Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: slab prirast na težini, vjetrovi tijekom dojenja

Datum pristupanja
    May 2006

Početno slab prirast na težini, vjetrovi tijekom dojenja

Ne znam jel' to spada tu ili pod zdravlje djece, ali mi se čini da definitivno ima veze s jednim i drugim.
    Naime, naš je osnovni problem kaj Filip ima slab prirast na težini (dužina je OK):
    - rođen s 3700, otpušten doma nakon dva dana s 3840
    - prvi mjesec dobio 720 grama (u odnosu na težinu kod otpusta)
    - drugi 900 grama
    - treći samo 400
    - četvrti tek 350 (i to u 5 tjedana, nismo bili na kontroli s točno navršena četiri mjeseca).
    Savjet pedice je da počnemo s voćnim kašicama, a ja sam imala zbilja jaku želju i volju samo ga dojiti do 6 mjeseci. I još uvijek se nisam baš srodila s tom idejom.
    Inače je jako vesela i iznimno živahna beba i sve si mislim da on jako puno troši, pa zato prirast nije velik.
    Što se dojenja tiče, meni se čini da funkcionira, ali imamo problema s vjetrovima koji to znaju ometati. Nastojim da prazni dojku do kraja, što mu ne uspije uvijek iz prve pa mu ponekad jednu te istu nudim kroz dva-tri podoja, ako su češći (npr. unutar 2-4 sata). Naime, zna se dosta često dogoditi da lijepo i smireno doji i onda se počne grčiti, pa ga dignem za podrigivanje, lijepo podrigne i kada ga ponovno postavim na dojku krene nova tura grčenja s vjetrovima i onda više ne može papati nikako. Tada nakon sat, sat i pol ponovno traži jesti. Vjetrovi ga znaju mučiti i inače, ali se ipak najčešće javljaju tijekom dojenja (i dosta su neugodnog mirisa)?
    Ima li tko kakav savjet?
    Stolica je od drugog mjeseca života svakih dva dana i najčešće vodenasta. Nedavno smo imali epizodu od kojih 20 dana zatvora kadanam je kakao svakih 5 dana i to ga je užesno mučilo. Pedica nije imala nikakav pametan savjet osim slatke kamilice i masiranja, ali ni to nije bilo baš učinkovito. Sad se stanje primirilo (stolica svakih 2-3 dana), ali primjećujem da su pojedine stolice onako eksplozivne i to ga dosta izmuči.
    Znam da sam razdužila, ali me zanimaju i tuđa slična iskustva i kako su to riješili.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja ne mislim da tvoje dijete nedovoljno dobija na tezini. Kazes da je duzin OK - jel' bas samo OK ili je na gornjoj granici? To je bio slucaj sa mojom djecom. Duzina max a tezina min-min (po nekas ispod) - niko me nije gnjavio sa dohranom. Mozda i jeste - ja svakako slusam selektivno pa bi to na putu kuci zaboravila.

Sto se tice problema sa probavom. Mozda mu ipak smeta nato sto ti pojedes?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

malo si me utješila. da, dužina je u prosjeku (50 percentila) za dob, ali sa težinom je na donjoj granici

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam savjetnica, ali s obzirom da smo imali slične probleme (iako uz dobar prirast) možda ne dobiva dovoljno masnog mlijeka?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo isto dugo muku mučili s prduckanjem, dok ja genijalka nisam skužila da je to od kravljeg mlijeka koje ja popijem. Nisam ga nikad puno pila (šalicu, možda dvije dnevno) ali kad sam svela na minimum, odn.samo u kavi, Roko je prestao pruckati. Možda tvom Filipu nešto drugo smeta, probaj dokučiti...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj roko006 prvotno napisa
    Mi smo isto dugo muku mučili s prduckanjem, dok ja genijalka nisam skužila da je to od kravljeg mlijeka koje ja popijem.
    Isti slučaj i samnom. Ali s industrijskog sam prešla na domaće kravlje mlijeko i ono nam ne smeta.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Citiraj roko006 prvotno napisa
    Mi smo isto dugo muku mučili s prduckanjem, dok ja genijalka nisam skužila da je to od kravljeg mlijeka koje ja popijem.
    Isti slučaj i samnom. Ali s industrijskog sam prešla na domaće kravlje mlijeko i ono nam ne smeta.
    liljan@, jel to mlijeko za tebe ili za bebu?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za mene, naravno. Prokuhano i ohlađeno, savršeno mi gasi žeđ, a i čini mi se da su od kada ga pijem i moje dojke bolje opskrbljene, tako da uvijek imam dovoljno svog mlijeka za Ivana. Ako i umišljam, nema veze...
    Jedini problem je što sam morala smanjiti količinu ostale hrane jer sam od domaćeg mlijeka počela bujati. Ali, budući da i moj Ivan lijepo napreduje, neka. Na pravu dijetu ću za nekoliko godina.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za mene, naravno. Prokuhano i ohlađeno, savršeno mi gasi žeđ, a i čini mi se da su od kada ga pijem i moje dojke bolje opskrbljene, tako da uvijek imam dovoljno svog mlijeka za Ivana. Ako i umišljam, nema veze...
    mlijeko koje piješ nema veze sa količinom mlijeka koje tvoje tijelo stvara. Tj. neće tvoje mlijeko biti "bolje" ako piješ ili "gore" ako ne piješ mlijeko.
    Važno je da unašaš dovoljno tekućine i daješ djetetu cicu kad god to ono traži

Draga, hm, po meni tvoje djetešce sasvim dobro napreduje.
    Može biti da stvarno bebici smeta nešto iz tvoje prehrane. Probaj malo pratiti što jedeš i kako se to odražava na dojenje...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj spooky prvotno napisa
    Važno je da unašaš dovoljno tekućine i daješ djetetu cicu kad god to ono traži
    To i radim.
    A za mlijeko, ako i umišljam, nije važno...dobro mi je za piti.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A za mlijeko, ako i umišljam, nije važno...dobro mi je za piti.
    uh, meni je isto pasalo mlijeko, ali morala sam malo pauzirati jer je Dori smetalo kada je bila jako, jako mala

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baš vam hvala na odgovorima. Imam feeling da je definitivni krivac mlijeko koje ja pijem (a još ga k tome pijem i u ogromnim količinama, barem litru dnevno - obožavam ga). I na novom Fortuninom topicu o kolikama mlijeko se spominje kao glavni krivac.
    Ak' je tak slijedi totalna apstinencija. Nije da će mi biti lako, ali ako je za dobrobit mog srdašca, nema frke.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •