Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 163

Tema: Porod bez tuđe pomoći 2.dio

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

babice su doista krasne, ali samo dok nema doktora u blizini. ako ima, onda doktor odlucuje.

uvijek te moze bilo tko odvesti na carski. naime, u hitnoj, tocnije u kolima ne mogu napraviti ama bas nista za tebe, pa onda do rodilista mozes i sama.

a sukob je upravo ono sto ti na porodu nikako ne treba, bez obzira jesi li na njega spremna ili ne.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam danas malo u outu. Prvo sam povezala na brzaka s nogu da je Mgrubi trudna, a onda sam joj na svom vlastitom topiku misleci da je neciji tudi rekla da ovdije moze pisati o strahu, ali ne na onom drugom koji je zapravo ovaj. Ako je tko sta skuzio ispricavam se...malo su mi se danas pobrkali loncici, bas sam pred mengu... Bjezim s foruma spemiti klince u krevet, a sutra me ceka Lijepa nasa...Bit cu vam u blizini...

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samaritanka:
    a sutra me ceka Lijepa nasa...Bit cu vam u blizini...
    daaa? može kava? javi na pp...

Početno

a evo i jos jedne koja ce se uskoro moci podiciti tim certifikatom u avataru

(moram u obnovu garderobe)

ja sam si nocas nesto razmisljala, nakon sto nisam zaspala od razocarenja sto sam dobila mengu,puhica, za tebe par pitanja...
    rekla si da si rodila u vodi, doma..jesi li vagala bebu nakon poroda(ne smatram da je nuzno ali me zanima)
    ja recimo nemam nego kuhinjsku vagu,onu visecu, do tri kg, a voljela bi znat tezinu bebe...
    opet ponavljam, nije vazno,al cisto iz znatizelje...
    a duljina bebe, jesi li mjerila??

ustvari, zanima me kako se ponasala beba neposredno nakon poroda, je li plakala, jesi li provjeravala one reflekse koje gledaju u bolnici kad se ocjenjuje apgar....
    vjerujem da beba nije plakala....
    (sad vec usporedjujem s procitanim u preporodu radjanja)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puh, puh.

Početno

jel ti to samo podizes topic ili???
    cekam da mi odgovoris na pitanja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel ti to samo podizes topic ili???
    cekam da mi odgovoris na pitanja
    kak ti nisam odgovorila? jesam, na puhovskom!
    slatka si
    ne da mi se razglabati više o detaljima poput vaganja, ali ajde, za tebe ću se potruditi.
    nisam odmah vagala bebača, niti smo provodili nikakve druge "procedure" na njemu. vagali smo ga slijedeći dan na kuhinjskoj vagi.
    kad je došla pedijatrica četvrti dan ona ga je vrlo detaljno pregledala. uspjela je to bez da ju ja ugrizem, jer je bebač cijelo vrijeme spavao, budući da je prije njenog dolaska prošao kroz masažu, lagano sunčanje i kupanje, nakon čega je tako čvrsto zaspao da se nije uopće probudio dok ga je pregledavala.
    što se tiče izgleda bebe nakon poroda meni je bila prekrasna i što drugo reći; to je stvarno dirljiv trenutak. međutim ima jedan zanimljiv detalj, ne znam da li ste to imale prilike vidjeti, mame, ja na prvom porodu nisam. vrlo je zanimljivo i neobično kako beba izgleda netom nakon izlaska iz porođajnog kanala. to traje samo par trenutaka. naime, kad izađe, beba je sva stisnuta i kao zapakirana u neki kompaktni blok - glavica uvučena, ramena savinuta prema naprijed, ručice, nožice, sve je stisnuto kao da je bilo u nekom kockastom kalupu. i onda te taj paketić pogleda!!! - dirljivo i nezaboravno.

Početno

puhica hvala ti!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam znala da izlaze kao paketić....

Vratila sam se u Njemčiju puhice, ali sam od 22.1. opet par dana u Zagrebu pa ti pošaljem pp. Naime tek sam danas vidjela tvoj post.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

puhovi... eno te petra spominje na svom blogu... al, no frks, nisi joj se zamjerila , dapache...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puhovi... eno te petra spominje na svom blogu... al, no frks, nisi joj se zamjerila , dapache...
    evo, konačno sam pročitala blog...
    petra, hvala ti na lijepim riječima!
    inače,
    i meni se desila katarza nakon prirodnog poroda!
    sjetila sam se ponovo tko sam ja zapravo...
    želim ti svako dobro...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    idem si staviti certifikat i avatar
    To inače i nije bezvezna ideja. Zašto si ne bi stavila u potpis da si doula? I neki avatar u tom stilu? Naravno, jedino ako ne želiš da ti inbox bude stalno pun

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ej, ako ste čitale petrin blog, onaj dio o glavi bebe dok izlazi... piše da je imala piramidalan oblik. da li netko zna nešto o tome? dajte napišite neko objašnjenje ako znate. mom mužu se to isto učinilo kad je vidio bebu, a ja nisam to primijetila?

Početno

pa ja mislm(dok se ne javi netko pametniji)da je to zbog toga sto se bebacu pri izlasku preklope kosti glavice..
    meni je to ginekolog objasnjavao kad sam izgubila bebu jer se onda u jednom trenutku nije poklapala starost trudnoce u tjednima i mjere uzv-a bebine glave

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

daphne, nisam te baš skužila ovo s uzv i starošću bebe, daj molim te malo opširnije ako ti nije bolna tema... i kakve to veze ima s preklapanjem kostiju?

master blaster

Početno

Pozdrav svima!
    Ima ovdje dosta zanimljivih postova, no ne bih direktno komentirao pojedine, već bih pozvao zainteresiranu ekipu na diskusiju o tzv. "prirodnom porodu". Primjetio sam da je danas ta tema sve popularnija u Hrvatskoj. Do sada sam mislio da je vrijeme nezrelo za neke informacije, no izgleda da javnost ipak sve više otvara oči, sve više pita.
    Evo sad već imamo i reklame po Zagrebu da djetetu ipak treba pružiti majčinu ljubav i prisutstvo na samom početku života. Ne znam da li bi se neki "vanzemaljci" smijali ili plakali kad bi vidjeli da mi moramo učititi šta osjećati prema djetetu, i to još preko javnih reklama...

Sve u svemu, želio bih da podijelimo iskustva o prirodnom porodu, obzirom da ih i ja imam nešto. Loše bih se osjećao kad bih znao da sam nekome mogao pomoći, a nisam zbog nezainteresiranosti. Istina je da je porod najvažniji, ali ne zbog poroda samog, već zato što utječe na stanje svijesti majke, pa samim time i na odnos s djetetom. Zanima me kako gledate na porod kao iskustvo, bilo da ste ga prošli ili ga tek iščekujete?

Enjoy!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

master, a da otvoris novi topic i da budes malo odredjeniji?

master blaster

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    master, a da otvoris novi topic i da budes malo odredjeniji?
    Uh, drago mi je da si reagirala. Ne snalazim se baš, nadam se da mi možeš pritom pomoći.

Dakle, nemam nekih posebnih namjera, jednostavno bi htio razmijeniti iskustva sa zainteresiranima za prirodni porod. Ne znam kako da budem određeniji. Pitaj me nešto određeno

master blaster

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    daphne, nisam te baš skužila ovo s uzv i starošću bebe, daj molim te malo opširnije ako ti nije bolna tema... i kakve to veze ima s preklapanjem kostiju?
    Kupi mi auto! :D

master blaster

Početno

ej, ako ste čitale petrin blog, onaj dio o glavi bebe dok izlazi... piše da je imala piramidalan oblik. da li netko zna nešto o tome? dajte napišite neko objašnjenje ako znate. mom mužu se to isto učinilo kad je vidio bebu, a ja nisam to primijetila?
    Početna deformiranost glave je vrlo relativna i bezazlena pojava. Obzirom da se djeca na različite načine naslanjaju na maternicu (pogotovo pred kraj trudnoće), mekane kosti glave rado poprimaju razne oblike, što se ubrzo ispravi.

Ja sam u oba slučaja uhvatio lijepe ovalne glavice

master blaster

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    master, a da otvoris novi topic ?
    Imaš pravo zrinka. Evo, otvorit ću novi topik!

Stay well!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj master blaster prvotno napisa
    Zanima me kako gledate na porod kao iskustvo, bilo da ste ga prošli ili ga tek iščekujete?
    mislila sam da ce biti super, s obzirom na super trudnocu, a na kraju je ispao induciran, prebolan i ponizavajuci. ukratko, nisam odusevljena. cekam da se usvoji klauzula o porodu kod kuce, sto bi trebalo biti normalno.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sorry, nisam vidla premjestaj

Početno

ljube draga , ja tek sad vidim ovo... sto me nisi upozorila na pp?
    evo samo za tebe...
    ja sam bila trudna 22 tjedna(ili 24 nisam sigurna vise, trebam pogledat u knjizicu) od jednog do drugog pregleda srce moje bebice je stalo..kad je doc na uzv gledao da provjeri srcanu akciju rekao mi je da je glavica po mjerama velicine za 18 tj, a 3 tjedna prije toga je bilo sve ok, bebica se fantasticno razvijala...onda sam ga ja pitala da mi objasni, pa je rekao da kad bebi stane srce onda joj se kosti na glavici preklapaju na cim manje kako bi sto lakse izasla... neznam to je valjda takav, prirodni fenomen..

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je vrlo zanjimljiv fenomen. Možeš li o tome naći nešto više?

Početno

pokusat cu proguglat malo veceras sad ne stignem

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa jesi vidila tko je preveo

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nema smajlića koji se lupa po glavi

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bila sam na seminaru AR i zadivio me je film sa pet poroda u cucecem polozaju s malom stangicom za pridrzavanje ( da se zena sama pridrzi ili da ne izgubi ravnotezu?). Nije bilo navijanja i tiskanja na komandu. Tako je bilo sve prirodno da mi je ostalo nejasno da li je to bila bolnica ili kod kuce. Rekla bi kod kuce. Cure kakve ste vi dojam dobile?

Početno

meni se nekako cini da je ipak bilo kod kuce...jedino sam se malo jezila u trenucim kad je beba onako ispadala van, a nitko je ne docekuje... malo mi je taj dio brrr, al svejedno istovremeno i magican

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ti porodi konkretno su svi u bolnici u brazilu.

Početno

stvarno??
    uopce ne izgleda kao bolnica....

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ni meni, pogotovo ne poza za radanje...

Početno

samaritanka, al je poza upotrebljiva za doma , uhvatis se za sipku kreveta i rodis

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

MM kaže da je Andriji glavica bila sva u trokut kod izgona, dan-danas ga to najviše fascinira, kako je to priroda uredila, i kako mozak ostane neoštećen...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

gle ti njih, pokrenule ponovo topic, a ja nemam pojma!
    a zašto ste onog tipa sa simentalkom u avataru otprašile? i di je otvorio taj svoj topic? jeste skužile, čovjek kaže da je dva put asistirao porođaju svoje bebe?
    di si čovječe? nisam te ignorirala, nego nisam skužila da se nešto događa ovdje! jesi l' ti možda iz samobora? u tom slučaju smo se možda upoznali.

meni se nekako cini da je ipak bilo kod kuce...jedino sam se malo jezila u trenucim kad je beba onako ispadala van, a nitko je ne docekuje... malo mi je taj dio brrr, al svejedno istovremeno i magican
    ja sam skužila da se radi o bolnici... ne da je magično, nego je tako neopisivo i čudesno da meni svaki, ali svaki put kad to vidim dođu suze na oči...

Početno

nismo ga sprasile ,otvorio je topic ovdje:http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36974

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini ok.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puhica samo usput ono je Holštajnka crno šara izraziti mlječni tip, Simentalke su crvenošare mesno-, a onda tek mliječni tip. S obzirom na mliječnost godi mi usporedba s Holštajnkom jer je ona neoboriva po proizvodnji mlijeka...

Početno

cool

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ej puhica, imas pp.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene su isto Brazilke odusevile (film je iz 79-e).
    I jedino na sto sam poslije mogla misliti je to da je u Brazilu sada najveca stopa carskih rezova.
    Pa sto im se dogodilo u medjuvremenu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

na filmiću su indijanke! sigurna sam da one i danas tak rađaju.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno zdjelica nam ne valja

Pogledajte zašto ne možemo rađati bez tuđe pomoći:

http://www.nationalgeographic.com.hr...4&sid=&jezik=1

Cijena uspravnog hoda

Spretnost i intelekt koje smo stekli nakon što su naši preci stali na dvije noge imali su svoju evolucijsku cijenu: mnoge bolesti i tegobe zbog kojih nije lako biti ljudsko biće.

Mi ljudi čudnovata smo stvorenja: bezrepi dvonošci s vijugavim kralježnicama, dugih udova, savijenih stopala, okretnih ruku i golemih mozgova. Naša tijela mozaik su svojstava oblikovan prirodnim odabirom tijekom nepreglednih vremenskih razdoblja – s jednakim omjerom izvanrednih sposobnosti i silnih nedostataka. Možemo stajati, hodati i trčati tako skladno i izdržljivo, ali patimo od bolova u stopalima i ozljeda u koljenima; možemo savijati i uvrtati kralježnicu, a ipak većina nas prije ili kasnije iskusi nevolje s leđima; sposobni smo rađati bebe velikih mozgova, ali samo uz velike bolove i rizik. Znanstvenici odavno pokušavaju otkriti kako su naša tijela postala takvima kakva jesu. Danas, koristeći se novim metodama iz raznih znanstvenih disciplina, otkrivaju da mnogi nedostaci u našem “dizajnu” imaju zajedničku crtu: uglavnom proizlaze iz evolucijskih kompromisa nastalih u doba kad su se naši preci uspravili na dvije noge – na prvom koraku duge staze ljudskog postanka.

Tijesan prolaz

U laboratoriju Karen Rosenberg na Sveučilištu Delaware, sobi pretrpanoj odljevima lubanja i kostiju čimpanza, gibona i ostalih primata, jedan se model ističe: kopija ljudskih ženskih zdjeličnih kostiju u naravnoj veličini učvršćena na postolju. Tu je i lubanja fetusa sa savitljivom šipkom na mjestu vrata. Ideja je simulirati ljudski porođaj tako da se glava fetusa kroz zdjelicu progura ručno.

Čini se prilično jednostavnim.

“Hajde, pokušajte”, govori Rosenbergova.

Okrenete li malu jajoliku lubanju licem prema naprijed, ona glatko sjeda u gornji rub zdjelice, početak porođajnog kanala. Ali onda zapne o izbočine sjednih kostiju (onih istih koje trpe prilikom dugih vožnji u automobilu). Nakon nešto guranja i okretanja postaje jasno da se lubanja mora provući kroz prolaz koji izgleda manji od nje same, skučen ne samo zbog sjednih kostiju nego i zbog trtice koja prodire u donji dio zdjelične šupljine. Tek okretanjem lubanje licem u stranu na sredini kanala, i zatim snažnim pritiskanjem, ona se pomiče centimetar ili dva – a onda opet zapne. Uvrćite, gurajte: ne ide dalje. Vodeći moju ruku, Rosenbergova okreće lubanju licem prema natrag, a zatim, nakon snažnog pritiska, tvrdoglava glava konačno prolazi kroz porođajni kanal.

“Za većinu nas prolazak kroz porođajni kanal vjerojatno je najsloženiji gimnastički manevar u životu”, govori Karen Rosenberg, pročelnica sveučilišne katedre za antropologiju. To je prava majstorija, pogotovo kad nema ruke koja bi vrtjela i gurala lubanju. A ovaj sjajan dvodijelni model čak ne uključuje široka i tvrda ramena ljudskog djeteta, baštinu naših majmunolikih predaka, kod kojih su se prije oko 20 milijuna godina razvile široke ključne kosti, koje su im omogućavale da jedu plodove viseći s grana. Slijedeći glavu, bebina se ramena također moraju dvaput okrenuti da bi prošla kroz porođajni kanal; ponekad se i zaglave, izazivajući ozljedu moždinskih živaca koji upravljaju rukama.

Odjednom mi je, kao nikad prije, postalo jasno zašto je za siguran dolazak na svijet mojega prvorođenca bilo potrebno 36 sati, dva liječnika i tri smjene primalja.

Svim ženama na svijetu rađanje je teško iskustvo, pokazuje istraživanje o načinima rađanja što su ga u približno 300 kultura diljem svijeta provele Karen Rosenberg i njezina kolegica Wenda Trevathan, antropologinja Državnog sveučilišta Novog Meksika. “Ne samo da su porođajne muke teške”, govori Rosenbergova, “nego zbog konstrukcije ženske zdjelice djeca iz porođajnog kanala izlaze sa stražnjim dijelom glave okrenutim prema preponskim kostima, licem na suprotnu stranu od majčina. Njoj je zbog toga vrlo teško pridržavati i voditi dijete dok izlazi a da mu pritom ne ozlijedi kralježnicu – to joj onemogućuje i čišćenje djetetova dišnog puta ili uklanjanje pupčane vrpce omotane oko vrata. Zato žene iz svih krajeva svijeta prilikom rađanja traže pomoć”...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ova sigurno nikad nije vidjela taj film.

Početno

evo sad sam ponovo procitala ovo sto je dijanam stavila i ne cini mi se bas logicki...
    mislim, da je bebina glava veca od otvora zdjelice to mi je jasno, ali je to priroda tako lijepo uredila da se bebine meke kosti glavice mogu preklopiti i tako proci kroz porodjani kanal..ako prodje u lezecem polozaj majke, kako nece kad majka jos dodatno oslobodi onih 28% prostora u klececem ili cucecem polozaju

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo ležeći bolnički , ćini mi se
    a ta tvrdnja da nas porođaj puno boli zasnovana je na tome što nam druge životinje ne mogu reći koliko ih boli (zbog nemanja zaštite plemena pri okotu , druge životinje trpe bol u tišini jer bilo kakav glas će privući pažnju grabežljivaca )
    85% poroda mogu biti u potpunosti prirodni

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i dakako ako si u punom čućnju bez problema možeš prihvatiti bebu jer ona izlazi prema tlu, sve što treba je lagano je prihvatiti, a da ne spominjemo ljudsku kralježnicu

e ima jedna teorija po kojoj smo mi ljudi davno, davno prije vratili se u vodu (većinu vremena ) i živjeli uz obalu (hrana), zato nemamo krzno (ka ostali primati) jer stvara otpor u vodi, imamo potkožnu mast za čuvanje topline, imamo kosu na glavi da štiti mozak od UV-zraćenja, odlični smo plivaći i ronioci, i kralježnica je super prilagođena vodi, a da ne spominjem porođaj u vodi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja babica kaze (a ima preko dvadeset godina iskustva u asistiranju kucnim porodima) da su zene koje rode lezeci stvarno velika manjina u odnosu na one koje rode cuceci, polustojeci, klececi itd.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •