zasto ja to nisam mogla tako kratko, moj plan poroda je skroz filozofskia zakomplicirala sam ga totalno, ono, sto ako carski, sto ako beba ima zuticu, sto ako ovo, sto ako ono.....
hvala, sad cu si skopirat tvoj![]()
zasto ja to nisam mogla tako kratko, moj plan poroda je skroz filozofskia zakomplicirala sam ga totalno, ono, sto ako carski, sto ako beba ima zuticu, sto ako ovo, sto ako ono.....
hvala, sad cu si skopirat tvoj![]()
i isprintam ga u milion primjeraka i samo ga uvaljujem: na prijemu sestri, pa medju svoje papire, pa doktoru, pa babici, pa ak se promijeni smjena drugom doktorui babici i tak dalje ili????
gle lutonjica, zutica nema veze s porodom. to stavi na drugi papir.
ma je to na drugom papiru
na prvom papiru samo porod i izgon
na drugom papiru poslije izgona (pupcana vrpca, skin to skin, dojenje po porodu, rooming in, pedijatrijski pregledi)
ali to je tako puuuuuuuno teksta
ja sam imala jedan, ali taj su mi stavili u moj "slučaj", bio je na vrhu svih papira.Lutonjica prvotno napisa
istina, ja sam potpisala izjavu, ali sam uz to imala i ovo pa je ipak SVE bilo napismeno.
i stvarno su sve uvažili, primalja me nagovarala da mi prokine vodenjak i da će onda brže ići, ja nisam htjela i nisu. pukao je tek oko 23:15, došla sam u 18:30, 5 cm otvorena, a rodila tek u 01:15.
Ipak napismeno ima neku težinu. Skužila sam da sve naprave kad imaš napismeno, a ako samo tražiš, često zanemare nešto.
napiši samo natuknice, boldaj bitno i to vidno smanji količinu papira, a istakne važno.Lutonjica prvotno napisa
ovo je isto bitno za napisati
pupcana vrpca, skin to skin, dojenje po porodu, rooming in, pedijatrijski pregledi
OK???PLAN POROĐAJA
Ime i Prezime
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom i želim za njih dati svoje dopuštenje.
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim:
da moj partner bude prisutan čitavo vrijeme porođaja
porod BEZ dripa
porod BEZ prokidanja vodenjaka
porod BEZ epiziotomije
koristiti loptu, neometano se kretati i mijenjati polozaje
porod na STOLČIĆU
da se pupčana vrpca prereže NAKON što prestane pulsirati i da to učini otac
podojiti dijete odmah po porodu
rooming in
IZJAVA:
U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.
mjesto, datum, potpis oba roditelja
meni se ovo cini jako ok...
navela si sve bitno, kratko je i jasno
i meni se čini OK
[quote="Lutonjica"]i molim da se od mene ili supruga prethodno traži pristanak za svaki postupak koji je u suprotnosti sa dolje navedenim.PLAN POROĐAJA
Ime i Prezime
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom
di se tu može još ugurati i da se dijete ne cijepi (bcg i hep. b)?
Bojim se da to ide posebno. Ionako ih ne cijepe odmah na porodu, nego drugi, treći dan.aries24 prvotno napisa
ja se uopće ne sjećam toga cijepljenja drugi dan, a stalno je bio sa mnom, osim ono vrijeme dok sam ja išla gore kolicima, a njega su donijeli 15 min. poslije (jesu ga tad cijepili ?)
djeca se u rodilistu obicno cijepe onaj dan kad idu doma, bar je tako kod nas u puli
nama je u sobu drugi ili treći dan došla živčana sestra i uzela bebe i promumljala nešto.TinnaZ prvotno napisa
Onda sam ja glasno pitala što je rekla. A ona bahato odgovorila; sad će ih doktorica besežirati.
Ne, ne, ne kažu cijepiti. Ovo ne razumiješ ako nisi spavala 48-72 sata i umorna si.
thalia prvotno napisa
a i ovo je istina
ma imala sam ja svasta napisano oko te postporodjane njege (cijepljenje, pregledi, dohrana i slicno) ali sam skuzila da mi nema previse smisla da mi to bude na papiru za porod. to su moji zahtjevi za skroz drugu "ekipu" i za njih cu se, ako cu morati, boriti nakon poroda.aries24 prvotno napisa
mislim da je koma sto tu 'drugu ekipu' prakticki nikad ni ne vidis
je, istina
ali opet, mislis da ce ekipa iz radjaone prenijeti pedijatrima i sestrama tvoje zahtjeve?![]()
ali ja cu u varazdin, a tamo mi je beba (skoro) stalno pod okom :D
ja ću u rijeku, tamo je situacija ista
samo kad se sjetim kako sam zabrinuto pitala pedijatra jel noa besežiran, mislila sam što ću s necijepljenim djetetom ako zaborave, toliko sam glupa i neinformirana bila
besežiran je 5. dan, predamnom u sobi, bili smo 7 dana u rodilištu zbog njegove infekcije
mislim da bi bilo najbolje papir sa željama oko postporođajne njege uvaliti onome tko prvi dođe uzeti bebu (još bolje, naštampati na majičicu i obući bebi)
Moj plan poroda nije u stupcima, već isto ovako u natuknicama, jedno ispod drugog + izjava ispod toga, slično kao što ste tu već ukopiravale i nije baš ispunjena čitava stranica.
Tako da imam sve bitno, a opet pregledno i kratko.
A s bianco izjavom imam iskustva - kad sam ju čitala, sestra mi je rekla da je to nešto u stilu da pristajem ostati u bolnici. Samo sam ju pogledala i nisam komentirala jer sam skužila da nema smisla - pa nisam nepismena, da jesam, ne bih to čitala!![]()
Ugurat ću ja negdje onaj text, a ne potpišem to prije nego dopišem..![]()
Moj plan izgleda slično thaliinom, ovom prilikom molim Lutonjicu za dozvolu da kopiram njenu IZJAVU.Ne bi je se sjetila sama staviti u plan.
ma to je izjava iz onog plana poroda na portalu![]()
O potpisivanje izjave u bolnici. Najprije sam mislila ništa ne potpisivati, ali boljim mi se čini savjet da se nadopiše rečenica na izjavu i potpiše. Mislim da iziskuje manje natezanja s osobljem, a opet je sve jasno.
A da, čitala sam je davno.Lutonjica prvotno napisa
Evo, upravo pišem upute sinu i mužu što sve moraju napraviti kada rodim, a nakon toga se bacam na (valjda) definitivnu verziju plana poroda.
Hera prvotno napisa
![]()
![]()
![]()
ovo definitivno stoji, samo ne dajte da vas sestra smete kako je to "samo" ovo ili ono, samo pristanak za ostanak u bolnici, ili "ne trebate to čitati, samo se potpišite" ili nešto u tom stilu.O potpisivanje izjave u bolnici. Najprije sam mislila ništa ne potpisivati, ali boljim mi se čini savjet da se nadopiše rečenica na izjavu i potpiše. Mislim da iziskuje manje natezanja s osobljem, a opet je sve jasno.
Pazite na cijepivo protiv hepatitisa,ono se u nekim rodilištima daje odmah nakon poroda (možda ćak na prvom pregledu nakon poroda!).Ako ga želite odgoditi dođite spremni.
jesmo malo skrenuli s teme ...
Idemo na novi topic vezano na Dolazak u rodilište - što i kako.
Je to prijedlog za novi topic ili sam ja nešto propustila, kak se prištekam svakih par sati :?
je, je prijedlog je ... ajde otvori, ja ne stignem sad.
Cure što nitko ne pozna niti jednu primalju u Petrovoj,koja bi bila za prirodan porod?!!
Daj javite ako tko zna,u 37.tjednu sam i tamo ću roditi.
Što se tiče plana poroda ja sam izprintala onaj Rodin,flomasterom podebljala što hoći i k tome još zaklamala Zakon o pravima pacijenata i kazne koje se propisuju za doktore i ustanove koje ih ne poštuju!
jedan primjerak jima jedan sebi.jeli to malo,kome sve to trebam dat,mislila sam si i jedan zaljepiti na krevet na kojemu ću rađat![]()
i da strah me je "osvete"doktora,u smislu ako neće biti po njihovom da će me ignorirat i z.......t,i tako će možda oni i ja naškoditi dijetetu a ja ću na kraju biti kriva!!!!!!
![]()
![]()
bit ces sretna ako ce te ignorirati, jer onda imas najvise sanse za prirodni porod![]()
plan poroda s portala je genijalan, ali preopsiran i ja sumnjam da ce si itko dati truda to sve citati. on vise sluzi da si ti dobro razmislis sto hoces, a sto neces, a onda napisi nesto jednostavnije i preglednije, da sve imaju na jednom papiru i da upada u oci.
pa to podijeli na prijemu, doktoru, babici, stavi si na krevet ako hoces...
pripazi i da na bianco izjavu dopises ono da zelis da te se obavijesti o svakoj intervenciji i pita za dopustenje. ili ju nemoj uopce potpisati. jer inace ti oni imaju pravo raditi sto hoce, ti si im to dopustila svojim potpisom.
e da, s ovim zakonom i kaznama... mislim da ces ih s tim samo isprovocirati.
ne znam, treba naci neku mjeru, biti ljubazan koliko je to god moguce, a da i dalje ostvaris ono sto zelis. ne se unaprijed dovoditi u konflikte. a opet ne biti premekan i plah. zato ja i imam svog svadljivog muza sa sobom, da se bori ako ja klonem![]()
sada će te mi se možda smijat,ali neki dan kada sam čekala kod ginekologa pala mi je na pamet ideja ( ne znam da li je zakonski dopušteno) da isprintamo s Rode onu listu o Planu poroda i još neke obavijesti,kao.što je drip,epizotomija...kako djeluju, dojenje,sjedalice,platnene pelene.....i zakon o Pravima pacijenata,sve to lijepo zaklamamo zajedno i počnemo dijeliti ili ostavljati po ginekološkim ordinacijana,socijalnim,privatnim i bolničkim.....
Ako mogu biti oni časopisi... :/ tko žene koje čekaju a nemaju pojma da postoji i "drukčiji način pristupa" porodu,nešto bi naučile,znale bi kome se obratiti,a ženama je dosadno u čekaonici i vjerujte mi dosta njih čita sve što je na stoliću.
Trebalo bi educirati naše trudnice i ponuditi im mogućnost izbora,o kojem možda uopće nisu razmišljale da imaju.
ŠTO VI MISLITE O TOME? NISAM MISLILA DA TO BUDE NEŠTO AGRESIVNO,KAO NAMETANJE NEKOGA SVOGA STAVA KAO JEDINOG ISPRAVNOGA, JER TO ODBIJA LJUDE,VIŠE EDUKATIVNO.......?
lutonjice hvala,budem ga skratila
Snosim li ja kakve posljedice ako ne potpišem bianco izjavu,i hoće li ih to isto razljutiti?! :?
hoće, zato potpiši i potrudi se da ne bude bianco![]()
Potpis na bianco izjave suglasnosti pri dolasku u rodilište
Što se tiče dijeljenja materijala, znanje treba širiti ...
Ja sam uvijek u čekaoni ostavila trudnicama koje su ostajale iza mene ono što sam čitala, pa bilo to novine, ili rodina brošura o dojenju.
Hvala TinnaZ ,vajda se neću uspaničiti zbog trudova kada dođem u bolnicu,pa ću zaboraviti da ne potpisujem prije nego nadopišem,a muža sam upozorila da slučajno ako mu nešto ponude,jer tko će njima vjerovati,NIŠTA NE POTPISUJE,DOK SE NE SAVJETUJE SAMNOM. 8)
(Pročitala sam ovo što si stavila o potpisivanju i nasmijala se kada sam vidjela u jednom dijelu teksta iz Pakračke bolnice gdje piše "rodilje-bolesnice" nadam se da nisu s tim mislili na sve trudnice,tj da je trudnoća bolest,na to POLUDIM)
Pozdrav curke...moj plan porođaja je gotovo identičan vašem, međutim ja sam uz sve navedeno nadodala da želim porod bez primjene analgetika-lijekova protiv bolova...zapravo se dvoumim dal to ubaciti ili ne, kakav je vaš stav o analgeticima?
Prije nego nas moderatorice![]()
idemo na novi topic:
Dolazak u rodilište - što i kako
CURE NEMOJTE MI REĆI,DA NITKO NE POZNAJE ,I DA NE POSTOJI PRIMALJA U PETROVOJ BOLNICI KOJA JE SKLONA PRIRODNOME PORODU!!!!!!!!!!!!???????????????![]()
ivana, u cemu je problem, cemu se cudis?
ti i sama znas i priznajes da ti je petrova najlosija opcija ako zelis prirodan porod, i o tome smo vec nekoliko puta pricali na proljetnicama.
znaci, svjesna si situacije u petrovoj, a i dalje inzistiras da tamo ides.
ne znam sto zelis da ti kazemo.
jedino rjesenje, koje ti stalno nudimo, jest neka druga bolnica, sto ti odbijas.
i to ti je to.
probaj se onda u petrovoj izboriti za to sto hoces, i ako uspijes, bit ce to jako zanimljiva prica s poroda.
zelim ti srecu![]()
Lutonjice nije problem u meni,već što mi apsolutno nitko u familiji,niti MM,ni prijateljice ne pružaju potporu u vezi prirodnog poroda (mama mi govori da su na internetu samo psihopati)
jedino da sama sjednem u auto i odvezem se u Varaždin u trudovima.
Što da ti pričam,danas me je sestra nazvala i nagovarala me da si sredim carski za 3000,00kn.![]()
Našli su mi neku sestru kao vezu u Petrovoj,ne poznam ženu ni ona mene,pa me je strah kada mi dođe na porod "da mi sve sredi" a ja joj izvadim svoj plan poroda! 8)![]()
Mami ne smijem ni reć,a MM mi je već rekao da ću ih samo OSRAMOTITI SVOJIM BUDALAŠTINAMA,i ako se bebi nešto desi zbog moga filozofiranja,neka si dobro upamtim tko će biti kriv-JA!![]()
![]()
ma znam da je to sve koma, ali tu ti mi ne mozemo pomoci.
a gdje spadas po mjestu stanovanja, bas u petrovu? jer ako spadas negdje drugdje, reci svojima da se ide po mjestu stanovanja i otidji tamo. i merkur, i SD, i vinogradska su ti bolje od petrove
Ivana, a tko će biti kriv ako se nešto dogodi tebi ili djetetu u Petrovoj? Od maminog bratića žena je došla preko veze u Petrovu, i umrla od sepse. Veza stvarno ništa ne znači. A opet, čula sam priču o ženi koja je isto tako htjela prirodni porod, a svekrva ju je nagovorila da ode kod neke njene prijateljice/poznanice na pregled u bolnicu, koja je pak shvatila da ona kad je već došla k njoj, želi i roditi u njenoj smjeni, pa joj je uvalila drip a da se žena nije ni snašla.
Mislim da su ove emocionalne ucjene i prijetnje tko će biti kriv ako se nešto dogodi jako ružne, i mislim da bi se ti ipak trebala postaviti malo oštrije prema njima.
A ako ti ipak Petrova ostane jedini izbor, potraži Fridinu priču, ona je u Petrovoj prošla odlično.
Nažalost po mjestu stanovanja spadam u Petrovu.
ninaXY hvala
Pozdrav svima,
ovo je moj prvi post iako pratim forum već godinama (od prethodne trudnoće prije 4 godine). Doduše, ne uvijek istim intenzitetom, ali kako sam opet trudna, sad posjećujem portal svaki dan.
Sad se napokon javljam potaknuta ivaninim pitanjem jer cijelo vrijeme planiram opisati svoja dva poroda u Petrovoj, pa nikako da to i učinim.
Samo da kratko iskomentiram: prvi je bio traumatičan i skroz medikaliziran, ali je zato drugi bio prirodan skoro pa 100%. Razlog tome je bio moje neznanje prvi put i moje ZNANJE drugi put (uz Božju providnost - npr. nisu me prikopčali na CTG, nisu mi dali infuziju...). Nažalost ne znam ime primalje koja me drugi put porodila, ali znam da je riječ o glavnoj sestri rađaone. Žena cca 55 godina. Doktorica je bila mlađa, plava (isto joj ne znam ime). Bile su super obje i potpuno su poštivale moje želje i moj ritam. Nakraju su pozvale mlade sestre na praksi da vide kako izgleda prirodan porod i sve redom mi čestitale na prekrasnom porodu![]()
Kad sam ih pitala čemu se toliko čude što sam prirodno rodila, rekle su (doktorica i primalja): Ah, kad bi bilo više žena kao vi! Da vi samo znate kakve nam dolaze i što sve vidimo! Malo koja je zainteresirana da sudjeluje.
I da ne budem skroz offtopic: nisam imala nikakav plan poroda sa sobom, samo sam unaprijed primalju obavijestila da želim izbjeći epiziotomiju (čim sam skužila da me ona obilazi, pitala sam ju hoće li ona prisustvovati porodu, kako bih se dogovorila s njom). Također, nakon jednog od pregleda doktorica me obavijestila da će mi dati drip, na što sam ju pitala možemo li to izbjeći ako sve ide kako treba. Čudno me pogledala i rekla da će onda jako dugo trajati. Ja sam tada pristojno i decidirano rekla da odabirem dužu varijantu sa svojim trudovima jer mi je to praznik u odnosu na drip. Nije dalje forsala, nego se pokupila svojim poslom. Idući put sam ju vidjela kod izgona.
Da ne duljim...može se u Petrovoj i prirodno roditi.