Više ne znam šta da radim…sve smo već probali, pročitajte, pa dajte koji savjet kako da se ponašamo, kritizirajte, jer i ja sam već preplavljena sa 100 pitanja, a MM polako počinje okrivljavati naš "no spanking, no punishing" sistem odgoja za sve to.
Moje dijete se već više od mjesec dana ponaša ….. Viče, udara nas, govori nam ružne stvari, plače nekontrolirano i po pola sata toliko da ostane bez zraka. Uglavnom kad nešto nije onako kako je ona zamislila ili kad ju na neki način opomenemo.
Tantrume smo već prolazili jesenas…oni su imali neki uzrok (neko od nas postavljeno ograničenje ili sl.) i oni su se obično manifestirali kao isti ovakav plač i ponekad valjanje po podu. Ali sada…bude i po nekoliko puta na dan…susjedi nas već čudno pogledavaju (živimo u zgradi), valjda misle da zlostavljamo dijete.
Ona ne zna puno ružnih riječi, ali da zna vidim da bi ih rekla…govori bijesno, nekontrolirano sve što zna…da smo zločesti (to je čula u crtiću), da smo ružni, da će nas razderati, razbiti, razrezati, pokidati, da smo bezobrazni (a to je najnovija riječ koju je naučila od starije sestrične)…Dugo sam razmišljala i o riječima razderati, pokidati i razrezati, gdje ih je mogla čuti i to… (ne ide u vrtić) i na kraju sam zaključila da su to njoj poznati izrazi za destrukciju (po potrebi je opominjemo je da ne smije uništavati i povrijeđivati stvari, knjige i sl. – da ih ne kida, ne reže, ne razbija).
Inače, već odavno razgovaramo s njom da udaranje i vikanje nije prihvatljivo ponašanje, a da kad je ljuta to kaže jasno i glasno. To radimo i u ovim slučajevima, a posebno kad ispad završi, ali za sat vremena opet je isto…
Opisat ću vam par situacija da steknete potunu sliku:
Primjer1. Mi u gostima na nekoliko dana kod tete u Zg (bitno zato što ne možemo otići kući). Svi sjedimo za ručkom. Hana namjerno prevrne tanjur juhe. Opomenemo je da to nije lijepo ponašanje za stolom, na što ona počne doslovno urlati , i bacati druge stvari sa stola…obzirom da na svaki naš pokušaj nema smirivanja, uzimam je i odlazim s njom u drugu sobu…pri tome me ona počinje udarati rukama i nogama, štipati i grebati (stvarno bolno) izgovarajući pri tom kroz urlik gore navedeno.
Primjer 2. Jedan dan popne se na stolicu da dohvati staklena vrata na ormaru (bez okvira) i namjerno ih svom snagom lupi zatvarajući i to ponovi (odavno zna da staklo može puknuti i inače to ne radi). MM koji je pokraj nje u sobi (nešto su se igrali) i ponovi joj da to ne radi, jer se vrata mogu razlupati. Ona, na to, još jednom lupi vrata i i ponovo gornji scenarij s udaranjem, ružnim riječima i plačom.
Primjer 3. Tata i Hana slažu kockice, odjednom sve isto…udara tatu, svašta mu govori, plače…tata je uzima i kaže joj da se idu u drugu sobu smiriti i razgovarati o tome što se dogodilo (smatrali smo da trebamo pokušati i taj, nama prihvatljiv, oblik time outa)…uspijevamo kroz sve to nekako shvatiti da je tata složio legaća drukčije od onog što je ona htjela (tata je bio spreman popraviti stvar) …ali udaranje i bješnjenje se nastavlja (tata završava sa ožiljcima)…pokušavamo joj objasniti da to nije prihvatljiv način da izrazi svoju ljutnju, ali ništa…
Primjer 4. Kaže mi da zaustavim DVD, ja zaustavim…i ispad počinje…kroz sve uspijevam shvatiti da ona to ipak nije željela…ostavljam je da ispad sam završi…dolazi do mene i stavlja mi glavu na koljena, ja je uzimam u krilo i zagrlim je nakon čega ponovo počinju verbalne i fizičke grubosti…puštam je na krevet…ne znam šta da radim…
Kao što vidite pokušali smo sve što nam je palo na pamet…ne smatram da je rješenje samo ignorirati svako njeno neprimjereno ponašanje u nadi da će to proći, a da bi izbjegla ovakvu njenu reakciju, a šta onda…dajte još neki prijedlog savjet, jer smo svi na rubu…i mi, a bojim se, i mala mišica jer mislim da ni njoj nije lako.
Još dvije napomene…druge ljude i djecu nikad ne tuče, ne govori ružno i ne napada, a s nama je čak počela grublje, onako nekako zapovjednički, razgovarati i kad nije ljuta.
Nisam objektivna, ne mogu to više sagledati hladne glave…je li to neki novi oblik tantruma, neka "faza" ili što…Ne moram napominjati da svatko tko to vidi sa strane napominje da je razmažena i da smo si sami krivi, zar ne :/ ?