Što treba ponijeti u rodilište?
(preporuka iz zadarskog rodilišta)
stvari su raspoređene u 2 torbe- 1 puno manja za rađaonicu (naime u rađaonici je ionako prenatrpano, pa je velika torba samo smetnja, zato je praktično staviti u malu torbu ili vrećicu stvari koje su potrebne baš u tom periodu) i jedna velika za poslije.
Dokumenti:
-trudnička knjižica
-ovjerena zdravstvena knjižica
-uputnica za bolničko liječenje
Mala torba:
-Natikače - gumene s kojima se može i pod tuš
-Spavaćica
-2-3 paketa uložaka VIR 80 (meni bio dosta 1)
-1 mali toal. ručnik ( za brisanje lica) i 1 obični (u slučaju tuširanja)
-tekući sapun- malo pakiranje
-1 rolu WC papira
-1-2 soka na slamku ili 1/2 l vode, te nešto za pregristi (keksi, dvopek, krekeri, štapići i sl.)- poželjno imati nakon poroda, ako rodite recimo usred noći, a hrane nema na vidiku do jutra, a vi gladni ko vuk
-1 najlon vrećica za utrpati robu kod presvlačenja

Velika torba (stvari u količinama za dnevnu upotrebu; netko od ukućana donosi i odnosi stvari doma):
-kućni ogrtač
-1 par papuča
-2 spavaćice ili piđame (praktičnije piđame, gornji dio na kopčanje- donji dio mogu bit kratke ili duge hlače)
-nekoliko pari gaćica 100% pamučnih, mogu i jednokratne koje se kupe u apoteci (meni dušu dale nakon carskog, koštaju oko 45 kn pak- 5 kom)
-2-3 paketa uložaka VIR80
-1 ručnik za tuširanje i 1-2 mala za umivanje i ev. obloge oko prsa
-rola papirnatog ručnika
-2 role WC papira
-vlažne maramice 1 pak
-pampers pelene (do 20 kom. najmanje)
-grudnjak, jastučići za dojenje min. 10 kom
-2 - 3 para čarapa
-plastična čaša i pribor za jelo (za hranu koju donose od doma)
-"Byvacin" sprey za rane, nakon nužde i za rashlađivanje rane
-krema za ruke (kako je zbog bebe potrebno često prati ruke jako se suše od antiseptika)
-roll-on bez mirisa ili sa mirisom kojeg ćete koristiti cijelo vrijeme dok dojite (dijete ponekad može prestati dojiti ukoliko mama miriši drugačije)
-češalj (četka), četkica za zube i kaladont
-gel za tuširanje i event. šampon, ako ćete biti u prilici prati kosu (najbolje uzeti onaj mali u vrećici zaa jednokratnu upotrebu) – plus gel za intimnu njegu
-vrećice za zamrzavanje od 1 l (za uloške i ostale stvari) plus 2 dodatne najlonske vrećice za stvari koje se šalju doma.
-tablete protiv bolova (brufen)- iako ih daju i u bolnici, dobro je imati pri ruci
-Još možete ponijeti (ili vam naknadno vaši mogu donijeti):
-izdajalica (treba ako beba u bolnici nije sa mamom u sobi da se mama ne bi upalila)
-mobitel, a ako se ne smije koristiti, onda kartica za telefon
-fotoaparat
-nešto za čitanje

Što je potrebno za izlazak iz rodilišta:
-jastuk za bebu, ili dekica umjesto jastuka (zimi dekica obavezno kao dodatak)
-pelene jednokratne 2 (ako je u bolnici rooming in, imat ćete kod sebe)
-pelene platnene 2 ( ili više ovisno o godišnjem dobu ili načinu, recimo; dvije za široko povijanje, jedna ispod glave, jedna za prekriti lice ako je hladno)
-1 švedska pelena (trokut)
-što se tiče robe: ja sam rodila krajem 8. mj. bilo je vani oko 25-27 C, bebu su mi obukli u: bodi-beknicu dugih rukava, tuticu dugih rukava, čarapice, pepice, i stavili je u jastuk.