Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: prekid bolovanja i početak porodiljnog

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno prekid bolovanja i početak porodiljnog

Na bolovanju sam od samog početka trudnoće. Bila sam na jednoj komisiji, sljedeća mi je kad ću biti u 7. mj. trudnoće. Budući je obavezni rodiljni dopust min 28 dana prije poroda (ispravite me ako griješim), zanima me što se onda događa. Da li ja moram poduzimati neke postupke, zahtjeve,papirologiju i sl. da bi prekinula bolovanje i započela porodiljni ili to sve ide automatski i preko koga? I da li isplata zbog tog prijelaznog razdoblja teče kontinuirano ili ću opet biti mjesecima bez prihoda od strane hzzo-a?
    Pitam za područje zg.

Unaprijed puno hvala na odgovorima!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne znam ti za papirologiju, ali obavezni porodiljni se moze poceti koristiti vec 45 dana prije termina, a 28 je zadnje kada MORAS ici na porodiljni. I koliko ja znam naknada ide kontinuirano.-

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Na komisiji ćes dobiti bolovanje do dana kad krećeš na porodiljni.
    Tako da ćes dobiti 2 doznake koje češ nositi U HZZO jednu za bolovanje i jednu za prvih 6 mjeseci porodiljnog.
    I ne brini naknadu ćeš dobiti normalno ko i svaki mjesec do sad.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mene muči isti ili sličan problem: 09.05. moram rodit. Na komplikacijama sam od početka trudnoće, od 4. 09. Idem svaki mjesec na komisiju. Zvali su me iz HZZO-a da potpišem izjavu ( nešto vezano uz tekući račun, ali to sad nije bitno.) Bitno je da mi je rekla da idući put donesem dvije doznake. Ja bih trebala službeno na porodiljni 26. 03. Na komisiju tebam 14. 03. Znaće li te dvije doznake :1. ostatak bolovanja do 26.03., a 2. doznaka porodiljni od 26. 03. ? Malo sam zakomplicirala.... :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad si na bolovanju, porodiljni počinje 45 dana prije termina.
    28 dana je kad radiš.
    A za doznake ne brini, odeš svom LOM-u (liječnik opće medicine) i svaka sestra zna koliko i koje doznake.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    28 dana je kad radiš.
    Nije nego:
    Trudnice koje nisu na komplikacijama biraju kada će krenuti na rodiljni u rasponu od maksimalnih 45 do obveznih 28 dana prije termina.

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Znači, kad si na komplikacijama MORAŠ otvoriti porodiljni 45 dana prije termina ako sam dobro shvatila ??

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    28 dana je kad radiš.
    Nije nego:
    Trudnice koje nisu na komplikacijama biraju kada će krenuti na rodiljni u rasponu od maksimalnih 45 do obveznih 28 dana prije termina.
    Ok u pravu si, ja sam htjela naglasiti da kad JESI na komplikacijama porodiljni počinje 45 dana prije termina, ne može 28.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Što je i logično.
    Htjedoh naglasiti ovo za "nekomplicirane" trudnice jer ponekad iste misle da nemaju pravo na 45 dana prije termina, da je to samo za one koje su direkt s bolovanja.

sagres

Početno

Bok svima!
    Ja sam "friška" trudnica, do sada mi je najveća briga bila kako ostati trudna i nakon šest godina sam evo konačno uspijela. Mislila sam da već po tome što sam tako teško došla do trudnoće spadam u rizične trudnoće, a i svi oko mene tako misle(šef,suradnici,obitelj,liječnica opće prakse).Otvoreno mi je bolovanje, ali ćemu neka komisija nakon 60 dana?Ako si rizičan, rizičan si i do poroda! Ja imam jedan mali problem sa svojim ginekologom, jako je škrt na pisanju tijeka liječenja,sada vođenju trudnoće i bojim se da to neće biti dovoljno za komisiju i njihove kriterije, a na posao se vračati ne mislim trudna jer radim u bolnici, u smjenama. Pa sam šef me potjerao na bolovanje jer zna koliko sam se napokušavala svega i svačega.
    Druga stvar koja me mući je to sa HZZO,nekakav prosjek koje cure spominju tu na forumu. Ne kužim zar se za tu svu papirologiju moram sama sada brinuti ? Zar neću bolovanje dobivati do otvaranja porodiljskog preko firme? Kad i kako onda sjeda ta lova? Kamo?
    :? :? :?
    Imam vam ja pitanja .......

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bok Sagres!
    Ni meni nije jasno, neke trudnice idu svaki mjesec na komisiju tijekom svoje trudnoće. Užasavam se pomisliti da je to zbog toga da ne bi slučajno dobila bolovanje do poroda, pa ak pobaciš, da ne ostaneš doma, već da se vratiš na posao... :?
    Ako ti je otvoreno bolovanje, dovoljno je da ti je ginić jednom napisao terapiju mirovanjem, ni meni se moj ginić ne raspisuje, pa nisam imala nikakvih problema zbog toga što to nije ne znam kak naglašeno da mi je trudnoća rizična.
    Ako sam dobro shvatila tvoje pitanje, jednom kad si na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, ti više nisi na teret svom poslodavcu, već države tj. HZZo-a, tako da više nemaš nikakve veze sa svojom firmom.
    Dakle, onog dana kada si od ginića dobila bolovanje, morala si ići svojoj dr. opće prakse po doznake koje nosiš na HZZO, i tako svaki mjesec, na temelju čega ćeš na tekući račun svoje banke svaki mjesec dobivati punu plaću, odnosno max 4 i nešto tisuća kn ako ti je plaća veća od tog iznosa.
    Znači, tvoja jedina briga je krajem mjeseca ići dr.op.prakse po doznake i odnjeti ih HZZO-u, ostalo ide automatski.

