Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: crne plombe

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno crne plombe

Evo čitam u novom broju "Moje dijete " kako u trudnoći ne treba mijenjati
    crne plombe da ne bi živa koja je u njima dospijela u organizam.
    Ja nedavno mijenjala 3 stare plombe u nove bijele pa sam sad malo zabrinuta.
    Šta vi kažete o tome ?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam takvu informaciju.
    Ali znam da je moj brat imao zatrovan organizam sa živom, kao posljedicu (5) amalgamskih plombi. Normalno da ih je odmah zamijenio sa bijelima.

I ja sam.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam dosla do te informacije nakon sto sam surfala po internetu, trazeci lijek svojim vjecnim aknama oko usta i na obrazima...kazu da je to moguca reakcija (medu puno drugih) kako se organizam pokusava rijesiti otrovnih tvari iz tih punjena (medu drugima su i problemi s stitnjacom, koje isto imam). naravno da sam ih se odmah htjela rijesiti, ali posto sam tada vec bila trudna, to nije moguce - jedino ako zelis ugroziti djetetovo zdravlje. ne preporucuje se ni tijekom dojenja mijenjanje tih plombi, jedino ako imas dovoljno zaliha izdojenog mlijeka za taj period ciscenja organizma (pomocu chlorella algi).
    te informacije sam nasla u dosta knjiga i internet stranica, te od zubara, ali nazalost ne iz hrvatske nego iz inozemstva. mislim da ovi "nasi" bas i nisu svjesni tih problema s amalgamom, jer i kad vade/mijenjaju punjena ne korsite nikakve dodatne zastite, koje su vani obavezne! (kao onu guma dok ih vadi, na ne bi komadic progutala ili dovod kisika, da ne bi udisala paru itd.)
    zvuci strasno, zar ne? ali sklona sam tome povjerovat, ipak toliko otrova godinama tako blizu mozga i vaznih zlijezda...zabrinjavajuce!

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajme grozno !!!!!
    Ja sam ispitivala nekoliko naših zubara i svi tvrdili da je potpuno bezopasno mijenjanje plombi.
    Bolje mi je znači pokušati zaboraviti na to i nadati se da će sve biti
    ok!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da nema mjesta panici, pogotovo ako nemas simptome zatrovanja zivom ili alergiju. ali cinjenica da se (vani, ne znam u hrvatskoj) amalgamske plombe ne smiju koristiti za djecu, trudnice, dojilje i jos nekoj skupini osoba (koju sada ne znam na pamet) ali ono bitno je: zubari moraju placat veeeliki novac za "zbrinjavanje amalgamskog otpada" iz ordinacija, tako da sumnjam da je sve bas tako bezopasno, kao sto (jos uvijek previse) lijecnika tvrdi.
    za mene je zasad bitno, da pokusavam izbjeci ili smanjiti "potencijalne izvore zdravstvenih tegoba" - tj. bacam se na "eko" i "bio", jer ionako ostaje dovoljno otrova u nasem okolisu...

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno MA NIJE MI JASNO

Ma cure nije mi jasno kako više može štetiti vađenje crne plombe u trudnoći i stavljanje bijele, nego ostavljanje crne plombe, pogotovo u slučajevima kada je ispod plombe opet karijes i treba ju izvaditi :/
    Zar zaista mislite da ona prašinica šta ju osjećamo dok se brusi (mislim da je to vodena prašina jer se ispire za vrijeme brušenja) može imati neki bitan štetan učinak?

Milsim, trebam ići jednu plombu zamijeniti pa...

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Baš sam razgovarala s jednom stomatologinjom i ona mi je rekla da su sve te crne plombe u ljudi uglavnom dosta stare ( u mom slučaju su još iz osnovne škole) i da su odavno prestale sadržavati te otrovne tvari i da se sve to isisa sisaljkom za vrijeme zamjene plombi.
    Dakle,nema straha !

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

naravno, svako za sebe treba odluciti sta i kako, dali vaditi, mijenjati ili sacekati. samo sam htjela pokazati da unutar stomatologije (kao i u puno drugih) ima dva razlicita misljenja o amalgamskim plombama...ali mislim, da ako nije nista hitno, da bi trebalo sacekati s bilo kakvim popravcima.

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja ću mijenjati poslije trudnoće, a razlog je to da prije toga trebam
    ići na snimanje zuba (rendgen) da se uopće vidi kakvo je stanje ispod plombi
    da se ne bi još više zakompliciralo jer su dosta stare.
    Druge zube sam normalno popravljala pod anestezijom i stavljala bijele plombe.

Datum pristupanja
    May 2005
    41

Početno

Ja sam ih mijenjala prije godinu i pol, neposredno prije i tjekom prvih tjedana trudnoće.
    Trudnoća je loše završila - missed.
    Da li ima veze ili ne, ne znam, ali onda mi uopće nije palo na pamet da bi mijenjanje moglo biti štetno, niti je stomatologica išta spominjala.

tonina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Šteta zbog takvog ishoda,ali mislim da to nije bilo povezano jer bi trebala imati i nekakve druge simptome kod zatrovanja živom

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure mogu vam potvrditi da je mjenjanje/stavljanje amalgama
    u trudnoci "zabranjeno", i za vrijeme dojenja, jer moze stetiti...sa gumom preko zuba ili bez..
    zato ako je ikako moguce, bolje ih ostaviti, steta je znatno manja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •