Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Vađenje krvi iz zile sa 2g

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Vađenje krvi iz zile sa 2g

Moramo sa H obaviti neke pretrage radi vec kronicnih problema sa zatvorom. U sklopu te gastroenterološke obrade je i vađenje krvi: jetreni enzimi, hormoni štitnjače, RAST na kravlje mlijeko i dr. Zvala sam Klaićevu-biokemijski lab, i kažu da se vadi iz žile, ne iz prsta.

Jako me strah - kako se to radi?? H se strasno otima i plaće i kad vadi iz prstića, tako da ne znam kako će to proći. Kakvi su tamo u Klaićevoj u labosu? Da li imaju strpljenja sa tako malom djecom?

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne znam za Klaićevu, mi smo to radili na Srebrenjaku kad je Ivan imao godinu dana
    nije lijepi prizor, ali ako se mora...
    treba ga staviti u krilo, tata ga je čvrsto držao oko struka, drugom rukom mu je glavu prislonio sebi na prsa i držao, a ja rukicu...jednom rukom iznad lakta a drugom za šaku, kako bi ruka bila mirna i kako je ne bi izvrtao
    oznojili smo se oboje, ivan je jako plakao ali bilo je jako brzo gotovo, sestra nam je sve lijepo objasnila i imalla je strpljenja
    na žalost mislim da razgovor ili uvjeravanje da će brzo proći i da neće boljeti tu ne pomaže još ni kod dvogodišnjaka, možda kad budu nešto stariji

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A joj...I MM i ja smo si uzeli godisnji taj dan, da joj bude sto manje traumaticno...

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mi smo Evi vadili dva puta sa godinu dana zbog alergoloških pretraga. Više smo se mi uzrujali nego ona. Sasvim su OK u labosu u Klaićevoj. Više je plakala što joj držimo ruku i prestala čim je bilo gotovo.

newa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja bih trebala otići na pregled krvi sa svojim trogodišnjakom, a nekako samo odgađam.
    Malo mi je blijed pa bih išla provjeriti željezo.
    I za to mislim da bi mu vadili iz prsta,ali ja se svejedno bojim ići sa njim....

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sven se iz prsta uopće ne boji, čak ispruži ruku i kaže sestri neka si izabere prst koji hoće. Ali zato je iz vene svaki put sve gore (a vadi najmanje jednom u 2 mjeseca). Prije bi malo zacmizdrio prije uboda, ali čim bi ubola je prestao i gledao kako mu krv curi u bočicu. Sada urla čim krenemo prema stolcu i ne prestaje dok ne bude gotovo, a onda se duri na sve oko sebe. Meni je to koma osjećaj ali šta mogu kada mora.
    Mi to radimo ovako, ja sjednem i njega si stavim u krilo. Noge mu obuhvatim svojim nogama, jednom rukom npr. desnom ga obuhvatim oko njegove desne ruke i obgrlim do lijeve strane struka, a lijevom rukom držim njegovu lijevu nadlakticu. Jedna sestra mu drži zglob od šake a druga sestra vadi krv
    On se otima do trenutka kad ga ne upikne, a onda se ipak smiri tj. ne otima se ali još plače.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je probao tko s EMLA kremicom?
    Anestetička krema uz koju se dobiju flasteri, i mjesto uboda se namaže s kremom, stavi se flaster kao okluzija da krema bolje prodre tako da mjesto gdje će se pikati bude anestezirano.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Aleksandra, kod Svena nije problem boli jer i sam priznaje da ga zaboli na sekundu. Čak svaki put kada krenemo prema bolnici govori kako će biti hrabar i da će samo kao ga zaboli malo jauknuti, a opet svaki put završi ovako kako sam napisala. Mislim da je to, barem kod njega, problem u glavi tj. neugoda i odbojnost kad dođe na "mjesto zločina" i vidi šta mu se sprema. Valjda tada nastupi nake blokada u glavi i sve za što se spremao padne u vodu i opet krene po starom.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se vama Brunda divim (znam a bi i ja u takovj situaciji to sve morala prolaziti, ali mislim da vi to stvarno super hrabro gurate)
    V nije nikada vadila krv iz vene, vadila je samo 1x iz prsta kad je s 6 tjedana imala 39 temp i to je sve.
    Zadnji put je cjepljena prije 1 god i sad bi trebali ići i ja sebe psihički spremam, a nju još nisam ni počela pripremati.
    Znam da će biti džumbus jer ja negativno na to gledam pa će i ona to osjetiti, ali ne mogu si pomoći.
    Ali ja ću probati sa kremicom, ona će vrištati i opirati se, ali bar je neće boljeti.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Sven se iz prsta uopće ne boji, čak ispruži ruku i kaže sestri neka si izabere prst koji hoće. Ali zato je iz vene svaki put sve gore (a vadi najmanje jednom u 2 mjeseca). Prije bi malo zacmizdrio prije uboda, ali čim bi ubola je prestao i gledao kako mu krv curi u bočicu. Sada urla čim krenemo prema stolcu i ne prestaje dok ne bude gotovo, a onda se duri na sve oko sebe. Meni je to koma osjećaj ali šta mogu kada mora.
    Mi to radimo ovako, ja sjednem i njega si stavim u krilo. Noge mu obuhvatim svojim nogama, jednom rukom npr. desnom ga obuhvatim oko njegove desne ruke i obgrlim do lijeve strane struka, a lijevom rukom držim njegovu lijevu nadlakticu. Jedna sestra mu drži zglob od šake a druga sestra vadi krv
    On se otima do trenutka kad ga ne upikne, a onda se ipak smiri tj. ne otima se ali još plače.
    Aleksandra, kod Svena nije problem boli jer i sam priznaje da ga zaboli na sekundu. Čak svaki put kada krenemo prema bolnici govori kako će biti hrabar i da će samo kao ga zaboli malo jauknuti, a opet svaki put završi ovako kako sam napisala. Mislim da je to, barem kod njega, problem u glavi tj. neugoda i odbojnost kad dođe na "mjesto zločina" i vidi šta mu se sprema. Valjda tada nastupi nake blokada u glavi i sve za što se spremao padne u vodu i opet krene po starom.
    Ista stvar i kod nas. Mi idemo mjesečno barem jednom na vađenje krvi iz vene. Potpuno identična situacija.
    Deaedi, naravno da imaju strpljenja s malom djecom. OK, nađe se tu i tamo neka, manje nježna, ali u principu su sve dobre.
    Mislim da to pikanje njima nije baš tolika trauma. Vrlo brzo zaborave, no pohvala za "hrabrost" nakon pikanja je obavezna, koliko god bila ili ne bila hrabra. Djeca se vole "hvaliti" drugima kroz što su prošli i time si olakšavaju šok.
    Moji klinci sad svaku vaticu na prstu ili veni zovu "bebica", jer im je jedan striček nacrtao "bebicu" - oči, nos i usta na vatici nakon pikanja, kako bi im bilo što manje traumatično. To je isto dobra taktika.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E da, to s vaticom. Sven isto voli tu vaticu nakon pikanja držati sam (ako je iz prsta) ili nositi vaticu sa flasterom (ako je iz vene). I onda to drži cijeli dan "za svaki slučaj da kuvca ne počne curiti i ne zaprlja majicu". Jedino što mrzi je skidanje vate tj. flastera koji ga boli. Pa moramo i za to imati posebnu taktiku, s namočenom krpom u vodu močiti flaster i mic po mic ga skidati.
    Deadi, probaj joj unaprijed ispričati sve što ju čeka, nemoj joj ništa prešutiti ili lagati jer će ti to zamjeriti (oni voleznati unaprijed točno što će im se raditi bez obzira hoće li biti bolno ili ne), jedino to napravi na način da se ojeća hrabrom i važnom. Mi npr. uvijek prije pričamo o tome kako je hrabar i kako to sigurno druga djeca ne mogu tako hrabro istrpiti kao on, i da obavezno poslije pokaže prijateljima mjesto uboda i ispriča šta su mu sve radili. Onda si je on jako važan. I još pričamo o tome kako doktori moraju vidjeti da je njegova krv jako crvena i zdrava, a to znači i da mu je vojska puna snage za borbu protiv bakterija i virusa.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Jedino što mrzi je skidanje vate tj. flastera koji ga boli. Pa moramo i za to imati posebnu taktiku, s namočenom krpom u vodu močiti flaster i mic po mic ga skidati.
    To skidanje flastera stvarno boli (govorim iz osobnog iskustva). Ja ne dam da mi lijepe vaticu, sama je držim, jer mi je skidanje flastera puno bolnije od pikanja. Možda da ne lijepite nego stavite onu mrežicu oko ruke, ima je u raznim veličinama, i skroz uskih?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ovo za mrežicu je super ideja! Nikada mi to nije palo na pamet
    Baš sam ga i pitala i sav je sretan što neće trebati flaster

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lea je zadnji put kad je bila bolesna na Srebrnjaku isto vadila iz vene.
    Teže je to bilo meni gledati nego što je njoj bilo teško. Doduše pred kraj se počela buniti. Nadam se da je zaboravila na to, kasnije je stalno pričala samo o vađenju iz prstića. Lea se inače baš i ne boji doktora.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo, bili smo jutros. Nije joj uspjela naci venu u laktu, pa joj je vadila iz sakice. Jako tesko ju je bilo drzati mirno. Drzao ju je MM u krilu, ja sam sa strane drzala ruku...No, stalno ju je pomicala, i tocno se vidjelo kako igla ide sim-tam...Uzas! A onda naravno da je boli, pa je jos jace plakala...Onda smo isli vaditi iz prsta. To je vec malo bolje proslo, ali isto uz plac.

Ajoj..koja trauma, svi troje smo bili izbezumljeni. No, dobro, ona je to cini mi se dosta brzo zaboravila, nije si dugo dala skinuti flastere...Onda smo isli u moj ured i tu je vec bila ona stara, u centru paznje...

No, od njenog slinog placa sam totalno pomijesala kada se podizu koji nalazi (isli smo u 4 sobe, 2 za krv i 2 za urin i urinokulturu..neki za 10 dana, neki sutra, ali nemam pojma, moram sutra zvati i pitati).

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moramo i mi ici na vadjenje krvi iz vene Bili smo vec jednom ali joj krv nije htjela iscuriti u epruveticu :? Ona je jadnica bila potpuno izbezumljena od placa a meni je laborantica objasnjavala nesto u stilu da dijete ne smije dojiti prije nego sto ide vaditi krv. I da treba piti puno caja? Nama ce to biti jako tesko posto caj ne pije uopce vec samo vodu i to u prilicno malim kolicinama. Mozda je ona mislila da je dijete dehidriralo i da zato krv ne izlazi van. Je netko cuo za taj postupak davanja caja djeci kako bi im bilo lakse izvaditi krv?

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ariens prvotno napisa
    a meni je laborantica objasnjavala nesto u stilu da dijete ne smije dojiti prije nego sto ide vaditi krv. I da treba piti puno caja?
    ...
    Je netko cuo za taj postupak davanja caja djeci kako bi im bilo lakse izvaditi krv?
    Džizas...
    Vjerojatno ta laborantica priziva i duhove, a i igra novu lovu.

Tajna je u brzom i efikasnom baratanju iglom te poznavanju anatomije, poglavito krvožilnog sustava, a ne u vradžbinama.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ariens prvotno napisa
    Moramo i mi ici na vadjenje krvi iz vene Bili smo vec jednom ali joj krv nije htjela iscuriti u epruveticu :? Ona je jadnica bila potpuno izbezumljena od placa a meni je laborantica objasnjavala nesto u stilu da dijete ne smije dojiti prije nego sto ide vaditi krv. I da treba piti puno caja? Nama ce to biti jako tesko posto caj ne pije uopce vec samo vodu i to u prilicno malim kolicinama. Mozda je ona mislila da je dijete dehidriralo i da zato krv ne izlazi van. Je netko cuo za taj postupak davanja caja djeci kako bi im bilo lakse izvaditi krv?
    Ma da, upravo tako je mislila - da krv ne ide van zato jer je dijete dehidriralo, a onako suptilno ti je dala do znanja da misli da je to zato jer si ju "samo" dojila prije vadjenja krvi. Upravo to su i meni govorili. Ne vjeruju da ima ista pametno u tim cicama jer nisu prozirne i nisu bazdarene. A bocica je.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su od tog držanja ostale traume, tako da još uvijek znam plakati kad mi vade krv :? , a sa stolca se jedva dignem. onda me (u većini slučajeva) otfuraju da si prilegnem.

sad čitam kako vi držite svoju djecu - i dobivam frasove.... :shock: ... osjećam se kao da mene netko drži...

kikicu sam nastojala ne držati, samo lagano pridržavati - kako se ne bi ponovilo ovo što je meni ostalo u sjećanju...

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mi vadimo krv skoro jednom mjesečno. Sve smo riješili sa EMLOM. To je lokalni anestetik u kremici treba ga staviti najmanje pola sata prije vađenja. Prvo se stavi debeli sloj kreme onda flaster koji se dobije sa kremom i onda ja još sve učvrstim sa onim običnim papirnatim flasterom. Marko je skužio da ga onda niš ne boli i nemamo problema. ja mu kažem da će ga pikari ali da ćemo staviti kremicu i da neće boljeti i sve super. Jedino kad smo bili na cijepljenju me pitao mama zakaj mi nisi stavila kremicu a pikali su me....
    Važno je i kako držite dijete. Uvijek pazite da ne pritišćete venu ispod mjesta uboda jer se tako zaustavlja krv, dakle držite ruku s vanjske strane. Ja sam se jednom posvađala u labosu jer je laborantica krivo držala ruku i ne dajte da im kopaju po venama ak ne mogu izvaditi nek zovu nekog drugog.
    Inače ja radim sa životinjama i vadim krv čak i malom mišu pa za mene beba ima veliku venu zato se i ljutim kad vidim da neki ne znaju vaditi a na biokemiji u Klajćevoj imate ženske koje super vade i one koje ne znaju.
    Ne dajte mučiti svoju djecu ja se stalno svadim i mislim da to nije loše jer samo tako ćemo ih dovesti u red.

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sorci, kako ću djetetu s 15mj objasniti da će ga teta malo piknuti. čim uđe unutra i vidi okruženje, krene se bacati i ritati. moram ga 'držat', šta da se ritne u momentu kad ga pikne. šugavo skroz . a vadili smo je 5 puta u mjesec dana. svaki put se koliko toliko potrudim da se doktorici/docu/sestri nasmije, da mu ostanu u dobrom sjećanju. ja sam ko dite išla sama na inekcije, vaditi krv, kod zubara. ničega me nije bilo strah, doktorica me obožavala. a sad se redovito urušavam kad me bockaju . samo zazviždi u ušima, tlak se sroza i fijuuu. D držim, al nema šanse da pogledam. gore mi je kad njega bockaju, nego kad mene

snoopygirl avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

što je najgore, radi se o veni. evo dok pričam mi je brrr

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Naravno da bi radije da muče mene nego njega. S obzirom na ružne pretrage koje smo morali i još moramo raditi mi smo kupili hrpu doktorskih igračka (tlakomjer, šprice, slušalice) i stalno se igramo doktora pa smo ga vodili na posao da vidi kak pikamo životinje i dali njemu da kao da inekciju konju (što je konj stoički podni jer smo mu dali samo špricu naravno bez igle) i sada imamo dijete takvo da se liječnici čude kaj si sve da napravit (on sad ima 3,5 godina ali takav je bio i prije). Nije važno što je dijete malo mi njemu sve objašnjavamo od uvijek, nisam luda ali nekad se iznenadim što ta mala glavica može skapirati.
    Što se ritanja tiče stavi mu noge među svoje noge i na kraju krajeva i ona koja vadi krv mora očekivati da se dijete pomakne ili ritne, pa zaboga to su djeca ak očekuju da će dijete mirno sijediti i čekati dok mu ona nanosi bol onda nek ne radi taj posao.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala na odgovorima.
    Ja sam se malo zbedirala jer je ona tako samouvjereno pricala o caju i mojem dojenju kao razlogu neuspjesnog vadjenja krvi :/
    Odlucili smo pricekati jos neko vrijeme s drugim pokusajem (da malo zaboravi traumu koju je prozivjela prosli put).

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vadili 2 puta.
    Bio je poprilično hrabar.Čak je dobio i diplomu u Klaićevoj...za hrabrost
    infuziju je malo teže podnio

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove