-
meksikanska gloca
gloca= hrana
Mi jeli buritose u meksickom restoranu u SA, pa ja poludila...
Sreca pa idemo nazad za koji dan, jer bih ponovo nabila stotku...
Cure, mexicke recepte na vidjelo
-
baš sam se poveselila da si stavila neki meksički recept.
-
Ovaj mi je dobar, tortilje super ispadnu.
VEGETINA ENCHILLADA
(za 4-6 osoba)
Umak od rajčice:
2 žlice ulja
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
1 paprika
40 dag svježe rajčice ili pelata
1 vezica peršina
1-2 žlice limunova soka
1 žličica Vegete
sol, papar
Luk, češnjak i papriku kojoj ste odstranili sjemenke sitno nasjeckajte, pa kratko popržite na ulju. Dodajte peršin, nasjeckane rajčice, limunov sok, Vegetu, papar i sol, pa sve pirjajte 5-10 minuta. Nakon toga umak izmiksajte u mikseru do fine strukture.
Nadjev:
0,5 dl ulja
30 dag pilećih prsa
15 dag naribanog topivog sira + sir za posipanje
1 crvena ljuta paprika (ljuta - po želji)
1-2 žlice umaka od rajčice
2 dl kiselog vrhnja
1 žličica Vegete
Piletinu narežite na šire trake, a papriku na male kocke, pa zajedno popržite u tavi na ulju. Tavu maknite sa štednjaka i dodajte žlicu umaka od rajčice, kiselo vrhnje, ribani sir i Vegetu.
Ovim nadjevom nadijevajte tortille i savijte ih. Po površini stavite malo umaka od rajčice i pospite ribanim sirom. Stavite ih u vatrostalnu posudu i pecite na temperaturi 190-200°C a) oko 15 minuta pokrivene poklopcem ili alufolijom ili b) otkrivene – tek toliko da se zagriju i sir se otopi. Poslužite ih na tople tanjure zajedno s raznim prilozima i salatama, namazima, rižom ili slično.
Tortille:
(za 16 tortilla od pšeničnog brašna)
50 dag mješavine oštrog i glatkog brašna
1 žličicu soli
8 dag svinjske masti ili margarina
Uzmite brašno, sol, mast i 2,5-3 dl vruće vode, pa umijesite mekano tijesto i ostavite ga da odstoji oko pola sata. Razdijelite ga na kuglice veličine golf loptice (dobije se cca 16 kom) i pokrijte vlažnom krpom da još malo odstoje. Razvaljajte hljepčiće na promjer 20-25 cm i pecite ih na tavi (teflon-na struji jačine 2-2,5). Ispečene tortilje držite pokrivene da se ne osuše jer tijesto mora ostati savitljivo. Kada se malo ohlade najbolje ih je staviti u plastičnu vrećicu, a mogu se i zamrznuti.
Savjet: Enchillade se mogu pripremiti vrlo brzo ako imate gotove tortille. Nadijevaju se s najrazličitijim nadjevima. Umake se može servirati i samo uz rižu i salatu.
Ja tortilja obično napečem više pa zamrznem.
Dipove radim s onim začinima od Kotanya (vrhnje i salsa)
Guacamole radim sama, ali uvijek improviziram jer nikad na vrijeme ne zapišem što sam sve stavila.
-
Za guacamole trebaš zreli avokado (zgnječen vilicom), paradajz (samo meso, sitno sjeckano), luk (sitno sj.) sol, i druge začine po ukusu. Osim što je avokado prirodno masan (ali zdrav) čisto je dijetno.
Kod nas /zg) ima za kupiti smrznutu meksičku mješavinu (grah, kuruza, luk. paprika itd.) valjda ima i u Austriji. Samo baciš malo luka na ulje, na to na trake narezanu piletinu i to povrće.
-
Brza verzija MM-a:
pileća prsa narezati na komadiće/trakice i prepržiti +
Uncle Bens meksički +
1/2 konzerve crvenog graha +
1/2 konzerve kukuruza
a uz to po želji:
tortilje (kupiš ili odlediš one iz gornjeg recepta)
riža
tijesto
prilozi:
zelena salata na trakice
ribani sir
dip od vrhnja
dip šalša
guacamole...
5 min posla, meni super!
-
Osoblje foruma
Eh, tu sam jaka!!! :D
Dakle za cca 2 osobe treba ti paket tortilja, začini za meso (kupiš ih u bilo kojem dućanu u Austriji. Začin je u prahu i zove se ili tacco začini ili nešto sl.), te umak za tortilju (isto kupiš i imaš slabe ili jake).
Cca 30 - 40 dkg (krupno) mljevene teletine ili juvetine, staviš na "kapljicu" ulja na tavu i mješaš dok ne potamni. Istovremeno, jušnu žlicu (ako voliš slabije) ili dvije (za jaču) praška - začina za meso razmutiš u malo hladno vode i preliješ po potamnjenom mesu. Povremeno promiješaš i pustiš neka krcka dok voda ne ispari, postepeno mješajući (cca 10-15 min). Kad je gotovo skloniš sa vatre.
Dok se meso "kvrčka" pripremiš tortilje. Imaš dva načina. Jedan je da ih ugriješ na tavi (bez ulja), a drugi, meni bolji, je da svaku tortilju sa jedne strane namažeš (tanko) sa margarinom, zarolaš u aluminijsku foliju i sve poredaš u protvan. kad ih srolaš, baciš sve u pećnicu da se dobro zagrijeu (na cca 10 min) na 180-200 stupnjeva. Margarin se mora otopiti. Nakon toga ih raspakiraš i posložiš u tanjur.
Ostalo: pripremi ovo dolje sve posebno po zasebnim tanjurima ili posudama:
1. par listova zelene salate nasjeckaj na rezance
2. jedna paprika narezana na sitne, tanke trakice
3. konzerva slatke kuruze
4. naribaj nekog sira
5. naribaj ili nareži na tanke trakice 1-2 mrkve
6. na taaankeee fete nareži paradajz
7. u posebne tanjure ili u staklenkama pripremi umake za tortilje (obavezno kupi oba).
8. meksički grah (kupiš ili napraviš)..malo je šarf..
Sve lijepo serviraš na stol. Uz čašu dobre pivice, čakulate i slažete buritose (u tortilju, staviš žlicu mesa + malo umaka + prstohvat salate, paprike, + malo kuruze, par paradajzića, prstohvat sira i mrkve, zarolate), klopate, cugate, čakulate itd...
Ovo obično napravim kad su nam gosti doma. Zabavno je...
-
bas sad razmisljam da li da kazem MM-u da uput svrati u trgovinu po sastojke za tortilje. Stvarno ne znam sta da kuham?
Jos da mi je znat kako Dille stigne napravit one specijalitete pored troje djece?
Inace, ja ih pravim onako u tavi, sve izrezem pa svak sebi trpa sta hoce. A imam zelju probat ih zapec u rerni.
-
-
Mamma san, ja sam mislila da ti tortilje filujes mesom i zacinima, te sve to umotas u foliju i ubacis u rernu. Kad ono ti samo tortilje ispeces.
Buritosi su filovani ko palacinci i zapeceni u rerni. Danas sam planirala napravit ih, pa mi drzite fige.
-
Osoblje foruma
Snorki, zapečeni buritosi su samo (bijelačke) izvedenice od načina pripavljanja meksičke hrane. Buritosi su samo tortilje (obično velike) punjenje s koje čim....
-
Osoblje foruma
Eh da, i tortilje su inače relativno kruto tijesto, koje, ako nije zagrijano (na bilo koji način) je teško savijati. Zato se obično ugrije.
-
ja tortilje nafilam i obaevezno zapečem u rerni.sinoć za večeru sam radila:
MOYETTE
Sastojci:peciva,maslac,grah,mladi luk,ribani sir i po želji kobasice.
-peciva se razrežu po duljini i izvadi se dio sredine
-namažu se maslacem
-na donju polovicu se raširi preprženi grah,nasjeckane (suhe)kobasice,mladi luk na kolutiće,ribani sir
-poklopiti i zapeći u rerni na 160C cca 15min
u zapečene sendviče smo natrpali zelene salate i bilo je mljac.
-
Dolega, kak radiš preprženi grah?
-
prepržim na malo ulja par minuta i začinim
-
-
sve sto je domace je bolje...
ja sam ih pravila s integralnim brasnom, bile su suuuuuuuuper
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke