Ja sam sa Svenom prvih godinu dana morala hodocastiti po Goljaku jer je imao neke ugruscice na mozgu (zapravo zvuci gore nego kaj je) i promatrali su njegovu motoriku i razvoj govora. Sada ima 3 godine, sa dvije je pricao jako puno i razgovjetno (ne samo nama roditeljima) a R i Č (Ć) govori naj normalnije vec vise od pola godine. To mu je sve bilo jako fora kad je konacno skuzio kako se izgovara da mu je sve sa Č i R bilo jako naglaseno.
Ne znam koliko to ima veze, ali ja sam striktno zabranila ikakva glupiranja i tepanja i cesto sam mu posebno naglasavala R kada bi nesto krivo izgovorio. Pretpostavljam da je dosta i u djetetu stvar. Mozda Sven ima samo malo vise sluha pa lakse lovi rijeci. Dovoljno je da mu se nesto par puta ponovi slovkanjem i vise tu rijec ne izgovara krivo.
To je super mada mi je maaalo zao sto je neke rijeci koje je jako smijesno izgovarao jako brzo ispravio. Recimo umjesto badecimer je govorio bademicer, kalanizacija umjesto kanalizacija i tako. Zato "cuvam" jednu rijec koja mi je draga i ne ispravljam ga jos uvijek a to je ajdedrom umjesto aerodroma