Results 1 to 18 of 18

Thread: Štrukle

  1. #1
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default Štrukle

    prvo ih skuham
    onda stavim u pećnicu
    i...
    čim i kad za zalijem da budu fine mekane

    vrhnje, jaja?
    mlijeko?
    help, help

    koliko se kuhaju ako ih milsim u pećnicu? 10min? pola sata?

  2. #2
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    one kupovne?

    skuhaj deset minuta, pa deset minuta zapeci na 180.
    Ili dok ne porumene.
    (a i ne moraš ih kuhati, nego ih samo ispeci)

    Možeš preliti umućenim vrhnjem i jajetom, ali tek pred kraj pečenja (samo ubaciš da se jaje zapeče)

  3. #3
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    tnx

  4. #4
    aenea's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,467

    Default

    Ili ih samo skuhaš i poslužiš prelivene prženim prezlama, šećerom i vrhnjem

  5. #5
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    Quote Originally Posted by aenea
    Ili ih samo skuhaš i poslužiš prelivene prženim prezlama, šećerom i vrhnjem

  6. #6

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Ja radim domaće-naučila me baka.Kuham u slanoj vodi 10 minuta.
    Ona je stavljala domaće vrhnje,ja prelijem s vrhnjem za kuhanje i pečem 20 min na 220

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    6,765

    Default

    Quote Originally Posted by ronin
    Ja radim domaće-naučila me baka.Kuham u slanoj vodi 10 minuta.
    Ona je stavljala domaće vrhnje,ja prelijem s vrhnjem za kuhanje i pečem 20 min na 220
    Nauči i nas!
    Meni nikada ne ispadu kako treba - raspadaju mi se.

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Evo klasičan recept za štrukle
    Ako hoćete više duplajte smjesu.

    Sastojci
    TIJESTO NADJEV
    15 dag brašna 50 dag svježeg sira
    1 žlica maslaca 1 dl kiselog vrhnja
    1 jaje 2 jaja
    2 žlice ulja prstohvat soli
    5 dag maslaca
    1 dl vrhnja za kuhanje

    POSTUPAK
    Zamijesite tijesto od brašna,rastopljenog maslaca i jaja.
    Mijesite što duže.
    Tijesto premazati uljem,prekrite VLAŽNOM krpom i pustite 20 min.

    NADJEV
    Razmutiti jaja i u njih dodati ocijeđeni svježi sir,kiselo vrhnje i sol.
    (Ako želite SAVRŠENE štrukle kupite na Dolcu sir i vrhnje od kumice i koristite njih s tim da vrhnje kojim ćemo zapeći štrukle ipak malo pomiješajte i sa vrhnjem za kuhanje da budu sočnije)

    Stol pobrašnite i razvaljajte tijesto koje zatim razvaljajte rukama da bude što tanje(idealno na četvrtastom stolu)
    Neka se mrvu posuši a zatim ga premažite rastopljenim maslacem.
    Staviti nadjev i zarolati.
    Ako nemate spravicu za rezanje tijesta onda po zagorski:rubom tanjura režite štrukle na komade od cca 10 cm.
    Kuhati u slanoj vodi MAKSIMALNO 10 minuta(po potrebi i kraće ili će vam se raspasti)
    Na kraju staviti u protvan,preliti vrhnjem za kuhanje(ili pomiješanim) i peći 20 min na 220.

    Neusporedive sa onim kupovnim!

  9. #9

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Opaska:NADJEV sam greškom napisala kraj TIJESTO

  10. #10
    Betty's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Sverige
    Posts
    577

    Default

    Quote Originally Posted by ronin
    Opaska:NADJEV sam greškom napisala kraj TIJESTO
    Sad je gotovo.. vec sam izgubila volju da ih pravim

    Uh kad se vratim s puta , domace struklice ... Odakako sam se udala nisam se posteno najela

  11. #11

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Budeš onda došla k meni na jedne a i posjetiš baku!

  12. #12
    Irchi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,219

    Default

    Za one koji nemaju volje sami raditi tijesto:

    Kupite gotovih 8 velikih debelih kora ( ja kupujem na gajničkom placu i odlične su 16kn/kg).

    Nadjev:
    50 dag sira
    malo vrhnja
    malo soli

    Pošpricajte koru s malo ulja i razmažite nadjev u tankom sloju(toko voli sir može i deblje). Savijte koru kao za štrudlu. Zamotajte u krpu(isto kao da radite štrudlu od krpe, najbolje je postaviti štruklu dijagonalno u odnosu na krpu) i zavežite krajeve krpe jedan s drugim. U velikom locu zakuhajte vodu i ubacite u krpi zamotane štrukle. Kuhajte 10-15 minuta na laganoj vatri. Izvadite iz vode i odmotajte štruklu. Prelite prezlama poprženim na ulju ili pripremite u pećnici.
    Ako treba budem slikala rolanje i vezanje jer ne znam kako bih to objasnila.

  13. #13
    Betty's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Sverige
    Posts
    577

    Default

    Quote Originally Posted by ronin
    Budeš onda došla k meni na jedne a i posjetiš baku!
    :D Uh bakine strukle su do sada bile najbolje strukle , a posto ste iz istog mjesta , ne sumnjam da ti je recept medju najboljima

  14. #14
    Lea L.'s Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    73

    Default

    Ja nedavno probala prave žumeračke štrukle u saftu.
    Kak je to fino.Evo recepta:
    Tijesto:
    500gr brašna
    1dcl ulja
    1 žličica soli
    mlaka voda

    Nadjev:
    500 gr sira
    2 jaja
    1 dcl kiselog vrhnja
    malo soli

    Posuti po stoljnjaku brašno i razvući tijesto kao za štrudle,samo malo deblje.Nadjenuti ga i zarolati.Rezati tanjurićem.
    U međuvremenu napraviti zapršku od ulja,brašna i malo crvene paprike.Doliti vodu i posoliti.Kada voda zakuha staviti štrukle,kuhati 10-15 min.Pred kraj dodati malo kiselog vrhnja.

    Radila sam ih do sad dvaput i stvarno su super,jedino kaj sam ja pohlepna pa napravim više i onda ih pola skuham na slano,a pola zapečem.Te koje pečem zalijem sa slatkim vrhnjem.

  15. #15
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    Quote Originally Posted by ronin
    Budeš onda došla k meni na jedne a i posjetiš baku!
    I ja bi posjetila baku (čitaj: smajliću cure sline)

  16. #16

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,908

    Default

    Quote Originally Posted by Tessa
    Quote Originally Posted by ronin
    Budeš onda došla k meni na jedne a i posjetiš baku!
    I ja bi posjetila baku (čitaj: smajliću cure sline)
    A tko ti brani!

  17. #17
    Tessa's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    393

    Default

    čim završimo s onim našim "drugim" topicom, jer kad navalim neću se znati zaustaviti

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Irchi
    Za one koji nemaju volje sami raditi tijesto:

    Kupite gotovih 8 velikih debelih kora ( ja kupujem na gajničkom placu i odlične su 16kn/kg).
    To nisu štrukle, to je pita.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •