitocina, luci se adrenalin, trudovi se mogu usporiti, a to onda zaziva neku novu inervenciju (drip ili carski....).

Sto vise privatnosti a manje intervencija, brzi i sigurniji porod.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam oba puta rodila u NL.

Kod kuce:
    Poslije poroda babica ide dalje, a sestra ostaje dok ti smatras da treba, ali oglavnom ne duze od 8h u komadu jer joj onda istice radno vrijeme. Direktno nakon poroda se interesuje za tvoje stanje, ako zelis da pogleda to joj i kazes, ako ne u principu joj je dovoljna i tvoja informacija da se (ne) osjecas dobro, (ne) krvaris puno is. na osnovu toga se vodi dalje.

Dan poslije doazi ista sestra i brine se za majku i dijete (minimalni paket). Znaci pregleda te svaki dan, dobro zaviri (a ne prodje ovlas pogledom), ako ima nekih neurednost zove babicu za konsultacije. Osim toga ako osjecas potrebu da te pregleda extra ona to i uradi. Pored toga kupa, presvlaci bebu, pomaze oko dojenja, sprema ti da jeses i sl. Veci paket ukljucije i kuhanje za ostale clanove porodice, ivodjenje kucnih ljubimaca u setnju, ciscenje, peglanje, i ostali poslovi kucne-pomocnice.

Babica pregleda 'stvar' nekih 3-4 puta u toku prve sedmice, i onda ne dolazi vise. Rodilja se onda prebacuje kucnom/dezurnom ljekaru kojeg isto mzes pozvati da dodje kuci.

U bolnici na vlastiti zahtjev:
    Prisutne iskljucivo babicai i sestra. Nakon poroda si za nekoliko sati ponovo kuci i stvar tece isto kao i kod kucnog poroda.

U bolnici po medicinskoj indikaciji:
    Prisutni ginekolog, neonatolog, 2 sestre. Direktno nakon poroda te pregleda ginekolog zapise u status i preda ga (pismeno i usmeno) babici. Kako je porod po medicinskoj indikaciji onda obicno ostajes nesto duze u bolnici (mislim da je minimalno 24h). Nakon cega dolazis kuci i sve tece kao i kod kucnog poroda.

Ne znam vama, ali meni djeluje puno humanije????

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Djeluje u svakom slucaju.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svi imamo vlastito misljenje, ali ovdje se radi o tome da svaka zena ima pravo na izbor i privatnost/intimu (koliko je to moguce). Vrlo jednostavno.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A propos klistira, nadam se da necu zvucat grubo al moram reci da one mame koje nisu rodile bez klistira ne mogu govoriti i prednostima klistira.

Jer ako rodis sa klistirom onda ne znas da bi se i bez klistira ispraznila, samo ne u trku za WC gdje se onda sve izlijeva iz tebe i puno se vise zaprljas

dok ako rodis bez klistira onda znas da tijekom perioda izmedu pocetka trudova i samog porodjaja odes na WC dovoljno puta, jer te priroda natjera, i fino u miru obavis kaj treba; a tijekom tiskanja ako slucajno i izleti nesto malo (a moze i nakon klistira znaci u istom si "dreku", ti (niti beba koja fakat u tom trenutku ima puno vaznijeg posla nego da gleda da li ispod nje tamo dole negdje ima neke kakice koju je, btw, svoju pila tijekom cijelog boravka u tvojem trbuhu) pojma nemas da "ti je otislo" jer oni koji hvataju bebu isto to nece primjetit kao nesto bitno nego ce automatski obrisati i posvetiti se vaznijem poslu.

ja sam oba puta rodila bez klistira. prvi put nakon dugotrajnog indiciranja poroda koji je zavrsio carskim i drugi put prirodno. naravno, vani. za klistir nisam niti cula do debelo nakon oba ta poroda, kada sam cula za rodu i peticiju za humanizaciju poroda u hrvatskoj.

dakle, iz prve ruke mogu reci da radanje bez klistira ne donosi na svijet "ukakanu bebu" a i cini me presretnom da sam, kada je bilo vrijeme za ocistit crijeva, to ucinila kada je moje tijelo to zatrazilo, a ne kada mu se naredilo.

vanjci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

dole negdje ima neke kakice koju je, btw, svoju pila tijekom cijelog boravka u tvojem trbuhu)
    moram na ovo reagirat-totalna neistina!!!kako je mogla beba piti tvoju kakicu??pa beba je sa tobom povezana krvotokom preko pucane vrpce a feces se stvara u debelom crijevu???
    a sta se tice klistira, istina da zena koja nije probala oba ne moze komentirati kako je bez ali ako tako gledamo, di cemo stici sa komentarima :/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da se ne shvaca sto je roda htjela onom peticijom
    kad smo zrazili mogucnost izbora da se moze roditi bez klistira, to je pretpostavljalo da radjamo prirodno, znaci, bez induciranog poroda, znaci pustiti prirodi da radji svoje, znaci tijelo se samo cisti....
    mi nismo htjeli da radjamo kako radjamo ali bez klistira, uz drip i njegove trudove, s busenjem vodenjaka, u non stop lezecem polozaju prikopcan uz ctg....
    tu uglavnom ne igra bez klistira, jer priroda je vec izgubila bitku....

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zrinka,slažem se s tobom da porod treba biti prirodan i da je to kod nas sve samo ne prirodno.Ja sam se osobno osjećala sigurnije s klistirom.Da kod nas postoji sloboda izbora u rodilištima,ja bih ga odbila i sama ga učinila kod kuće.Ovako, znala sam da će mi ga svejedno oni učiniti.Ali mislim da je klistir stvarno mali problem u moru njih.Npr, ja sam rodila na dosta human način.na to mislim bez dripa, epiziotomije, konstantno ležećeg položaja i dr. ali sam se svejedno osjećala kao roba jer bez pitanja su mi dali "neko"sredstvo za smirenje(tako su mi rekli kad sam ih pitala što je to), davali su bebici adaptirano mlijeko kad god bi ju odvezli da se ja "kao" odmorim ,bez obzira što sam ja bila spremna dojiti od prvog trena.Ima još dosta toga što smatram da je važnije od pregleda xy, klistira, a što direktno utječe na naše zdravlje, a ne samo našu osobnost.O tom bismo trebali raspravljati.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivanicice, ma da
    klistir je samo metafora za sve....
    mislim, ja sam ga dobila, pa sam se pokakala na stolu , jer me nisu htjeli pusiti na wc kasnije, jer je sestri bilo tesko dizati s mene pipke za ctg .....

ali, u svom 32godisnjem zivotu ja se nisam osjecala bespomocnije i totalno bez dostojanstva nego na porodu
    i eto, meni je to tuzno....

nikad u svom zivotu mi ljudi nisu tako pristupali nego tada, bez da te itko ista pita a ako pitas, pogledaju te tako da ti je zao sto si zucnuo...

da ne kazem kako je sestra skocila kad sam pokusala popiti malo vode dok sam bila u predrajaoni cijeli dan, jer kao ne smijem....

a u tom stanju, nije ti se bas ugodno svadjati.....
    niti treba trositi energiju na negativne stvari oko sebe...

mislim da ne trazim puno ako trazim da se odnose prema meni ako prema covjeku...
    nista vise ne trazim
    da mi kazu, ma ako treba i klistir i sve, ali da mi kazu, gospodjo, radimo vam to i to zbog toga i toga......

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivancice,
    dole negdje ima neke kakice koju je, btw, svoju pila tijekom cijelog boravka u tvojem trbuhu)
    beba tijekom svog boravka u maternici izbacuje iz sebe otpadne tvari u plodnu vodu kao sto ce je i ponekad popiti. ja vidla na svoje oci (preko UZV)

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po meni se radi samo o IZBORU.

ako netko ne zeli dobiti klistir- zasto joj ga gurati????

ovako- ovo sam pisala vec milijon puta, al nadam se da necu biti dosadna.
    mene je moja mama ( ne izborom nego silom prilika, ali eto) rodila doma.
    tu, kod nas- tocnije- u sigetu :D .
    nije dobila klistir, bila je na wc-u nekoliko puta za vrijeme trudova.
    bez obzira na to- da tak velim jer ne znam kak bi drugacije- malo me pokakala, al evo me- ziva sam, zdrava i nis mi nije bilo zbog toga.
    moja mama se i dan danas uzasava klistira- to joj je nesto nepojmljivo.

ja sam, kad su mi poceli trudovi, a nisam to jos skuzila, dobila proljev.
    bila na wc-u nekoliko puta, valjda dok sve nije izaslo.

u bolnici su mi svejedno dali klistir+ neku posudicu u koju sam trebala staviti uzorak te stolice.
    sestra je nazad dobila posudicu sa vodom jer u crijevima vise nista nije bilo.
    znaci- prirodno sam se ocistila.

ja protiv klistira nemam nista , mislim da ga ni na ovom porodu necu odbiti- ne znam.
    ali netko ima!!!!!!
    i zasto bi se toj zeni klistir rutinski davao jer se- eto tako radi vec 50 godina il kaj ja znam kolko- pa ga mora dobiti i ona?

znaci- ponovo- radi se o izboru!

ja sam zeljela epiduralnu na prvom porodu i dobila ju.
    vjerojatno bi poludila da mi ju nisu zeljeli dati ( a da nije bilo medicinskog razloga za odbijanje, naravno).
    zato razumijem cure koje NE ZELE sredstvo protiv bolova a svejedno im se 'gura'.

najveci je problem, po meni sto jako puno doktora i babica jos uvijek radi sa zenama koje radjaju ko da su na traci, a nema individualnog pristupa.
    da se to promijeni- promijenilo bi se sve.
    ali- nazalost- to je ono sto se najteze mijenja.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    Ja sam oba puta rodila u NL.

Kod kuce:
    Poslije poroda babica ide dalje, a sestra ostaje dok ti smatras da treba, ali oglavnom ne duze od 8h u komadu jer joj onda istice radno vrijeme. Direktno nakon poroda se interesuje za tvoje stanje, ako zelis da pogleda to joj i kazes, ako ne u principu joj je dovoljna i tvoja informacija da se (ne) osjecas dobro, (ne) krvaris puno is. na osnovu toga se vodi dalje.

Dan poslije doazi ista sestra i brine se za majku i dijete (minimalni paket). Znaci pregleda te svaki dan, dobro zaviri (a ne prodje ovlas pogledom), ako ima nekih neurednost zove babicu za konsultacije. Osim toga ako osjecas potrebu da te pregleda extra ona to i uradi. Pored toga kupa, presvlaci bebu, pomaze oko dojenja, sprema ti da jeses i sl. Veci paket ukljucije i kuhanje za ostale clanove porodice, ivodjenje kucnih ljubimaca u setnju, ciscenje, peglanje, i ostali poslovi kucne-pomocnice.

Babica pregleda 'stvar' nekih 3-4 puta u toku prve sedmice, i onda ne dolazi vise. Rodilja se onda prebacuje kucnom/dezurnom ljekaru kojeg isto mzes pozvati da dodje kuci.

U bolnici na vlastiti zahtjev:
    Prisutne iskljucivo babicai i sestra. Nakon poroda si za nekoliko sati ponovo kuci i stvar tece isto kao i kod kucnog poroda.

U bolnici po medicinskoj indikaciji:
    Prisutni ginekolog, neonatolog, 2 sestre. Direktno nakon poroda te pregleda ginekolog zapise u status i preda ga (pismeno i usmeno) babici. Kako je porod po medicinskoj indikaciji onda obicno ostajes nesto duze u bolnici (mislim da je minimalno 24h). Nakon cega dolazis kuci i sve tece kao i kod kucnog poroda.

Ne znam vama, ali meni djeluje puno humanije????
    Ovo je jako lijepo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hrvatski zakon o porodu

Hrvatski zakon ne određuje gdje žena treba roditi.

Upoznatost sa sljedećim člancima hrvatskog zakona može ženama pomoći da lakše ostvare željeni oblik poroda svog djeteta.

Slijede navodi iz Narodnih novina broj 1 od 3. siječnja 1997. str. 5

PRAVA I DUŽNOSTI GRAĐANA U OSTVARIVANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE
    Članak 26.

U ostvarivanju zdravstvene zaštite svaki građanin ima pravo na...

5. Slobodan izbor između više mogućih oblika medicinskih intervencija koje mu ponudi doktor medicine,.. 10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora...

11. odbijanje kirurške i druge medicinske intervencije na tijelu ako je pri svijesti i sposoban je za rasuđivanje...
    Članak 27.

Građanin ima pravo neposredno ili pisanim putem zatražiti od ravnatelja zdravstvene ustanove, odnosno privatnoga zdravstvenog djelatnika, zaštitu svojih prava s obzirom na kakvoću, sadržaj i vrstu zdravstvene usluge koja mu se pruža.
    Ravnatelj, odnosno privatni zdravstveni djelatnik dužan je bez odgađanja postupiti po prigovoru i o poduzetim mjerama pisanim putem obavijestiti građanina najkasnije u roku od tri dana.
    Ako građanin nije zadovoljan poduzetim mjerama, zaštitu svojih prava može zatražiti kod nadležne komore, ministra zdravstva, odnosno kod nadležnog suda.

kad zene znaju svoja prava onda znaju i sta imaju pravo traziti ili odbiti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora...
    ovo je isto trebalo biti podebljano
    10. odbijanje pregleda i liječenja, uključivši tu i pravo da tijekom liječenja pisanim putem zatraži promjenu doktora...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Fortuna, mislim da se zakon koji si citirala prestao primjenjivati.

pogledat cu kasnije, pa cu ti javiti u kojim je nn zakon koji ga je zamijenio.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam jednom pitala nešto o postupku koji su mi htjeli rutinski napraviti. Ne želite znati kroz koju sam torturu prošla. Skoro su me izbacili iz ordinacije.

Jednom sam odbila nešto - prijetili su da će me izbaciti iz bolnice.

A da ne govorim o onim ponižavajućim i patronizirajućim prisilama, blaziranim pogledima, šutnji i ostalim psihičkim torturama.

Zakon je jedno, a naši ljudi u praxi nešto sasvim drugo.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...i jedini način da se nešto promijeni je da mi- žene preko čijih leđa se to lomi- dignemno glas (zvuči kao poziv na ustanak ).
    tako je bilo svugdje u svijetu, a vjerojatni će biti i kod nas dokle god ćemo šutit i trpit i dokle god će se na ženu koja nešto pita i traži u rodilištu gledati kao na čudnovatog kljunaša.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas tako mama juanita
    nisu bog i batina. njima je to mozda stoti ili tisuciti porod i cista rutina ali zeni koja radja prvi, drugi ili treci put nije i zato ne triba ni sutit ni trpit ni drzat glavu u skartocu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno receno, sta mislite koliko bi dugo trpili, sutili i predali se situaciji da su uloge zamjenjene ? mislim da bi se oni vec odavno bunili i izborili za svoja ljudska prava.

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da bi uskoro trebao stupiti na snagu zakon o pravima pacijenata
    http://www.pravapacijenata.hr/
    http://www.vlada.hr/Download/2004/05/13/021-01.htm

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

off topic:sjetila sam se baš čitavši Ifigenijin post kako su mi nakon protesta nad postupcima prema mom djetetu na Pedijatriji KBO-a rekli da ću se ja kad tad opet vratiti njima pa ću vidjeti.Mogla bih vam cijelu priču ispričati o tome,ali na drugom topicu da ne miješam.A na moj doviđenja mi je sestra rekla"bez pozdrava".Šta kažete na ovo? :? Gdje su tu moja prava i prava mog djeteta????

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

katastrofa !
    da se tako netko u privatnoj firmi ponaša prema klijentu, vrlo brzo bi morao potražit novi posao!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •