Drage moje Rode,
moje dijete ima 26 mjeseci i već neko vrijeme ima fazu razbiti i/ili tući kad je ljut ili frustriran.
Nikada nije vidio da netko u njegovoj okolini ikoga tuče, nitko ne razbija po kući (govorili bi mu kao manjem npr. drži čašu s obje ruke da se ne razbije ili možeš dirat maminu kutiju za nakit, pažljivo da se ne razbije) i nitko ga ne tuče. spada u lakše odgojivu djecu i sasvim se za sada prilično glatko dogovaram oko svega.
Ali čim je neka frustra evo njega s tekstom "abiti, abiti" i gleda me ravno u oči da vidi što ću ja reći. Prvo sam mu pokušavala objasniti da to nije lijepo, da ako je ljut može reći ljut sam i reći mi što ga ljuti i da se stvari ne razbijaju. Ali, za takvu je verbalizaciju još jako mali.
Onda sam shvatila da on to ne može izracionalizirati tako kako bih ja htjela i pokušala to ignorirati. Ali, ustrajan je i dalje viče "abiti, abiti".
Sad se tome prikrpio i glagol tući, svejedno koga kujicu, baku, mamu i onda ne tuče nego kao mlati rukom ili nogom gledajući me u oči.
kad pustim da me kao udari, napravim tužnu facu i ond me grli ljubi, govori: "ne mama pakat, ne, ne".
jučer smo bili u parku i udario je curicu. :shock: nekada, pak, prilazi djci i grli ih.
nisam znala što bih . zagrliti curicu i ispričati joj se ili njemu nešto krenut objašnjavati. do tada je dijete već podvilo rep i nestalo.
navečer smo se pomolili i rekli Isusu da je udario curicu, da to nije lijepo i da se tako ponašaju Anastazija i Drizela, zločeste Pepeljugine sestre za koje i sam kaže da su zločeste. Klimao je glavicom i složio se da tući nije lijepo, ali danas je opet mahao nogom prema baki i govorio tući.
Svi kažu faza (i vjerujem da je), ali, fakat, neugodna.
Što učiniti ili ne učiniti?

Odgovori s citatom
(barem kod nas to uspijeva tako)
:?