Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 163

Tema: Porod bez tuđe pomoći 2.dio

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puhica, kako si uvjerila muza da je porod kod kuce nesto sto je ispravno? mislim, jel imao razloge protiv takvog poroda ili se slozio s tobom bez pogovora? mislim da bi ja sa svojim imala muke jezeve da ga uvjerim u tako nesto i da bi to trebala raditi od prvog dana kad bi saznala da sam trudna..
    muski su malo cudni po tom pitanju, rijetki su koji bi se slozili odmah da je to u redu i podrzali zenu 100% u toj namjeri...ja znam da bi moj pokusao nagovoriti me na porod u bolnici....
    on kaže da me je nakon 15 godina braka ipak tol'ko skužio da zna da kad ja nešto odlučim onda je bolje ne petljat se. a i vidio me je na prvom porodu, pa je valjda zaključio da ako sam mogla prvi put, moći ću i drugi.
    nešto sam mu objasnila, nešto sam ga natjerala da malo pročita na "bornfree! " stranici, išli smo razgovarati s erdeljama, razgovarao je s tomislavom erdeljom o tome kako podvezati pupkovinu, kako treba izgledati posteljica i ostalo.
    u biti, bila je to zajednička odluka, i mogu reći da nije bilo s njim nekih problema.
    naravno, za tako nešto bila je potrebna psihička priprema i mene i njega, treba se sroditi s tom idejom, za to treba ipak malo vremena.
    eto...
    inače, (nisam vidjela da je to netko do sada spomenuo) vrlo upotrebljive i koncizne upute za "porod u kućnoj radinosti" mogu se naći na internetu ako se ukuca "emergency childbirth". on si je to isprintao i proučio.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

puhica tebi čestitam na uspješnom "kućnom"porodu!

Ja sam ti jedna od strašljivih...Samo bih se od tvog opširnog posta(koji sam pročitala sa zanimanjem)osvrnula na dio o posteljici...na pdf-u Rodilišta priča od Airelle jasno pokazuje što se može dogoditi uslijed zaostalog dijela posteljice(-sepsa).Istina,to se dogodilo u bolnici dakle nema garancije,ali ipak se dogodi?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali Airelle je imala čitav niz intervencija na porodu, plus što joj se na porodu raspala posteljica...pa nek kažu da bušenje vodenjaka, a osobito drip i nalijeganje na trbuh s tim nemaju veze, da su to samo koincidencije.

u slučaju da se dogodi, odeš u bolnicu.
    kao što je x žena za koje sam čula došlo doma iz rodilišta i skužile da im nešto nije u redu, pa se vratile u bolnicu da bi tamo uvidjeli da je zaostao djelić posteljice.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

priča od Airelle jasno pokazuje što se može dogoditi uslijed zaostalog dijela posteljice(-sepsa).Istina,to se dogodilo u bolnici dakle nema garancije,ali ipak se dogodi?
    dakle, ja bi naglasak stavila ne na "ipak", nego na pitanje "zašto" se to dogodi.

evo link na priču http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=33602

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slažem se,ali moja je vjenčana kuma rodila prirodnim trudovima,imala je lagan i brz porod,ali ipak joj je zaostala posteljica.
    Zašto?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najčešće je razlog, koliko je meni poznato, prerano rezanje pupkovien.
    idealno bi bilo da se ona prereže tek nakon što se posteljica porodi spontano.
    dakle, bebu dati mami na dojenje i čekati da posteljica izađe sama, bez povlačenja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas tako, kad se posteljica vuce ili forsira van, onda zaostaju komadi. i masu puta to doktori previde...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tu ste apsolutno u pravu;meni su je vukli van dosta brzo i zaostao je komad.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bebu dati mami na dojenje
    e jesam ovo sročila , ovako formulirano bi važilo za rodilišta. jer dijete ne bi trebao nitko ni uzimat od majke.
    htjedoh reći, pustiti majku da doji dijete, tj. dojiti dijete i pustiti prirodu da radi svoje, nema žurbe...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, puhica je negdje gore baš i opisala kako je na 1. porodu zbog tog povlačenja doživjela obilno krvarenje .

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

priča od Airelle jasno pokazuje što se može dogoditi uslijed zaostalog dijela posteljice(-sepsa).Istina,to se dogodilo u bolnici dakle nema garancije,ali ipak se dogodi?
    mislim da to i nije tako dramatično kako se čini, takve infekcije je lako primijetiti jer su popraćene temperaturom - ja bih u slučaju da sam nešto posumnjala otišla kod ginice na uzv.
    inače bolnice su pune zlatnih stafilokoka (da li sam dobro zapamtila naziv?) i sepsa u bolnici je realna mogućnost pri svakom zahvatu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi jesi, dobro si zapamtila, bolnce su najbolja mjesta za skupiti razne gadne infekcije.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod Airelle je to ispalo dramatično jer, osim što je sam postupak na porodu doprinjeo zaostajanju posteljice, kasnije joj na kontrolnom pregledu taj "zaostatak" nisu uopće doživjeli.
    da nije sama otišla na još jedan pregled, mogla je i umrijet.
    pa ti daj svoje potpuno povjerenje sustavu...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dakle, pročitala sam priču airelle i STVARNO ne kužim gdje je paralela?!?
    govori se o sadržaju u maternici nastalom zbog svega što su joj napravili, rovali, gulili, čupali i tko zna što još i još piše da je taj "sadržaj" normalnim slijedom trebao izaći sam od sebe, nije bilo normalnih kontrakcija trećeg porođajnog doba, u stvari se ni ne spominje nikakav zaostali dijelić posteljice nego ugrušci, valjda je jadnica imala rane unutra od njihovih "postupaka", a osim toga sepsa se nije pojavila iz čista mira, nego zato što su je valjda inficirali tom bakterijom dok su kopali po njoj.
    ja sam prilično uvjerena da se tijelo može samo očistiti ako sve ide normalno.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Paralela je u tome da joj je rađena ručna eksploracija uterusa.Prvo su joj izvukli posteljicu prebrzo(moj zaključak),zatim radili eksploraciju,to učinili nestručno i od ostataka je dobila sepsu.
    Pošto je ovo konstruktivna rasprava o rađanju kod kuće,a ja sam znatiželjna i volim imati odgovor na svako pitanje(a i zainteresirana sam za temu):recite:da li odgođeno rezanje pupkovine i samostalno rađanje posteljice automatski isključuje opasnost od zaostajanja posteljice?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam da li potpuno isključuje, nema toga što možeš tvrditi 100%, ali je sigurno da taj rizik bitno smanjuje.
    ali i ako dođe do zaostajanja, to se može i vidjeti i osjetiti, bila ti u bolnici ili doma.
    a obično to bude doma i kod ženakoje su rodile u bolnici.
    to je bila moja poanta.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno da, jer je logicno. kad nesto cupas, moze se pokidati.

jos cu jednom spomenuti da ne postoji niakkav fizioloski razlog ZA rezanje pupkovine. zaboravite pupkovinu. pupkovina je nevazna.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U principu cure ove je stvari korisno znati i ako te porod neočekivano brzo iznenadi....u autu naprimjer;bilo je dosta slučajeva beba rođenih u raznim prijevoznim sredstvima-dobro je biti potkovan znanjem.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    vjerojatno da, jer je logicno. kad nesto cupas, moze se pokidati.

jos cu jednom spomenuti da ne postoji niakkav fizioloski razlog ZA rezanje pupkovine. zaboravite pupkovinu. pupkovina je nevazna.
    Daj mi to draga malo objasni?(a jel vas davim... )

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aj ti meni objasni zasto bi se pupkovina morala prerezat bas u nekom trenutku. Pupkovina se ne mora uopce prerezati dok se sama sponatano ne odvoji.
    Rezanje pupkovine je MIT. Kad se dijete rodi, vazno je dijete. Pupkovinu se eventualno moze rezati ako je slucajno prekratka da bi majka podojila bebu. Inace se moze cekati do poroda posteljice. Ili se posteljica moze oprati, usoliti, spremiti u vrecicu/pelenu/torbicu i nositi zajedno s djetetom dok spontano ne otpadne.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene ne daviš .
    dakle, postoji ta fama da se pupkovina obavezno mora prerezati, i to se uvijek spominje kao nešto jako bitno kad god se u novinama pojavi neka priča slučajnog neasistiranog poroda.
    i onda maltene onaj koji podveže pupkovinu ispadne junak cijele priče .
    a činjenica je ta da zapravo nema nikakvog razloga da se pupkovina mora prerezati, dapače, što ranije je prerežeš, to gore.
    i zbog već navedenog povećanog rizika od nkrvarenja, ali i zbog toga što beba na taj način ne dobije dodatnu količinu krvi i kroz nju kisika, stresniji joj je početak disanja.
    ima ovdje jedan dobar tekst o tome.
    http://www.udrugaprimalja.hr/content...e=1&Q=klemanje
    a neki uopće ne prerežu pupkovinu nikad, nego tih par dana brinu o posteljici i čekaju da se sama pupkovina odvoji od pupka.
    tako je npr. bilo s mojom nećakinjom, a ima lijepi pupak .

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pisala istovremeno s martom.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mišava

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

šta ti je to?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ah ne znam,valjda imam u glavi slike sa tv-a;uspaničeni očevi koji igrom slučaja porode svoje žene u autu držeći jednom rukom mobitel na kojem mu brže-bolje objašnjavaju kako što prije odrezati pupkovinu...baš sam to nedavno gledala u onoj emisiji Spas 911.

A još sam se nedavno zgražala kad je Tom Cruise rekao da će pojesti Katinu posteljicu...izgleda da se samo informirao...

Zezam se,cure.Super ste,dobro ste potkovane znanjem i od vas sam dosta naučila!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U principu cure ove je stvari korisno znati i ako te porod neočekivano brzo iznenadi....
    pa velim ti, utipkaj na google "emergency childbirth" i naći ćeš sve upute u takvim slučajevima (a i u slučaju namjernog neasistiranog).
    i onda maltene onaj koji podveže pupkovinu ispadne junak cijele priče
    da, kao onaj čovac koji je brže bolje prerezao pupčanu vrpcu, a bebu polio hladnom vodom "jer nije plakala". i - tri put hura za njega - beba je zaplakala! kako ne bi, pa i meni se plače kad čujem da ju je polio hladnom vodom... :shock:

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Cure, pratim vas već neko vrijeme, ova tema mi je stvarno super. Prije svega zato što sam uvjerena da bih, da sam prvi put slučajno rađala kod kuće, rodila sasvim normalno. Ovako sam nakon niza nepotrebnih intervencija završila na carskom. Nisam baš sigurna da ću se usuditi ovaj put roditi kod kuće, ali voljela bih se pripremiti za svaki slučaj. (Npr. ako opet bude dežuran dotični dr. M kad me uhvate trudovi, a ja ne stignem do Rijeke.)
    Ono što mi je trenutačno nejasno je sterilizacija škara i vezica, kako ih sterilizirati, i kako ih čuvati između sterilizacije i upotrebe?
    I za kraj, još jedan za sve informacije na ovom topicu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

inače, po novinama često zna biti takvih blesavoća da ih ni pas s maslom ne bi progutao.
    npr. u 24 sata:
    "Odgađaju porod zbog olakšica"
    Njemačke trudnice koje ovih dana imaju termin za rađanje odgađaju koliko mogu porod kako bi rodile djecu na 1. siječnja ili nakon toga zbog vladinih olakšica."
    kako??? stave si čep, ili što? ne kužim?!
    sori. mala digresija...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što se tiče vezica, naprosto upotrijebiš sterilni zavoj ili gazu
    škare kupiš nove, prokuhaš ih i zamotaš u sterilnu gazu ili nešto slično pa onda u vrećicu...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

vidiš, sterilna gaza mi uopće nije pala na pamet .
    A što se ovih njemačkih trudnica tiče, čula sam da postoje neki ljekovi koji se uzmu, pa odgađaju porod :shock:. Prebolesno!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što se ovih njemačkih trudnica tiče, čula sam da postoje neki ljekovi koji se uzmu, pa odgađaju porod
    ajme, užas! :shock:
    valjda one lijekove koji se inače upotrebljavaju da se spriječi prerani porođaj - zaustavljaju trudove, što li... ne mogu vjerovati na kakve ideje ljudi dolaze...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure vi ste bolje obavještene od mene koja živim u Njemačkoj. Išla sam vidjeti o čemu se radi, fakat teška se prašina digla jer se od 1.1.2007 predviđa roditeljski novac i to ovisno o visini plaće i do 1800 € mjesečno. Fakat zvući privlačno, makar nitko nije lud dovesti u pitanje život djeteta zbog love. Vele babice kako se to radi, pije se magnezij, ne seksa se, ne pije se vino i odmara se puno i leži, nikako se kupati u vručoj vodi. Svi upozoravaju da se Mg ne uzima na svoju ruku i stvar je uzela toliko maha da se zeleni zalažu za to da zakon vrijedi i retrogradno valjda za ove koje se porađaju u 12. mjesecu, ne znam...
    Evo ima ovdje:
    link

Mislim nije loše ovo za znati ako te pogode prerani trudovi kao mene...
    Vele babice u ovom drugom tekstu da je to opravdanao samo ako je neki problem nastupio pa je indicirano ovakvo ponašanje do 34 tjedna trudnoće, a nikako kasnije..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jesmo l' mi to malo otišle off topic?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma di bi mi otišli, sad bi se ja nadovezala na korištenje magnezija u trudnoći i njegov utjecaj na trudove u porodu, ali neću jer mi se spava...danas sam popila kasno kavu i još gledam, a vidim i ti si budna...dojiš?

Početno

velis puhica, muz je naucio da je na neke stvari bolje presutiti i slozit se, ha?
    i moj je tu negdje, al je mene strah njegove panike. naime on mene uopce ne moze gledati u bolovima bilo koje vrste. kad me na zadnji porod vozio u bolnicu morala sam ja njega smirivati, stalno je bilo: kako si ? kako si? jel te boli jako???? mislim, boli, normalno da boli, tako i treba biti... ili jucer u plodinama, zabolio me zub odjednom jako(umnjak, imam problema s njegovim rastom) odmah se uspanicio: idem ti u apoteku nesto kupit protiv bolova, hoces da izadjemo iz ducana odmah, mozes li..... mislim volim ja njega jako, al me to zna izluditi(sorry, malo OT)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a vidim i ti si budna...dojiš?
    misliš da li dojim općenito ili dok po noći bauljam po rodinom forumu?
    ma kad po noći dojim, samo ukopčam bebača i spavam dalje...
    daphne, dirljiv ti je mužić, i presladak! da je bar moj takav!
    sad bi se ja nadovezala na korištenje magnezija u trudnoći i njegov utjecaj na trudove u porodu
    je l'? ja sam žvakala malo nekakvih bombona s magnezijem iz dm-a, jer su mi trnule ruke. je l' to loše?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

I ja sam pila magnezij pred kraj trudnoće zbog grčeva u nogama. Nažalost, tada nisam znala da to može utjecati na početak trudova.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je dr savjetovala prestanak koristenja magnezija neka dva tjedna pred porod.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Imam još jedno pitanje, možda je malo glupo, koliko krvi mogu očekivati i što poduzeti da se stanje što prije dovede u red? Znam da se može staviti najlon preko kreveta, hoće li onda samo plahta upiti tu krv ili će to sve curiti naokolo?

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puhica pa kak si se porodila očito nije bilo loše. Kad si prestala sa žvakanjem, mislim koliko prije poroda?
    Ovo da li dojiš sam mislila da si se zato probudila pa ne možeš zaspati ili hoćeš se ponoći malo sastati sama sa sobom.
    Zorana nisam znala da uzimaš magnezij?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne uzimam. To se odnosilo na proslu trudnocu. Zadnja dva mjeseca trudnoce sam imala ceste grceve u nogama pa mi je dr preporucila magnezijum sumece tablete uz napomenu da prestanem to koristiti cca dva tjedna pred termin. Ne vjerujem da bi ga opet uzimala.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ah, da, nisam ovo komentirala:
    zorana:
    Cure, vi koje bi rodile neasistirano...Jel bi imale djecu oko sebe? Kako bi rijesili situaciju da hocete roditi doma, recimo da je porod nocu....a najradije bi se osamili. I uz sve to zivite u malom stanu s dvoje djece.
    na bih imala djecu oko sebe. srećom, stariji sin spava k'o klada, pa se, oz svu buku koju sam proizvodila, tek pred kraj napola probudio i počeo me zvati, pa sam morala poslati muža da mu objasni što se događa i da je sve u redu. čim se beba rodila, pozvala sam muža, a onda smo pozvali sina da ju vidi...
    marta...
    Rhogam je krvni pripravak konzerviran ogromnom kolicinom tiomesarola, tj. derivata žive, koji se daje zenama koje imaju Rh negativnu krvnu grupu,
    ajme, ovo zvuči gadno! živa?!? :shock:
    ti si znala po nekim pretragama da će ti to trebati?
    ninaxy:
    Imam još jedno pitanje, možda je malo glupo, koliko krvi mogu očekivati i što poduzeti da se stanje što prije dovede u red? Znam da se može staviti najlon preko kreveta, hoće li onda samo plahta upiti tu krv ili će to sve curiti naokolo?
    čuj, naravno, plastika na krevetu, (ili gdje već si urediš kutak), plahta, ali naravno i nešto što dobro upija - ručnici, a postoji i za kupiti raznih tih - ne znam kako bih ih nazvala - podložaka - za inkontinenciju i sl.
    što se tiče čišćenja, to je dopalo mog puža-muža, jadnog.
    za onaj dio priče u kojem sam klečala oslonjena na stolac (a na stolcu je bila hrpa ručnika, plahti itd. pripremljenih za porod, imala sam nekakvu strunjačicu presvučenu u plahtu da mi ne bude tvrdo za koljena, a ispod sam si stavila i ručnik da upije plodnu vodu i ostalo...
    samaritanka
    Puhica pa kak si se porodila očito nije bilo loše. Kad si prestala sa žvakanjem, mislim koliko prije poroda?
    Ovo da li dojiš sam mislila da si se zato probudila pa ne možeš zaspati ili hoćeš se ponoći malo sastati sama sa sobom.
    Zorana nisam znala da uzimaš magnezij?
    samaritanka, sretna ti nova!
    što se tiče tvog pitanja, nisam ga prestala piti! nisam imala pojma za ovo!
    dovraga! zar to stvarno može odgoditi trudove?
    ajme, poludjet ću!

zorana, sretna ti nova godina!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, znala sam da bi mi u bolnici dali Rhogam(ili AntiD ili kako se vec zovu) jer sam Rh negativna(0- krvna grupa), a djeca su mi Rh pozitivna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puhovi, hvala. I tebi isto. Kao i ostalim curama s topica.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dajte pliz tko zna malo više o tome na koji to način magnezij odgađa trudove i da li je to opasno, loše za bebu i sl. :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

magnezij opusta misice odnsono slabi kontrakcije. detalje ne znam, jer sam odustala jos u prvoj trudnoci od suplemenata. povremeno bih popila casu donata mg ako bih imala grceve, ali nikad nisam nista uzimala kontinuirano.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala cure!
    iz ovih članaka ne čini se da je učinak uzimanja mg takav da bi se trebale nešto posebno gristi ako smo ga uzimale. npr:
    The authors conclude that prophylactic magnesium, 1 g orally four times daily, has no effect on the duration of pregnancy or infant birth weight. (American Journal of Obstetrics and Gynecology, January 1992, vol. 166, p. 144.)
    pa ipak... :/
    što se tiče donata mg;
    povremeno bih popila casu donata mg ako bih imala grceve,
    i ja sam to probala, ali nije mi odgovaralo, jer sam imala ponešto viši tlak, a u donatu mg, kao i u drugim mineralnim vodama, ima dosta natrija... nije mi baš pomagao za trnjenje ruku, a ovi bomboni - tablete jesu... :/
    puh...
    tja, što je - tu je, samo se nadam da nisam zbog toga prenijela...

Početno

ja nisam nikada uzimala magnezij u bilo kojem nadomjesnom obliku, a za grceve u nogama ni je pomogla banana. pojedem jednu navecer prije spavanja i grceva nema....
    vjerojatno ima u njoj magnezija ili neznam cega sto smanjuje grceve...

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •