Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: meksikanska gloca

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno meksikanska gloca

gloca= hrana

Mi jeli buritose u meksickom restoranu u SA, pa ja poludila...
    Sreca pa idemo nazad za koji dan, jer bih ponovo nabila stotku...

Cure, mexicke recepte na vidjelo

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

baš sam se poveselila da si stavila neki meksički recept.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovaj mi je dobar, tortilje super ispadnu.

VEGETINA ENCHILLADA
    (za 4-6 osoba)

Umak od rajčice:
    2 žlice ulja
    1 glavica luka
    1 češanj češnjaka
    1 paprika
    40 dag svježe rajčice ili pelata
    1 vezica peršina
    1-2 žlice limunova soka
    1 žličica Vegete
    sol, papar
    Luk, češnjak i papriku kojoj ste odstranili sjemenke sitno nasjeckajte, pa kratko popržite na ulju. Dodajte peršin, nasjeckane rajčice, limunov sok, Vegetu, papar i sol, pa sve pirjajte 5-10 minuta. Nakon toga umak izmiksajte u mikseru do fine strukture.

Nadjev:
    0,5 dl ulja
    30 dag pilećih prsa
    15 dag naribanog topivog sira + sir za posipanje
    1 crvena ljuta paprika (ljuta - po želji)
    1-2 žlice umaka od rajčice
    2 dl kiselog vrhnja
    1 žličica Vegete
    Piletinu narežite na šire trake, a papriku na male kocke, pa zajedno popržite u tavi na ulju. Tavu maknite sa štednjaka i dodajte žlicu umaka od rajčice, kiselo vrhnje, ribani sir i Vegetu.
    Ovim nadjevom nadijevajte tortille i savijte ih. Po površini stavite malo umaka od rajčice i pospite ribanim sirom. Stavite ih u vatrostalnu posudu i pecite na temperaturi 190-200°C a) oko 15 minuta pokrivene poklopcem ili alufolijom ili b) otkrivene – tek toliko da se zagriju i sir se otopi. Poslužite ih na tople tanjure zajedno s raznim prilozima i salatama, namazima, rižom ili slično.

Tortille:
    (za 16 tortilla od pšeničnog brašna)
    50 dag mješavine oštrog i glatkog brašna
    1 žličicu soli
    8 dag svinjske masti ili margarina
    Uzmite brašno, sol, mast i 2,5-3 dl vruće vode, pa umijesite mekano tijesto i ostavite ga da odstoji oko pola sata. Razdijelite ga na kuglice veličine golf loptice (dobije se cca 16 kom) i pokrijte vlažnom krpom da još malo odstoje. Razvaljajte hljepčiće na promjer 20-25 cm i pecite ih na tavi (teflon-na struji jačine 2-2,5). Ispečene tortilje držite pokrivene da se ne osuše jer tijesto mora ostati savitljivo. Kada se malo ohlade najbolje ih je staviti u plastičnu vrećicu, a mogu se i zamrznuti.
    Savjet: Enchillade se mogu pripremiti vrlo brzo ako imate gotove tortille. Nadijevaju se s najrazličitijim nadjevima. Umake se može servirati i samo uz rižu i salatu.

Ja tortilja obično napečem više pa zamrznem.
    Dipove radim s onim začinima od Kotanya (vrhnje i salsa)

Guacamole radim sama, ali uvijek improviziram jer nikad na vrijeme ne zapišem što sam sve stavila.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za guacamole trebaš zreli avokado (zgnječen vilicom), paradajz (samo meso, sitno sjeckano), luk (sitno sj.) sol, i druge začine po ukusu. Osim što je avokado prirodno masan (ali zdrav) čisto je dijetno.
    Kod nas /zg) ima za kupiti smrznutu meksičku mješavinu (grah, kuruza, luk. paprika itd.) valjda ima i u Austriji. Samo baciš malo luka na ulje, na to na trake narezanu piletinu i to povrće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Brza verzija MM-a:

pileća prsa narezati na komadiće/trakice i prepržiti +
    Uncle Bens meksički +
    1/2 konzerve crvenog graha +
    1/2 konzerve kukuruza

a uz to po želji:
    tortilje (kupiš ili odlediš one iz gornjeg recepta)
    riža
    tijesto

prilozi:
    zelena salata na trakice
    ribani sir
    dip od vrhnja
    dip šalša
    guacamole...

5 min posla, meni super!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh, tu sam jaka!!! :D

Dakle za cca 2 osobe treba ti paket tortilja, začini za meso (kupiš ih u bilo kojem dućanu u Austriji. Začin je u prahu i zove se ili tacco začini ili nešto sl.), te umak za tortilju (isto kupiš i imaš slabe ili jake).
    Cca 30 - 40 dkg (krupno) mljevene teletine ili juvetine, staviš na "kapljicu" ulja na tavu i mješaš dok ne potamni. Istovremeno, jušnu žlicu (ako voliš slabije) ili dvije (za jaču) praška - začina za meso razmutiš u malo hladno vode i preliješ po potamnjenom mesu. Povremeno promiješaš i pustiš neka krcka dok voda ne ispari, postepeno mješajući (cca 10-15 min). Kad je gotovo skloniš sa vatre.

Dok se meso "kvrčka" pripremiš tortilje. Imaš dva načina. Jedan je da ih ugriješ na tavi (bez ulja), a drugi, meni bolji, je da svaku tortilju sa jedne strane namažeš (tanko) sa margarinom, zarolaš u aluminijsku foliju i sve poredaš u protvan. kad ih srolaš, baciš sve u pećnicu da se dobro zagrijeu (na cca 10 min) na 180-200 stupnjeva. Margarin se mora otopiti. Nakon toga ih raspakiraš i posložiš u tanjur.

Ostalo: pripremi ovo dolje sve posebno po zasebnim tanjurima ili posudama:
    1. par listova zelene salate nasjeckaj na rezance
    2. jedna paprika narezana na sitne, tanke trakice
    3. konzerva slatke kuruze
    4. naribaj nekog sira
    5. naribaj ili nareži na tanke trakice 1-2 mrkve
    6. na taaankeee fete nareži paradajz
    7. u posebne tanjure ili u staklenkama pripremi umake za tortilje (obavezno kupi oba).
    8. meksički grah (kupiš ili napraviš)..malo je šarf..

Sve lijepo serviraš na stol. Uz čašu dobre pivice, čakulate i slažete buritose (u tortilju, staviš žlicu mesa + malo umaka + prstohvat salate, paprike, + malo kuruze, par paradajzića, prstohvat sira i mrkve, zarolate), klopate, cugate, čakulate itd...

Ovo obično napravim kad su nam gosti doma. Zabavno je...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bas sad razmisljam da li da kazem MM-u da uput svrati u trgovinu po sastojke za tortilje. Stvarno ne znam sta da kuham?
    Jos da mi je znat kako Dille stigne napravit one specijalitete pored troje djece?
    Inace, ja ih pravim onako u tavi, sve izrezem pa svak sebi trpa sta hoce. A imam zelju probat ih zapec u rerni.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mi radimo sve ovo kao i mamma san, osim sto umjesto vode za razmucivanje zacina ja stavim pivu odlicna kombinacija!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mamma san, ja sam mislila da ti tortilje filujes mesom i zacinima, te sve to umotas u foliju i ubacis u rernu. Kad ono ti samo tortilje ispeces.

Buritosi su filovani ko palacinci i zapeceni u rerni. Danas sam planirala napravit ih, pa mi drzite fige.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, zapečeni buritosi su samo (bijelačke) izvedenice od načina pripavljanja meksičke hrane. Buritosi su samo tortilje (obično velike) punjenje s koje čim....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eh da, i tortilje su inače relativno kruto tijesto, koje, ako nije zagrijano (na bilo koji način) je teško savijati. Zato se obično ugrije.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ja tortilje nafilam i obaevezno zapečem u rerni.sinoć za večeru sam radila:

MOYETTE

Sastojci:peciva,maslac,grah,mladi luk,ribani sir i po želji kobasice.

-peciva se razrežu po duljini i izvadi se dio sredine
    -namažu se maslacem
    -na donju polovicu se raširi preprženi grah,nasjeckane (suhe)kobasice,mladi luk na kolutiće,ribani sir
    -poklopiti i zapeći u rerni na 160C cca 15min

u zapečene sendviče smo natrpali zelene salate i bilo je mljac.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dolega, kak radiš preprženi grah?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

prepržim na malo ulja par minuta i začinim

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da malo podignem ovaj stari topic.
    Jučer sam pravila enchilladu. sa kupovnim tortiljama.
    E sad, budući da mi se te kupovne čine malo skup sport (a ja ne volim davati novce za nešto što mogu napraviti sama) zanima me jesu li domaće tortilje isto tako dobre kao kupovne?
    Jer ove kupovne su zbilja super. Ali možda su domaće i bolje?

Početno

sve sto je domace je bolje...

ja sam ih pravila s integralnim brasnom, bile su suuuuuuuuper

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •