Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 163 od 163

Tema: Porod bez tuđe pomoći 2.dio

Početno

MGrubi, odusevljas me

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    e ima jedna teorija po kojoj smo mi ljudi davno, davno prije vratili se u vodu (većinu vremena ) i živjeli uz obalu (hrana), zato nemamo krzno (ka ostali primati) jer stvara otpor u vodi, imamo potkožnu mast za čuvanje topline, imamo kosu na glavi da štiti mozak od UV-zraćenja, odlični smo plivaći i ronioci, i kralježnica je super prilagođena vodi, a da ne spominjem porođaj u vodi
    e, citala sam i ja tu knjigu, i bas ima smisla. zove se "porijeklo zene". navodno zbog tog "vodenog iskustva" i imamo tako veliki mozak i inteligenciju (osim onog da nemamo dlake i imamo mast). btw, druga najinteligentnija vrsta na svijetu su delfini, i oni jedini, osim ljudi, vode ljubav iz gusta a ne samo zbog reprodukcije

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    e ima jedna teorija po kojoj smo mi ljudi davno, davno prije vratili se u vodu (većinu vremena ) i živjeli uz obalu (hrana), zato nemamo krzno (ka ostali primati) jer stvara otpor u vodi, imamo potkožnu mast za čuvanje topline, imamo kosu na glavi da štiti mozak od UV-zraćenja, odlični smo plivaći i ronioci, i kralježnica je super prilagođena vodi, a da ne spominjem porođaj u vodi
    e, citala sam i ja tu knjigu, i bas ima smisla. zove se "porijeklo zene". navodno zbog tog "vodenog iskustva" i imamo tako veliki mozak i inteligenciju (osim onog da nemamo dlake i imamo mast). btw, druga najinteligentnija vrsta na svijetu su delfini, i oni jedini, osim ljudi, vode ljubav iz gusta a ne samo zbog reprodukcije
    Super knjiga Odmah sam skuzila da se o njoj radi. Posudila sam ju nekome i nikad mi se vise nije vratila

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam o tome gledala dokumentarac
    kako se knjiga zove ?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Moja babica kaze (a ima preko dvadeset godina iskustva u asistiranju kucnim porodima) da su zene koje rode lezeci stvarno velika manjina u odnosu na one koje rode cuceci, polustojeci, klececi itd.
    ne i u Hrvatskoj

Početno

zorana, a da ti nama posaljes svoju babicu na jedan "godisnji"

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja sam o tome gledala dokumentarac
    kako se knjiga zove ?
    "Porijeklo zene" ne sjecam se autora
    Usporedjuje bedaste muske teorije tipa "zena ima bujnije grudi od majmunice zato da bi bila ljepsa lovcu ili iz istog razloga ima i guzu punasniju (a u knjizi se to recimo tumaci tako sto je zena morala sjest na obali na kojekakve gluposti, pa je trebalo i sacuvat reproduktivne organe isl) ili recimo oblik nosa kod ljudi koji je prilagodjeniji duzem boravku u vodi nego recimo majmunov nos, pa onda, sjecam se mutno pojasnjenja zenine duge i cvrste kose za koju se malac - sisavac lako moze pridrzavati u vodi, pa grudi koje imaju svoju fonkciju hranjnja "malih ljudi" i tako dalje.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

eno seni na nekom drugom topicu napisala
    zrinka naslov knjige koji sam vam davno obecala, a nisam ga se mogla nikako sjetiti o alternativnom pogledu na evoluciju od majmuna do covjeka je: "porijeklo zene" robin morgan. super stivo!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hvala

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

je, jako zgodna knjiga!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovo je prvi topic koji sam procitala na Rodi i zao mi je sto ga ne pisete i dalje. Ne secam se najbolje prvog dela i koja je bila pocetna ideja, ali moje iskustvo je neasistirani porodjaj i bezobzira na pregrst osudjivanja i kritike osecam se mnogo, mnogo dobro sto sam tako rodila.

Puhice, kakvo je tvoje iskustvo sa vremenom, satima koji prolaze, za svo to vreme sto si bila kod kuce?
    I da li si imala osecaj da je nakon dolaska bebe sobu ispunilo neko golemo, bozansko prisustvo, a drzeci bebu na rukama, kao da si porodila kosmos?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gdje ima za kupiti ta knjiga?
    shakti dobrodosla! jedva cekam tvoju pricu

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove