Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: što jedemo...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno što jedemo...

    http://www.vecernji.hr/home/manager/748530/index.do

    Manager.hr

    26.02.2007 15:07

    U SJENI PRONAĐENIH OSTATAKA 200 JUNADI KOD ĐAKOVA
    Moramo li se bojati hrane koje jedemo
    Autor Sanela Majdandžić

    Pronalazak krajnje neodgovorno odbačenih ostataka 200 junadi u blizini Đakova, otvorilo je pitanje i kod nadležnih inspecija i svakodnevnih potrošača, što se točno dogodilo i gdje je meso junadi završilo.
    A radi se o velikoj količini junećeg mesa, zbog čega je i sam ravnatelj Agencije za hranu, unutar kojeg funkcionira sustav za žurno uzbunjivanje, doc. dr. Boris Antunović, najavio pomno praćenje cijelog slučaja.

    "Ukaže li se potreba za tim, mi ćemo reagirati u javnosti ne bi li se promijenile prehrambene navike ili povećala opreznost tijekom kupovine junetine", istaknuo je.

    Prošle je godine hrvatska Agencija za hranu zabilježila u 70 slučajeva nazočnost sastojaka opasnih po zdravlje ljudi. Proizvodi s takvim sastojcima pronađeni su na policama naših trgovina ili su, na našu sreću, uočeni tijekom kontroli na granici.

    Tako je nedavo zaustavljena isporuka korejskih inox lonaca za kuhanje jer su otpuštali nikl, u slatkoj mljevenoj paprici iz Srbije uočena je nedopuštena plijesan, a slovenske gume za žvakanje imale su više bojila od dopuštenog.

    Miješane pizze iz Estonije sadržavale su pak povećan broj mikroorganizama. Sve ove pojave provjerava i javnost upozorava Agencija za hranu koja od prošle godine ima i Sustav za žurno uzbunjivanje kako bi se što više smanjio broj štetnih proizvoda koje konzumiramo.

    Kada se uoči štetnost nekog proizvoda kojeg smatramo hranom, prema zakonodavstvu Europske Unije, u javnosti se objavljuje vrsta proizvoda koji sadrži tu štetnu tvar. Objavljujemo i zemlju porijekla ovog proizvoda, dok iIme proizvođača ne objavljujemo.

    To je iz razloga jer se objavom imena proizvođača može utjecati bitno na mijenjanje navika potrošača, stvaranje crnih listi proizvođača što posredno može utjecati na otpuštanje radnika radi gubitaka, a koji nisu izravno krivi za spomenuto, pojašnjava ravnatelj Antunović.

    Svijet je postao globalna tržnica, a proizvodi koje konzumiramo, uz imperativ zdravstvene ispravnosti, ipak u sebi nose različite sirovine, sastojke, aditive.

    Kad se najmanje nadamo u tanjurima nam završe sastojci koji nam oštećuju zdravlje, nerijetko mogu vrlo brzo izazvati i smrt. Dobar primjer za to je bila nedavno ljuta paprika iz Brazila sa visokim sadržajem kancerogenih aflatoksina, koja je uzdrmala inspekcijske službe cijelog starog kontinenta, te navela na potrebu snažnijeg sustava kontrole i uzbunjivanja kvalitete hrane.

    Alberto Marcuso, talijanski stručnjak za hranu ukazuje da talijanski sustav za nadzor i uzbunjivanje javnosti ima 20 regionalnih službi te 228 lokalnih jedinica. U Hrvatskoj postoji samo jedna središnja agencija što je nedovoljno za tako zahtjevan posao.

    Problem naše zemlje osim još slabo razvijenih kapaciteta nadzora i provjere hrane jest i nedovoljna spoznaja što se s proizvodima koji su povučeni iz konzumacije na kraju događa.

    Odnosno da li su u cijelosti zbog štetnosti uništeni ili su ipak obanjivanjem zaklona i inspekcija našli svoj put do stola potrošača.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    963

    Početno

    ok mila,sada sam naredni tjedan na mlijecnim proizvodimaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :/

  3. #3
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Jassi, da te ubijem u pojam...

    Ovo sam danas dobila na mail:
    Subject: Mlijeko! šalji dalje !

    Što sad da čovjek misli? POGLEDAJ DOLJE!

    Dakle, kolegica prevoditeljica bila u Bruxellesu s predstavnicima
    Vindije, Sirele i Lure. Isli su tamo kako bi vidjeli na koji se način
    moraju u proizvodnji mliječnih proizvoda prilagoditi standardima EU-a.
    Uglavnom, ona je slusala kako se rade ti sirevi i mlijeka i meso kod
    nas (sve je legalno, na zalost) - mukica joj je bila par dana....
    Idemo po redu:
    S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna
    tvorevina. Kad bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a
    mlijeko, da je mlijeko, bi kostalo 20 kn.
    Naime, mlijeka krave skoro da vidjel e nisu. S tim da ih pumpaju
    steroidima i antibioticima, izbjeljivačima, umjetnim vitaminima,...
    Za djecu su ti proizvodi VRLO opasni. Isto i voćni jogurti koji imaju
    toliko šećera da djeci definitivno povećavaju agresivnost. Drugim
    riječima, marketinški trikovi s mlijekom i kalcijem (ima puno boljih
    izvora kalcija od mlijeka - to je čisti mljekarski lobi) su nas naveli
    na to bespotrebno i ŠTETNO ispijanje mlijeka. Ono odrasloj osobi UOPĆE
    ne treba, pogotovo ženama.
    Sve važi i za kisele mliječne proizvode, posebno LGG koji su zaista
    bakterije koje se dobivaju uzgojem kulture bakterija od mrtvaca - kako
    ljudi, tako i krava (dobro ste pročitali, m r t v a c a).
    Mlijeko koje se koristi za proizvodnju tih stvari se uvozi, nije naše.
    S o j i n o mlijeko kao zamjena je bolje, ali budući da se ne može
    (ili može, ali teško) provjeriti jel ta soja GMO ili nije, bolje i to
    izbjegavati.
    Glede s a l a m a , p a š t e t a - NEMAJU mesa u sebi. Zato i jest
    ČAJNA kobasa, recimo. Da bi bila mesna, mora imati barem 20% mesa, a i
    to je rijetkost.
    Sve se opet napucava steroidima.
    Krave koje se uzgajaju za telad koja će se klati daju bolje mlijeko,
    al ne prodaje se nama to mlijeko, nego ono lošije (dakle, telići
    dobivaju bolje).
    Dok, recimo, za Japan se uzgajaju krave na poseban način: posebni
    travnjaci, sve organski uzgojeno, krave imaju masažere, idu na pašu,
    prije klanja ih se uspava jer inače, ako se životinja zakolje, ona je
    u stresu, i taj adrenalin se prenosi na meso koje ljudi jedu...
    M e g g l e bi trebalo izbjegavati jer dolazi iz Poljske, pa nije
    sigurno jel ozračeno ili nije.
    i tako dalje, i tako dalje..
    apricot editirala citirani dio i izbacila dio sa imenom i prezimenom navodne autorice teksta.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    I ja sam to nedavno dobila na mail, pa bih molila sve koji su stručni u tom području da se očituju :shock:

  5. #5
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    :shock:

  6. #6

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    963

    Početno

    ok a kaj je s voceeeem!!! isuse ako cu ovo sve gledati ne znam kak bu zavrsilo-kruh i voda mi se cini :shock:

  7. #7
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kruh?
    jedino ako ga sama radiš: ovi koje kupujemo su kritični.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    kruh? nisi čitala Mihu ovdje: Našla sam žohara u kruhu!

  9. #9
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    kruh?
    jedino ako ga sama radiš: ovi koje kupujemo su kritični.
    ... nadodajem- od domaćeg brašna!

    MM radi u pekarnici i bolje da ne znate što sve sadrže pekarski proizvodi (žohari su niš u usporedbi s miševima!). Sve vam govori činjenica da smo, nakon što je počeo raditi tamo, kupili pekač i od tada jedemo samo domaći kruh od domaćeg brašna.
    Da vas podsjetim da su SVE krafne i muffini iz pekarnica dobiveni od gotove smjese (dakle, nema jaja, brašna, šećera, maslaca... sve kemija!), kao i kremšnite, a i većina drugih prozvoda.
    "Integralni" kruh je pofarbani bijeli, dakle još gore od bijelog.
    Da ne nabrajam... strava!

  10. #10
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    linda, nadam se da muževi poslodavci ovo ne čitaju.

    gdje kupujete brašno?

  11. #11

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    963

    Početno

    isuse boze,odoh popiti soka na litre...........................fuj

  12. #12
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj Apricot prvotno napisa
    linda, nadam se da muževi poslodavci ovo ne čitaju.

    Kaj bi čitali?! Njihovo unuče (6-7 mjeseci staro) se vozi u sportskom dvosjedu (autu) naprijed u maminom krilu - daleko su oni od ovih stranica... MM ih je, kao prava Roda 8) , oprao, ali bezuspješno.


    Citiraj Apricot prvotno napisa
    gdje kupujete brašno?
    Brašno kupujemo na sajmu od poznate bakice- ručno mljeveno, ima bijelo, raženo, kukuruzno (bijelo i žuto) i posije.
    Ako hoćeš, kupim ti i donesem na probu.

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    aj, dogovorit ćemo se na pp čim potrošim ove zalihe.

  14. #14
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    OK

  15. #15
    bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    399

    Početno

    Prekrasno. Taman zaboravim na sve ovo.
    Druga stvar, samo je pitanje dana kada će izaći u javnost nešto o divnim sredstvima kojima se špricaju voće i povrće da ostanu duže svježi. Zanimljivo, o tome se uopće ne govori, što ne znači da nije prisutno.
    SVE, drage moje, sve što jedemo je kemija.
    Dobar tek.

  16. #16
    Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Lokacija
    međimurje
    Postovi
    1,726

    Početno

    Citiraj bauba prvotno napisa
    SVE, drage moje, sve što jedemo je kemija.
    Dobar tek.

    e, hvala!

  17. #17

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,137

    Početno

    Pa i tak i tak je 50 % na trzistu GMO .. što ima vise onih E iza to je finije

  18. #18
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj bauba prvotno napisa
    SVE, drage moje, sve što jedemo je kemija.
    Dobar tek.
    pa draga tu si u pravu jer kemicar sve to i analiziraju, dakle to je sve kemija , ali meni vecinom jako jako ukusna :/

  19. #19

    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,805

    Početno

    S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna
    tvorevina. Kad bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a
    mlijeko, da je mlijeko, bi kostalo 20 kn.
    Naime, mlijeka krave skoro da vidjel e nisu. S tim da ih pumpaju
    steroidima i antibioticima, izbjeljivačima, umjetnim vitaminima,...
    Ljudi moji, meni se ovo kosi sa zdravim razumom i sa zakonom o održanju mase... odakle onda dolaze sastojci za sir i mlijeko?
    Meni je to malo ipak pretjerana ocjena.

  20. #20
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj mamazika prvotno napisa
    S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna
    tvorevina. Kad bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a
    mlijeko, da je mlijeko, bi kostalo 20 kn.
    Naime, mlijeka krave skoro da vidjel e nisu. S tim da ih pumpaju
    steroidima i antibioticima, izbjeljivačima, umjetnim vitaminima,...
    Ljudi moji, meni se ovo kosi sa zdravim razumom i sa zakonom o održanju mase... odakle onda dolaze sastojci za sir i mlijeko?
    Meni je to malo ipak pretjerana ocjena.
    pa valjda ih rade od rižinog ili sojinog mlijeka
    piješ prisilno zdravo

    ako im mlijeko ne treba u proizvodnji zašto krave pumpaju steroidima, antibioticima.. mislim čemu kravu, šta im je to paravan?

  21. #21
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Upravo sam saznala da osoba koja je bila potpisnica onoga mejla o mlijeku nije nikada izjavila takvo što, niti je ikada napisala takav tekst.
    Gospođa ima priličnih problema zbog cirkuliranja tog maila potpisanog njezinim imenom.


    Netko očito ima jako loš smisao za humor, a mi samo možemo odahnuti ako su svi ti podaci ... čista izmišljotina.

  22. #22
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno Re: što jedemo...

    Citiraj sorciere prvotno napisa
    što se s proizvodima koji su povučeni iz konzumacije na kraju događa.
    idu dalje na istok dokle se ne potroše ili nađu zemlju koja to ne kontrolira

  23. #23
    bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    399

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Netko očito ima jako loš smisao za humor, a mi samo možemo odahnuti ako su svi ti podaci ... čista izmišljotina.
    To je meni rekao i mm (ing. kemije).
    S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna
    tvorevina. Kad bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a
    mlijeko, da je mlijeko, bi kostalo 20 kn.
    Mljekare itekako imaju računicu i sa "pravim" mlijekom. Otkupljuju ga za manje od 2 kn (bez DPS-a) a po koliko ga prodaju?

  24. #24
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    gospođa se zahvaljuje...

  25. #25
    najbolji tata

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Upravo sam saznala da osoba koja je bila potpisnica onoga mejla o mlijeku nije nikada izjavila takvo što, niti je ikada napisala takav tekst.
    Gospođa ima priličnih problema zbog cirkuliranja tog maila potpisanog njezinim imenom.


    Netko očito ima jako loš smisao za humor, a mi samo možemo odahnuti ako su svi ti podaci ... čista izmišljotina.
    Čitam i ne vjerujem... Inače, imao sam dosta posrednih kontakata s raznim domaćim prerađivačima mlijeka i upoznat sam s tehnologijom iza proizvodnog procesa pa mogu reći da se radi o najobičnijem širenju FUD-a. Sam proglas me stilom podsjeća na pamflete militantnih veganskh/animal rights grupa.

  26. #26
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Meni je najbolja fora u tom mailu bila:


    Glede s a l a m a , p a š t e t a - NEMAJU mesa u sebi. Zato i jest
    ČAJNA kobasa, recimo.

    Što je poanta te rečenice? Da se kobase rade od ČAJA?

  27. #27
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa
    Meni je najbolja fora u tom mailu bila:


    Glede s a l a m a , p a š t e t a - NEMAJU mesa u sebi. Zato i jest
    ČAJNA kobasa, recimo.

    Što je poanta te rečenice? Da se kobase rade od ČAJA?

    da, šipkovog, zato su crvenkaste

  28. #28
    Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,219

    Početno


  29. #29
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Hvala Bogu!!! :D
    Meni se na prvo čitanje tekst činio pretjeranim, pa mi se kasnije učinilo da je sve moguće (s obzirom na provjerene informacije iz pekarnice), pa mi je bilo čudno kako to da su objavljeni podaci o autoru.... stvarno čudna priča, ali sva sreća da je istina izašla na vidjelo.

    Zanima me vaš komentar na ovo- mm si je zabrijao da male mljekare (npr. Đurđevačka) rade mliječne prerađevine na prirodniji način, te da je njihovo mlijeko bolje, ukusnije, zdravije od ovih velikih i uvijek inzistira na tom vražjem đurđevečkom mlijeku i poludi kad ja izaberem npr. dukatovo (pogotovo ono u boci).
    Moje mišljenje je da je kemija manje- više jednako prisutna u svim mliječnim proizvodima i da, ako piše na mlijeku 3,2% m. m., onda je sastav isti bez obzira na proizvođača. A on i dalje tupi da je dukatovo mlijeko vodica u odnosu na đ.
    Kaj vi mislite?

  30. #30
    mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Veliko Trgovišće
    Postovi
    1,252

    Početno

    Ja isto radije kupim Đurđevačko, primjetila sam da ako mlijeko stoji par dana ono se ukiseli a Dukatovo ne pa mislim da je ipak manje kemije u njemu :/ . A ko bi ga znao! Inače moji susjedi predaju mlijeko u Dukat a ne pumpaju krave steroidima i hormonima kolko ja znam.

  31. #31
    mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Veliko Trgovišće
    Postovi
    1,252

    Početno

    Sad ćete sigurno pitati zašto ne kupim mlijeko od njih, ne odgovara mi okus tog punomasnog mlijeka ( šta ćeš, navikla na kemiju )

  32. #32
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Citiraj mamaineven prvotno napisa
    primjetila sam da ako mlijeko stoji par dana ono se ukiseli a Dukatovo ne pa mislim da je ipak manje kemije u njemu
    Upravo to je i njegov glavni argument.

  33. #33
    Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,219

    Početno

    Linda slažem se s TM. Nikad ne kupujem Dukatovo mlijeko, okus mi ne odgovara.

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    Mi šetamo, malo male, malo velike mljekare kad nam dosadi (mlijeko).

    Ali i ja mislim da su male mljekare manje iskemijane jer se npr. njihovi jogurti, kada im prođe rok trajanja, zbilja pokvare, na starinski način, a dukatovi ili vindijini jogurti ili kis. vrhnje traju li ga traju, predugo da bi to bilo normalno.

    Svježi sir nastojimo uloviti đurđevački ili onaj neki veronika jer su daleko najmanje kiseli i slasni su. Svježi sir od vindije i dukata mi nije uopće ukusan.

  35. #35
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Da vam malo ogadim i đurđevači: prije par godinica sam kupila njihov svježi sir u čaši, i kad sam ga otvorila vidjela sam da je netko prstom u procesu pakiranja zagrabio iz tog sira - trag je bio vrlo jasan i nedvosmislen (cijeli konzilij mojih prijateljica je napravio očevid )

    Nakon toga kupujem samo industrijsko.

    Jesam li napomenula da me na placu kumice redovito izvaraju?

  36. #36
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Apropos kumica na placu, znate kako moj opičeni muž bira kod koje će kupiti- gleda koja je najčišća i najurednija.
    Favorit mu je jedan dedek koji uvijek ima čistu i speglanu bijelu košulji.

  37. #37

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,884

    Početno

    Citiraj Linda prvotno napisa
    Apropos kumica na placu, znate kako moj opičeni muž bira kod koje će kupiti- gleda koja je najčišća i najurednija.
    Favorit mu je jedan dedek koji uvijek ima čistu i speglanu bijelu košulji.
    Ovo je zlata vrijedan savjet koji sam dobila upravo od TM-a.

    Inače, možete vi pričati što hoćete, ja malom mlijeko ne mislim davati - em je nepotrebno, em je stvarno miljama daleko od pravog mlijeka.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    moja mama se kao mala (na nekoj svadbi?) sa svojom mamom otrovala (jedva preživjele) sa domaćim sirom pa je ta fobija prešla obiteljski i na mene

    meni se zato, na žalost(?), doslovce smuči kad na tržnici vidim kumice sa sirom

  39. #39
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    E, Foška, nisi ti vidjela našeg dedeka!

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    589

    Početno

    dakle, ako hoću sira-putra-vrhnja-mleka sada moram ići u suprotnom smjeru, PREMA D. Selu

  41. #41
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    malo o porijeklu namirnica

    nedavno sam gledala na njem. rtl-u da bi trebalo izbjegavati španjolske paprike jer imaju više pesticida od preporučene kol.
    i mislim se ja što tek nama mogu podvaliti kad se nijemcima usude

    i tako odem ja do konzuma i taman cura popunjava policu sa paprikama
    i gledam ja kutiju, definitivno su iz španjolske
    pogledam deklaraciju na polici: porijeklo-hrvatska
    :?
    upitam ja nju, od kud su ove paprike
    ona sva zbunjena pogleda stariju kolegicu i ova veli-iz italije!

    ja velim, pa kako, kutija je španjolska, na polici piše da su domaće (to je dugo vremena i prije pisalo), a vi da su iz italije, ko je tu lud???

    ona samo slegnu ramenima i promijeni deklaraciju na polici da piše italija i sad ti znaj!

  42. #42

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Ja i inace izbjegavam kupovati povrce i voce spanjolskog porijekla.

  43. #43
    MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    10,389

    Početno

    Citiraj aries24 prvotno napisa
    i tako odem ja do konzuma i taman cura popunjava policu sa paprikama
    i gledam ja kutiju, definitivno su iz španjolske
    pogledam deklaraciju na polici: porijeklo-hrvatska
    !
    nije li to protuzakonito?

  44. #44
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    naravno da je protuzakonito. kao i ono kad piše da je "zemlja" porijekla - EU.

  45. #45

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja i inace izbjegavam kupovati povrce i voce spanjolskog porijekla.
    takodjer

  46. #46
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    9,218

    Početno

    a kaj je s jagodama??? :?

  47. #47
    TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZGB
    Postovi
    4,620

    Početno

    Citiraj s_a_n_d_r_a prvotno napisa
    Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja i inace izbjegavam kupovati povrce i voce spanjolskog porijekla.
    takodjer
    Zbog pesticida ili...? :/

  48. #48
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Citiraj aries24 prvotno napisa
    i tako odem ja do konzuma i taman cura popunjava policu sa paprikama
    i gledam ja kutiju, definitivno su iz španjolske
    pogledam deklaraciju na polici: porijeklo-hrvatska
    !
    nije li to protuzakonito?
    ja sam nakon toga razmišljala kome to mogu prijaviti (kriu info na deklaraciji)
    ono, zemlja porijekla ovisi o trenutnoj inspiraciji onog tko slaže police :?
    poslije me prošao bunt, al sad sam se opet zagrijala

    dakle, kome to prijaviti (i koliko to ima smisla)?

  49. #49
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    kriu info= krivu info

  50. #50

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,467

    Početno

    Teddy, koliko je meni poznato, Spanjolci vaze za muljatore kad su u pitanju postivanja tih normi vezanih za prskanje voca i povrca itd. Mene tjesi to sto Austrija ima relativno stroge zakone, navodno najstroze u EU po tom pitanju. Al svejedno....

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •