Pokazuje rezultate 1 do 50 od 150

Tema: putovnica djeteta

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mene je recimo zanimalo dali cu imati problema sa svojom djecom u Hrv. buduci da nemaju Hrvatske dokumente. Naime neki su mi rekli da moram vaditi domovnicu ako imamo karte samo u jednom smijeru (namjeravamo ovo ljeto se vratiti za stalno i nemamo potrebe placati kartu u oba smijera). To mi je sada totalno duga procedura i dosta zamorna, te sam zatrazila da mi daju neku potvrdu da mogu uci u Hrvatsku bez problema. Ja imam Hrvatski pasos a oni Americki. I kad je stariji putovao sam jedne godine nije nam trebao dokument za baku i djeda. Samo smo ispunili obrazac na aerodromu koja mu je finalna destinacija i osobne podatke.
    Sad me samo brine da me nasi ne zafrkavaju oko tih dokumenata. Iako mi je glupo sto bi uopce pravili probleme jer na rodnom listu pise da sam ja rodjena u Hrv i da su to moja djeca. Djeca imaju drugacije prezime od mog, jer sam ja svoje zadrzala.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

21. Koja je procedura za dobivanje putovnice za maloljetnu osobu?
    Zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetne odnosno poslovno nesposobne osobe podnosi zakonski zastupnik.
    Prema odredbama Obiteljskog zakona ("Narodne novine" broj: 116/03, 17/04 i 136/04) zakonski zastupnici maloljetne osobe su roditelji, osim ako nisu lišeni roditeljske skrbi. Kako nijednom odredbom Obiteljskog zakona nije propisano da termin "zakonski zastupnik" podrazumijeva oba roditelja zajedno, zakonski zastupnik je svaki roditelj maloljetne osobe.
    Stoga jedan od roditelja može podnijeti zahtjev za izdavanje putne isprave i preuzeti izdanu putnu ispravu. Isto tako, ako roditelji to žele, jedan od njih može podnijeti zahtjev, a drugi preuzeti izdanu putnu ispravu.

Ako su roditelji razvedeni zahtjev za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu i preuzimanje izdane putne isprave može obaviti samo roditelj koji predoči odluku nadležnog suda kojom mu je dijete povjereno na čuvanje i odgoj. Također, u slučaju da jedan od roditelja prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave za maloljetnu osobu predoči odluku nadležnog suda po kojoj je drugi roditelj lišen roditeljske skrbi, roditelj koji je lišen roditeljske skrbi ne može preuzeti izdanu putnu ispravu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •