Citiraj LIMA prvotno napisa
Evo dio teksta s portala http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=760, i ja baš iščitavam simptome (sada sam 35 + 5) i do jučer su mi BH kontrakcije bile bezbolnije, a sada malo više bole, no, vidim da mi još nije vrijeme.

Porod nije počeo ako:
Trudovi nisu pravilnog razmaka i ne pojačavaju se.
Bolove osjećate u donjem dijelu trbuha, a ne u križima.
Trudovi prestaju ako promjenite položaj tijela ili ako se bavite nekom aktivnošću.
Vaginalni iscjedak je više smeđe boje nego ružičaste.
Micanje ploda je sve jače kako osjećate trudove (ovo može biti znak da s plodom nešto nije u redu).

Porod je počeo ako:
Trudovi se pojačavaju ako mjenjate položaj tijela ili ako se npr. krećete

Bolovi počinju u križima i šire se prema trbuhu. Mogu biti popraćeni proljevom.
Trudovi su sve češći i bolniji te se javljaju u više-manje pravilnim razmacima.
Vaginalni iscjedak je ružičast ili prošaran krvnim žilicama.
Vodenjak puca, i u 15 posto poroda, otječe plodna voda. Iako otjecanje plodne vode ne znači nužno da je porod počeo, bez plodne vode plod je izložen bakterijama i infekcijama pa stoga obavezno kontaktirajte svog liječnika ili se javite u bolnicu.Ako je plodna vode zelenkaste boje ili neugodnog mirisa znači da se radi o infekciji i plod može biti u opasnosti.
Uz dužno poštovanje autoru teksta, ne bih se složila sa ovim.
Porod je toliko individualna stvar da se ne može uspostaviti ovakva pravilnost o kakvoj se govori u tekstu.
Npr. uopšte nije obavezno da se bol javlja i u leđima. I ne mora iz leđa da kreće.

Ne mora da znači da porod nije počeo ako trudovi nisu pravilnog razmaka.
Postoje materice (kao što je jednoroga, dvoroga, sedlasta...) kod kojih zbog toga može doći do asinhronih kontrakcija.
Dolaze u nepravilnim razmacima i nepravilnog intenziteta. Eto, to je još jedan primer.