Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Da li je to diskriminacija trudnica?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Da li je to diskriminacija trudnica?

Ovako ide priča.
    Zaposlena sam na neodređeno godinu dana. Kad sam saznla da ću na čuvanje trudnoće preselila sam se u RBA iz Poštanske banke, jer mi je bliže, bankomati dostupniji, redovi manji... Prije otvaranja računa sam pitala dal mogu imati dozvoljeni minus iako sam na bolovanju, odnosno porodiljnom. Nema problema, moram donjeti potvrdu od poslodavca da nisam pred otkazom i jednu doznaku. Samo što se to onda ne zove dopušteni minus nego kao neki kredit. (Mislim si nema veze, glavno da ja sa tom lovom podmirim minus u Poštanskoj.)
    Nakon druge isplačene naknade dolazim u poslovnicu, i kažu mi da ne mogu dobiti taj minus jer isplate od HZZOa ne knjiže kao isplate od poslodavca i još neke gluposti.
    Uglavnom ja kao trudnica nemam pravo na minus iako sam zaposlena na neodređeno i porodiljni će mi trajati 3 godine, a onda nastavljam raditi.

Ima li to kakvog smisla? A kad sam bila prijavljena na ugovor, na određeno, sam imala pravo na minus.
    Meni to izgleda kao čista diskriminacija trudnica i žena na porodiljnom.

Znate li neku banku u kojoj nije tako?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cudno. Dok sam bila na porodiljnom, imala sam minus u RBA. Samo sam donijela potvrdu od poslodavca da sam na porodiljnom. Nisu mi ga niti smanjili, iako mi je porodiljna bila puno manja od place. Zadrzala sam minus od prije, u istom iznosu. Vjerojatno je stvar u tome sto nisi imala bas placu, nego samo porodiljnu.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ZABA: za zadržati minus za vrijeme porodiljnog trebala sam na uvid donijeti trudničku knjižicu (njima ostaviti kopiju).
    Da probaš tako?

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u rba sam bez problema koristila dozvoljeni minus, trebala sam priložit potvrdu od poslodavca da sam zaposlena na neodređeno i kopiju trudničke.
    mislim da ti je problem u tome šta si "friška" kod njih.
    ili pokušaj ponovo, moguće da se niste nešto dobro razumjeli :/

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

I ja mislim da je u pitanju diskriminacija novog klijenta, ne nužno trudnice.
    Hoću reći, kad se promjeni banka teško da se u startu dobiju uvjeti koje se imalo u staroj banci.
    Renome se gradi iznova, ponekad čak i kad se ostaje u istoj banci, a mijenja samo matična poslovnica (nedajbože u drugom gradu).
    A to šta prvo kažu jedno, a onda drugo - učestala pojava. Možda da tražiš razgovor s nadređenim?

I šta uopće toliko gnjave oko dozvoljenog minusa? Pa to je za njih super zarada!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    I ja mislim da je u pitanju diskriminacija novog klijenta, ne nužno trudnice.
    Hoću reći, kad se promjeni banka teško da se u startu dobiju uvjeti koje se imalo u staroj banci.
    tako je.

vecina banaka danas odobrava minus zenama na komplikacijama i na porodiljnom.

i ja u volksbanci ga imam, bez ikakvih potvrda, zahtjeva i slicnog.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eci, mislim da je došlo do malog nesporazuma koji još uvijek traje..na tvoju štetu. Ali nitko nije pogriješio.

Ženu si pitala

Citiraj Eci prvotno napisa
    Kad sam saznla da ću na čuvanje trudnoće preselila sam se u RBA iz Poštanske banke, jer mi je bliže, bankomati dostupniji, redovi manji... Prije otvaranja računa sam pitala dal mogu imati dozvoljeni minus iako sam na bolovanju, odnosno porodiljnom. Nema problema, moram donjeti potvrdu od poslodavca da nisam pred otkazom i jednu doznaku. Samo što se to onda ne zove dopušteni minus nego kao neki kredit. (
    I žena ti je TOČNO odgovorila. Ali sve to pod pretpostavkom DA IMAŠ VEĆ ODOBRENI MINUS.

Koliko znam svaka banka ima neku svoju internu proceduru odobravanja minusa po tekućem računu. Obično čekaju 3-6 redovitih mjesečnih primanja kako bi odobrili taj minus.
    Pod redovitim mjesečnim primanjima (neke banke, ovdje mislim da se radi o većini banaka) očigledno ne smatraju porodiljnu naknadu.

Tako da će tebi vjerovatno biti odobren minus po tekućem računu kada se vratiš nazad na posao i primiš nekoliko plaća.

Da si kojim slučajem VEĆ IMALA odobreni minus kod RBA, oni bi ti, na tvoj zahtjev, samo odobrili tzv. "okvirni kredit" po tekućem računu u visini već odobrenog minusa.

