Evo još jednom problema s kojim ste se večina roditelja vjerovatno sreli ali uvijek iznova "iznervira"...
U razredu moga sina(2r.) je jedno blago rečeno agresivno dijete.Već u prvom razredu krenuo je sa svakodnevnim naguravanjima,provokacijama pa i tučama(doduše,tada još "manjim").Povodi su uglavnom bili ako bi ga netko pod odmorom gurnuo,dotakao,krivo pogledao ili slično(večinom tijekom igre koju svaki dan igraju kao "ledena baba" i sl.).S obzirom da je dijete i "hiperaktivno" (stavljam navodnike jel ne znam dali mu je postavljena ta dijagnoza) to je još samo pogoršavalo situaciju.I moj sin je imao nekoliko "bliskih susreta s njim",i to dosta gadnih obzirom da je manji za glavu od njega,ali sam mu u početku govorila da ipak pokuša izgraditi neki prijateljski odnos s njim,da pokuša izbijeći svađu i sl.,imajući stalno u vidu da možda tom dijetetu treba ipak vremena da se prilagodi,smiri i što ja znam već.Uglavnom,zaista sam pokušavala da se ipak to dijete ne izdvaja odmah kao problematično.Sada su 2 raz.,ništa se nije promijenilo.Istina,dijete se je tijekom nastave malo primirilo ali nasilje prema djeci je možda još i gore s obzirom da je sada stariji.Najviše me brine što su učenici,znači i moj sin,sada to već prihvatili kao normalnu stvar i naravno-počeli uzvračati tj. instiktivno se braniti,naravno silom.Znači,dobivamo nove male "nasilnike".Da samo dodam-mama toga dijeteta je cijelo vrijeme skoro pa nezainteresirana za sve-dijeluje jako ugodna ali vidi se da svijesno zatvara oći pred problemom ili ga ona tako uopće ne doživljava?!S učiteljicom smo sada već shvatili da teško da će nešto kokretno poduzeti.I sada imamo situaciju da su se dijeca preko noći počela mijenjati u "tučaroše" jer su vjerovatno zaključili da im je jedina obrana ta da i oni njega "izmlate".A tek su drugi razred!!!!!
I kojim sada koracima krenuti to riješavati?

Odgovori s citatom
Izborite se za vaše klince. Nemojte misliti da ćete se zamjeriti učitelju, pedagogu... U zadnje 2-3 godine puno se priča o nasilju u školi, i djeca koja trpe nasilnike kad tad "prolupaju". Nemojte dopustiti da se to dogodi všem djetetu. Na žalost uglavnom ta djeca dolaze iz nesređenih obitelji, pa ako hoćete rješiti problem s roditeljima ispadnete blesavi jer oni ne vide problem. Ako nema rješenja s razgovorom s učiteljicom idite dalje do pedagoga, psihologa ili tko već ima od stručnih suradnika u školi. Mislite pritom na svoje dijete, jer ako se ne riješi problem on mora svaki dan s nasilnikom sjediti u istom razredu do osmog razreda! I nema vam šta biti bad ili nelagodno!