Ne znam jel' to spada tu ili pod zdravlje djece, ali mi se čini da definitivno ima veze s jednim i drugim.
Naime, naš je osnovni problem kaj Filip ima slab prirast na težini (dužina je OK):
- rođen s 3700, otpušten doma nakon dva dana s 3840
- prvi mjesec dobio 720 grama (u odnosu na težinu kod otpusta)
- drugi 900 grama
- treći samo 400
- četvrti tek 350 (i to u 5 tjedana, nismo bili na kontroli s točno navršena četiri mjeseca).
Savjet pedice je da počnemo s voćnim kašicama, a ja sam imala zbilja jaku želju i volju samo ga dojiti do 6 mjeseci. I još uvijek se nisam baš srodila s tom idejom.
Inače je jako vesela i iznimno živahna beba i sve si mislim da on jako puno troši, pa zato prirast nije velik.
Što se dojenja tiče, meni se čini da funkcionira, ali imamo problema s vjetrovima koji to znaju ometati. Nastojim da prazni dojku do kraja, što mu ne uspije uvijek iz prve pa mu ponekad jednu te istu nudim kroz dva-tri podoja, ako su češći (npr. unutar 2-4 sata). Naime, zna se dosta često dogoditi da lijepo i smireno doji i onda se počne grčiti, pa ga dignem za podrigivanje, lijepo podrigne i kada ga ponovno postavim na dojku krene nova tura grčenja s vjetrovima i onda više ne može papati nikako. Tada nakon sat, sat i pol ponovno traži jesti. Vjetrovi ga znaju mučiti i inače, ali se ipak najčešće javljaju tijekom dojenja (i dosta su neugodnog mirisa)?
Ima li tko kakav savjet?
Stolica je od drugog mjeseca života svakih dva dana i najčešće vodenasta. Nedavno smo imali epizodu od kojih 20 dana zatvora kadanam je kakao svakih 5 dana i to ga je užesno mučilo. Pedica nije imala nikakav pametan savjet osim slatke kamilice i masiranja, ali ni to nije bilo baš učinkovito. Sad se stanje primirilo (stolica svakih 2-3 dana), ali primjećujem da su pojedine stolice onako eksplozivne i to ga dosta izmuči.
Znam da sam razdužila, ali me zanimaju i tuđa slična iskustva i kako su to riješili.