Ono što si, na žalost, pogriješila, to je da si zatvorila račun kod Poštanske banke i time izgubila mogućnost zadržavanja već prije odobrenog minusa kod Poštanske banke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ukratko, da si ostala u postanskoj, tamo bi imala minus.
    imala bi ga i u RBA, da si njihov stari klijent.
    ovako, mislim da ces se namuciti :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Probaj inzistirati. Trazi razgovor s nadredjenim. I ako te i on odbije, zatrazi PISMENI odgovor. To ne vole davati. Cesto onda radije izadju u susret nego da ti napismeno potvrde.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Meni su u Zabi tražili potvrdu da sam na porodiljnom da bi mi porodiljnu naknadu mogli podvesti pod "redovna primanja".
    Možda možeš tražiti da ti na osnovi dva-tri-četiri mjeseca isplata odobre neki minus. Doduše, morat ćeš čekati tih par mjeseci... :/

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mamma san točno si napisala i tako je kako ti kažeš. Ali ne kužim zašto su mi dva puta rekli da nema veze kaj je porodilni, i onda se ispostavi da to nije tako. U RBA daju minus već nakon prve isplačene plače, dakle to nije to.
    Niš, nisam zatvorila račun u Poštanskoj, ali nisam 4 mj imala primanja, pa mislim da će mi i tamo ukinuti minus. Probati ću se vratiti tamo. Samo mi nije jasno zašto su moja primanja manje vrijedna nego kad sam radila.
    Može li se promijeniti račun na koji se dobiva lova iz HZZOa?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I tražila sam i razgovarala sa šefom poslovnice ali niš nisam postigla. Jaaako mu je žao što su mi krivo rekli.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa rodiljne naknade idu po defaultu preko postanske, jedino ako ne zatrazis drugacije.
    a postanska ima ovu ponudu:
    HPBeba - paket usluga za korisnike rodiljskih naknada

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I ja mislim da bi trebala tražiti razgovor s nadređenim ili probati kod
    drugog referenta/druge poslovnice...jer gospodične i gospođe koje
    rade na blagajni ili kao osobni bankari često imaju
    nepotpune i u nedostatku boljeg izraza netočne podatke.....meni se
    dogodilo da sam pitala za minus i rekli su mi ne onda sam opet došla no
    ovaj puta sam rekla di radim i dobila sam sve što sam tražila.....tao da to
    ovisi o tome kako je "banka" taj dan raspoložena...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I tražila sam i razgovarala sa šefom poslovnice ali niš nisam postigla. Jaaako mu je žao što su mi krivo rekli.
    eh ovo nisam vidjela (počela sam prije cca sati i pola pisati post)

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam u rba, na komplikacijama i imam minus isti kao i ranije. Zbilja je stvar samo u tome sto si novi klijent.

Daj probaj jos s nekim razgovarati, jer si njihovom greskom dovedena u jako glupu situaciju

Malo ih stisni. U pravilu su ljubazni i moze se sa njima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    ZABA: za zadržati minus za vrijeme porodiljnog trebala sam na uvid donijeti trudničku knjižicu (njima ostaviti kopiju).
    Da probaš tako?
    U ZABI ti naplate 1% naknade kod odobravanja većeg minusa nego što bi ga imala da ti je računan prosjek.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

postoji valjda neka služba za korisnike

nazoveš ili pošalješ ljutiti mail, kažeš da su iznevjerili tvoje povjerenje, da je greška njihova i da želiš da se taj problem riješi, jer u protivnom mijenjaš banku i informiraš svekoliku javnost na internetu o njihovoj neposlovnosti (što već jesi )

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: Da li je to diskriminacija trudnica?

Eci, drago mi je da si već došla do (barem većine) odgovora koji te muče. Ja još nisam u toj "fazi" jer radim normalno puno radno vrijeme još uvijek. Ali budući da sam u konstantnom (skoro maksimalnom minusu) vidjet ću kako će mi biti kao Zabinom komitentu.
    Ono što meni nije jasno iz tvog posta je slijedeće:

Zaposlena sam na neodređeno godinu dana.
    Koliko mi je poznato, a radim 13 godina u ljudskim resursima, nisam se susretala sa ovakvim ugovorima. "Neodređeno" je upravo to što i ime kaže - definira se samo otkazni i probni rok. "Određeno" ide u sve ostale ugovore u kojima je određeno vrijeme trajanja radnog odnosa - jedan dan ili tri godine.

Možda je to već za drugi topic, ali htjela sam se osvrnuti na to.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Citiraj Tihuana prvotno napisa
    Ono što meni nije jasno iz tvog posta je slijedeće:

Zaposlena sam na neodređeno godinu dana.
    Ma krivo sam se izrazila. Htjela sam reči da sam već godinu dana zaposlena na neodređeno.
    Niš sredila sam da minus u Poštanskoj otplatim obročno, a kada mi ponovo počnu sjedati primanja dobiti ću 2500 minusa, to je fiksno, bez obzira koliku naknadu primaš.
    Svejedno mislim da je to diskriminacija i da bi trudnice trebale imati minus jednak njihovim primanjima, ako su zaposlene.

Hvala vam na podršci i odgovorima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da bi trudnice trebale imati minus jednak njihovim primanjima, ako su zaposlene.
    pa ja ga i imam.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Niš sredila sam da minus u Poštanskoj otplatim obročno, a kada mi ponovo počnu sjedati primanja dobiti ću 2500 minusa, to je fiksno, bez obzira koliku naknadu primaš.
    Svejedno mislim da je to diskriminacija i da bi trudnice trebale imati minus jednak njihovim primanjima, ako su zaposlene.

Hvala vam na podršci i odgovorima.
    Ne razumijem...to su ti u Poštanskoj banci rekli da kad otplatiš sada postojeći minus (pretpostavljam da su ti ga ukinuli?) da će ti ponovo dati novi u visini od 2500 kuna i to na osnovu porodiljne naknade bez obzira na njenu visinu? :? Ili nešto drugo?

Ako je tako, ipak je ok od njih da su ti odbrili minus samo na osnovu naknade, jer pretpostavljam da u drugim bankama možda i ne bi.. :/

No s druge strane, ja sam imala i minus veći od same naknade i ne daj Bože da su mi ga sveli na naknadu (okvirni kredit)..jer sam i ja (kao i još neke mame) bila apsolutno diskriminirana ali zbog toga što su mi oduzeli jako veliki dio plaće zbog toga što je visina naknade limitirana...A tu se nije radilo o bankama... :/

Ono što hoću reći, a ne želim braniti banke: svaka banka ima svoju proceduru i politiku za određene segmente svojeg poslovanja. Pri određivanju smjernica u svojem poslovanje između ostalog se rukovodi i zakonskim odrednicama i smjernicama.
    I kad se nešto stavi na papir, teško je prilagoditi baš svakoj situaciji.

U tvojoj situaciji, mislim da je ipak jedan dio krivice i na tvojoj strani jer si na brzinu odlučila promijeniti poslovnu banku, a nisi se najbolje raspitala da li je trenutak najbolji... :/

I na kraju ono što stvarno mislim, a to je da politika, način, visina, kontinuitet, osnova itd itd obračuna i isplate porodiljnih naknada nikad neće zadovoljiti baš sve korisnike.
    Mene prvu. Jer se nalazim u razredu visokih plaća (nije baš visoka, ali je viša od ovih njihovih maksimuma) i iz svoje plaće plaćam jako jako jako puno stvari ....i kad odem na porodiljni (ako me Onaj gore sluša) biti ću u grdoooooj situaciji....

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Dobro si skužila, odobrili su mi minus sqmo na osnovu naknade - što je dobro jer to u RBA nisu htjeli, ali je loše što je taj minus 2500kn, za sve trudnice i rodilje bez obzira na visinu njihove naknade.
    Ma nema veze, bar neću doći u napast.

[quote="mamma san"]
    U tvojoj situaciji, mislim da je ipak jedan dio krivice i na tvojoj strani jer si na brzinu odlučila promijeniti poslovnu banku, a nisi se najbolje raspitala da li je trenutak najbolji... :/
    /quote]
    Dobro sam se ja raspitala, ali su mi dali krivu informaciju.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja imam račun u RBA i smanjili su mi 'dozvoljeni minus' kad sam bila na komplikacijama. Pričala sam sa nekoliko službenika RBA i svi su mi rekli da oni ne priznaju uplate HZZO-a pri odobravanju dozvoljenog prekoračenja.
    Baš me zanima što će biti za 6,5 mjeseci kad će mi ponovo obračunavati iznos prekoračenja, a kada ću već 6 mjeseci primati porodiljnu naknadu umjesto plaće... rekli su mi da je dovoljno donijeti potvrdu poslodavca da nisam pred otkazom, odnosno da me radno mjesto čeka po povratku s porodiljnog... živi bili pa vidjeli.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj @n@ prvotno napisa
    I ja imam račun u RBA i smanjili su mi 'dozvoljeni minus' kad sam bila na komplikacijama.
    Jesi li im donijela potvrdu od poslodavca i kad si bila na komplikacijama? Naime, moram to saznati jer ako i meni smanje minus, uprkos donesenoj potvrdi (i ja sam na komplikacijama) u ozbiljnoj sam nevolji

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni su u RBA rekli da donesem kopiju doznake i podnesem zahtjev, i da mi dozvoljeni minus ostaje koliki je i bio.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Uf! :smajlickojemjepaokamensasrca: :D

Martina, hvala ti!

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zagrebačka banka. Dok je porodiljna bila prosjek plaće (dakle prvih 6 mjeseci), minus mi je ostao isti kao i prije poroda. Onda su zbog naknade od 1600kn polako smanjivali minus, prvo na 2300, pa 1700 i na kraju iznosi 1400kn.
    :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •