Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: prepune cike jer beba duže spava

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno prepune cike jer beba duže spava

Beba Petar ima 2 mjeseca i 8 dana.
    Zadnjih par noći počeo je spavati 6 sati u komadu (ćemu se ja jako radujem - napokon vrijeme za moj san) (preko dana nemamo nikad toliki razmak između dva podoja) i pojavio se problem punjenja i pražnjenja: jednu ciku ispraznimo uspavljivanjem oko 21h, a druga dolazi na red sad tek oko 3 ujutro i bude prepuna, bolna (noćas mi se pojavila i bolna kvržica). Tu ciku beba ne isprazni do kraja jer napuni trbuščić ranije.
    Onda oko 6 ujutro dolazi na red ona cika koja je bila "u upotrebi" zadnji put u 21 h i do 6 ujutro i ona se prepuni...onda beba ni nju ne može "dovršiti" tako da se bojim da mi beba nije gladna budući da nikako ne može doći do gušćeg milijeka.
    Noćas, kako mi se pojavila bolna kvržica (crvena izvana), ponudila sam mu istu ciku dva put zaredom (cika se ispraznila, al' je kvržica ostala) pa se onda ova "zapostavljena" cika prepunila...
    Bojim se izdajanja da ne bi nastao još veći problem s ponudom i potražnjom.
    Ne znam što da radim...Kako da se "riješim" tih prepunih cika!?
    Kako je to bilo kod Vas kad su bebe dobivale novi ritam spavanja i papanja?
    Za koliko to dođe "na svoje"?!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: prepune cike jer beba duže spava

Citiraj marcela prvotno napisa
    Zadnjih par noći počeo je spavati 6 sati u komadu (ćemu se ja jako radujem - napokon vrijeme za moj san)
    Ne znam kakok ti pomoci, ali moj skoro od pocetka spava po 7-8 sati u komadu. Tako da mi jedna dojka "ne radi" i po 10 sati... Dosad nisam imala nikakvih problema ali mi je zadnja tri dana poceo odbijati sisanje (isto su tako prepunjene po noci) tijekom noci i rano ujutro kad su najpunije. Pocne se bacati, nece da uhvati, ispada mu iz usta i sl. Stalno se zagrcava. Tek sto je uhvatio bradavicu vec se grca, kaslje i nikako da primi cicu. Isto ne znam zasto to radi ali mi se cini da mu je mozda prejak LD pa ga smeta. Doduse, uvijek mi je bio jak LD i nije mu smetalo... Netko zna sto bi moglo biti problematicno?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marcela,

ukoliko je beba zdrava, ima dovoljan broj mokrih pelena, ova prepunjenost dojki će se sama izregulirati kroz nekoliko dana jer koliko beba pojede, toliko će se mlijeka proizvesti. Ukoliko osjetiš veliku nepetost, i ako misliš da beba ne dolazi do gušćeg mlijeka, prije podoja se malo ručno izdoji, tako ćeš olakšati i sebi i bebi. Beba neće imati problema s naglim otpuštanjem mlijeka i doći će do gušćeg mlijeka. Ujedno, kada god osjetiš napetost u grudima i osjetiš da su dojke prepunjene (može se dogoditi pri skokovima u razvoju, dužim bebinim spavanjem, razdvojenošću majke i bebe...), malo ih izmasiraj i izdoji malo mlijeka.

Vezano uz kvržicu pročitaj ovaj tekst na portalu gdje imaš nekoliko savjeta o položajima bebe tako da beba pri podoju sama izdoji to mlijeko: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1121

Datum pristupanja
    Nov 2003

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Citiraj marcela prvotno napisa
    Zadnjih par noći počeo je spavati 6 sati u komadu (ćemu se ja jako radujem - napokon vrijeme za moj san)
    Ne znam kakok ti pomoci, ali moj skoro od pocetka spava po 7-8 sati u komadu. Tako da mi jedna dojka "ne radi" i po 10 sati... Dosad nisam imala nikakvih problema ali mi je zadnja tri dana poceo odbijati sisanje (isto su tako prepunjene po noci) tijekom noci i rano ujutro kad su najpunije. Pocne se bacati, nece da uhvati, ispada mu iz usta i sl. Stalno se zagrcava. Tek sto je uhvatio bradavicu vec se grca, kaslje i nikako da primi cicu. Isto ne znam zasto to radi ali mi se cini da mu je mozda prejak LD pa ga smeta. Doduse, uvijek mi je bio jak LD i nije mu smetalo... Netko zna sto bi moglo biti problematicno?
    Pročitaj ovaj tekst na portalu, vjerujem da ćeš naći nekoliko korisnih savjeta o dojenju uz jaku LD.

Kako se ponaša tijekom dana? Odbija li dojku samo ujutro po buđenje ili i u ostalim podojima?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još jednom vezano uz zastoje:
    Najvažnije je nastaviti što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka. Na bilo koji način mlijeko treba van iz dojke, tj. ako majka nije u mogućnosti dojiti, npr. odvojena je od bebe, mora se izdajati.
    Pri rješavanju zastoja mlijeka može pomoći:

1) pravilan položaj bebe na dojci je vrlo važan – ako je dojenje tek na početku te majka nije sigurna, neka s nekim provjeri je li dobar položaj bebinih usta na bradavici i areoli,
    2 ) dojenje prvo na strani gdje je zastoj, jer beba na početku podoja najjače sisa,
    3) izdajanje nakon podoja, ali samo ako majka ima zaista preveliku zalihu mlijeka (obično u prvim danima nakon poroda), a ne može se riješiti zastoja dulje vrijeme (>24h), ili osjeća da se bol pojačava,
    4 ) korištenje pogodnih položaja pri dojenju: jedan način je da je bebina brada okrenuta prema mjestu zastoja, tako da sisanjem ujedno i masira to područje; drugi način je da se bebu polegne na dekicu na pod, majka stane četveronoške iznad bebe i tako je doji – pritom je dojka sa svih strana opuštena, a i gravitacija pomaže mlijeku da se kreće na pravu stranu,
    5 ) masaža dojke po bolnom području prije i za vrijeme dojenja (masaža se obavlja na sljedeći način: dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati, zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji, zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Zatim se ponovi postupak, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice),
    6 ) primjena topline prije podoja, na bolno područje tokom nekoliko minuta (toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom) ali ne dulje vrijeme, jer to može pojačati oticanje i upalu, nego samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke,
    7 ) između podoja hladni oblozi ili listovi kupusa za olakšanje boli i smanjenje upale (listove mijenjati svaka dva sata) – mnoge žene imaju pozitivna iskustva s kupusom, no ne smije ga se primjenjivati ukupno više od 8 sati,
    8 ) odmor – po mogućnosti spremiti sebe i bebu u krevet, dojiti kad god beba hoće, opustiti se i bar na dan, dva smanjiti kućne i ostale poslove i uzroke brige i stresa,
    9 ) uzimanje dovoljno tekućine
    10 ) korištenje prostrane odjeće, labavog grudnjaka, ili uopće ne korištenje grudnjaka

Datum pristupanja
    Jun 2006

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Kako se ponaša tijekom dana? Odbija li dojku samo ujutro po buđenje ili i u ostalim podojima?
    samo ujutro kad su full. najprije je negodovao samo na L, a jutros i na desnu i na lijevu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    Hvala! ovo mi je sve pojasnilo! :D bila sam prelijena sama prokopat.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

to se i nama dešava, prepunjenost dojki. noćas je mala duže spavala, a ja se probudila sa mokrim grudnjakom i desnom koja samo što nije eksplodirala, prepuna kvržica. malo je povukla, a onda sam otišla po izdajalicu kako se ipak ne bi previše nagutala onog prvog vodenog mlijeka, ionako ima eksplozivne stolice... kad će se to ustaliti? :?

Početno

Inka, još malo dok se tijelo ne navikne na novi raspored. Radi ovako kao i do sada, izdoji samo malo na početku podoja da popusti napetost.

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moje su isto ujutro prepunjene, obično jedna malo više od druge, ali maleni jedva dočeka jutro da to sve završi u njegovom trbuščiću. On sad ima 4 mjeseca. Uglavnom po noći ok spava, budio se u početku 3-4 puta, sad 1-2 puta, pa me na početku prepunjenost dojki brinula, ali sad je sve nekako izregulirano, baš kao što su cure odgovorile, ponuda/potražnja se ustalila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •