Results 1 to 42 of 42

Thread: oporavak nakon carskog

sanja30's Avatar

Default oporavak nakon carskog

Zanima me koliko dugo ste se oporavljale nakon carskog?
    Kad ste se mogle normalno dizati?
    Kad su prestali bolovi?
    Jeste li uzimali kakve tablete za bolove?
    Dali pomaze nositi steznik odmah nakon carskog?
    Kad se mogu prvi puta otusirati?
    Ima li problema sa dizanjem težih predmeta, do kada?

:?
    Evo hrpe pitanja, nemojte zamjerit

sorciere's Avatar

Default Re: oporavak nakon carskog

- ovisi što smatraš oporavkom .

- dizati sam se mogla nakon par dana, oprezno. s niskog kreveta mi je bilo teško, pa sam se prvo srolala na pod, a onda ustala. s visokog kreveta polako, bez problema.

Kad su prestali bolovi?
    - bolove nisam imala. bolilo me samo kad sam se krivo ustala ili zategnula trbušne mišiće, ali ništa strašno. (btw - ja imam IZUZETNO nizak prag boli).

- ne. jednom mi je sestra "preventivno" uštrcala nešto u infuziju , pa sam se izvikala da je valjda cijeli odjel čuo! rekla sam da imam jezik, i da znam sama reći kad me boli.

- meni je pomoglo

- ja sam se tuširala još u bolnici

- ima . ali ja sam npr. dizala kikicu čim sam izašla iz bolnice - i ništa se nije dogodilo. plinsku bocu nisam dirala

luce2006's Avatar

-Zanima me koliko dugo ste se oporavljale nakon carskog?

sa prvim malo (manje od tjedan dana) a sa ovim jos uvijek (proslo je vise od mejsec dana, i jos me zna tu i tamo zabolit rana kada se prenapregnem)

-Kad ste se mogle normalno dizati?

zavisi sta je tebi normalno, ako mislis da se mozes dignit bez ikakvih zatezanja ili bilo kakvih bolova, onda sigurno nekih 7 dana. puno je lakse kada ti izvade savove, manje zateze

-Kad su prestali bolovi?

vidi pod prvo pitanje. inace, injekcije voltarena sam trazila 3 veceri jer nisan mogla spavat od bolova

-Jeste li uzimali kakve tablete za bolove?

ne, pitala sam njih da mi daju voltaren.

-Dali pomaze nositi steznik odmah nakon carskog?

o tome ti ne znam, ne nosim ga

-Kad se mogu prvi puta otusirati?

bas otusirati, onako od pete do glave ne mozes sve dok ti ne skinu savove. ali cim se osjetis spremnom, mozes se oprat, ne smijes mocit ranu

-Ima li problema sa dizanjem težih predmeta, do kada?

mislin da je ovo jako individualno, ja san andreu koja ima oko 13 kg pocela dizat tek prije par dana

Quote Originally Posted by luce2006
    -Zanima me koliko dugo ste se oporavljale nakon carskog?
    sa prvim malo (manje od tjedan dana) a sa ovim jos uvijek (proslo je vise od mejsec dana, i jos me zna tu i tamo zabolit rana kada se prenapregnem)
    Ma daj kako to?? Mene stalno boli u podrucju iznad reza na dodir. I trbuh mi je ogrooooman...

luce2006's Avatar

Quote Originally Posted by sbuczkow
    Mene stalno boli u podrucju iznad reza na dodir. I trbuh mi je ogrooooman...
    je, to ti je na dodir a nije prilikom dizanja ili sjedanja itd. vidis, meni je ta bol s andreom dosta brzo nestala a ostao je onaj osjecaj neke tuposti, zatrnjenosti, tako nesto. nije mi ni prosao nikako, samo se nastavio i pojacao . inace citam na forumu da zna trajat cak i do godine dana, ako ne i duze.

a za trbuh ti neman nista pametno za kazat, znas i sama da triba vrimena da nestane. ja san valjda neka sretnica pa mi ga ima skroz malo ali zato mi je podrucje oko reza bas ruzno izboceno

sanja30's Avatar

E sad imam jos pitanja:

Zar se Voltareni smiju uzimati za vrijeme dojenja???

A šavovi, zar se jos uvijek rabe oni koji se poslije moraju skidati?
    Ja sam nekako bila uvjerena da se šavovi "rastope" :/

sorciere's Avatar

svaki lijek koji se uzima - nije dobar. ali opet, da li ga uopće trebaš - to je individualno.

rekla sam ti da mene nije bolilo - a imala sam nekakve šavove (s koncima koje su mi vadili) - ali to stvarno nisam osjećala. da mi nisu rekli da trebaju izvadit konce, ne bih ni znala . i to vađenje me ništa nije bolilo.

MBee's Avatar

Quote Originally Posted by sanja30
    E sad imam jos pitanja:

Zar se Voltareni smiju uzimati za vrijeme dojenja???

Ja sam nekako bila uvjerena da se šavovi "rastope" :/
    Daju ih u bolnici dok dojiš pa se valjda smije. Ne koriste se šavovi već kopče koje skinu četvrti dan.

šnapi's Avatar

tjedan dana
    nakon par dana, sporo i bilo je lakse ako se radilo o nizem krevetu
    Kad su prestali bolovi?
    nije to bas bio neki bol, ali se ne sjecam koliko je trajalo. znam da me M bas nije smio dirati po tom podrucju mozda i dva mjeseca
    ne i u bolnici odbila i kao kod sorciere digla frku kada mi je sestra na brzaka ustrcala nesto protiv bolova u infuziju
    da. imala sam osjecaj da mi utroba visi van, a to je steznik super rjesio
    ja sam se prvi put otusirala treci dan od carskog. paziti da se rana ne namoci.
    dizala sina od 3.5 kg. ne sjecam se da je bilo problema po tom pitanju

kad se osvrnem na sve mogu reci da sam se super brzo oporavljala, ali imala sam cilj.

Mirta30's Avatar

u prvu šetnu smo išli 10 dana nakon poroda
    3 tjedna nakon poroda sam gurla kolica po mesničkoj

najgore je prvih 36 sati a nakon toga svaki dan se dešava veliki pomak

Kad su prestali bolovi?
    48 sati nakon carskog
    NE, jedino injekciju kada sam se probudila iz narkoze
    Ne znam, ja sam ga nosila ali ne znam kao bi bilo da nisam
    mislim, 2 ili 3 dan
    ne

sorciere's Avatar

Quote Originally Posted by Mirta30
    ja sam vozila 10 dana nakon poroda .

Mirta30's Avatar

Quote Originally Posted by sorciere
    Quote Originally Posted by Mirta30
    ja sam vozila 10 dana nakon poroda .
    lako je voziti, ja sam svojim nogama hodala

sorciere's Avatar

pa naravno da sam prije toga hodala! u šetnju smo išli već nakon 2 tjedna (pa sreli one koji su čekali da prođe 30 dana da nas dođu vidjeti :? ).

u šetnju smo išli već nakon 2 tjedna.
    a ja nakon 9 dana, lalalalala !!!

što podrazumijevaš oporavkom? dizala/nosila/prematala bebu odmah po povratku iz bolnice, ali je bolilo...
    u bolnici te dižu drugi dan, a što tebi znači normalno - opet ne znam... ja sam sama ustala prvi put 3.dan (prvo se okreneš na bok, pa noge dolje, pa se rukama odupreš i hopla!), ali je bolilo...
    Kad su prestali bolovi?
    onak, lagano je još boluckalo pri nekim pokretima i mjesec dana kasnije, ali veće sam probleme imala s leđima pa nisam baš primjećivala... inače, kao što je netko rekao-prvi dan je najgori, a onda je svako jutro bol bar upola manja :D
    u bolnici voltaren, mislim da doma nisam...
    meni je, puno. u bolnici dok ga nisam imala hodala sam i rukom stiskala ranu prema unutra - imala sam osjećaj da će mi cijela utroba ispast van. i, problem je ispraviti se potpuno - manje boli kad si lagano sagnuta (ali pate leđa) ili dok ležiš da su ti noge savinute u koljenima.
    ja sam čim sam došla iz bolnice! konce nisam imala, tj. svi su bili unutarnji i sami su se raspali...
    moj mali je bio 4250gr...nosim ga još od rodilišta... nakon cca mjesec dana sam ga čak dizala s kolicima (tad je imao 5500gr + cca 8kg kolica).

Brunda's Avatar

Nakon nepuna 2 tjedna smo se već naveliko šetali po kvartu. Možda bi i koji dan ranije ali sam čekala MM-a da se vrati s puta pa da zajedno uživamo u prvoj šetnji.

24 sata nakon operacije su me digli i morala sam prehodati par metara. Dan nakon toga tj. čim su mi izvadili kateter sam se već sama dizala i išla do wc-a

Kad su prestali bolovi?
    Ne sjećam se kad su skroz prestali ali su već nakon 3 dana bili sasvim podnošljivi, tj. više uopće nisam razmišljala o njima.

Nisam. Jedino su mi prvu večer i mislim još jednom drugi dan šiknuli nešto u infuziju.

Ja sam ga malo nosila jer mi se kod sjedenja jako urezivao gornji rub. Koliko se sjećam kod hodanja mi je s njim bilo lakše, ali ja sam ga stavila svega nekoliko puta po doma.

Ja sam čim su mi povadili konce (8. dan). Prije toga sam se ispirala, tj. nekako polutuširala jer sam pazila da ne namočim ranu.
    Btw. što se konaca tiče, od nas 3 u sobi, svaku je drugi dr. operirao, jedna je imala samo te kopče na početku i kraju reza koje su joj skidali, druga je imala te koji sami istrunu, a ja klasične koji se skidaju duž cijelog reza.

Sjećam se da sam već iz rodilišta nosila Svena u nosiljci. Čim smo došli doma sve sam oko njega mogla sama, i nositi, i prematati, i kupati...

je, to ti je na dodir a nije prilikom dizanja ili sjedanja itd. vidis, meni je ta bol s andreom dosta brzo nestala a ostao je onaj osjecaj neke tuposti, zatrnjenosti, tako nesto.
    Tako je i meni + sta me jos i boli na dodir cijeli trbuh. A danas sam bila na pregledu i dr je rekao da cu se nacekati da mi opadne trbuh.

Mony's Avatar

3 tjedna

ovisi sto znaci normalno, al ako je to tako da ne moras prvo na stranu pa gore, onda dosta dugo, recimo mjesec dana, cini mi se.

Kad su prestali bolovi?
    Nisam ih ni imala, osim pri naprezanju.

Ne i ne bih ih uzimala i da sam ih imala, jer sam dojila.

Da li pomaze nositi steznik odmah nakon carskog?
    Meni je pomagao. Nosila sam ga mjesec i pol i doma, a kasnije samo kod izlazaka pa mi je pomagao da stanem u staru odjecu

Ja sam jos u bolnici, nakon 4. dana, kad sam smjela ustati iz kreveta. (nije da svi s carskim tek 4. dan prvi puta ustaju iz kreveta - to je moj slucaj)

Ne znam jel ima generalno problema, al ja sam maloga dizala vec u bolnici, a rodio se skoro s 4 kile, dok je s mjesec dana imao vec 5.5 kg, a jos sa auto-sjedalicom i vise. No, nisam dizala nista drugo.

Sto se konaca tice, nisam ih morala skidati, sami su otpali.
    A sto se sava tice, tj. reza, tek sam nakon dvije godine mogla reci da se ne najezim kad prodjem rukom preko njega.
    A tek trbusni misici - jos mi nisu spojeni kako spada, iako prilikom carskog nisu rezani, vec razmaknuti, a radila sam pilates, cak i fitness.

cure koje ste nosile steznik - pitanje vjerojatno blesavo ali

kad ste pocele nosit steznik - tek kad maknu konce s rane ili jos kasnije ili kad?

i jos 1 pitanje - koliko dugo imate kateter nakon operacije

luce2006's Avatar

ja nisan nosila steznika tako da ne znan tocno ali mislin da san citala da nije preporucljivo odmah nakon operacije
    a kateter mozda neces ni imat

sorciere's Avatar

ja se ne sjećam točno... ali mislim da sam ga stavila kad sam poskidala sve one tufere i flastere .

kateter? ni to se ne sjećam ... ali postoji točno određena procedura (koji dan se skida), i za nju trebaš pitati u bolnici. nekako paralelno sa skidanjem infuzije.

luce - kako to misliš da možda neće imati kateter za carski?

luce - kako to misliš da možda neće imati kateter za carski?
    ovo ni meni nije jasno :? ...

- ja sam steznik počela nositi čim sam došla doma, dakle 5.dan...
    - kateter se u pravilu skida drugi dan, ali kako se meni drugi dan pri ustajanju zavrtilo u glavi zamolila sam ih da ostane još jedan dan kako takva po noći ne bih morala hodati na WC... rodila u petak, skinuli ga u nedjelju 8)

Vodenjak's Avatar

Ja sam rodila u petak, u nedjelju su mi skinuli kateter.
    Quote Originally Posted by Sanja30
    Koliko znam to je za sada pravilo. Iako, samnom je ležala cura koju su "šivali" laserom ili što već ne i imala je samo takvih komplikacija da je morala ležati još 15 dana poslije carskog.

Mirta30's Avatar

kateter su mi sklinuli drugi dan (ja sam bila zaboravila i da ga imam, a nekako mi je bilo čudno da ne moram na wc

steznik sam nosila od kada sam došla doma (onaj na preklop)

luce2006's Avatar

pa ja oba puta nakon operacije nisan imala kateter. ne znan :?

Roza's Avatar

Kod mene je oporavak nakon carskog trajao jako dugo. Odmah nakon operacije su počeli problemi: doktorima sam sumnjivo izgledala, tlak mi je bio strašno nizak i u intenzivnu njegu su dovukli prijenosni rendgen da bi me posnimili. Nije se vidjelo nikakvo unutarnje krvarenje. Prije odlaska iz bolnice još sam išla na jedan rendgen, jer sam i dalje izgledala jako loše.
    Kad sam došla doma iz bolnice bila sam u totalnoj komi, jedva sam uspjela ustajati sama iz kreveta. Rana mi je užasno sporo zarastala, točno se sjećam užasnutog izraza lica mog muža kad mi je prvi put išao promijeniti komprese. Rubovi rane mi se na dva mjesta nisu slijepili već su stršali svaki na svoju stranu. Rana je cijelo vrijeme bila slinava, mokra... Što da kažem, skoro mjesec dana sam nosila one jednokratne gaćice jer duge nisam mogla smisliti preko rane.
    Steznik sam počela nositi kad mi je rana barem donekle zarasla i jako mi je pomogao.
    Boljelo me tjednima, ali ne tako da bi uzela tabletu za bolove. Prvih 6 tjedan mi je mama bila svaki dan kod mene, na jedno 5 sati, da mi pomogne, jer sam teturala po kući od slabosti. MM je ranije dolazio doma s posla.
    Eto, moj oporavak je bio stvarno koma. Sad se spremam za drugi carski, i pijem puno željeza, jer dr misli da su manjak željeza i veliko krvarenje pri operaciji uzrokovali ovakav bijedan oporavak.

pa ja oba puta nakon operacije nisan imala kateter. ne znan :?
    jesi li sigurna u ovo? možda ga nisi skužila? kako si obavljala nuždu prvih dan-dva? u krevetu?

čudno mi je jer, osim što ne možeš hodat na wc poslije operacije, kateter služi i za kontrolu izlučivanja mokraće. nama su na SD-u svaki put kod mijenjanja vrećice zapisivali količinu mokraće u njoj...

luce2006's Avatar

Quote Originally Posted by miha
    jesi li sigurna u ovo? možda ga nisi skužila? kako si obavljala nuždu prvih dan-dva? u krevetu?
    pa kako ga ne bi uspjela primijetit?
    da, nuzdu san obavljala u krevetu, u posudu. jedino sada sa ninom kad san bila u intezivnoj se nisan uspila pomokrit u posudu pa su mi htjeli stavit (jednokratni!) kateter, ali san ga odbila. na kraju san ipak zavrsila kateterizirana (ali jednokratno) jer mi bas nije islo. a ono, kada dodes na odjel (kod mene je to oba puta bilo jako brzo) te ionako tjeraju da se dignes pa se odes pomokrit na wc.

pa zar san ja jedina sta nije bila trajno kateterizirana?

luce2006's Avatar

vidis, sada mi je palo napamet da su sve cure u sobi koje su dosle (a imale carski) da su bile trajno kateterizirane. stvarno ne znam kakvi su im to kriteriji. mozda zavisi o anesteziji, ja san oba puta bila u totalnoj

vidis, sada mi je palo napamet da su sve cure u sobi koje su dosle (a imale carski) da su bile trajno kateterizirane. stvarno ne znam kakvi su im to kriteriji. mozda zavisi o anesteziji, ja san oba puta bila u totalnoj
    ne ovisi. mislim da ako sumnjaju na neku infekciju onda ga ne skidaju, bar mi je tako nesto sestra tamo rekla. Ja sam ga imala 3 dana a sve ostale cure po dan, a razliciti tipovi anestezije. ja sam primala antibiotik 8 dana a druge uopce ne ili samo jednu dozu... Ne kuzim bas koji su im kriteriji.

luce2006's Avatar

Quote Originally Posted by sbuczkow
    ne ovisi. mislim da ako sumnjaju na neku infekciju onda ga ne skidaju, bar mi je tako nesto sestra tamo rekla. Ja sam ga imala 3 dana a sve ostale cure po dan, a razliciti tipovi anestezije. ja sam primala antibiotik 8 dana a druge uopce ne ili samo jednu dozu... Ne kuzim bas koji su im kriteriji.
    ne ovisi ni onda o tome jer je meni curila plodna voda 17h i primala san ceporex nekih 6 dana, mislin

Amelie32's Avatar

Ja sam imala kateter 24 sata, odnosno do prvog dizanja iz kreveta, antibiotike nisam dobivala, kao ni išta protiv bolova.

Tiwi's Avatar

Ja nisam tj nemam nikakve savove. Imam crtu. Na kraju crte je bila "masnica" koju je doc onaj dan kad sam isla doma (6.) nakon pregleda samo maknuo (cupnuo, kao dlacicu pincetom, ali jos manje osjetljivo). Kad sam odlazila doma nisam vise imala nikakve flastere ni tufere, rekao mi je da se odmah mogu normalno tusirati i samo da se malo pripazim kod dizanja i sl (ali to ti objasni fizioterapeut).

Oteklina iznad reza ce splasnuti, jos je rano (mislim na zenskice koje su nedavno rodile) ali kako su i meni govorili - nakon tri mjeseca ste "ko nove". Doduse ja se tek sad osjecam ko nova ali to0 je samo zato kaj sam konacno smrsavila.

Vjezbajte - onako kako vam pokaze fizioterapeut, nosite steznik ako vam ga fiz. preporuci i tocno onako kako vam objasni i to je sva mudrost.

Nemojte se pretjerano forsati, nanasat stvari (osim djeteta, sve drugo mogu nosati i drugi ), naprezati se isl. Ipak tijelu treba da se oporavi od operacije i da oziljak (mislim na onaj unutra) lijepo zaraste.

Cuvajte se. Pa cete se za recimo godinu dana moc onda i utrkivat, a do tada lagano.

Rodila sam carskim rezom sa spinalnom anestezijom. Iz šok sobe sam u normalnu odšetala nakon odležanih 12 sati. Naravno, uz pomoć sestre. Nisam imala kateter, prvi dan su mi sestre donijele kahlicu, no već po dolasku u sobu sam sama išla na wc. Nije bilo lako, ali bol je brzo nestala. Osobno sam već 4. dan nanašala svog dečeca po sobi, a 6. dan, po izlasku nije me ništa boljelo.
    Ja stvarno imam odlična iskustva s carskim rezom, bila sam budna i vidjela i zagrlila svog dečeca kad se rodio, a nije me ni ništa boljelo.

Lora163's Avatar

Prvi porod carskim skoro pa nisam ni "doživila" ko porod. Prvi dan je dosta bolilo, drugi manje, a šesti, kad sam išla doma, nisam više ni osjetila da sam rodila. To mi je sve izgledalo vrlo jednostavno i sama sam sebi rekla da bi ih tako mogla 50-tero rodit....
    A drugi porod ( isto carski )..... sačuvaj bože..... Pisat ću o tome....

paws's Avatar

Prva 3 dana koma, nakon sedmog dana več puno bolje, a nakon 3 tjedna sam mogla sve najnormalnije obavljati i normalno se dizati iz kreveta.

Kad su prestali bolovi?
    Nakon 3 tjedna su skoro svi bolovi prestali skroz, osim bolova u trbuhu na dodir koji me malo još i dan danas boli.

Prva 3 dana redovno, 3 i 4 dan po potrebi, 1-2 tablete dnevno.

Nisam ga nosila pošto mi je nezamislivo kako bi ga stavila na tako bolan trbuh, iako mislim da sam ga uspjela staviti da bi mi bilo puno lakše prevladati osjećaj da će mi ispasti cijela utroba.

3 ili 4 dan sam se otuširala, ustvari nekako oprala pod tušem s obzirom da se ne smije moćiti rana.
    Moram priznati da mi je to bilo veliko olakšanje, istuširat se!

Bebača sam dizala odmah nakon što sam došla iz bolnice, znači 7 dan, imao je oko 5kg.

:?
    Evo hrpe pitanja, nemojte zamjerit

Mame koje ste rodile carskim rezom, interesuje me sledece:

1. nakon koliko dana su vam skinuli gazu sa reza?

2. ako vam se rana otvorila, sta su vam preporucili da radite?

3. ako vam se rana zagnojila, da li su vam je cistili ? (cime?)

4. da li je krvarila rana?

5. Ako je rana otvorena i upaljena: Jod- da ili ne? Bivacin sprej? A 3% hidrogen-da ili ne? Ili mozda nesto trece?

naime, meni preporucuju tusiranje ...jos u bolnici su mi rekli da sto vise kvasim ranu...to mi je skroz suprotno od onog sto su mi preporucili sa prvim carskim (rana mi je bila zasticena 7 dana i tek nakon skidanja konaca (10. dan/) sam smela da se tusiram normalno

ana-blizanci's Avatar

meni nisu dali da se kupam bar 4 tjedna dok šav nezaraste!
    gazu sam skinula nakon mjesec dana!
    rana mi nije krvarila!

iva2405's Avatar

1. nakon koliko dana su vam skinuli gazu sa reza? nakon 7dana

za ostala pitanja ne znam, nisam imala takvih problema

tuširat sam se smjela još u bolnici, ali ne močiti ranu. kad sam 7 dan došla doma, smjela sam se normalno tuširati i po rani

iridana2666's Avatar

Ja sam vozila 7 dana nakon carskog do ogromnog shopping centra, naguravala kolica okolo, prohodala cijeli shopping centar i isprobala xy hlača, suknji i haljina. Nakon 3 tj od carskog sam bila u avionu sa bebom za Singapore i Sidney, sama nas spakirala, odvezla do aerodroma, vukla kofere, torbe....
    Tako nešto nisam mogla ni 3 mj nakon prirodnog poroda

Iridana, secas se onog zakljucanog topic-a o CR? Tu si mi ostala duzna odgovor o laserskom nacinu izvodjenja CR :smajli preti prstom:
    Jesi li ti imala takav CR pa si zbog toga tako super prosla ili...?

iridana2666's Avatar

)
    Quote Originally Posted by nelzi
    Iridana, secas se onog zakljucanog topic-a o CR? Tu si mi ostala duzna odgovor o laserskom nacinu izvodjenja CR :smajli preti prstom:
    Jesi li ti imala takav CR pa si zbog toga tako super prosla ili...?
    Mislim da nije bio samo laserski rez u pitanju (i razdvajanje, a ne rezanje mišića, nisam imala šavove već neku tanku žicu pa mi e danas rez ni ne vidi), već je carski bila jedina opcija za mene. Naime, htjela sam roditi carskim rezom i ništa drugo nije dolazilo u obzir. Kad sam znala da idem na carski, počela sam uživati u trudnoći, pripremati se, znala sam što očekivati...dobila sam što sam htjela i bila presretna zbog toga. Mislim da je najviše u psihi.
    Drugi porod mi nisu dali da idem na carski (u HR ) pa se od njega još dandanas nisam oporavila (prošlo 4 i pol godina).
    Mislim da oporavak ovisi o činjenici da li dobiješ ono što očekuješ i želiš.

iridana2666's Avatar

OT

nelzi, čestitam na prinovi! Bebolino ima tek tjedan dana, slatkica mala!!