Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
Bok !

Ja sam pila vitamine i minerale za trudnice od KAL-a.

S KAL-om sam prije toga imala dobra iskustva i zbog toga sam se odlučila za njih.

Inače, ovdje, po tome koliko sam ja čula, velika većina trudnica pije Prenatal.

Zanimljivo - nikad nisam srela nikog tko je pio u trudnoći ovo što sam ja pila

(U apoteci smo magistra i ja držale te 2 bočice - Prenatal i ovu od KAL-a - i čitale

sastav i po sastavu su bili gotovo u mikrogram identični.)
Teica, nije važna samo doza pojedinog nutrijenta nego i njegov kemijski oblik. Najčeće je problem s dozom i oblikom željeza. Ako je doza previsoka može izazvati opstipaciju i težinu u želucu npr., a i svakoj trudnici ona nije potrebna. Najčešće se u preparatima (ne samo za trudnice) koristi fero-fumarat, oblik željeza koji je dosta jeftin, neloš, ali ima i boljih-npr. željezo u bisglicinatnoj formi (skuplja za proizvodnju,ali puno kvalitetnija, ne izaziva probavne poteškoće). Već i manja doza takvog oblika željeza ima bolji učinak nego visoka doza fero-fumarata.
Drugi primjer je jod: potreban, ali kod trudnica bi on trebao u preparatima biti samo u obliku kalij-jodida (i većinom je tako), a ne u obliku alge kelp.
Treći je folna kiselina. Normalnom prehranom (tu mislim na prehranu u kojoj je zastupljeno svježe i zdravo povrće) unosimo je dovoljno. Problem je u tome što je folna kiselina osjetljiva na stajanje, temperaturu i topljiva u vodi. Kupovinom zelenog povrća iz stakleničkog uzgoja, njegovim čuvanjem u hladnjačama i dužim kuhanjem od folne kiseline u njemu ne ostane gotovo ništa, a potrebe su u trudnoći povećane.

Dalje... u ni jednom od vitaminskih preparata nema omega-3 masnih kiselina. Unose se najbolje putem ribljeg ulja (već sam i sama sebi dosadna s njihovim spominjanjem,ali zaista su jako važne, a deficit u populaciji je strahotan-naročito kod djece).

Idealna suplementacija počela bi uzimanjem folne kiseline u nižoj dozi (oko 800 mcg) prije začeća,od plusa na testu uz doručak kvalitetan multivitaminsko-mineralni preparat, a najkasnije u zadnjem trimestru trudnoće između obroka preparat na bazi ribljeg ulja u kojem doza DHA omega-3 masne kiseline prelazi 300 mg (ne čitati na bočici količinu ribljeg ulja nego dobro proučiti deklaraciju). Trebalo bi izbjeći preparate u kojima je omjer EPA:DHA=2:1 tj. ne smije se u zadnjem trimestru unositi previše EPA omega-3 masne kiseline zato jer ona u višim dozama produžuje vrijeme zgrušavanja krvi. Zamjena za riblje ulje u ovom slučaju ne postoji jer ni jedno biljno ulje ne sadrži djetetu potrebnu DHA. Ista suplementacija preporučuje se i za vrijeme dojenja.