Hoćeš mene?
Hoće li itko (osim tebe teave) na tečaj od danas??
Ja dolazim sigurno na tečaj, jer kak sam ti napisala Dokuzovića nikako uhvatiti, a moram ga pitati dal samo platimo i donesem uplatnicu (jer imamo tečaj od prije 2 god), a također me zanimaju neke inf. oko poroda na stolčiću. U 7. mjesecu mi je malo kasno, iako bi još stigla....
Vidimo se!
Mislim da će i kod nas biti slično, jer i mi imamo tečaj s Merkura od prije dvije godine, ali MM tada nije bio na porodu (njihova greška u Merkuru- nisu ga pustili, odnosno pozvali kad je trebalo iako sam ja sto puta rekla da ga zovu).
Pitanja, pitanja...
Moj plan je (budem tam procijenila) da kad danas tečaj završi ostanem i porazgovaram s Dokuzovićem, pa se možemo udružiti (kolko će on biti raspoložen), ali ja se neću dati smesti!
Dogovoreno!!
Jesi sigurna da će biti on i znaš li koje su teme danas i inače??
Tak sam čula od cura koje su bile na tečaju prije možda mjesec-dva, da je prvi put on (jer kao on sad vodi tečaj), zatim dr. Jukić (on je jako dobar, za priropdan porod), 3. put je Erika, a 4. pedijatar.
danas je valjda tema općenito trudnoća (nisam sigurna).
mi ćemo na tečaj od dugog utorka, a ako iz nekog razlog ne uspijemo onda smo tamo u 7.mjesecu. javim vam se prije tečaja pa da dogovorimo neki znak raspoznavanja![]()
Pinocchio kak to da ne dolaziš danas?
Vidim da si pisala da si razgovarala sa sestrom Erikom i dr. Jukićem, i baš me veseli kaj su ti ulili tolko optimizma! Mene baš zanima to u vezi poroda, da ako odabereš stolčić možeš sa svakim dogovoriti, jer vidim da cure najviše spominju Eriku i Jukića! Ali kad ne znaš kad ćeš doći u bolnicu i dal će oni biti tamo!?
teave, danas ne mogu, a nije problem ako krenemo drugi put obzirom da smo odradili tečaj u petrovoj prije 3 godine.
E. i dr. J. su vrlo vjerojatno u varaždinu u vrijeme kada mi je termin, sve ostalo je čista sreća. nadam se da ću je ovaj puta imati više nego prvi put![]()
Izvještaj od jučer:
prvi tečaj, dr. Dokuzović.
Dojam: osrednji. Kao nije protiv prirodnog poroda, ali stalno se vraća na epiduralnu, carski, sredstva protiv bolava i sl.
Čak je spominjao stolčić samo u jutarnjim satima i to kao inducirani porod jer kao čak 20% poroda induciraju :shock: . Valjda žene žele da ih porodi baš određeni doktor, a nda je to moguće samo u prijepodnevnim satima. Žene su uglavnom pitale o epiduralnoj i bezbolnom porodu, a na moja pitanja i komentare prvo je odgovarao, a onda ih je počeo ignorirati. Uglavnom, nije me se uopće dojmio. I bilo je komentara na "one iz Zagreba koje dođu imaju posebne zahtjeve...". Ne znam što mu je to značilo, ali... Uglavnom, rekla sam na kraju tečaja da sam iz Zagreba i da sam već bila na tečaju u Merkuru - uplatiti i to je to.
Ali...
POšto je on žurio, ja sam malo prošvrljala da vidim kad radi dr Jukić i naletim na sestru mislim Snježanu i kad sam rekla da sam iz Zagreba, kaže ona "ah, vi bi sigurno kod dr Jukića?Ako želite s njim razgovarati, on vam je danas dežuran." I tako smo malo popričeli, nismo dugo jer su bile tri žene u rađaoni, uglavnom totalno drugačiji pristup i o svemu je spreman razgovarati. Dogovorili smo pregled kad je on dežuran u popodnevnim satima, pa ćemo valjda imati vremena sve ispitati. Čak je i MM bio oduševljen. Ali njega je svojim nastupom i humorom (ne i razmišljanjem) oduševio i Dokuzović. Mislim njegove izjave![]()
Tipa: mi se ovdje bavimo "gotovim proizvodima" koje ste vi napravili (misli na bebe). Nije bilo loše, ali prokidanje vodenjaka opravdavati da sa sigurnošću mogu znati da li ima mekonija u plodnoj vodi, drip za prvorotke jer bi porod mogao dugo trajati, epiduralna jer tako lakše žene rađju i sl....