sagres

Početno

Hvala ti Švedica,sad mi je nešto jasnije.
    Puno sreće tebi i tvojoj mrvici.
    Ako negdje opet zaškripi ja se javim, bolje pitam nego skitam, barem skratim neke sate koje bi možda utrošila na našu administraciju.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kada prvi put odeš na komisiju ubaci u trudničku povijest bolesti( ako si imala problema sa zanošenjem).Tako sam i ja otišla nakon 90 dana prvi put i više nisam morala ni dolaziti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Željela bih iskoristiti ono pravo na naknadu na bolovanje od 90 dana. Ja sam na komplikacijama. Mogu li otvoriti, konkretno, 35 dana porodiljnog ili to MORA biti 45? Baš mi počinje porodiljni od 45 dana 4 dana prije ostvarivanja prava na naknadu pa mi je šteta to propustit.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Inaćeidem na komisiju nekad i 2 puta u mjesecu, a moram mirovati. Ponekad mi dođe da se rasplaćem u onoj zagušljivoj i natrpanoj čekaonici. A jedva hodam.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj misho prvotno napisa
    Inaćeidem na komisiju nekad i 2 puta u mjesecu, a moram mirovati. Ponekad mi dođe da se rasplaćem u onoj zagušljivoj i natrpanoj čekaonici. A jedva hodam.
    ?????????
    Sorry, ali ovo ne kužim.
    Bolovanje se u principu otvara na dg O20 što je krvarenje u ranoj trudnoći i u startu se dobije 60 dana bolovanja.
    Nakon 60 dana te tvoj LOM šalje na liječničko povjerenstvo, u prilogu ide nalaz ginekologa u kojem piše da je potrebno daljnje mirovanje, i ja nisam čula da su ikad ikoga skinuli sa bolovanja u pravilu produže za još 60 dana. S tim da postoji mogućnost da ti netko ode na povjerenstvo, suprug, mama, samo to LOM mora naglasiti na uputnici za povjerenstvo, da pacijentica mora mirovati i nije u mogućnosti sama doći.
    Ako se bolovanje otvori kao pretjerano povraćanje, u startu se dobije 90 dana.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Svaki mjesec sam išla na komisiju. Kad nisam mogla ja, umjesto mene je išao MM , predao knjižicu, uputnicu za bolovanje i strpljivo čekao. Evo, imam jednu uputnicu ispred sebe na kojoj piše tj, odobreno bolovanje od 04. 01 . 2007.- 25. 01. 2007. Niti mjesec nana. U startu mi piše da sam imala spontani, povračanje(zbog kojeg sam bila u bolnici), i još mi piše da do radnog mjesta dnevno putujem (vozim sama) 100 kilometara. Nakon toga mi opet piše da imam skraćen cerviks i uloživa vršak prsta( hospitalizirana). Sutra mi je opet komisija, nadam se zadnji put, jedva hodam i muka mi je od svega toga. A kad idem kod ginekologa , redovno čekam i do sat i 30-ak minuta. Nikada i nigdje nisam imala prednost jer sam trudna , mada mi se stomak vidi još od 4.mjeseca. Jednom sam krvarila, ali me sestra medicinska ostavila u čekaonici skoro dva sata da čekam. Pa da ne bi ćovjek pukao. Uvijek se pitam je li se to samo meni dešava!!??Ili za sve treba "debela veza"!!??

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Samo sam u početku dobila ona tri mjeseca bolovanja. Svaka čast!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Upravo sam od liječnice o.p. Pitala sam za porodiljni. Ona kaže da se najprije ide kod ginekologa koji određuje datum odlaska na porodiljni, a onda kod nje po dvije doznake. Tad sam isključila moždane vijuge, jer sam,prije toga morala čekati sat vremena u čekaonici u kojoj je sjedila žena s virusnom upalom pluća, i bila sam iscrpljena od brige hoće li me zaraziti :shock: ( a kao što sam gore rekla, NIKADA u Šibeniku,od kad sm trudna i živim ovdje , nisam doživjela pravo prednosti jer sam trudna,ali to je već druga tema).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

misho viči, urlaj, nek te svi čuju tamo i nek ih bude sram!
    I ja sam u početku samo šutke gledala kako se svi odvratno i sebično ponašaju i uskraćuju pravo prednosti trudnicama dok mi nije puko film. Od tad gdje got dođem, pitam jel trudnice ovdje imaju pravo prednosti i gledam ih ravno u facu, pa nek me odbiju ak se usude!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Postavila bih jedno pitanje, možda ce se činiti glupo.... Idem na porodiljni 26. 03. Dobila sam dvije doznake : jedna za bolovanje i druga za porodiljni. Zanima me trebam li još ikakve papire, doznake, potvrde...u vrijeme porodiljnog ili treba tek poslije , kad rodim i što?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

e to i mene zanima! jel i tijekom porodiljnog moramo na komisije i sl :?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ništa, mirne ste do djetetovog 6. mj života.
    To više nije bolovanje već obavezni porodiljski dopust i nema nikakvh komisija.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •