Citiraj BHany prvotno napisa
Zato me konkretno zanima kako mislite da se može provesti ovo:
Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
Ancica je to jednom super pisala - o rečenici tipa "Ovako se u našoj obitelji ne ponaša". Dakle, ako roditelj ne udara dijete, ni dijete ne smije udariti roditelja i kraj priče. Ima pravo biti ljuto, tužno, uvrijeđeno, ali ne i udarati. Ja oko toga ne mislim puno pregovarati i filozofirati.
...odnosno ovo:
Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
Znači, Hana udara, oni pregovaraju. No go.
Postoji jedan problem kod teorije - nikad ne znaš hoće li zaživjeti u praksi. Ovo što ja pišem za sad je teorija jer nemam trogodišnje dijete. Do sad sam puno toga što sam unaprijed zagovarala u teoriji doista tako i provela u praksi, no isto tako su se neke teorije pokazale totalno neprovedivima.

Imajući to na umu, gore navedeno (u teoriji) znači da ako me udari slijedi "NE" i kao jedino objašnjenje da to ne smije raditi (stvarno mislim da je nekakav opsežan razgovor u trenutku kad dijete divlja krajnje neprimjeren, a i djetetu nudi mogućnost da ponovo udari), ako nakon toga pokuša ponovo nije mi logično da čučim uz njega i objašnjavam mu zašto ne - jer, dok sam na njegovoj razini, može ponovo zamahnuti i udariti. Dakle, dok udara nema govora o nekom spuštanju na njegovu razinu. Nisam sigurna bih li ga ignorirala, vjerojatno bih ga također pokušala zagrliti, ali ako bi i dalje slijedili udarci - makla bih se ja dok se ne smiri. O pozitivnim alternativama udaranju dok si ljut ili tužan razgovarala bih dok dijete nije u afektu.

Znaš što se meni koji put (kao promatraču) čini kao problem - često vidim roditelje kako dijete doslovce mole da ih ne udara. Smatram to potpuno pogrešnim, tu se mora zauzeti čvrst i nepokolebljiv ton. Ako moliš dijete da te ne udari, uvijek postoji opcija da ono tu molbu odbije. Mislim da može postojati jako velika razlika između dva "ne". I još nešto - stvarno mislim da se "ne" može izlizati ako se koristi za svaku glupost, što je isto česta zamka, zato to i izbjegavam. Za sad. Vidjet ćemo kroz koju godinu kako će sve to izgledati u praksi.