-
Brokoli
E da vas pitam.
Kako spremate brokoli, jer ga ja jedino znam zapeci u rerni sa pavlakom i jajima.
Da li postoji jos neka varijanta, hocu ga vise spremati jer je pun gvozdja (a ja malokrvna
).
-
Na lešo, pa zalijes maslinovim uljem i malo češnjaka i NJAMI
-
Možeš je skuhati, pa ili samu ili sa kuhanim krumpirom pomiješati, dodaš masl. ulje, češnjak, sol.
Ja spremam i sa paštom (ja paštu spremam sa svačime), skuhaš, pomiješaš sa paštom, dodaš sir (po izboru, kakav voliš), vrhnje (opet po izboru), začine.
Možeš i ispržiti komadiće u ulju, prije toga umočiš u bešamel umak.
-
Mozes probati i ovo:
Izrezuckas brokoli i proprzis ih na maslinovom ulju sa dosta cesnjaka i sitno isjeckanog persina. Nemoj da se brokoli smeckaju, neka ostanu malo hrskavi.
U medjuvremenu skuhas spagete i kad budu gotovi dodas ih u te brokole. Vazno je staviti mrvicu vise ulja da ne bude suvo i dosta cesnjaka radi okusa.
ovo mozes probati i tako da dodas jos neko povrce uz brokole.
-
Ili krem juha od brokule
-
-
kuhana brokula i kuhane tikvice narezane na komade od cca 3 cm, posoliti nauljiti (maslinovim i običnim, pola pola)
-
evo jedan dalmatinski recept, meni je to skoro najdraže jelo na svijetu.
Na maslinovom ulju se lagano pirja dosta češnjaka i peršina, sitno nasjeckano, zajedno sa brokulom (najprije tvrđi dijelovi, pa mekši), Vegeta.
Kad omekša dodam na to svježi sir. Pomiješam to sa skuhanom tjesteninom i pospem parmezanom.
-
Ajme, manja, tek sam sad skuzila tvoj "poziv" :D
Preprzis luka dok ne postane proziran, na to hitis brokulu nasjeckanu na komadice (ja ogulim i "trup" pa i njega nasjeckam, ne samo "krosnje"), to malo dinstas. U meduvremenu ogulis koji krumpir i narezes na ploskice ili kockice i nahitis ga na brokulu i luk. To jos malo prodinstas (minutu dvije), prelijes vodom taman da prekrije, ne previse i pustis da se krcka na laganom dok sve ne omeksa. Kada je skuhano, propasiras sa onom malom pasiralicom ravno u loncu, ili stavis u mikser pa tamo propasiras. Kad je (opet) u loncu, propasirano, prelijes mlijekom (mozes nemasnim, masnim, punomasnim ili onim supermasnim (za kavu)), promijesas, zasolis i pobiberis po okusu, grijes na srednjoj vatri dok se ne ugrije i to je to 
Tu ti sad fali ovolko ovog, onolko onog ali tu ne mogu pomoci - ja to sve odoka :D
-
Ah, da, vidim da se dvije varijante brokule nisu spomenule gore, a koje mi cesto upraznjavamo:
sirova brokula :D (moze uz umak od vrhnja, sira i sl. ali ne mora) - moji klinci najvise vole tu "super jednostavnu" brokulu, posebno za gablec, obicno bez umaka :D
lagano oparena (lagano zasoljena ali ne mora) brokula kao obican prilog - i to je isto mljac-mljac
-
hope ovo zvuči super.
Evo par mojih recepata:
Za krem juhu od brokule samo skuham stabljiku brokule u malo vode, a cvjetiće ostavim posebno, kad je kuhano izmiksam u multipraktiku, vratim na vatru, dodam cvjetiće i malo zobenih pahuljica i to sve kuham 5-10 minuta, doda se sol i malo muškatnog oraščića te malo vrhnja za kuhanje,
Rezanci sa brokulom
cvjetići brokule se kratko skuhaju u malo vode. Skuha se 200 gr širokih rezanaca. Posebno se zagrije 1 vrhnje za kuhanje, vrećica parmezana i malo limunovog soka. Na maslinovom ulju se kratko poprže cvjetići brokule, doda se rezance i polije sa vrhnjem, sve se zajedno još malo zagrije.
Leptirići (Farfalle) sa brokulom gljivama i kaparama
Na malo ulja se propirja jedna mala sitno sjeckana glavica luka i jedan do dva čena češnjaka, doda se oko 250 gr tanko narezanih šampinjona, kad puste vodu doda se jedna glavica brokule natrgane na cvjetiće, sol, papar, sve se zajedno pirja, na kraju se doda žlica sjeckanih kapara, doda se malo tekućine da ne bude suho i pomiješa sa kuhanim leptirićima
Ili recimo veće cvjetiće brokule posebno skuham, posebno krumpir narezan na kockice, to se pomiješa i zalije bešamel umakom, pospe parmezanom i zapeče u pećnici. Može se raditi i s karfiolom, ili miješano, a mogu se dodati i kuhani kolutići mrkve
-
Osoblje foruma
Juhu možeš skuhati i tako da kuhanu brokulu strpaš u multipraktik (ili tako nešto), onda dodaš vrhnje za kuhanje i malo prokuhaš. Tako možeš i sve ostalo povrće!
Inače, savjet za sve one koje bi htjele smanjiti unos masnoća: ako već morate "dinstati", umjesto ulja stavite običnu vodu - razlike u okusu nema, a kalorijska vrijednost i zdravstvena bilanca... Razlika drastična!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma