Koliko dugo traje izdavanje putovnice kada je zahtjev predan u Hrvatskoj?
Koliko dugo traje izdavanje putovnice kada je zahtjev predan u Hrvatskoj?
do 30 dana, barem kod nas u ČK, jer se sve šalje u ZG
u zagrebu 7-14 danaornela_m prvotno napisa
jel moguce jos uvijek da jedan roditelj preda, drugi pokupi?
sutra u 7 mi vec pocinje ludnica za sljedeci tjedan, ne znam gdje to cekanje ugurati uopce
u petrinjskoj u foto badrovu slikajuantigona prvotno napisa
Hvala puno. Mi cemo slati zahtjev preko veleposlanstva, ali zanimalo me cisto orijentacije radi koliko to obradjuju jednom kad ga zaprime.Lutonjica prvotno napisa
Nadam se ovoj varijanti od 7 dana jer nam je gusto za termin akd smo planirali putovati :/
ako imate neki opravdan razlog mozete traziti zurno, onda je gotova za 2 dana.
To kad zahtjev stigne u Hr ili vec u veleposlanstvu?mikka prvotno napisa
Svakako smo mislili pitati na koji se nacin i kako to moze ubrzati, je li ovdje rijec o nekoj posebnoj proceduri?
U svakom slucaju - hvala na informaciji.
Mene je recimo zanimalo dali cu imati problema sa svojom djecom u Hrv. buduci da nemaju Hrvatske dokumente. Naime neki su mi rekli da moram vaditi domovnicu ako imamo karte samo u jednom smijeru (namjeravamo ovo ljeto se vratiti za stalno i nemamo potrebe placati kartu u oba smijera). To mi je sada totalno duga procedura i dosta zamorna, te sam zatrazila da mi daju neku potvrdu da mogu uci u Hrvatsku bez problema. Ja imam Hrvatski pasos a oni Americki. I kad je stariji putovao sam jedne godine nije nam trebao dokument za baku i djeda. Samo smo ispunili obrazac na aerodromu koja mu je finalna destinacija i osobne podatke.
Sad me samo brine da me nasi ne zafrkavaju oko tih dokumenata. Iako mi je glupo sto bi uopce pravili probleme jer na rodnom listu pise da sam ja rodjena u Hrv i da su to moja djeca. Djeca imaju drugacije prezime od mog, jer sam ja svoje zadrzala.
21. Koja je procedura za dobivanje putovnice za maloljetnu osobu?
Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.
Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.
Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.
Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj. Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu.
Mislim da za puitovnicu treba rodni list,domovnica,naravno 2 slike i prebivalište,i to ne starije od 6 mjeseci i naravno vjenčani list,a za razvedene roditelje samo pravomoćna presuda suda za onog kod kojeg je roditelja dijete.Znači za razvedene ne trebaju obadva roditelja,ni za predaju,ni za podizanje.I 70 kn biljega i 150 kn na pošti njihovoj platit i to bi trebalo biti to.Za 10-15 dana gotova
mi smo u rangu pravih kriminalaca![]()
prelazimo granicu barem svaki mjesec dana jednom, a još maloj nismo napravili putovnicu.![]()
ali zato uredno nosimo sve njene papire ko da će nas oni spasit kad se jednom netko zainati pitat njene dokumente.![]()
nego, koliko košta vađenje putovnice za dite i koliko se otprilike čeka?
-dobije li se kakav papir da smi se ipak udostojili pokrenit proces izdavanja putvnice pa da sa tim papirom možemo u miru prelazit granicu do mile volje?
- ako dite ima skoro 3 godine, je li se isto izdaje na rok od 5 godina?
Samo da prokomentiram valjanost dječje putovnice,
na njoj piše da vrijedi 5 godina,moja Rea je slikana sa 10 DANA starosti i isti dan smo predali zahtjev za putovnicu,sjećam se da su nam u policiji rekli da je bitno da beba ima na slici otvorene oči,jer je Rea bila novorođenče i naravno da je spavala u nosiljci dok smo mi to obavljali.
Fotografkinja je rekla mužu nek ju položi na podlakticu i tako ju slikala(budnu) ,na maloj slici se ne kuži ništa,a na normalnoj,velikoj se vidi tatina ruka u pozadini,toliko o slikanju.
Iako je na slici kao novorođenče,moja kćer je normalno koristila taj pasoš do isteka tih propisanih 5 godina,tek tada smo ga zamijenili novim.
Napominjem da nitko,nikad nije postavio nikakvo pitanje u vezi toga,ni na jednoj granici,a malena se stvarno naputovala jako puno.Carinicima i graničnim policajcima je čak mahom bio strašno simpa taj njen pasoš upravo zbog te bebi slike i često su to i komentirali,ali,ponavljam nikad nam nitko nije rekao da to ne vrijedi.
Izrada nove putovnice košta oko 250kn i čeka se oko 2 tjedna i ne vidim ni razloga ,ni potrebe vaditi novu dok stara još vrijedi,bez obzira na slikicu.
a ne bi se brinula da ide s nama preko slovenske granice
putuje bez nas, preko oceana, ako ga zaustave negdje, ne propada put samo njemu, vec i dvjema osobama koje s njim putuju
samo mi je zao sto se ovog nisam sjetila prije barem mjesec dana da izbjegnem stres, vece takse za zurne putovnice i prigovore svoje majke
Posljednje uređivanje od ivarica : 16.12.2012. at 15:14
ovo je iz dokumenta koji smo dobili pred putovanje, poslala ga putnicka agencija
mene se ne tice jer se u mojoj obitelji ne mijenjaju prezimena LOL
PUTNA DOKUMETNACIJA: ime i prezime u aviokarti mora se podudarati s imenom i prezimenom u oba dokumenta: osobna iskaznica i putovnica. Međunarodna kontrola putnih isprava je povezana s MUP-om, te imaju pravo uskratiti izlazak/ulazak iz/u Hrvatsku ukoliko ime i prezime u putovnici ne odgovaraju imenu i prezimenu u osobnoj iskaznici. Od 01.11.2011. za hrvatske građane vrijedi zakon da 15 nakon udaje MORAJU promijeniti dokumente (putovnicu i osobnu iskaznicu).
Na mup.hr ne pise da li domovnica moze biti i starija od 6 mj. Mi smo je izvadili kad se rodio, jel mogu s njom ili moram vaditi novu? (dijete ima gosinu dana)
hocu rec, i njegove stare putovnice su bile iste takve, na slici je bio beba, pa dok nije istekla
ali sad je odrastao covjek, djeca se u pubertetu jako mijenjaju, ma lakse mi je napraviti novu nego strepit
Domovnica nije kao razni izvodi iz matica koji službeno vrijede 6 mjeseci, ona vrijedi 'do daljnjega'.
Onda, pretpostavljam, rodni list ne smije biti stariji od 6 mj.?![]()
Za dijete će ti biti dobar i taj rodni list koji imaš
Molim na pp, ako neceš javno, kamo idu? Ma nije niti bitno da nije MP- fora je u baka, unuci, puovanje ( a da nije s bakom u vikendicu na more)
Više ne trebaju dva roditelja za putovnicu. Moji oboje su imali putovnice kao bebe i tako 5 godina, i onda nakon tih 5 godina kada smo došli napraviti novu, veli nam teta u MUPu kako smo iamli lude sreće da su ans puštali sa tim bebastim forkama preko granice
Evo napravili danas, rodni list nije trebao, samo domovnica.
Ja sam sama i predala i podignula putovnicu za D.Foška prvotno napisa
jelena, pa sjecas se da si mi prije mjese dva odgovarala na pitanje o podizanju tih novaca sa stednje koju im je uplacivala
Točno,sad može jedan roditelj sve sam obavitiJa sam sama i predala i podignula putovnicu za D.
Da ne otvaram novi topik iako nije vezano za dječju putovnicu.... Jel zna netko od koliko godina se dobije putovnica na 10 godina?
Ju-hu....
Ne sjećam se da mi je ikada bilo drago što imam više od 27 godina, ali sada je![]()
sad jos manje znam sto raditi
u agenciji su mi rekli da je putovnica vazeca kakva jest, da je jedini uvjet koji trazi zemlja u koju idu da vrijedi najmanje 6m od dana putovanja i da to zadovoljava
zvala sam mup, zena nije bila raspolozena za razgovore :/, uputila me da zovem granicne postaje (gdje, na kubu??, na plesu su mi rekli da ce oni pustitit dijete s vazecom putovnicom, ali da kuze moju zabrinutost i da ne znaju sto mi preporuciti)
pa je onda u mup nazvala zena iz agencije i rekla joj je sljedece
napomena o promjeni izgleda ne odnosi se na djecu, jer djeca mijenjaju svoj izgled nenamjerno, rastuci, i jedini kriterij je datum
u vecoj rubrici smijes imati tri skupa znakova
znaci u manju rubriku ide onaj dvoznamenkasti
a u vecu rubriku onda ona kombinacija tri skupa gdje je zadnji -oib
tako si uplacivala?
cure, hvala na odgovorima.
upisivala sam tako kako je ivarica napisala, ali nije prolazilo. u kasnim popodnevnim satima sam uspjela dobiti tetu u Petrinjskoj koja mi je rekla da taj poziv na broj stvarno ne prolazi i da zanemarim što piše na stranicama jer informacije nisu točne.
naime, ne može se po tome platiti jer su oni momentalno u uvođenju nekih novih uplatnica sa novim brojevima, a te novosti još nisu navedene na njihovom webu.
rekla mi je da moram otići u PU po uplatnicu i onda ići platiti internet bankarstvom, pa donijeti njima isprintanu potvrdu. toliko hodanje je naravno smješno, tako da smo jutros napravili po starom dobrom postupku, u PU po uplatnicu, platiti u pošti i natrag predati zahtjev za putovnicu.
nadam se da će biti od pomoći nekome tko radi putovnicu, da se ne gnjavi sa pozivom na broj jer to ne prolazi (zasada)
ardnas, istina da se uvijek nešto zakomplicira. kod nas je sve i smiješno i žalosno istovremeno. ništa nam ne funkcionira![]()
Upravo sam ti ja to jučer napisala. Jedini kriterij je rok valjanosti.
...a ove priče o promjenama izgleda su još iz bivše Juge i vuku se kao urbane legende i dalje. Tipa; muški koji na slici u pasošu ima brkove, mora ih imati i na licu, a ako ih je slučajno obrijao-jao si ga njemu. To se dogodilo mom mužu, ali prije 30 godina kad je htio ići u Trst bez brkova, a na slici ih je imao. Danas, toga više nema.
Jedino ako mali ide s bakom bez ijednog roditelja, onda mora imati ovjeren kod bilježnika pristanak od roditelja da dijete ide s bakom na put. To će ih prilikom granične kontrole tražiti.
znam samo da su zivi, ostalo cu valjda saznati kad se vrate
nema tamo bas interneta, na par mjesta
kupanje je na redu u drugom dijelu putovanja, prvih 5 dana su obilasci havane i ostatka zapadne kube
Ja vadila prije mjesec-dva putovnicu maloj, izdali je na pet godina, ali - kaže žena - ako se mala previše promijeni u tih par godina, mogu nas vratiti s granice. Rekla je još nisu imali taj slučaj, tj. nitko im se nije došao žaliti, ali neka znam da je i to mogućnost.
Putovnica se ne smije koristiti ako slika ne odgovara sadašnjem izgledu- to piše na stranicama MUPa.
No, kad su vam stavili vizu u putovnicu, stavili su i novu sliku, zar ne? Mislim da sve zemlje traže sliku prilikom izdavanja vize.
Ako ćeš biti sigurnija da ima novu putovnicu, ona se može u Zagrebu napraviti u jedan dan, imate kartu pa je razlog za "brzu" putovnicu tu. A staru, u kojoj je viza će nositi sa sobom. Tako moji rade.
Najbolje odi u MUP i pitaj, još imaš vremena. Ili voditelja s kojim putuje pitaj sve to.
Ma kud bi stigli da od milijuna putnika svakoga dana vraćaju one koji ne liče na sebe na putovnici. Pa tom logikom bi djeca trebala vaditi putovnicu svake godine.
Pisale smo u isto vrijeme. Uglavnom, zovi MUP i vidi s njima. Sretno!
Ivarica, ne moraš se brinuti oko objašnjavanja zašto tražiš žurni postupak za izradu putovnice. Iako, tražiti će ti da nešto napišeš, ali te neće odbiti ma koji god razlog da navedeš. Važno je da platiš par sto kuna više i dobiješ ju drugi dan. Fotografa imaš preko puta PU ZG u Petrinjskoj nekoliko.
Ne brini, imaš vremena.
Mi smo Smjehuljici vadili putovnicu po žurnom postupku jer nam se nije dalo čekati 14 dana, a kakvi smo nikad ne znamo kad će nas se prohtjeti zbrisati do Slo ili Aus, pa smo ju jednostavno htjeli imati. Napisali da ja moram na pregled u bolnicu di sam rodila i sve ok. To je samo forma.
ivarica, aria na svojoj putovnici definitivno ne lici na sebe, napavaljena je sa par mjeseci. na svakoj granici pogledaju moju putovnicu i zakljuce da je to ona, a onda kad nalete na nju pocnu gledati u mene pa u nju pa u mene pa u nju. ja na slici izgledam kao da mi je 10 godina i svi carinici kad me vide pocnu se znacajno smijuljiti MM
sve u svmu, nikad nas nisu vratili s granice, pa ni madjari koji su zbilja komplicirani carinici. prosli smo je ovo ljeto.
a sto se tice putovnice, vise za zurnu ne treba razlog, kao ranije vec samo novci.
dobro ste me sjetili moja i balerinina je istekla pocetkom 12. mjeseca. sad cemo valjda vjernije izgledati.
Posljednje uređivanje od spajalica : 16.12.2012. at 08:06