vjerojatno zato jer sestra erika radi uvijek jutarnju smjenu (ako sam bila dobro shvatila)Čak je spominjao stolčić samo u jutarnjim satima
Ne znam, kaže da za taj porod trebaju dvije do tri sestre, a tako nešto mogu izvesti samo u jutarnjoj smjeni kad ih je valjda više tamo. Ti si rodila u jutro je li?? I je li stvarno potrebna tolika asistencija? Tko je tebi na kraju bio na porodu?
da, ja sam taman rodila na početku jutarnje smjene.
e sad, koliko se sjećam (ali malo mi jest mutno, ipak je to izgon), erika je samo sjedila nasuprot nas i davala verbalne upute, jedna primalja je čučala kod mene i čekala bebu. još je jedna primalja bila tamo, ali ne sjećam se što je radila, ništa oko mene uglavnom. doktora nije bilo nijednog. meni to izgleda kao da je dovoljna jedna primalja i gotovo.
i da stoji ono što sam gore napisala kao glavni razlog.
eh da, potrebne su 2 sestre ako nema tate na porodu, jer te netko mora držati odostraga.
Da, to podrazumjevam da MM bude na porodu.
Ne odustajem, kad dođem na porod vidjet ćemo kako ću se osjećati i kojim će tempom porod ići. Jukić mi je ulio puno povjerenja u samu sebe, pa i onaj porođajni stol/krevet koji imaju nije tako loša solucija.
We shell see!!
Imam još jedno pitanjce.
Da li mi za pregled treba uputnica ili samo za bonicu i što treba na toj uputnici pisati (pregled, porod, bolnica ili što). I da li uputnicu kod dr opće prakse ili kod gin (s obzirom da kod svog soc. gin nisam bila ni jednom).
uputnica ti treba od ginekologa, za pregled, uzv, ctg (ne znam što ćete sve raditi?).
za porod ti isto treba uputnica, ali možeš ti je TM donijeti kad već rodiš
Prvo, Andreja drago mi je da smo se upoznale i vidjele, barem na kratko!
Mi smo jučer odlučili otići, jer isto, ali baš isto to smo slušali prije 2 g., samo kaj onda još nije bilo stolčića, a Dokuzović ima iste "fore"! Njegov stav o epiduralnoj i bezbolnom porodu se nije promijenio, ali tu smo krive i mi žene, jer ja znam jako puno njih koje odaberu epiduralnu (baš ide sa mnom na vježbe jedna koja je prvi put uzela epi., a i sad namjerava, jer zakaj bi se patila). Naravno svatko ima pravo izbora, ali je žalosno da mi koje bi stvarno htjele prirodno se moramo boriti s njima!
Andreja koje dane je Jukić dežuran (uvijek isti dan u tjednu ili se mijenja).
To da je stolčić najviše dostupan i koristi se u prvoj smijeni su isto gluposti! Sva sreća da MM pozna ravnatelja, pa ako treba bit će i s njim razgovora (kad smo jučer išli s tečaja MM je sam rekao da ako bude Dokuzović ili netko radil problema, zvat će on Tršinskog (ravnatelj))!
Kolko sam shvatila na predavanja ne trebate ići, pa ako ćeš imati vremena kad ćeš dolaziti na pregled, javi se, pa se možemo vidjeti!
Također ako ti treba pomoć oko uplate javi se!
Jukić i Dokuzović rade četvrtkom, ali koliko sam shvatila ovisi i o dežurstvima. Ja se dogovorila u popodnevnim satima kad je on dežuran.
Možeš li saznati njihov broj žiro računa ili ga netko zna, pa da uplatim preko neta.
Uspjela sam dobiti tetu koja radi na blagajni i rekla da se može platiti internetom (tel. 042/ 393 147 ako ti slučajno zatreba)!
Žiro-račun: 2489004-1120003830
kod model upiši: 02
poziv na broj odobrenja: svoj JMBG
opis plaćanja: trudnički tečaj
Eto, nadam se da se i vidimo!
Cure, ja mislim da je lakše vama koje dolazite iz ZG, jer u rodilištu već unaprijed znaju zašto ste došle.
Martina, baš sam si i ja to pomislila kad sam ujutro pročitala za komentar! Valjda nas domaće, smatraju (iako ne volim taj izraz) "seljančicama" i neobrazovanima, pa kao lako će s nama, glavno da nam ponude "bezbolan" porod! Ali ja se neću dati i nadam se da ću se uspjet izboriti za ono kaj želim!martinaP prvotno napisa
a zašto bi inače odlazile u varaždin pored 4 rodilišta u rođenom graduAndrejaMa prvotno napisa
![]()
cure, koliko je tečaj? 300 kn?
što se stolčića tiče (ako se dobro sjećam priča iz rijeke) dovoljna je jedna primalja koja sve prethodno pripremi na podu uz stolčić i netko tko će pridržavati rodilji leđa. drugog osoblja nema u rađaoni. ustalom, i to može biti dio "zahtjeva"![]()
ma to kod mene nije uopće radila primalja nego neka druga teta (ne znam što je točno bila), a ta priprema je trajala puno manje od 5 minutadovoljna je jedna primalja koja sve prethodno pripremi na podu uz stolčić
Lutonjice, samo ti nama daj podatke da se znamo argumentirano izboriti!
Da, tečaj je 300 kn.
Cure, kad sam ja sa sestrom Erikom prije svog poroda raspravljala o nekim temama i rekla joj da se malo bojim na kakvu ću ekipu naletit u rađaoni, ona mi je rekla da su sve primalje osposobljene za porod na stolčiću i ako nema komplikacija, nema razloga da ga ne dobijem bez obzira koja ekipa bila, kao i sve ostalo što sam željela, nek samo tražim.
Kad me ostavila u rađaoni (završila joj smjena), rekla mi je da ako bude kasnije sve ok, nek samo tražim loptu, stolčić, sve što hoću (donijela mi je radio, pustila cd na početku...), nema problema. No, kod mene je otišlo sasvim drugim tokom, tako da je od svih mojih želja ostalo samo to da u početku nisam dobila "paket" injekcija (apaurin, spazmex), tj. od želje za nemedikaliziranim porodom, završila sam na hrpi koječega što ide uz carski...ali to je sasvim druga priča.
Znači, Dokuzović ovaj puta nije imao usporedbe žene i auta, tj. odlaska na porod i automehaničaru, od kojih mi je bilo zlo..Mogu vam reći samo inače da na tečaju djeluje puno gore, nego kad mu se nađete npr. u ambulanti na pregledu, a kažu cure da sad i u rađaoni (ne znam da li bi se složile one s iskustvom od pred par godina). Ne morate se bojati.
Inače, sa mnom je na ctg išla neka cura za koju sam poslije čula da je rodila uz asistenciju "proslavljene" dr. D., dijete od preko 5kg, bez epi, da je cura vrištala da ne može, da hoće carski, a ova ju vodila i govorila "još malo...". To me baš iznenadilo, tako da vjerujem da se za ovo kaj hoćete, uvijek možete izboriti.
Inače, ja sam imala svoj jastuk za dojenje u rađaoni, pa nitko nije prigovarao, čak je sestra Erika pokazivala praktikanticama da je to pravi jastuk za dojenje. Stekla sam dojam da je jako bitno što velite i kao se postavite kad uđete u rađaonu, valjda ovisno o tome dobijete i tretman.
wow koje promjene od kad sam zadnji puta bila na forumu, sve je još bilo u nekom sramežljivom i bojažljivom tonu, bravo cure.teave prvotno napisa
bljak fore, ali sigurna sam da se uspješno "prodaju" još uvijek barem polovici rodilja.Nije bilo loše, ali prokidanje vodenjaka opravdavati da sa sigurnošću mogu znati da li ima mekonija u plodnoj vodi, drip za prvorotke jer bi porod mogao dugo trajati, epiduralna jer tako lakše žene rađju i sl....
I ovo sa varaždinkama i zagrepčankama ima isto veze, zagrepčanke se sugurno moraju manje boriti jer se zna po što dolaze (mislim u 21. stoljeću smo toliko degenerirali da preko veze moramo tražiti prirodan porod, al' eto može biti valjda i gore, u Indiji kao "kontracepciju" koriste nama nezamislive postupke).
Što se tiče poroda na stolčiću i jutarnje smjene: pouzdano znam da stolčić i smjena nemaju nikakve veze. Dakle stolčić se može dobiti u svim smjenama, i sve primalje su osposobljene za asistiranje takvim porodima. U tom slučaju su potrebne 2 osobe, jedna koja će pridržavati mamu (otac, sestra, doula), i primalja. Ako rodilja nema uz sebe partnera, onda trebaju biti barem 2 primalje.
A što se tiče liječnika, oni će se pojaviti ako nešto krene krivo, a onda ionako više stolčić nema veze i dalje se stvari odvijaju u dogovoru s njima.
Dakle, sve je na roditeljima i koliko su sigurni i spremni ostvariti što žele i misle da će olakšati budućoj mami. Nadam se da je u Vž. već situacija takva da će se uvijek naći barem jedna osoba (bilo primalja bilo liječnik) koja će biti sprema surađivati s mamom i činiti što treba da porod bude majci što lakši i ostane najintenzivniji i najljepši događaj u životu roditelja.
Ono s forom dr. Dokuzovića o gužvi u rađaoni i gužvi u autoservisu, nije toliko tragikomično koliko je koristan komentar, jer ocrtava vjerno stvarni odnos i stav prema rodiljama. Na svakom paru za sebe je da se postavi tako da rodilju ne tretiraju kao komad mesa na pokretnoj traci.
Ima li netko tko na kontrole u trudničku ambulantu dolazi ponedjeljkom? Tko onda radi???
dr. Dombajrusalka prvotno napisa
kaj se tiče stolčića...
meni ga nisu htjeli dati. uz totalno jadan izgovor. bio mi je doktor K na porodu, i kad sam rekla da bih ja na stolčić otpilio me da tko bude sad to pripremio, i da uostalom muž nije samnom, pa me kao nema tko držati. a bile su dvije babice i sestra. a možda se i bojao mojih 90 kila, da baš ne potrgam stolčić, ili koju babicu...
ali da ne ispadne totalni zmaj, složio mi je stol u gotovo potpuno sjedeći položaj, što mi je super odgovaralo i bilo mi je puuuuuno lakše nego kad sam rađala Janka skroz u ležećem položaju.
valjda budem na trećem porodu dospjela na taj famozni stolčić!
meni je jadno kak to ovisi nekad o ekipi u rađaoni, a očito je tako.
kako sam ja na kraju završila na carskom i znam još par cura i baš nekako u zadnje vrijeme nailazim samo na "carice" (rekla bi moja frendica, takav ti je horoskop), onda pričamo o nekim detaljima s tog aspekta i znam dio njih koje su prilikom šivanja dobile šavove koji se vade, a druge one koji se ne vade - očito i to ovisi o doktoru.
tako znam dvije cure kojima je to radio dr. M. i vadili su im šavove. ja sam imala sreću što je dr. J. bio čitav dan i čitavu noć dežuran baš taj dan kad sam završila u rađaoni i rekao mi nek ne brinem, da ćemo mi to završiti zajedno, te mi je čitavo vrijeme objašnjavao što se događa, koje su opasnosti, mogućnosti itd., razgovarali smo o tome i sam mi je predložio spinalnu i rekao da će mi napraviti "lijepi estetski šav" (iako mi je u tom trenu to bilo nevažno), te je tako i ispalo. znam curu kojoj je to isto tako napravio dr. F.
vjerujem da mnogim curama ni ne padne na pamet u tom trenu tako nešto pitati, možda još da ako je iz nekih razloga unaprijed znano da neće moći bez carskog, ali ako vam se to desi usred poroda, teško da koja razmišlja o tome. ne radi se o estetici, već o tome da oporavak nije ugodan, već je prilično bolan i naporan, pa mislim da nikome onda još ne treba ni vađenje šavova ako se to da izbjeći.
stvarno se nadam da je krenula ta neka reorganizacija o kojoj se pričalo početkom godine i da će donijeti neke rezultate.
iako, opet napominjem, svakim danom ipak se nešto mijenja nabolje.
Mojoj kolegici je F. radio carski u 12. mjesecu, u spinalnoj, i isto je koristio konce koji se ne vade.
Što se tiče spinalne, problem je što ginekologija nema svog anesteziologa, nego ovisi o drugim odjelima. nažalost, neki anesteziolozi ne znaju uvesti spinalnu anesteziju, pa ako naletiš na takvoga, bez obzira na ginekologa ideš u opću.
A dio starijih ginekologa inzistira na općoj, "jer se to uvijek tako radilo".
ovo je najvažnije.Stekla sam dojam da je jako bitno što velite i kao se postavite kad uđete u rađaonu, valjda ovisno o tome dobijete i tretman.
čim pokažete trunku nesigurnosti, tračak sumnje, gotove ste![]()
baš se ovoga najviše bojim :/Lutonjica prvotno napisa
sutra smo na predavanju i jako se veselim![]()
zaboravila sam napomenuti da ja vađenje konaca nisam niti osjetila tako da ne znam koliko trebate o tome brinuti. u odnosu na sve bolove tijekom oporavka to je bila potpuna marginalna stvar. a inače sam mimozica![]()
Lutonjica prvotno napisa
Još jedan razlog zašto vodim muža. Kad vide tipa od 110 kg mislim da će biti susretljiviji nego da dođem sama![]()
to isto stoji, moj nema 110 kg ali je svadljiv do bolaSirius Black prvotno napisa
![]()
još nisam do sada bila u vž, a sutra idemo na tečaj. znam adresu ali ne znam najlakši put do bolnice. dajte pliz kratke upute. dolazimo iz zgb-a.
Koliko poznaješ Varaždin? Trebaš doći do autobusnog kolodvora (voziš u traci prema sjeveru, a ne nazad za Zg) i onda na semaforu prema Ivancu, pa kod znaka za bolnicu odmah lijevo. (Stručno objasnila bivša zagrepčanka) Btw, možda se sutra vidimo na tečaju. Meni je termin 22.06.
http://www.cromaps.com/vacmap/plan_grada_varazdin.htm
Prati na karti:
- kad se skineš s autoceste dođeš na rotor i ideš na lijevi nadvožnjak
- kad se spustiš s nadvožnjaka, skreneš lijevo u Zagrebačku ulicu
- prođeš prugu i na prvom semaforu skreneš lijevo u M. Krleže
- nakon benzinske ideš desno u Zrinskih i Frankopana (to je glavna ulica)
- na prvom semaforu lijevo kod Vidovskog trga skreneš u Jalkovečku
- preko Križanićeve dođeš do Meštrovićeve i tam ti je bolnica s lijeve strane
- poslije ulaza u bolnicu je parkiralište
Ovo kak ti je napisala xara ne skrećeš u Jalkovečku nego produžiš ravno, prođeš autobusni kolodvor i onda skreneš na sljedećem semaforu lijevo u ulicu braće radić pa dođeš do bolnice s druge strane
Cure, nemojte nas zaboraviti izvjestiti o tečaju!
S obzirom da ne moramo ići jer smo odradili prije dvije godine, a i stvarno mi je sve teže i moram mirovati....
A koliko nas ima? Mislim na ovom tečaju, ili da moraju roditi tijekom ljeta?
Ovo je što sam mogla zaključiti s ljetnica...
22.06.07..........xara..................CURICA.... .VŽ
18.07.07..........AndrejaMa..........DEČKO.....V (želja stolčić) ili Merkur
29.07.07..........teave.................CURICA.... .VŽ (želja stolčić)
10.08.07..........pinocchio............
skreneš desno na semaforu kad se spustiš s nadvožnjaka (vidiš Varteksovo igralište/vježbalište s desna)..Sirius Black prvotno napisa
kak to da ti je druga opcija merkur? tamo su navodno jako jako kruti oko poroda :?AndrejaMa prvotno napisa
ooops, sorry, desno naravnoHera prvotno napisa