Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: zbunjena - što točno znači dojenje na zahtjev?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno zbunjena - što točno znači dojenje na zahtjev?

iako sam pročitala dosta toga o dojenju i nekako svladala tehniku, muči me nekoliko pitanja vezano za dojenje novorođenčadi na zahtjev:

1. ako beba doji 10-20 minuta pa podrigne, zaspi i traži opet, koliko dugo mogu davati jednu cicu ako to potraje u nekom periodu od 2-3 sata?

2. zbunjuju me savjeti patronažne - dovoljno je to ponoviti 2-3 puta, a onda joj dati dudu da ju ne naučim da spava na cici. a meni se čini da bi ona mogla još jer traži ustima... dudu obično pljune i čini mi se taj način niš koristi.

3. sada su nam cice u pristojom stanju, meke i mlijeka ima. je li onda potrebno da ih izmasiram i izdojim prije i poslije hranjenja (opet patronažna)? koristim šeširiće dok ne zarastu rane od početničkih grešaka pa vidim da su puni mlijeka i da mala super vuče, i da je cica sasvim meka i mlohava nakon dužeg dojenja pa ne vidim razloga za izdajanjem na kraju

znam da se o tome već toliko pisalo, ali od svih tih informacija ne znam prepoznati što bi bilo pravilno i vrijedilo za nas, a trenutno sam nesigurna u vlastitu procjenu. zato molim za bilo kakav savjet. tnx!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: zbunjena - što točno znači dojenje na zahtjev?

Citiraj Inka prvotno napisa
    .. dudu obično pljune i čini mi se taj način niš koristi.
    znači, ne treba joj
    mi smo tako dojili, na jednoj dojci i po 3 puta. i još uvijek tako (papala je jedva 5 minuta)

ako su ti ranice zacjelile, mislim da nema potrebe za šeširićima?
    pusti patronažnu
    masiranje? mislim da ni to nije potrebno kao ni dodatano izdajanje

ali, vjerujem da će se javiti savjetnice sa stručnim mišljenjem...

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

1. ako beba doji 10-20 minuta pa podrigne, zaspi i traži opet, koliko dugo mogu davati jednu cicu ako to potraje u nekom periodu od 2-3 sata?
    nudi istu dojku unutar 2-3 sata, ako bi beba dosla do masnijeg mlijeka

2. zbunjuju me savjeti patronažne - dovoljno je to ponoviti 2-3 puta, a onda joj dati dudu da ju ne naučim da spava na cici. a meni se čini da bi ona mogla još jer traži ustima... dudu obično pljune i čini mi se taj način niš koristi.
    dojiti na zahtjev znaci dati djetetu da doji onoliko cesto koliko trazi i onoliko dugo koliko mu treba. ako zaspe na dojci, a tebi polozaj ne odgovara, izvadi bradavicu tako da vrsak malog prsta stavis u kut bebinih usana i lagano guras unutra, dok ne osjetis da se otpustio vakuum. onda izvadis bradavicu(drzi prst unutra da te slucajno ne ugrize dok vadis).
    dude nisu potrebne, i bilo bi bolje da joj ne dajes, bar dok ti se ne uspostavi kolicina mlijeka (a onda ces vidjeti da joj ni ne treba).

3. sada su nam cice u pristojom stanju, meke i mlijeka ima. je li onda potrebno da ih izmasiram i izdojim prije i poslije hranjenja (opet patronažna)? koristim šeširiće dok ne zarastu rane od početničkih grešaka pa vidim da su puni mlijeka i da mala super vuče, i da je cica sasvim meka i mlohava nakon dužeg dojenja pa ne vidim razloga za izdajanjem na kraju
    ako beba dobiva na tezini, i imas dovoljno mlijeka, nepotrebno je masirati dojke. takoder nije potrebno izdajati se nakon podoja, jer se na taj nacin povecava kolicina mlijeka koje dijete ne moze popiti, sto moze uzrokovati mastitis.

znam da se o tome već toliko pisalo, ali od svih tih informacija ne znam prepoznati što bi bilo pravilno i vrijedilo za nas, a trenutno sam nesigurna u vlastitu procjenu. zato molim za bilo kakav savjet. tnx!
    u slucaju nesigurnosti, uvijek je dobro doci i pitati. cak i majke sa dugim stazom dojenja i vise djece mogu naici na probleme koje ne mogu/ne znaju same rijesiti. zato smo mi tu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Dobro misliš sve što si napisala.
    Ista dojku nudi unutar 2 sata. No kad beba pokaže da ju je ispraznila, tj. ako počne sisati pa ispusti bradavicu i opet ju nervozno traži, ponudi joj drugu dojku, makar to bilo unutar ta 2 sata.
    Nemoj joj davati dudu.
    Ako nema više prepunjenosti, napetosti i tvrdih dojki, nema potrebe za masažom prije i izdajanjem nakon podoja. Obrati pozornost na kvrge ako se pojave nakon duljih razmaka među podojima. Njih eventualno treba izmasirati da ih beba lakše izvuče, ili izdojiti ako to bebi ne ide.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

-->veli se jedna dojka unutar 2-4h, no neka beba ima barem dva podoja na istoj dojci.

-->dojenje ne sluzi samo da bi beba zadovoljila glad i zedj. ona ima i druge potrebe- kako potrebu za samim sisanjem tako i za mazenjem. bebi je to kontakt s majkom, na taj su nacin povezane. to mjesto joj je poznato. cuje otkucaje srca, ritam disanja, njusi majcin miris....duda mijenja sve to. tako maloj bebi potrebna je mama, ne sisa. kada zaspe, a ne pusti bradavicu mozes njezno gurnuti prst u kut usta uz obraz pa izmedju desni da prekines vakum i izvuces bradavicu.

-->to su krivi savjeti. nakon podoja se ne izdaja OSIM ako se ne zeli povecati kolicina mlijeka iz nekog razloga. mlijeko se radi na temelju ponude i potraznje. ponuda=potraznja. koliko beba podoji toliko se mlijeka napravi. ako beba doji na zahtjev (kada god zeli i koliko dugo zeli) mlijeka ce biti taman koliko njoj treba. izdajanje nakon podoja nije potrebno.

u svakoj nedoumici slobodno nazoci SOS telefon ili pitaj ovdje na forumu. cestitam ti sto si posumnjala u neke upute. to znaci da vjerujes u sebe. samo tako nastavi i javi kako ide!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Storma...kud raja tud i mali mujo

danas se samo pratimo

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

leonisa

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ja prvotno napisa
    tako maloj bebi potrebna je mama, ne sisa.
    :smajl se lupa po glavi:
    duda! bebi treba mama (sisa) a ne duda....

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Citiraj ja prvotno napisa
    tako maloj bebi potrebna je mama, ne sisa.
    :smajl se lupa po glavi:
    duda! bebi treba mama (sisa) a ne duda....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

-->to su krivi savjeti. nakon podoja se ne izdaja OSIM ako se ne zeli povecati kolicina mlijeka iz nekog razloga. mlijeko se radi na temelju ponude i potraznje. ponuda=potraznja. koliko beba podoji toliko se mlijeka napravi. ako beba doji na zahtjev (kada god zeli i koliko dugo zeli) mlijeka ce biti taman koliko njoj treba. izdajanje nakon podoja nije potrebno.
    Ja zelim povecati kolicinu mlijeka jer iz nekog razloga nemam dovoljno mlijeka. Kad popije iz jedne dojke uglavnom mu moram dati jos skoro cijelu drugu jer ova prva bude prazna. Ako sise u razmaku manjem od 3 sata onda nemam skoro nista mlijeka, napravi mi se tek za min 3 sata. Kako sprijeciti to da mu ne moram u tom periodu kad nemam mlijeka davati dohranu? Kako cu se izdajati kad su mi onda cice praznije i ako on trazi ranije cicu onda nemam mlijeka?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Ja zelim povecati kolicinu mlijeka jer iz nekog razloga nemam dovoljno mlijeka. Kad popije iz jedne dojke uglavnom mu moram dati jos skoro cijelu drugu jer ova prva bude prazna. Ako sise u razmaku manjem od 3 sata onda nemam skoro nista mlijeka, napravi mi se tek za min 3 sata. Kako sprijeciti to da mu ne moram u tom periodu kad nemam mlijeka davati dohranu? Kako cu se izdajati kad su mi onda cice praznije i ako on trazi ranije cicu onda nemam mlijeka?

neka bude što češće na prsima da stimulira proizvodnju mlijeka, ipak je on još majušan, tek mjesec dana!

ja kad sam mislila i da nemam mlijeka, neš je ipak bilo...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mlijeko se najbrže stvara kad su dojke prazne. Da bi se povećala količina mlijeka najbolje je što češće stavljati dijete na dojku. Zato je jako dobro ovo što radiš
    Kad popije iz jedne dojke uglavnom mu moram dati jos skoro cijelu drugu jer ova prva bude prazna.
    Kako prepoznaješ ovo?
    Ako sise u razmaku manjem od 3 sata onda nemam skoro nista mlijeka, napravi mi se tek za min 3 sata.
    Možda te zbunjuje što su dojke mekane, a nakon tri sata budu tvrđe. No to znači da nakon tri sata u njima ima PUNO mlijeka - ono, puna čaša. A dijete se može zadovoljiti glad i od "polupune čaše". Još kad znaš da je stvaranje mlijeka u praznoj čaši najbrže, nema razloga da mu ne daješ dojku, dapače! A dopuna, adaptirano, će ti samo omesti ravnotežu ponude i potražnje i, umjesto sve više mlijeka, stvarat će se sve manje. Ravnoteža ponude i potražnje znači da se stvara onoliko mlijeka koliko ga dijete posiše. Čak i kad ti se čini da siše "uprazno", šalje signal tvom tijelu da stvara još.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja inače imam "četvorke" koje sad kad su pune mlijeka izgledaju :shock: . u bolnici i kad smo došli doma, mala je noooon-stop bila na cici, a ja, neopterećena savjetima, davala kad je htjela. i sad mlijeko samo navire. a onda sam počela slušati savjete patronažne i eto me u dilemi...

i još jedno "pametno" pitanjce. u kojem položaju mora biti bebin trbuh - bočno ili ravno? ne moram reći zašto pitam

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dijete neka bude cijelim tijelom okrenuto prema dojci. Znači, da ne mora okretati glavu, kao da stalno gleda prema naprijed.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    ja kad sam mislila i da nemam mlijeka, neš je ipak bilo...
    I ja vidim da ima jos nesto (jako malo doduse) ali on ocito ne vuce dovoljno jako i sise u prazno. :?

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ma, da je i u prazno, nije jer potiče proizvodnju mlijeka, treba dan dva da se prilagodi tijelo, izdržite...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Kako prepoznaješ ovo?
    "Ako sise u razmaku manjem od 3 sata onda nemam skoro nista mlijeka, napravi mi se tek za min 3 sata".
    Prepoznajem tako da sise a nista ne izlazi i ne guta (i tada me dosta bole bradavice). Tako radi neko vrijeme i onda zbunjeno gleda sta je sad. Ali vidim da on ne vuce bas ono jako, nego sisucka bezveze i kad mu jako strca onda je ok a kad se treba malo potruditi onda je vec malo gore.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ali vidim da on ne vuce bas ono jako, nego sisucka bezveze i kad mu jako strca onda je ok a kad se treba malo potruditi onda je vec malo gore.
    Onda svakako izbjegavaj bočicu jer je lakše sisati dudu na bočici nego dojku. Kad skuži da mu je lakše ne truditi se oko dojke, eto ti problema bez potrebe!

I ja vidim da ima jos nesto (jako malo doduse) ali on ocito ne vuce dovoljno jako i sise u prazno.
    Moguće da mu i nije do mlijeka, možda bi se samo mazio Ima urođenu potrebu sisati, kao da siše prstić...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sbuczkow, nije potrebno čekati da se dojke napune. naprotiv. "čekanjem da se napune" može se smanjiti i usporiti proizvodnja. u dojci uvijek ima mlijeka za bebu, jer se ono uvijek stvara.
    što češće beba siše, brže će se mlijeko stvarati.
    koliko posiše, toliko će se i stvarati.
    znači, potražnja uvjetuje proizvodnju.

kada je dojka prazna mlijeko se stvara brže, a kada je puna, aktivira se "mehanizam" koji usporava proizvodnju.

ono što želim reći je, nemoj "čekati" da se napune. stavljaj bebicu na cicu kad god traži.
    ako beba isprazni cicu i hoće još, slobodno joj daj drugu. slijedeći podoj onda započni sa onom cicom koja je bila zadnja u prethodnom podoju, tako da beba dođe do masnijeg mlijeka.
    bitno je da se dojke naizmjenično dobro prazne.
    ne trebaš se previše opterećivati gledanjem na sat.

kada beba malo doji, pa pusti cicu, pa onda brzo traži ponovo, onda joj možeš opet ponuditi istu, da se bolje isprazni, pa onda drugu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

macek, mendula, hvala vam na korisnim savjetima!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

danas nam je bila patronažna i imamo 3240 g :D , a rodila se sa 2990 g.
    eto, "zahtijevali" smo dovoljno i ne koristimo dude niti izdajalice, radimo po svom i rastemo

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

danas nam je bila patronažna i imamo 3240 g :D , a rodila se sa 2990 g.
    eto, "zahtijevali" smo dovoljno i ne koristimo dude niti izdajalice, radimo po svom i rastemo
    :D bravo! samo tako nastavite!!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

taman sam se privikla na to da beba svako malo traži cicu i da često samo zaspi na njoj, pa se malo nosimo radi podrigivanja, a ponekad uživam da spava na meni, ako ništa drugo onda da lakše diše radi punog nosića - kad eto ti svekrve koja se čudi što mala tako puno i često doji i koja bi joj rado uvalila dudu kao odgojnu mjeru. također se čudila što bi je nosili da ju uspavamo, ali nije odbila da ju ona nosa dok spava, a kasnije izjavila da to ne bi smjeli raditi jer ćemo ju razmaziti, također odgojna mjera. najgore u svemu je što i moj mm misli da "previše dojim" :? . pa kako da uvodim odgojne mjere bebi od jedva tri tjedna??? trebam podršku :/
    koliko je to previše dojenja i previše nosanja i maženja??
    p.s. da ne spominjem da je rezultat sumnjanja u sebe napipani čvorići u ciki

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

takvo što ne postoji.
    čvorići: možda je to zaostalo mlijeko, neka to beba posiše.
    duda: nije nikakva odgojan mjera.

samo nastavi dojiti i ne slušaj nikoga. tvoja svekrva je imala svoju djecu, a ti imaš svoje.

samo hrabro naprijed!

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Inka, odlično radite

Majka i jest na porodiljnom dopustu zato da bi bila uz svoju bebu, da bi je dojila, kako kažeš "svako malo", da bi je nosila, mazila.... U toj prvoj godini to je bebi neophodno. Ona se uz tebe osjeća voljeno, sigurno i zaštićeno

Bebu starosti do godinu dana ne možeš "razmaziti". Stvar je u tome da neki ljudi imaju pogrešna i totalno nerealna očekivanja kako bi se dijete određene dobi trebalo ponašati. Tako bi, valjda, tri tjedna stara beba trebala oddojiti, a zatim spavati tri sata da ni ne znaš za nju, a uskoro bi trebalo očekivati od nje i da se prestane buditi noću :/

Iz svog iskustva, mogu ti reći da je i mene puno stvari opterećivalo u tim prvim tjednima, i to se događalo tako dugo dok sam vjerovala i očekivala (uglavnom također sasvim nerealno) da bi se moja beba "trebala" ponašati ovako ili onako.
    Onog trena kad sam prihvatila svoje dijete onakvo kakvo jest, sa svim njezinim zahtjevima i posebnostima, kad sam joj se posvetila ne očekujući da bi ona baš išta "trebala" i "morala" učiniti (bez obzira što bi ta varijanta sigurno u datom momentu meni osigurala slobodno vrijeme), kad sam začepila uši na povremena popovanja oko sebe, počele smo se lijepo družiti i prvi mjeseci majčinstva su mi proticali u miru i spokoju.

Zato, vjeruj u svoje instinkte .

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pa kako da uvodim odgojne mjere bebi od jedva tri tjedna??? trebam podršku :/
    bebu ne možeš previše nositi i maziti, samo se opusti

i otprilike s 3 tjedna je prvi skok u razvoju kad beba ciki skoro pa cijeli dan. traje par dana (samo info ako nisi znala, pa da se ne iznenadis - mi smo tu skoro poklekli jer su svi tvrdili da je sigurno gladan kad toliko doji)

Citiraj Morwen prvotno napisa
    Iz svog iskustva, mogu ti reći da je i mene puno stvari opterećivalo u tim prvim tjednima, i to se događalo tako dugo dok sam vjerovala i očekivala (uglavnom također sasvim nerealno) da bi se moja beba "trebala" ponašati ovako ili onako.
    Onog trena kad sam prihvatila svoje dijete onakvo kakvo jest, sa svim njezinim zahtjevima i posebnostima, kad sam joj se posvetila ne očekujući da bi ona baš išta "trebala" i "morala" učiniti (bez obzira što bi ta varijanta sigurno u datom momentu meni osigurala slobodno vrijeme), kad sam začepila uši na povremena popovanja oko sebe, počele smo se lijepo družiti i prvi mjeseci majčinstva su mi proticali u miru i spokoju.

Zato, vjeruj u svoje instinkte
    Ovo potpisujem od rijeci do rijeci.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Naša je beba sada tri tjedna i već nekoliko dana se mučimo s time što ona u razmacima manjim od sata hoće dojiti,ali kad ju stavim na dojku nakon 3-4 min izbaci bradavicu i više jednostavno ne želi...zvali smo čak i pedijatra za savjet, kad ono:gospođo, beba vam je očito gladna,nemate dovoljno mlijeka, pokušajte se izdojiti iz jedne dojke do kraja da vidite koliko uopće imate mlijeka, pa ćete vidjeti,možda da probate sa obrokom dohrane ...

Ovi savjeti iskusnih mi se ipak više sviđaju,a kako sam uvjerena da mlijeka ima dovoljno neću se lako predati!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj katja29 prvotno napisa
    Naša je beba sada tri tjedna i već nekoliko dana se mučimo s time što ona u razmacima manjim od sata hoće dojiti,ali kad ju stavim na dojku nakon 3-4 min izbaci bradavicu i više jednostavno ne želi...zvali smo čak i pedijatra za savjet, kad ono:gospođo, beba vam je očito gladna,nemate dovoljno mlijeka, pokušajte se izdojiti iz jedne dojke do kraja da vidite koliko uopće imate mlijeka, pa ćete vidjeti,možda da probate sa obrokom dohrane ...

Ovi savjeti iskusnih mi se ipak više sviđaju,a kako sam uvjerena da mlijeka ima dovoljno neću se lako predati!
    Kako ti se bebica čini, jel zadovoljno siše tih par minuta?

Koliko ima popišanih i pokakanih pelena dnevno?

Ovo mi izgleda kao skok u razvoju...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Čini mi se zadovoljna, dosta "lakomo" guta tih par minuta,točno se čuje zvuk gutanja tekućine kroz grlo,ali onda samo odjednom izbaci bradavicu i stisne usta tako čvrsto da joj pobijele i više nema šanse da ih otvori na dojku...

Nekad mi kaka samo jednom dnevno, ponekad poslije svakog podoja,stolice su obilne. Presvlačimo ju oko 5-8 puta dnevno, najviše ovisi o tome da li se svaki puta pokaka.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Savjetuje se za sve podoje tijekom 2 sata stavljati na istu dojku. Naravno, ako pusta dojku i place i trazi jos, das joj drugu bez obzira na to sto nije proslo 2 sata.

Takodjer, s 3 tjedna prolazi kroz skok u razvoju, trebala bi sada traziti jako cesto.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni opet problem s količinom mlijeka. Ne razumijem kako da se to još nije ustalilo :? :? Je li moguće da mi se mlijeko "povlači" ili da nestane? Naime, već pet dana T je polugladan, dva puta sam mu morala dati adaptirano, a njega užasno loše podnosi.
    Situacija je ovakva: jede u pet, pa u osam i tad je sve ok. Izgleda kao da se najede. Idući podoj mlijeka već ne bude dovoljno, dam mu obje dojke i na kraju obroka on nije najeden a iz njih ništa ne izlazi. Kad pritisnem ništa ne curi.
    E sad, je li moguće da ima preuranjen skok u razvoju, koji traje već sedam dana, a sutra mu je tek šest tjedana? Druga stvar, koja me više brine je ta da ponekad, nakon šta on prestane vući, a još uvijek je gladan, ja uspijem izdojiti nekih dvadesetak ml, pa me brine da on ne vuče dovoljno dobro pa ne uspijeva navući novo mlijeko i da mi se zato smanjuje količina? Jer kad smo bili u rodilištu doktorica je rekla da ima slab refleks sisanja ali sam ja mislila da je to od temperature i žutice. Pa sad ne znam više što bi. Svi prijedlozi dobrodošli.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako kaki tvrtko? i piski?

koliko vam traje podoj i koliko ih ima u 24 h?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    kako kaki tvrtko? i piski?
    Do prije tih sedam dana je kakao stalno, sigurno jedno 4-5 stolica, ako ne i više. Otkad je "kriza" jednu, i to kad mu gurnem toplomjer i guzu da mu izmjerim fibru- onda me pokaka.
    Citiraj zrinka prvotno napisa
    koliko vam traje podoj i koliko ih ima u 24 h?
    Kad mlijeka "ima" onda oko 15-20 minuta, s tim da većinu posisa brzo i naglo u par minuta a kasnije većinu vremena samo lagano gricka i to me malo smeta jer peče. Imam dojam kao da ne zna povući preostalo mlijeko kad mu ne šiklja. I još jedan problem, muči ga zrak čak i dva sata nakon jedenja. Tek nakon dva- tri sata bljucne.
    Sad mi podoj traje još kraće jer on ne vuče, nestao mi LD i stalno ga prebacujem s L na D cicu da povuče tamo gdje se stvorilo malo više. Tako da s takvim mučenjem se izvuče opet nekih dvadesetak minuta. I onda ostane polugladan, pa se budi po danu svaki sat vremena za jesti a nema mu dosta jer se nije stvorilo. Kad odspava od 18 do 23 h ima dovoljno da zadovoljno ostavi cicu. Isto tako po noći.
    Kad je bilo ustaljeno do ove krize, imala bih u prosjeku 6 podoja dnevno. Sad više ne znam što bih računala kao podoj. Osim ona 4: dva po noći i predvečer kad se one dobro napune.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sbuczkow, nemoj čekati da se cice "napune". One ne funkcioniraju po sistemu kanistera: isprazniš ga, pa ga napuniš

Jednostavno, kad ti dijete da do znanja da želi dojiti stavi ga na dojku, nema veze koliko je prošlo vremena od prošli put. Svakim stimuliranjem dojke, tvoje tijelo dobiva signal za stvaranje novog mlijeka.

Ne razmišljaj i ne opterećuj se imaš li ili nemaš mlijeka.
    Pokušaj se smiriti jer zbog brige i nesigurnosti se može blokirati refleks otpuštanja mlijeka, a to ti može priskrbiti nove probleme.

Uvijek pazi na istih par stvari: pravilan položaj, efikasno dojenje (mali treba gutati mlijeko, a ti trebaš nastojati da mu pomažeš da guta čim duže (npr. kompresijama dojke)

Negdje sam izgubila podatak: koliko popišanih pelena ima melecki?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sad mi podoj traje još kraće jer on ne vuče, nestao mi LD i stalno ga prebacujem s L na D cicu da povuče tamo gdje se stvorilo malo više. Tako da s takvim mučenjem se izvuče opet nekih dvadesetak minuta. I onda ostane polugladan, pa se budi po danu svaki sat vremena za jesti a nema mu dosta jer se nije stvorilo. Kad odspava od 18 do 23 h ima dovoljno da zadovoljno ostavi cicu. Isto tako po noći.
    Kad je bilo ustaljeno do ove krize, imala bih u prosjeku 6 podoja dnevno. Sad više ne znam što bih računala kao podoj. Osim ona 4: dva po noći i predvečer kad se one dobro napune.
    Mislim da griješiš s time što ga prebacuješ s cice na cicu.
    Pusti ga da cica kad hoće pa makar to bilo i svakih sat vremena. Pazi samo na to da mu daš istu cicu unutar 3h. Tako ćeš biti sigurna da je pojeo ono masno i kalorično mlijeko.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Sbuczkow, nemoj čekati da se cice "napune". One ne funkcioniraju po sistemu kanistera: isprazniš ga, pa ga napuniš

Onda izgleda da je problem stvarno u njegovom sisanju. Jer ja sam bila uvjerena da mi se cica nije napunila kad ne bi prošla 3 sata. Jer se činilo kao da "nema što vući". Onda bi ga ja stavljala na drugu cicu misleći kako je pojeo sve iz ove prve, on bi opet iskoristio LD i tako mi se smanjivala količina mlijeka. Je li to moguće?

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moguće!

Pokušaj unutar 2-3 sata dojiti na istoj strani.
    Dakle: 12 sati je, on doji, ali prestane aktivno vući, pokušaš ga držati aktivnim pomoću kompresija, on nastavi vući, ali nakon nekog vremena zaspe. Pustiš ga da spava.
    Prođe sat vremena, sad je 13 sati, on bi opet dojio, daš mu opet istu stranu, ponavljaš isti postupak: pratiš da li guta, ako prestane vući, radiš kompresije,....

Prođe dva sata, sad je 16 sat, daš drugu stranu, postupak isti....i tako dalje.
    Zadržavanjem bebe na jednoj strani unutar dužeg vremena (2-3 sata)postižeš to da unatoč čestim (i moguće kraćim) podojima, beba dolazi do zadnjeg mlijeka + time se dojka učinkovito prazni, a to znači da se stvara više mlijeka.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moguće!
    Prođe dva sata, sad je 16 sat, daš drugu stranu, postupak isti....i tako dalje.
    Zadržavanjem bebe na jednoj strani unutar dužeg vremena (2-3 sata)postižeš to da unatoč čestim (i moguće kraćim) podojima, beba dolazi do zadnjeg mlijeka + time se dojka učinkovito prazni, a to znači da se stvara više mlijeka.
    Tako sam manje- više radila, jedino što sam falila je to da bi mu nakon prve dojke dala drugu da dovrši obrok. Kad bi se nakon toga probudio u iduća 3 sata, dala bi mu prvu dojku a drugu više ne. U biti mu nisam trebala uopće davati drugu nego ga siliti da jede aktivnije, ali nisam to skužila na vrijeme. Ali još ima nade za nas, jel da?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

CUT
    E da, puno hvala!

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    takvo što ne postoji....
    I ja bih ovo potpisala.

Sinoc su nam u posjetu bili prijatelji sa svojom 3mjesecnom bebom. Ostala sam zapanjena vidjevsi, po prvi puta dozivljeno tako osobno, kolika je to razlika izmedju bebe od 10 tjedna i druge od 3 mjeseca. Oni tako brzo rastu!!! I samo mi je glavom prolazilo "nema previse mazenja".

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uistinu nema previše maženja i nošenja..... ja ne mogu vjerovati da je već prošlo 11 mjeseci..... samo se pazite i mazite i nosajte.....

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Katja, Sbuczkow kako vam ide?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

evo i mene....opet

anti je mjesec i pol, a još uvijek nismo ni blizu uspostave nekakvoga ritma....
    kad smo došli iz bolnice jeo je svaka tri sata, ja sam očekivala da će se taj period produžavati, ali kod nas je suprotno
    on doji sve češće i češće!
    nekad i svakih pola sata do sat!
    između podoja ga nosim da podrigne, zaspe pet do deset minuta i onda ponovo....preumorna sam
    skok u razvoju???
    to traje već dugo!

isto tako kad ga hranim on mirno jede i onda odjednom počinje plakati i ne želi cicu ni pod razno, zijeva da je gladan, ali je ne želi u usta, vrišti sve jače ako mu pokušavam dati cicu

sanjam o danu da zaspe na cici i ostane spavati?
    je li to uopće moguće?
    on zaspe nekad, ali je budan za nekoliko minuta i onda opet vriska....
    ne znam u čemu je problem, sve sam probala....

neki savjet? :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Katja, Sbuczkow kako vam ide?
    Nama ovaj tjedan bolje. Dosta sam se izdajala pa sam se tako malo krpala i sad mi se čini da ima više mlijeka. Najkritičniji mi je treći podoj, onaj oko jedanaest ujutro- tad mu uglavnom moram nadodati izdojeno. I uglavnom mu moram dati iz obje dojke. A bradavice i dalje luđački bole.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mellyna prvotno napisa
    anti je mjesec i pol, a još uvijek nismo ni blizu uspostave nekakvoga ritma....
    između podoja ga nosim da podrigne, zaspe pet do deset minuta i onda ponovo....preumorna sam
    I nama je slično. Nije baš ovako dramatično jer ipak uspije odspavati par sati po danu, ali sve manje i manje. Uglavnom ima faze budnosti ali nakon nekog vremena se izmori i želi spavati ali ne može (ili ne želi). Pa ga stavim na cicu i onda zakunja, stavim ga leći pa se opet probudi i tako je sinoć od četiri popodne do jedanaest navečer. Na kraju sam ga okupala i tek je nakon toga zaspao. Ni meni nije jasno šta im je... Imam dojam kao da ga nešto muči i da sam sebi ide na živce. A da im nisu počeli grčevi?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam uvjerena da su grčevi nekada, ali nisu uvijek
    ima točno neke periode kad vidim da ga ništa ne boli, ali ne može zaspati, baš kao da je nervozan, ali baš svaki dan ima te periode.... :?

imam osjećaj i da se najede (mm je uvjeren da je gladan kad tako nateže cicu a neće jesti pa onda viče na nju iz sveg glasa)

ne znam....već sam napola luda

sada je odspavao dva sata dok sam ja na netu, evo sada pomalo njurga, ne mogu vjerovati koliko je odspavao bez da sam ga morala sto puta umirivati (samo jednom nakon nekih pola sata je zaplakao i uspjela sam ga umiriti u krevetu)

cijelu noć je spavao po pola sata u komadu, i to baš kad se ustalilo da barem noć spava po par sati......prdac ga probudi, isplače se dok par puta prducne i onda se razbudi i opet ne može zaspati...... :/

......ahhhhh!

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jesu li ga u bolnici hranili svaka 3 sata? Mozda je ispocetka radio po starom, a poslije skuzio da ce mu se mama javiti ako place i trazi je. Za dojene bebe je normalno da doje stalno (tj. cesto). Ne brini, nece to trajati vjecno, kad bude imao oko 3 mjeseca tesko ces ga i zadrzati na sisi (onda bebe obicno zanima sve oko njih, svaki zvuk im smeta da sisaju).

Vecernja nervoza je kod beba isto normalna, obicno je problem u previse podrazaja tijekom dana, pa bebe to nekako moraju izbaciti iz sebe. Ili je on nervozan neovisno o dobu dana?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

točno, tjedan dana u bolnici je jeo svaka tri sata

ta se nervoza javlja gotovo redovito nakon podoja, neće više jesti, a kao da ne zna zaspati, oči mu se skoro sklope, i onda odjednom vriska, i to traje i po dva sata dok ne uspije zaspati....
    ali najintenzivnija je od 17-20h
    tada sam uvjerena da su grčevi.....jer svaki dan oko toliko sati baš prejako plače....i onda odjednom kapitulira, u sekundi doslovce!

znatizeljna avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kod nas je isto tako, cijelo je vrijeme na sisi. Neki dan mi je došao bratić (koji ima 22 godine, i nema pojma o djeci), bio je kod mene 3 sata i u jedom trenu mi rekao: Pa ti nju previše hraniš! Ovo je već 4. put od kad sam ja kod tebe'. Rekla sam mu da nisam znala da je on vodeći hrvatski stručnjak za dojenje.

Čini mi se da se trajanje večernja nervoza lagano smanjuje...(nadam se da neću sama sebi skočti u usta); obično počne nakon kupanja (oko 19:30, i traje max. sat vremena. Jedino što se nakon toga skroz razbudi, pa treba jedno 2-3 sata da zaspe (ali barem je mirna i ne plače).

Možda sam zabrijala, ali od kad je nosim u marami, a puno vremena provede u marami, čini mi se da manje plače. To, i masaža prije kupanja (poslije je nemoguće, jedva je uspijem obući).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mellyna prvotno napisa
    ja sam uvjerena da su grčevi nekada, ali nisu uvijek
    ima točno neke periode kad vidim da ga ništa ne boli, ali ne može zaspati, baš kao da je nervozan
    vrlo slično i kod moga...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •