Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Čitanje prije spavanja

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Čitanje prije spavanja

Dosad je funkcioniralo da smo čitali prije kupanja, a u spavaćoj sobi smo imali upaljenu malu lampicu (prigušeno svjetlo), malo se još glupirali, igrali i onda u krevetić, uz prepričavanje slikovnica, pjesmice, i sl. - u mraku.
    Po novom (od prekjučer), inzistira da i u krevet ide s knjigom i da je prelistava. Problem je u tom prigušenom svjetlu, jer ne želim da si kvari vid u polumraku (iako sam ne čita, ipak gleda slike i napreže oči), a ako upalimo veliko svjetlo, gubimo onu atmosferu "pred spavanje".
    Ili ipak ne? Kako bismo to drukčije mogli riješiti? Prijedlozi?

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Mi svaku večer čitamo pred spavanje nakon što sve obavimo: pranje, umivanje, zubići ili što već, a onda nakon oblačenja piđamice Laia izabere JEDNU (jer bih ja zaspala od čitanja i prepričavanja nekoliko njih) koju onda čitamo, studiramo, prepričavamo, isto se mazimo i ponekad igramo, ali uvijek je onaj naglasak na spavanje tako da nema divljanja...
    Knjigu završavamo sa čiča-miča-gotova priča i onda gasimo svjetlo (provjera treba li još koji puta na wc ili vode ili...) i uglavnom ili još malo pričamo u mraku, potiho slušamo neku priču ili pjesmice i spavanac!

Ne znam jesam li ti što od pomoći, ali naše je spavanje dosta nalikovalo na vaše pred koji mjesec...
    I da, bilo je pobune na gašenje svjetla, završavanje čitanja i sl, ali s vremenom je skužila korake pa je sad predvidljivo...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma nije nama problem u pričanju i čitanju, ako hoće i 5 i 6 priča, nema problema. Nego mene brine to osvjetljenje - da li da nastavim inzistirati na slaboj, prigušenoj rasvjeti (što je bolje za stvaranje ugođaja pred san), ili da upalimo veliko svjetlo da dijete ne kvari oči u polumraku?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi čitamo priče pri normalnoj rasvjeti, gasimo i pričamo tiho u mraku

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto citamo pri normalnoj rasvjeti, kod nas nema nikakav utjecaj na uspavljivanje.
    kad jednom konacno zgasimo svjetlo (jer se kod nas cita i cita i cita i cita) zaspe u roku 5-10 minuta

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

pa jel možete lampicu montirati na uzglavlje kreveta ili nakako bliže vama, mislim da bi u tom slučaju bilo dovoljno osvjetljenje. a i ne čita on satima...tih 20tak min će biti sasvim ok uz stolnu lampu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    pa jel možete lampicu montirati na uzglavlje kreveta ili nakako bliže vama, mislim da bi u tom slučaju bilo dovoljno osvjetljenje. a i ne čita on satima...tih 20tak min će biti sasvim ok uz stolnu lampu.
    O tome sam isto razmišljala, ali to će doći u razmatranje kad bude malo stariji (sad bi se igrao igre pali/gasi svjetlo, znam već )
    Za početak, mislim da ćemo napraviti ovako kao makita i Lutonjica - čitanje uz normalnu rasvjetu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    (sad bi se igrao igre pali/gasi svjetlo, znam već )
    pa neka se igra, moraš djetetu dati malo inicijative!
    što misliš, koliko će mu to biti zanimljivo? možda dva-tri dana i onda će mu biti normalno da ima lampicu, a ti ćeš riješiti problem.

pusti dijete neka shvati da može upravljati nekim stvarima, pa makar to tebi malkice i išlo na živce

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

apri, on se tako igra već godinu dana i još uvijek mu je zanimljivo samo se toga igra usred dana, a ne prije spavanja. To mu je normalna igra isto kao i navijanje budilice, otvaranje ormara i slično.

Ma lako za igranje, ne ide to meni na živce (zar izgleda tako?), ali ne želim mu još dati potpunu kontrolu nad lampicom dok ne budem 100% sigurna da neće potezati žicu, ili raditi neke slične gluparije koje imaju veze sa strujom.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo mišonji objasnili da se kvari žarulja ako se stalno pali-gasi i nakon nekog vremena je shvatio, a onda je dobio zaduženje da on upali lampicu prije spavanja i ugasi svjetlo u sobi (imamo niske šaltere i baš su kraj njegovog kreveta) pa taj dio fino funkcionira - centralno svjetlo je upaljeno, čita se priča, onda on pali lampicu i gasi centralno svjetlo, liježe u krevet i ide spavati.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja ne dam bilo kakva igranja gdje ima struje, posebno ne volim pali-gasi svjetlo. Možda sam paranoična, ali strah me je.
    Mi isto ko većina, čita se uz veliko svjetlo u krevetu, svaku večer tri slikovnice i spavanac! Ponekad još treba malo pjevati u mraku da zaspe, a ponekad joj pustim i neku priču na kaziću. (Ježevu kućicu, Maksimir i sl.)
    tanja.b, neće ti to narušiti atmosferu pred spavanje. Kod nas je to već rutina i nikakvih problema nema.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mala laia, čisto informativno, koliko traje vaše uspavljivanje?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Kod nas je čitanje - nula bodova.
    Zanimljive su samo knjige s puuuunoooo slika (pa makar i letci od hipermarketa, ali da su slike) i onda on sjedne meni u krilo, namjesti se tako da njemu paše (ova ruka tamo, ova ovamo, jedna noga s jedne strane, druga s druge....uglavnom imamo posebnu proceduru namještanja), sam otvori što već čitamo i onda pokazujemo i izmišljamo priče, ali nastojimo ponavljati da nauči i što je važnije sve ponavlja (doduše na svom jeziku, ali kaže).
    Sve što ima imalo teksta i što se čita - ni čut, odmah je dosadno i služi jedino tome da se dobro zgužva i baci....
    no, dobro, jučer pred spavanje mi u kindaču i baš upravo razmišljam kako nam je centralno svjetlo (zidna lampa) prejako, a kad bih stavila manju sobnu i zakačila je recimo za stranicu kindača da imamo svjetlo, ali da je prigušenije - toga bi bilo po svukud...počevši od žica, prekidača (obožava paliti-gasiti), pa sve do žarulje koja stvarno ne znam kako bi to preživjela...
    mogla bih lampu staviti na njegovu komodicu...ali tamo nemam utičnice, a opet vući žice (čak oko kindača) do tamo - opet ne hoda jer ako ih on spazi u svojoj sobi - jao meni....i tako ja jučer odustadoh i danas naiđem na ovu temu i mislim si na što ćemo sve mi "jadne" majke više morati misliti da bismo zadovoljite sve potrebe naših klinaca kojih je iz dana u dan sve više... ili ih mi to sami izmišljamo

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi citamo slikovnice-nekoliko i pricamo price i tio jako volimo.toncek vec sam kaze kaj hoce ili pocne sam pricu i jako je slatki.....super je da to voli ,onako se stisnemo i citamo,a on je vec poluuspavan....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i mi se uspavljujemo citajuci uz veliko svjetlo. iznimno se uspavljuje uz crtic i priguseno svjetlo ali rezultat je gotovo isti - zaspi gotovo na minutu u isto vrijeme. dakle kod nas nema veze sa svjetlom nego sa umorom. cak razmisljam o tome da je prestanem uspavljivati jer me to unistava, nego da je naprosto pustim da sama zaspi kad joj dodje.

mala laia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mala laia, čisto informativno, koliko traje vaše uspavljivanje?
    Ovisno o danu, ali najkraće oko 15 minuta, a najduže oko 45 minuta...
    Uključeno je:
    - čitanje, prepričavanje, listanje, zezanje...
    - gašenje svjetla (Laia gasi)
    - stavljanje priče ili glazbe (vrlo vrlo tiho)
    - eventualno dizanje za nešto što smo "zaboravili" (svakodnevno zaspi najkasnije do 20:30-21:00h)

Zašto pitaš mamasch?

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mala laia - sve što si nabrojala učinilo mi se poprilično dugotrajno, jer moj mozak takve podatke odmah podupla (vidi: moj potpis). al kad bolje razmislim, većinu toga i mi prakticiramo kod mene je malo nezgodno ako nisu oboje jednako pospani. :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Tanja, a da probas s pricom. Mi imamo super stvar. Ja ti svaku vecer nabacam u malu torbicu (moze i vrecica) hrpu malih stvarcica. Legnemo u krevet i imamo priguseno svjetlo. Viktorija vadi jednu po jednu stvar iz torbice a ja ih povezujem u pricu. Malo moram forsati svoje mozdane vijuge ali njoj je to jako zanimljivo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jacman prvotno napisa
    Tanja, a da probas s pricom. Mi imamo super stvar. Ja ti svaku vecer nabacam u malu torbicu (moze i vrecica) hrpu malih stvarcica. Legnemo u krevet i imamo priguseno svjetlo. Viktorija vadi jednu po jednu stvar iz torbice a ja ih povezujem u pricu. Malo moram forsati svoje mozdane vijuge ali njoj je to jako zanimljivo.
    jacman, zgodna ideja, samo ima mali problemčić: i MM i ja navečer smo tako krepani od umora da jedva održavamo mozak toliko budnim koliko je potrebno za prepričavanje napamet naučene slikovnice :/

Ali jučer smo čitali pri normalnoj rasvjeti i bilo je super! Čak nije bilo onog uobičajenog divljanja po krevetu (i gaženja jastuka), nego je mirno odsjedio i odslušao nekoliko Pikovih priča za laku noć (zaboravila sam brojati ). Onda smo se dogovorili: još jednu, pa idemo u krevetić i gasimo svjetlo, tako smo i učinili, i onda sam mu još u mraku ispričala dvije priče koje nam spadaju u prijašnju rutinu. I laku noć, ajde bok, izlazim iz sobe. Ako se tako nastavi i ubuduće, nama super.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi čitamo pod normalnim svjetlom (Lea kaže BJDO slikovnica) pa gasimo i onda pričamo priče. Što se umora tiče, zaspem svaki drugi puta, onda Lea prepričava baki kako joj je mama pričala priči pa zahrkala
    Evo i maloprije sam zaspala uspavljujući je, prepričavala sam joj slikovnicu o Winnie Poohu, a čak nije niti večer.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja tako uspavljujem, čitamo. Uz priguseno svjetlo. Mislim da ne bi trebalo izazivati "kvarenje" vida kod H, mozda samo kod mene :? . Naime, ona ionako gleda slike, one su vece i ne napreze oci. Citanje slova, sitnih u polumraku je vec druga stvar.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj jacman prvotno napisa
    E ovo je super ideja za igru (po danu doduše jer i ja sam navečer nizašta). Baš ti hvala, jacman.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja čitam u mraku. uz osvjetljenje sa tv-a. ustvari uopće ne čitam nego glumim da čitam jer sam već naučila napamet sve priče.
    ali svaki put ja prije zaspem nego mala kad joj čitam. ja uspavam sebe tihim monotonim glasom

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ali svaki put ja prije zaspem nego mala kad joj čitam. ja uspavam sebe tihim monotonim glasom
    Ja se tako uspavam svako popodne (ne navečer, nego popodne), pri jakom osvjetljenju

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    Ja se tako uspavam svako popodne (ne navečer, nego popodne), pri jakom osvjetljenju
    loool
    ti si gora od mene
    ja sam se sa popodnevnim spavanjem pozdravila otkad je mala počela ostajat na spavanju u vrtiću, pa se više popodne ne mogu uljuljat u onaj fini bezbrižni sanak

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja mogu zaspati u bilo kojem trenutku, mogla bih i sad, prijepodne.
    Često sam bila u situaciji da se igram s Andrejem na podu i osjetim da mi glava pada, par puta mi je on i pokazao na kauč "mama tu pava".

Što se tiče čitanja prije spavanja - zasad smo na jakom svjetlu, dok je knjiga otvorena (a on mora gledati u nju i okretati stranice). U nekom trenutku prijeđe u svoj krevet, i onda gasimo svjetlo i slijedi ostatak programa (pričanje pričica koje ionako znamo napamet). Sve u svemu, nije loše.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Često sam bila u situaciji da se igram s Andrejem na podu i osjetim da mi glava pada, par puta mi je on i pokazao na kauč "mama tu pava".
    E, ja nestrpljivo čekam da mi se dogodi ovaj trenutak...
    Moje dijete mene ne može vidjeti niti da legnem, a kamoli da zatvorim oči, odmah me diže rukama, vrišti, otvara mi oči, ma prestrašno...... :shock:

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Moje dijete mene ne može vidjeti niti da legnem, a kamoli da zatvorim oči, odmah me diže rukama, vrišti, otvara mi oči, ma prestrašno...... :shock:
    ja zaspem jer budem umorna ka pas, ali mi san prekratko traje
    samo šta skružim oči (a mala je u blizini) čujem onaj umilni zapovjedni ton: ne ti spavat, digni se mama
    a ako isti tren ne skočim na noge, skoči ona na mene, pa me isto poteže i rasteže uz obavezno cviljenje: digni seeee mama, otvoli oči mamaaaaa

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam vec navikla na par sati sna. Jest da sam po danu malo usporena, ali zahvaljujuci tome postala sam pravi flegmatik.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

apri, on se tako igra već godinu dana i još uvijek mu je zanimljivo
    o daa

mi svoje bjdo slikovnica pročešlajmo u boravku, baš zbog rasvjete, stropno bode u oči. onda u krevetac otpjevat 4-5 mamaKukunka. uglavnom poslije ostane u krevetu, ima prašćića i medu Pooha, igra se još 10-20 min prije nego začori. nekad ga čope šize pa neće ostati u krevetu nego se šulja po sobi, pokušava se igrat a da ga ne skužimo...samo trebam reć "u krevet" i otapka natrag

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •