Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 128 od 128

Tema: Spolno odgoj- o apstinenciji

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam imao dvije trajnije veze prije braka (jednu visegodisnju) koje su me, svaka na svoj nacin, naucile puno o zajednickom zivotu i o seksu. Neke stvari su bile pozitivne, no dosta njih je bilo negativno (zato su te veze i zavrsile u ropotarnici povijesti) ... i da sam sa seksom cekao do braka (u mom slucaju 36. godine) mislim da bih propustio mnogo saznanja koja su mi kasnije pomogla u zivotu (i ne samo seksualnom, jer se kroz seks reflektiraju i mnoge druge stvari u vezama).
    (a i da ne govorim da bih puk'o od iscekivanja ... :shock: )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kad sam ja išla u srednju ranih devedesetih, bilo je sramota priznati da si nevina. Tako da sam ja lagala do osamnaeste.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da? ja sam isto išla u srednu sredinom devedesetih, al ja sam lagala i govorila da sam nevina jer su sve oko mene bile nevine
    (ipak su me skužile po onom zgodnom tipu koji me čekao pred školom )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A sad ozbiljno: Moram odati poštovanje jednom projektu koji se u to moje tinejđersko vrijeme provodio. U Klaićevoj je bio Odjel za zaštitu obitelji (?). Oni su išli od škole do škole, održavali su predavanja o seksualnosti i kontracepciji i pozivali mlade da dođu u Klaićevu na dodatna predavanja. Iz mog razreda smo otišle samo ja i moja najbolja prijateljica. To je formiralo moj stav o seksualnosti i higijeni i stvarno sam na tome zahvalna. Ja sam prvi spolni odnos odgađala zbog osjećaja odgovornosti prema sebi, jer situacije u koje sam dolazila nisu zadovoljavale kriterije kojima su me tamo naučili.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    Kad sam ja išla u srednju ranih devedesetih, bilo je sramota priznati da si nevina. Tako da sam ja lagala do osamnaeste.
    Ma, bilo je i u moje vrijeme srednje skole (kasne 70-te i rane 80-te) kojekakvih ... sjecam se jednog znanca iz kvarta, lokalnog "frajera", s kojim sam isao u razred 2 godine srednje i vidjali smo se svaki dan na busu. Barem 2-3 puta tjedno me je pitao (naravno, pred svima, nas desetak kaj smo iz kvarta isli u tu skolu) "I, jel fukas stogod?" ... a ja bi se naravno zacrvenio i pokusao promijeniti temu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A sad ozbiljno: Moram odati poštovanje jednom projektu koji se u to moje tinejđersko vrijeme provodio. U Klaićevoj je bio Odjel za zaštitu obitelji (?). Oni su išli od škole do škole, održavali su predavanja o seksualnosti i kontracepciji i pozivali mlade da dođu u Klaićevu na dodatna predavanja.
    Dolazila je ta teta i u našu školu. Dečki su je posprdno prozvali "Seeksa" (s dugim "e"). Držala je nekoliko predavanja, ali ne sjećam se baš nekog efekta, osim što smo ispunjavali nekakav kilometarski upitnik o abortusu. I ne sjećam se da su nas zvali da dođemo na dodatna predavanja.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nama su dali letke s terminima. Kad smo došle, odmah su nam otvorili kartone - valjda s ciljem ranog praćenja spolnog zdravlja. Tamo sam upoznala dr. Grujić Koračin jer je tamo radila prije nego je otvorila privatnu ordinaciju. Od onda, ona ima moje potpuno povjerenje.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa

A sad ozbiljno: Moram odati poštovanje jednom projektu koji se u to moje tinejđersko vrijeme provodio. U Klaićevoj je bio Odjel za zaštitu obitelji (?). Oni su išli od škole do škole, održavali su predavanja o seksualnosti i kontracepciji i pozivali mlade da dođu u Klaićevu na dodatna predavanja.
    Dolazila je ta teta i u našu školu. Dečki su je posprdno prozvali "Seeksa" (s dugim "e"). Držala je nekoliko predavanja, ali ne sjećam se baš nekog efekta, osim što smo ispunjavali nekakav kilometarski upitnik o abortusu. I ne sjećam se da su nas zvali da dođemo na dodatna predavanja.
    U moje doba nije bilo toga, cak se ni ne sjecam da je bilo ikakva govora na biologiji (mozda je bilo, no kako sam bio cesto bolestan mozda sam bas bio doma).
    Mislim da sam prvi kondom (uzivo, izvan paketica) vidio sa jedno 22-23 godine ...

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i? na tim predavanjima šta su vam rekli za apstinenciju?
    do braka ili punoljetnosti?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Koliko se sjećam, nisu nagovarali na apstinenciju nego je naglasak bio na odgovornosti za svoje zdravlje i zdravlje partnera. Bez prijekora ili nagovaranja. Bilo je govora o abortusu, ali nije bilo ništa za ili protiv, nego moguće posljedice s medicinskog stajališta. Tamo su s nama postupali s poštovanjem, učeći nas poštovanju prema svom tijelu. Baš sam sretna što sam u toj dobi mogla dobiti informacije na takav način.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Koliko se sjećam, nisu nagovarali na apstinenciju nego je naglasak bio na odgovornosti za svoje zdravlje i zdravlje partnera. Bez prijekora ili nagovaranja. Bilo je govora o abortusu, ali nije bilo ništa za ili protiv, nego moguće posljedice s medicinskog stajališta. Tamo su s nama postupali s poštovanjem, učeći nas poštovanju prema svom tijelu. Baš sam sretna što sam u toj dobi mogla dobiti informacije na takav način.
    Tako bi trebalo biti i sada.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

upravo tako - informacije, uzroci, posljedice, a sve bez pokude

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Andora prvotno napisa
    i? na tim predavanjima šta su vam rekli za apstinenciju?
    do braka ili punoljetnosti?
    Koliko se ja sjećam, uopće nije pričala o apstinenciji. Naglasak je bio više na spolnim bolestima.

Mislim da je to bilo organizirano povodom dolaska UN-ovih promatrača u Hrvatsku (početkom 1992.), pa su se bojali da bi se mlade cure mogle raspojasati kad vide strance u plavim kapicama...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Da, puno o spolnim bolestima i spolno prenosivim bolestima. Tamo sam naučila da to čak nije isto.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato ostajem pri tom da spolni odgoj trebaju podučavati liječnici.
    Jer kako će neki profesor povijesti (razrednik) odgovarati na pitanja neke djevojčice npr. o menstruaciji? (Da i ne spominjem kako je upitno da djevojčica njemu i postavi pitanje).
    Malo drukčije zvuči kad liječnici prikažu posljedice spolnih bolesti "raspojasanoj" mladeži, nego kad to radi netko tko je o svemu naučio iz programa koji mora provesti na SRZ-u. I kad ti liječnici uz to ostave klincima (i roditeljima) nekakve brošure u kojima bi stajale adrese i brojevi telefona za individualno zdravstveno savjetovanje (uključujući i pitanje mentalne higijene koja je u našem društvu užasno zapostavljena).
    Oprostite na udaljavanju od teme.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da pričamo o dvije različite stvari:
    - jedno je želja da zaštitimo djecu od preuranjenog, usputnog i zdravstveno-emocionalno rizičnog seksa (s čime mislim da se svi slažemo),
    - drugo je ideja da bi mlada punoljetna osoba trebala apstinirati do braka ili pronalaska "prave ljubavi", kad god to u životu bilo i ako bude (s čime se očito svi ne slažemo)
    (Zato je pogrešno postaviti to kao dva ekstrema - ako si protiv apstinencije do braka (po mogućnosti crkvenog), onda si za to da se djeca seksaju uzduž i poprijeko s bilo kime, glavno da koriste prezervative. )

Dok sam za prvo svim srcem, drugo mi se čini ne samo nepotrebno i besmisleno, već i štetno.
    Osobito ako se brak/ljubav ne nađu početkom punoljetnosti. U urbanim sredinama i među visoko obrazovanima rani brak nije uobičajen, vjerojatno niti preporučljiv (gledano statistički, nemojte me napadati sa "i ja sam se mlada udala pa što mi fali").
    Naći ljubav(i) i odgađati seks petnaest ili dvadeset godina (ili zauvijek) čini mi se ... uhh, ne smijem stavit onaj smajlić... onda ništa

Moram odati poštovanje jednom projektu koji se u to moje tinejđersko vrijeme provodio. U Klaićevoj je bio Odjel za zaštitu obitelji (?). Oni su išli od škole do škole, održavali su predavanja o seksualnosti i kontracepciji i pozivali mlade da dođu u Klaićevu na dodatna predavanja. Iz mog razreda smo otišle samo ja i moja najbolja prijateljica. To je formiralo moj stav o seksualnosti i higijeni i stvarno sam na tome zahvalna. Ja sam prvi spolni odnos odgađala zbog osjećaja odgovornosti prema sebi, jer situacije u koje sam dolazila nisu zadovoljavale kriterije kojima su me tamo naučili.
    Itekako potpisujem! Prije prvog odnosa odlazile smo u Klaićevu (Odjel za planiranje obitelji) na dogovor o kontracepciji, što smatram izuzetno dobrom praksom javnog zdravstva.
    Početkom devedesetih ukinuto im je financiranje. Znamo zašto Pa su se rasformirali.

Poznato je da apstinencijski programi ne doprinose apstinenciji. Ali doprinose dezinformiranosti.
    Edukacijski programi doprinose odgovornom spolnom ponašanju (što uključuje i kasnije stupanje u spolne odnose).
    Mislim, dakle, da mudri roditelji djeci nude sve informacije, zajedno s vrijednostima i stavovima koje oni imaju, bila to apstinencija ili ne. I to je najviše što možemo učiniti za svoju djecu.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

metvica, mudro zboris.

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

o apstinenciji do braka nemam namjeru niti spomenuti dijetetu jer i tako to nece odrzati

mislim da je vazno dijete spremiti za spolni odnos...da jednostavno zna sto se smije a sto se NE BI smijelo, a na njemu je da odluci...

ja sam imala tu srecu da sam imala liberalnog tatu u tom pogledu u sto je obavio jedan dobar razgovor kada sam mu sa svojih 15god. postavila pitanje:"tata, sto ti mislis o seksu prije braka?"...znam da smo tada bili u autu i da je tata vozao nas po ulicama berlina ne znajuci gdje vozi jer sam ga malo iznenadila :lol sve u svemu taj mi je razgovor dosta znacio u mom zivotu i sjecam ga se i dan danas...

bubimirko

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Ma, bilo je i u moje vrijeme srednje skole (kasne 70-te i rane 80-te) kojekakvih ... sjecam se jednog znanca iz kvarta, lokalnog "frajera", s kojim sam isao u razred 2 godine srednje i vidjali smo se svaki dan na busu. Barem 2-3 puta tjedno me je pitao (naravno, pred svima, nas desetak kaj smo iz kvarta isli u tu skolu) "I, jel fukas stogod?" ... a ja bi se naravno zacrvenio i pokusao promijeniti temu.
    trebal si samo frajerski odgovoriti "niš po svom kvartu.....ja skupljam bodove u gostima"

bubimirko

Početno

puno ste toga napisali od kada sam zadnji puta postao......ali ako mi netko samo u kratkim crtama dati zaključak....da ne čitam sve........zapravo.... zanima me da li je postojalo svetica ili svetaca koji su se podali tek u prvoj bračnoj noći ili je to samo mit za plašiti djecu?!

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jedino ne kuzim da li si htjela reci da ih/nas je malo koji smo tako kasno zapoceli sa seksom ili nesto drugo? :?
    Ja bas nemam osjecaj da nas je tako strasno malo ... OK, definitivno nismo vecina ali znam dosta ljudi koji isto nisu krenuli u akciju bas u cvijetu mladosti ... mozda je to stoga sto sam ja ipak nesto starija generacija kad je rani pocetak ipak bio vise iznimka nego pravilo.[/quote]

Da, to sam htjela reći. Bez uvrede, nepojmljivo mi je da je netko mogao toliko dugo izdržati, bilo muško ili žensko. Ja bi se do tada kresnula s bilo kim samo da vidim kako je to Srećom, puno ranije je naišao mm pa mi je on za sada prvi i jedini - baš gledam kojeg smajlića da stavim na ovo ali

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

qoutala tateka gore

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    Bez uvrede, nepojmljivo mi je da je netko mogao toliko dugo izdržati, bilo muško ili žensko. Ja bi se do tada kresnula s bilo kim samo da vidim kako je to
    Nije uvreda ... i ja sam htio, no ne samo da do 25-te nisam nasao nikoga za kresnut se nego ni drzat se za ruke il dat pusu ... :/ fakat sam vec mislio da nekaj nije u redu sa mnom.

Al, eto, stvari su polako dosle na svoje mjesto ... dugo je trajala preobrazba iz sramezljivog klinca u normalnog covjeka, ali se zato isplotilo. 8)
    Jednom ili dvaput sam se zapitao, cisto teoretski, kako bi mi izgledao zivot da sam krenuo s drugih pozicija, nesto u prosjeku generacije ...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    puno ste toga napisali od kada sam zadnji puta postao......ali ako mi netko samo u kratkim crtama dati zaključak....da ne čitam sve........zapravo.... zanima me da li je postojalo svetica ili svetaca koji su se podali tek u prvoj bračnoj noći ili je to samo mit za plašiti djecu?!
    ako sam ja npr kasno počela , bez brige išla sam na ubrzani tečaj,pa sam nadoknadila

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja poznajem "svece i svetice" i nist im ne fali, rekla bih. Dapace, jako su cvrsti u svojim brakovima.

bubimirko

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    Ja poznajem "svece i svetice" i nist im ne fali, rekla bih. Dapace, jako su cvrsti u svojim brakovima.
    nisam pitao ko koga pozna pa da krenu priče tipa "vidio sam čovjeka koji je vidio vuka"....već konkretno sam mislio na ovdje prisutne.....a to dal ovima gore navedenima kaj fali ili ne teško je to objektivno sagledati jerbo znao sam ljudi za čiju vezu bi dao ruku u vatru ali ispostavilo se da bolje da nisam jer ju sad ne bi imao....i tako u više navrata
    tak da to prije braka ili ne, ne smatram uopće mjerilom za čvrstoću i kvalitetu braka ili veze

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanima me da li je postojalo svetica ili svetaca koji su se podali tek u prvoj bračnoj noći ili je to samo mit za plašiti djecu?!
    Oprosti, ali se onda preciznije izrazavaj.

bubimirko

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    zanima me da li je postojalo svetica ili svetaca koji su se podali tek u prvoj bračnoj noći ili je to samo mit za plašiti djecu?!
    Oprosti, ali se onda preciznije izrazavaj.
    evo jesam!!!

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •