konkretno me zanima za djecu koja jos ne idu u vrtic.
mi imamo problem da nam je dijete neumorno i ima "visak" interesa, a s druge strane je emocionalno jos nezrelo za vrtic ili se meni barem tako cini.
m. ima 2,5 godine i ne zeli ici u vrtic. probali smo ali glupo mi je forsirat jer je jos mala, a i nedavno je dobila bracu pa ne bi htjela da se osjeca iskljuceno.
a cinjenica jest da bi se s vrticem svi spasili jer ju je nemoguce slijediti...
jest da mm previse radi, ali ja sam na porodiljnom i non stop sam doma, imamo super angaziranu baku koja je uvijek na raspolaganju, i imamo jednu baby sitericu koja povremeno uskoci.
ujutro je kod bake koja se stvarno trudi oko nje, onda izadju van i provede u parku i po cetiri, pet sati, onda dodje doma i opet je cijelo popodne ja animiram, bebu drzim u marami i stalno sam joj maksimalno posvecena. onda dodje tata navecer i onda i njega "unisti"...
i svi smo izmozdeni, a m. vjecito puna energije. i jos ne spava po danu.
a te njene aktivnosti su nevjerovatne...hocu reci normativi su nemoguci.
baka se s njom stvarno aktivno igra.
taj boravak u parku je isto super izmarajuci - trcanje, penjalice, tobogani, pjescanik itd.
popodne to sto nas dvije napravimo je stvarno puno. ili slikamo vodenim bojama i to bude po dvadesetak crteza, ili radimo neke instrumente, lutke, kolaze, modeliramo. nabila sam takve standarde koje sama vise ne mogu ispunjavati.
i onda jos navecer igra igrice na kompjutoru dok uspavljujem malog, al onda opet trazi da joj se u beskonacnost cita prije spavanja da bi mogla zaspati.
znam da djeca u dobi od 2 - 3 godine imaju gomilu energije, ali vec se pomalo pitam da li mi mozda negdje grijesimo? da li da joj pocnem uskracivati tu "jedan na jedan" paznju? kako da je izmorim? pao mi je na pamet bazen ali sto god smislim, zapravo ce izmoriti i mene...