Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: elektricitet

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno elektricitet

imam pitanje, moze li se i kako rijesiti te "struje" :/

u zadnje vrijeme me jako stresa, doduse najvise u autu (svaki izlazak i ulazak u auto je pec, pa nisam sigurna jesam li bas pogodila podforum), ali ima ga i u stanu. I ono najgore, par puta kad sam dotakla cvrckicu, pecnulo nas je.
    Mislim da smo ga "donijeli" sa skijanja, jer je tamosnji apartman bio koma, tamo je doslovno sve bilo naelektrizirano (osim drvenih stvari).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kod mene je stvar takva da, svaki put kad sam puna elektriciteta OBAVEZNO se razbolim !
    nije ti neka utjeha, ali ...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad ideš iz auta primi se za nešto - štok od vrata - i ne puštaj dok ne izađeš van. Za doma je najbolje osigurati dovoljno ovlaživanje zraka, a i plamen svijeće pomaže. OK, najjača pomoć je ionizator, ali jako prlja zavjese i zidove.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

To ti je od ovih silnih džempera ... bar je tak kod mene uvijek preko zime preko ljeta nikad nista (zatvaram vrata nogom uvijek 8) )

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meni je tako bilo ranije, uvek je bilo povezano sa nosenjem perjanih jakni. valjda trljanje rukava o bok dok hodam.
    cim sam prestala da ih nosim,, nikada se nije dogodilo vise.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene redovito strese isto kad ulazim/izlazim iz auta.

Sokirala sam se kad me je nedavno streslo dok sam palila digitalni receiver .

A strese me i po ljeti :/

Mayaa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zanimljivo je kako me nekih zima niti jednom ne strese a nekih šiba iz svega čega taknem :?
    jutros sam pogladila maju po glavi i drmlo i mene i nju :/

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

da podignem, jer ću izluditi..

zapravo samo smo ispričali svoja iskustva, ali niko nije rekao rješenje ilio uzrok tome?

ja na poslu ne smijem ništa dotaknuti metalno, ubi me, čovječe, ubi me!!

kad se snekiom dotaknem, opet...o autu da ne pričam!

ŠTA NAM JE ČINITI??? :? :? :? :? :?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj gejsha prvotno napisa
    To ti je od ovih silnih džempera ... bar je tak kod mene uvijek preko zime preko ljeta nikad nista (zatvaram vrata nogom uvijek 8) )
    Da, da... i od gumenih djonova koji nas uspjesno izoliraju od zemlje i sav staticki naboj ostaje na nama.

Odjeca koju nosimo, ako je napravljena od sintetickih vlakana je najcesci izvor. Tepisi (takodjer plasticni) i druge podne obloge isto. Namjestaj nije bezazlen (uredski plasticni, s oblogama od sintetike). U automobilu - presvlake i unutarnja obloga od plastike.

U odjeci se trljamo i na nama se nakuplja staticki elektricitet, a obuca od izolacijskog materijala sprecava praznjenje. (I onda se isprazni na mom sinu kad ga dodirnem po glavi! )

Mnogi elektricni uredjaji (a pune su nam ih kuce i uredi) isto na svojoj povrsini akumuliraju gomilu statickog elektriciteta. To je razlog zasto se monitori i tv zaprase takvom brzinom. Ni zvucnici nisu iznimka.

Kako pomoci? Ukloniti iz okoline sto vise sintetike - nositi rublje i drugu odjecu od pamuka (i svila koja je prirodna generira staticki elektricitet!), cipele s koznim djonom...

Zrak ne smije biti suh, a pomazu i ionizatori. Netko je to vec napisao... Cak i obicna svijeca moze pomoci.

Povremeno se treba "uzemljiti" tj. uhvatiti za nesto veliko i metalno. U nekim pogonima (rafinerije i sl. gdje je velika opasnost od eksplozije) na to se narocito pazi. Tamo su obicno ulazna vrata uzemljena. I inace se mozemo uhvatiti za bilo kakav veliki metalni dio (ograda stepenista na primjer).

Nadam se da nisam nista bitno ispustila.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zašto pomaže svijeća?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    zašto pomaže svijeća?
    Ionizira zrak.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Možda sam trebala reći - povećava vodljivost zraka, tj. zrak više nije tako dobar izolator.

Evo više o tome:
    http://www.gradimo.hr/11109.aspx

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam jučer malom dotaknula obraz i poprilično je kvrcnulo.
    rasplakao se, a na obrazu mu je ostala crvena flekica :/

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene najčešće trese kad vadim veš iz perilice i pritom se (zbog takvog položaja i rasporeda) dotaknem radijatora. Može li mi netko objasniti tu uzročno-posljedičnu vezu? Nemam ništa sintetičko; na nogama obično drvene klompe, kožne, ali sa, sic!, gumom ispod...? U čemu je kvaka?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    Mene najčešće trese kad vadim veš iz perilice i pritom se (zbog takvog položaja i rasporeda) dotaknem radijatora. Može li mi netko objasniti tu uzročno-posljedičnu vezu? Nemam ništa sintetičko; na nogama obično drvene klompe, kožne, ali sa, sic!, gumom ispod...? U čemu je kvaka?
    Meni ovo izgleda kao pitanje za majstora - ovo nije statički elektricitet nego loše uzemljenje...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hvala ti Peterlin, i ja sam se na kraju domislila tome, jer mi ništa drugo nije padalo na pamet...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mene "drma" samo kad idem iz auta,
    i lako mi je vrata zatvoriti nogom,
    ali treba otvoriti garažu, primiti kvaku a znam da će me strest

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

trebate vidjet mene kad otvaram i zatvaram ogradu nogom

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja uvijek zatvaram vrata od auta rukavom navucenim na ruku a ljeti nogom 8)

inace, vise je elektriciteta kad je vrijeme po buri (barem kod nas)

a kad vidim kako joj se kosa naelektrizira ..... brrrr

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hahah bas mi je drago da vidim ovu temu...mene obavezno strese pri izlasku iz auta, cesto i kad se poljubim s MM kad smo u autu...bas nas zabole, uglavnom, nosevi.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kod mene su za višak statike "krivac" najlon čarape
    čim ih počnem nositi frizura mi je koma, a peckam, svijetlim i kvrckam kad god se dohvatim većeg metalnog predmeta :mad:
    prolazi s proljećem

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj najveci problem su - kolica u trgovackim centrima, a najcesce ona u Mercatoru u Importanne Galeriji. Ne daj boze da dotaknem bilo koji njihov dio osim onog rukohvata.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    Nove vešmašine koriste "switching" pretvarače koji prilično ovise o uzemljenju - inače tresu. Ako koristiš produživač - baci i kupi novi. Ako ti je instalacija stara i nemaš šuko spojen na uzemljenje ... zovi električara da ti ga provede.

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pridružujem se klubu strujnih Već nekih mjesec dana se bojim auta, bilo da ulazim ili izlazim pecne me Često se to dogodi i dok poljubim sina ili muža... dobro je dok me još nisu počeli izbjegavati...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Rebbeca prvotno napisa
    Pridružujem se klubu strujnih Već nekih mjesec dana se bojim auta, bilo da ulazim ili izlazim pecne me Često se to dogodi i dok poljubim sina ili muža... dobro je dok me još nisu počeli izbjegavati...
    A zato ja ne ljubim MM-a?

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Doma nemam nikakvih problema, u autima također, ali zato na poslu... :shock: :shock: :shock: Samo je kvaka na jednim vratima problematična, a kako je svatko od nas dotakne barem 50 puta dnevno, svi smo već od elektrošokova. Ovi na probnom roku misle da je to oblik inicijacije.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, bit ću zlobna i reć da mi je drago da nas ima još
    ja sam više luda od toga

na prošlom poslu me je treslo svaki put kad bi dotakla miša :?
    nikog drugog, samo mene
    pa sam imala gumenu rukavicu preko miša i preko nje klikala
    svi su me malo čudno gledali
    sintetička roba i ja tresem ko luda, zimska jakna, vesta s kombinacijom sintetike...
    imam onu deku dormeo, kad je slažem sve iskre frcaju, ako nekog tad dotaknem ili dotaknem nešto metalno tresem

nije mi jasan taj savjet uhvatiti metal
    mene baš na metal trese

ja se praznim tako da stavi ruku na zid

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da, beton je prilično vodljiv. Ostali materijali baš i nisu. Za smanjiti statički elektricitet u zatvorenim prostorima treba ovlaživati zrak, a vodljivost zraka se povećava plamenom svijeće. Dakle, new age džidže midže sa svjećama i mirisnim uljima imaju svrhu - ioniziraju zrak.

Dobro je poraditi na smanjenju statičkog elektriciteta jer je to jako dobro za zdravlje.

Suprotan primjer: Čovjek ulazi u prostoriju suhog zraka bez ikakvih iona, naelektriziran je i svojim kretanjem diže prašinu. Leteća prašina ga prati u stopu (jer je naelektriziran) i oko njega čini oblak zraka zasićenog prašinom. Korak dalje ... prašinu čine (između ostalog) makarsvakakvi virusi, spore bakterija, alergeni ... strahota. Logična posljedica su respiratorni problemi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •