Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 67 od 67

Tema: Privatmost u rodilištu

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Cure, puno hvala na podršci, savjetima, mišljenjima i tome što ste uopće pogledale ovu temu! Nadam se da će se barem 10% (za početak) trudnica koje su svrnule pogled na ovu temu pokušati izboriti za svoja prava u rodilištima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Jel Wanda zatvori temu, ili....
    Evo jedne ne klistirane 8)
    U svakom slucaju reci cu da je mene treci dan u bolnici, ljekar vaginalno pregledao, ali u svojoj oridinaciji (Innsbruck- Austrija).
    Vec dvije godine klistir se ne koristi, izuzev ako pacijentica zahtijeva na njemu. Epi... (ono tzv. reckenje) je skoro pod obavezno.
    Moju cimericu su pred jos nas dvije u sobi pregledali na viziti, jer se zalila da joj nesto nije u redu.
    18.3.2004-Edita

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki :shock: :shock: :shock:
    A ja znam u Becu samo jednu zenu koju su rezali.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zorana, moj muz radi u sitoj bolnici u kojoj sam se porodila, tako da mnogo toga saznam od njega. Pored toga skoro sve moje prijeteljice rade po klinikama, a i radjale su bar jedan put.
    Za epiziotomiju ovo je 100% tacno. Rade je kad je potrebno, a u vecini slucajeva jeste. Uglavnom nije rutina, ali kad se mora, mora

Ja je licno nisam ni osjetila. Jedino sada kad obucem tangice ( a vrlo rijetko), zna me malo pecnut.

18.3.2004-Edita

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, ma vjerujem ti da je rade. Ali ne vjerujem ovo da je tako cesto potrebna. 8) Vjerovatno se onda razlikuje i praksa u raznim dijelovima zemlje. Jer u Becu poznam samo svoju kumu koja je imala epiziotomiju.
    U mojoj bolnici su mi rekli da je rade u situacijama kad stvarno vide da ce ostecenje tkiva biti jako veliko. Inace da ne jer te male pukotine koje "spontano" nastano brze zarastu nego ti njihovi rezovi.
    ja sam imala genijalnu babicu. Jest da je tiskanje trajalo dosta dugo, ali ni jednog sava nisam imala.
    Lijepi moj Bec
    Da ne zacatavamo topik dalje, samo sam jos htjela reci da se navodno po zeninom stomaku nekad moze utvrditi hoce li i koliko koza popucati. Kod vecine ovih zena koje ja znam nema ni jedne jedine strije, a niti su rezane. Mozda poneka je malo puknula, nista strasno. A jedino kod te kume je stomak totalka ljubicast od strija i ona je jedina koju su rezali.
    Ne mora biti pravilo ni istina, naravno, ali tako sam negdje nacula.....

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Zorana sad si me uplasila- ja se nadam da me nece rezati- ali strije sam dobila u zadnja dva tjedna- usprkos mazanju!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Ja otvorila ovu temu i praktički zatvorila, rodila Vida i razmislila još jednom o svemu. Svima koji su mi govorili da mi ništa neće biti važno, da se zaboravi i sl. poručujem da niš' od toga. Još uvijek mi je koma kad se sjetim vizita iako sam se otkrivala tako da nitko ništa ne vidi, ali ono oblaćenje gaća kad dođeš u sobu , pa ako još imaš sreće da ne možeš i ne smiješ ustati pa nuždu radiš u kahlicu, u sobi, pred svima , i sestra te ostavi na mokroj plahti i ljuta je kad ju zoveš da ti ju promijeni. Užas. Da nije bilo komplikacija radi kojih je dobro bilo da sam u bolnici, inzistirala bih da drugog klinca rodim doma. Mislim da ne budem to tako lako zaboravila.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    ...i jedini način da se nešto promijeni je da mi- žene preko čijih leđa se to lomi- dignemno glas (zvuči kao poziv na ustanak ).
    tako je bilo svugdje u svijetu, a vjerojatni će biti i kod nas dokle god ćemo šutit i trpit i dokle god će se na ženu koja nešto pita i traži u rodilištu gledati kao na čudnovatog kljunaša.
    gledajte ja sam isto za, ajmo nesto napraviti, imam neke ideje.....

kome da se obratimo.....nevjerojatno je i meni koliko puno zena prica o tome kao nesto sto je pod normalno, epi, klistir, brijanje... a ja se zgrazam koliko je to ponizavajuce...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni. Vodim odbor za rodilišta u Rodi i voljela bih čuti tvoje ideje.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Meni. Vodim odbor za rodilišta u Rodi i voljela bih čuti tvoje ideje.
    ok, napisacu ti, ... kad uhvatim vremena. Bas mi je drago da se neko brine o tome,.. nisam ni znala da postoji odbor za rodilišta u Rodi. :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da bi se svaka od nas znala izboriti za svoja prava u drugačijim okolnostima, ali kad je čovjek u bolovima , a moraš se istim doktorima dati u ruke :/ , i nije baš lako tražiti i proturječiti im. <možda da više muževa ide s nama pa da nas oni paze...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ili možda da ti medicinsko osoblje da priliku da ostvariš svoje pravo na informirani izbor i da neki od njih u većoj mjeri poštuju pacijenta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve dok zena na ulasku u rodiliste da svoje tjelo, svoj porod i svoju bebu drugima ( najcesce nepoznatima) u ruke da drugi sa tim odlucuju bez da nju iko ista pita , da se ponasaju prema njoj kao prema komadu mesa i dok ona ponizno na povik "dizi noge" ( ko u logoru) ih digne uz opravdanje da je moglo biti i gore nece biti nikakvih promjena ili toliko sitnih da se nece ni primjecivati.
    ti si roditelj, stvaratelj i svi moraju imat duzno postovanje prema tebi , od cistacice do ljecnika ali tesko je tako nesto i ocekivat od drugih ako ih zena nema u prvu ruku prema sebi samoj.
    ako svaki dan u radaonu, na kontrolu , kod ljecnika, ginekologa, babice, medicinske sestre.. dodu zene koje znaju svoja prava, sta zele i kako zele promjene se moraju desiti. sa pravim argumentima u rukama ne mogu vam onda nista a imate podrsku od svih koje su (i onih koje tako zele) prosle jedan porod di se prema njima od prvog do zadnjeg momenta postupilo sa duznim respektom.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dobro je da barem postoji ovaj forum i da znam da mnogo žena tako razmišlja jer me okolina doživljava smiješnom i razmaženom kad se zgražavam nad rutinskim, dehumaniziranim pristupom u našim rodilištima. Nevjerojatno je kako mnogo žena ima povjerenje u sve liječničke postupke, od dripa do nalijeganja na trubuh, a za razdvajanje bebe od mame tvrde da je to dobro jer ionako nemaš snage nakon poroda, a oni je moraju okupati i sl.... Ipak, nije li neobično da do danas nema privatne klinike za porode usprkos neupitnom tržištu... Koliko samo zarade na našim pregledima i koliko žena unatoč cijenama plaća privatne ordinacije... Očito im ovaj biznis u bolnicama predobro cvjeta, a da bi ga kvarili slobodnim tržištem... No, izboriti se za humaniji pristup ili prava pacijenata koja se u razvijenim demokracijama podrazumijevaju, nećemo još dugo. Ipak se taj naš pasivni mentalitet prihvaćanja i slijeganja ramenima formirao desetljećima i stoljećima...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trudnica05
    ma mijenja se, nabolje
    polako, ali meni se cini nesto bolja situacija nego prije par godina

bar sto se tice rodilja, sve su informiranije i traze

annabella

Početno

Ja sam malo neupućena u te stvari oko poroda pa mi pomozite. Čula sam da ako ti ode plodna voda onda ništa od brijanja i klistira. Je li to istina? I kako se obavlja klistir? Jel još uvijek pomoču lončića i crijeva ili su se modernizirali pa ti daju tekučinu za popiti kao pred operaciju?

Početno

Lončić i crijevo, a meni su ga dali iako je voda otišla...I brijali su me, to nema veze s tim...

Izbjegneš ga jedino ako se kao moja poznanica pojaviš tamo u najjačim trudovima i ne stigneš skoro do stola...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •