Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: ugradnja plina u auto

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno ugradnja plina u auto

Ima li tko iskustva koliko se to isplati? Za ekološku prednost znam. Ima li i financijske ukoliko se ne vozi baš mnogo, a auto je srednje klase, ne prevelike potrošnje... Čula sam da su potrebni dodatni servisi, da se plaćaju više cestarine (to ne kužim), uglavnom da nije nimalo jeftinije, samo da je veća gnjavaža. A mi se baš zainteresirali za kupnju auta uz akciju besplatne ugradnje plina.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi ozbiljno razmisljamo o plinu - MM samo najbolje o tome govori. imamo dosta frendova s plinom u autu, a jedni su i tu na forumu pa će se valjda javiti sa svojim iskustvima :D

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako je ugradnja plina besplatna mislim da se to svakako isplati. Mozes sama jako lako izracunati. Prvo procijenis koliko dugo auto mislis imati i koliko kilometara godišnje otprilike prolazis. Kad to odredis pronađeš u papirima od auta (ili na nekom webu) deklariranu potrošnju auta na 100km i onda računaš koliko bi te koštalo jedno pogonsko gorivo, a koliko drugo na x tisuća prijeđenih km.
    Mislim da ti dodatni troškovi nisu toliko značajni kolike mogu biti uštede. Moji su prijatelji u novog C4 ugradili plin. Ugradnja ih je kostala oko 10000kn i kažu da će im se brzo isplatiti.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Ako je ugradnja plina besplatna mislim da se to svakako isplati. Mozes sama jako lako izracunati. Prvo procijenis koliko dugo auto mislis imati i koliko kilometara godišnje otprilike prolazis. Kad to odredis pronađeš u papirima od auta (ili na nekom webu) deklariranu potrošnju auta na 100km i onda računaš koliko bi te koštalo jedno pogonsko gorivo, a koliko drugo na x tisuća prijeđenih km.
    Mislim da ti dodatni troškovi nisu toliko značajni kolike mogu biti uštede. Moji su prijatelji u novog C4 ugradili plin. Ugradnja ih je kostala oko 10000kn i kažu da će im se brzo isplatiti.
    Ja sam isto tako razmišljala, dok nas danas nije razuvjerio jedan prodavač (vozila uz koje se ne nudi ugradnju plina ), da tu ima puno dodatnih troškova, kao što su češći servisi, da su spremnici mali, a primjerice na putu do mora nemaš mogućnosti tankat, pa si opet na benzinu i sl. Iznio hrpu argumenata (navodno njegov kolega koji si je mogao besplatno ugraditi plin, skužio da mu se ne isplati). E sad, htjela bih čuti one koji imaju iskustvo iz prve ruke!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako sam dobro zampatila tank plina je 80l po standardu s tim da auto troši malo više plina /100km nego benzina
    moj veliki Volo ima 80l tank benzina, to mu je nekih 700km vožnje
    dogodine ugrađujemo plin

samo jhe tehnički skuplji za 500kn

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isplati se, vec se godinama vozimo na plin...
    ugradnju smo platitili i bogme nam se isplatilo
    i sljedece auto cemo uzeti s plinom, ili ga ugraditi naknadno...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi imamo mali plinski spremnik (cca 40l), i nije istina da ne mozes recimo doci od istre do zagreba ili od zagreba do splita a da ne tankas totalna bezvezarija...

ima sasvim dovoljno benzinskih koje imaju i plin da mozes slobodno ici amo tamo bez problema. i mi smo isli relaciju istra - hvar prije dvije godine s ovako malim rezervoarom i nismo nista vozili na benz...

sa sharanom (vw) predjemo cca 280-320km s jednim punjenjem (ovisno o vrsti voznje)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: ugradnja plina u auto

Citiraj berlinka prvotno napisa
    ... da se plaćaju više cestarine (to ne kužim)...
    Ne plaća se više cestarine, nego kod auto-plina nije u cijenu uračunata cestarina, kao što je slučaj kod benzina. zato se kod tehničkog plaća tih 500 kn za cestarinu.
    Mi smo prezadovoljni.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a u EU dobiješ olakšice zbog ekološke savjesti
    a kod nas zaračunajo koliko to ti češ manje PDV-a platiti pa ti to naplate

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mi vozimo na plin već 7 godina (ili nešto više). Isplatilo nam se u roku par mjeseci sa prvim autom jer MM radi puno kilometara, a sada smo kupili volvo sa ugrađenim plinom i funkcionira savršeno.
    nama je to puuno jeftinija opcija - servisi nas ne dođu ništa više, a 3,35 kn naspram benzina je nusporedivo jeftinije.....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    a u EU dobiješ olakšice zbog ekološke savjesti
    a kod nas zaračunajo koliko to ti češ manje PDV-a platiti pa ti to naplate

grrrrrr

Početno

Mislim da mnogi od vas ne kuže razlog zašto je plin jeftiniji od benzina a to je što država naplaćuje raznorazne namete na benzin i dizel kojih na plinu (zasad) nema.

Kada država to promijeni (a to će i učiniti kada se stvori kritična masa vozila koja koriste plin) cijena plina i benzina će se iznenaditi što će sniziti cijenu svim automobilima koji se voze na plin jer imaju manji gepek, slabije vuku od benzinaca i dizelaša...

grrrrrr

Početno

Citiraj grrrrrr prvotno napisa
    Mislim da mnogi od vas ne kuže razlog zašto je plin jeftiniji od benzina a to je što država naplaćuje raznorazne namete na benzin i dizel kojih na plinu (zasad) nema.

Kada država to promijeni (a to će i učiniti kada se stvori kritična masa vozila koja koriste plin) cijena plina i benzina će se iznenaditi što će sniziti cijenu svim automobilima koji se voze na plin jer imaju manji gepek, slabije vuku od benzinaca i dizelaša...
    mislio sam izjednačiti

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

mi imamo plin na golfu vec godinu dana i totalno smo se preporodili sto se tice troska jer se dosta vozimo

istina je da kod registracije placas 500kn vise, ali to je neusporedivo s tim koliko ustedis na benzinu (a ono da nema pumpi je totalna idiotarija - ima ih u hrv vec preko 120)

zakljucili smo da uopce nema dileme - svaki sijedeci auto odmah na plin

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj grrrrrr prvotno napisa

i meni se tako čini
    pa zar nisu nedavno povisili cijenu plina za nekakvih 10%?

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Cure su već sve rekle, a ja se samo pridružujem zadovoljnim korisnicima plina kao pogonskog goriva.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Isplati se itetkako :D mi imamo plin već 6tu godinu, mali rezervoar u spremniku za rezervni točak.

Ovo što je grrrr napisao da slabije vuku od benzinaca i dizelaša , nije točno (barem u našem slučaju)

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj buca prvotno napisa
    i meni se tako čini
    ok, ajd' usporedi 3,35 kn (plin) i cca.7 kn (benzin). kužiš?

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

je da kada plin poskupi za 50 % to je kolko ja znam još uvijek mane od cijene benzina.... a da će se cijena izjednačiti....baš i nije realno... :/
    No taman da i je tako kako grrr misli mi smo u ovih 7-8 godina uštedili toliko da se sada možemo voziti i na tekuće zlato
    A što se tiče brzine i veličine gepeka - sa današnjim sisitemima se više ne gubi na snazi....konzervativnim mjerenjem onih starih sistema se nekada gubilo 10 - 20 % snage....8)
    Nama na 250 ks to i nebi bio neki gubitak (kada bi ga i bilo) ,a prostor u gepeku se riješava ili da ga se stavi na mjesti rezervne gume ili kao mi kupiš auto sa veeliikim gepekom i to je to... mislim da nema smisla stavljati plin u twinga

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi u jednom autu imamo plin,a u drugom ne, i mislim da se definitivno isplati jer MM radi dnevno 100 km,a na plin mjesečno ode 800 kuna, dok ja samo tu po "selu" mjesečno strusim približno za istu cifru benzina, a i ne vozim se nešto puno!!!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Nice prvotno napisa
    ... mislim da nema smisla stavljati plin u twinga
    Ja sam vidjela frajera koji ima plin (i to plinsku bocu) u fići na zadnjem sjedištu

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo i ja se pridruzujem zadovoljnim korisnicima plina
    auto uopce nije slabiji, nas cak sad i bolje radi...to ovisi o nacinu kako ga se stavi (nije sve to jedno te isto)

imamo tank u gepeku od 80l, trosi isto kao i benzin, al je daleko jeftinije, pogotovo jer md svaki dan vozi 100km na posao i nazad

no za sad smo prakticki na nuli jer za tu razliku placamo kredit od 10.000 kn koliko nas je dosla ugradnja

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj roko006 prvotno napisa
    Citiraj buca prvotno napisa
    i meni se tako čini
    ok, ajd' usporedi 3,35 kn (plin) i cca.7 kn (benzin). kužiš?

pa naravno da kužim, ali isto tako mislim da to neće zauvijek ostati tako jeftino i to baš zato što će se sve više ljudi odlučivati za tu varijantu i država od toga neće imati neke koristi.
    inače sam apsolutno za plin i odmah bi ga ugradili da imamo para

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Radim godinama s autima tak da znam o čem pricam sad 8)

Ako kupujes novi auto i dobijas BESPLATNO to svakako bi ti preporucila da uzmes tu nemres biti nikako na gubitku :D

Ako uzimas polovni auto ili novi pa sama ugradjujes e to je druga prica i to se moras zapitati malo pod 1. Koliko godisnje prelazis s njim 2. koliko dugo ga planiras voziti 3.Kako se zelis voziti itd. jer ugradnja varira od auta do auta po kubikazi od cca 5.000,00 - 30.000,00 kn. pa sad racunas koliko se vozis ako prelazis cca 15 000 godisnje i neplaniras ga voziti narednih cca 5-10 god. ne isplati se jer za ugradnju plina novce koje das neces nikad dobiti nazad ali koliko sam shvatila kupujete novi auto s GRATIS plinom to ti preporucam svakako :D :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[/quote]pa naravno da kužim, ali isto tako mislim da to neće zauvijek ostati tako jeftino i to baš zato što će se sve više ljudi odlučivati za tu varijantu i država od toga neće imati neke koristi.
    inače sam apsolutno za plin i odmah bi ga ugradili da imamo para[/quote]

s ovim se slazem u potpunosti plin ce jos neko vrijeme ostati ovako niske cijene.. sve ide gore tako i plin ..

sjetite se koliko je kosto disel?? koliko loza??

da stim da na regi imate dodatne trosarine za plin..

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

e da jos nesto teoretski bi se trebalki voziti pola plin pola benzin jer se dizne osuse/zacepe a jedna kosta cca 1000 kn. samo je to bitno da nije stalno na plinu to je sto se tice sta ti je onaj prodavac rekao

lulleica

Početno

ja sam mislila da cijena auto-plina (kao i cijena plina koji koristimo za grijanje) me moze tako skociti odjednom jer je plin jedna od onih stvari koje su potrebne za zivot - zaboravih kako se to strucno kaze :?
    da, i mi se vozimo na plin

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi smo prije nepunu godinu dana u novi auto dali ugraditi plinski pogon - odavno se već isplatilo. Stvarno je vrlo ugodno kad na pumpi ne moraš istresti malo bogatstvo. U vožnji nema nikakve razlike, baš ništa nisam primijetila, osim možda u nekim situacijama kad ti je potrebna silna snaga, ali tada možeš prebaciti na benzin. Preporučam, s time da se ugrađivanje obavlja isključivo kod ovlaštenih servisa, bez obzira na cijenu i da se redovito servisira.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da malo pobijem gejshine tvrdnje: 8)

1. cijena ugradnje plina nema nikakve veze sa kubikažom. Ona ovisi isključivo o sistemu ubrizgavanja goriva. Najjeftinije je za vozila sa fergazerom (karburatorom ili ti ga rasplinjačem), zatim za atmosferce, a najskuplji su sistemi za atmosferce sa plastičnom usisnom granom i turbo motore.

2. što se tiče dizni - svako vozilo koje ima direktno ubrizgavanje u trenutku paljenja motora, starta na gorivo, a zatim se prebacuje na plin (tek kada određeni parametri budu zadovoljeni naravno).
    To ima dvojaku prednost - s jedne strane onemogućuje probleme zasušenih injektora,a sa druge strane u zimskim uvjetima onemogućuje zaleđenje isparivača.

3. cijena plina - nekoć je dizel bio jeftiniji, a sada je skup kao benzin. Tu u kontekst treba staviti i vremenski period koji je bio potreban da se te cijene izjednače. Naime benzin i diesel su proglašeni deficitarnim, dok plina još uvijek ima više nego dovoljno. Samim prerađivanjem otpada, vrlo se jeftino može dobiti plin kao energent.
    Sve da cijena plina ode i 50 % gore još uvijek će vožnja na plin biti daleko isplativija... 8)

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

joj kak mi je slatko kad zene pricaju o autima...Nice super si

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A kaj mogu kad je to moja prva ljubav

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tek sad vidim ovu temu, pa se ispricavam sto nisam prije reagirala

Cure nemojte se ljutiti, ali ova tema mi nikako ne ulazi u opis podforuma 4KND :/ (osim ako auto ne drzite unutar dnevne sobe ).

Negdje crtu moramo povuci. Sad se prica o u ugradnji plina, ko zna, mozda cete onda s vremenom poceti pricati o mijenjanju guma, ulja, kupovini dodatne opreme za auto itd

Molim vas da ovaj podforum zaista ostane ono sto mu pise u opisu -opremanje i odrzavanje DOMOVA. Hvala

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vidim kako auto (koji mnogima od nas jako puno znaci i puno u njemu provodimo) nema veze s kucanstvom?

meni osobno vaznije je kakav auto koristim i koliko na njega trosim nego koje boje su mi noge od stolica u kuhinji :/

a u dnevnoj ga ne drzim jer ne prodje kroz ulazna vrata

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vidim da je moderatorica reagirala, ali buduci da jos nije zakljucano, ubacila bih se sa pitanjem :

razmisljamo jako o autu na plin, puno se vozimo (dnevno min. 40 km) i sigurno bi nam se isplatilo

zasto tako malo ljudi vozi na plin? zbog neinformiranosti, straha od eksplozije...?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa ne isplati se investicija od 10-15000 kn baš svima. Ako im se isplati nakon 5 ili više godina, onda ljudi uglavnom odustanu.
    A i ako se voziš uglavnom na kratke relacije, opet trošiš puno goriva (barem po zimi) jer ti se plin ne stigne ni upaliti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne mogu vjerovat da se netko dvoumi tko besplatno dobija ugradnju... :/

Stvarno više nemam nijednog pametnog komentara... al imam pitanje... ak ti je ugradnja besplatna, kako ti onda računaš isplativost? jesi pogledala cijenu plina i cijenu benzina? Ako uračunaš 500kn više na tehničkom i cca 10% veću potrošnju, a 50% manju cijenu, šta još treba reći??? Jel i dalje treba računati "isplativost" :? :? :?

Isplativost računaju oni koji plate ugradnju 10.000kn...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo prošli tjedan u poslovnog terenca ugradili plin (12.000kn) i koliko je taj hondin terenac srkao goriva i koliko se s njim vozikalo od nemila do nedraga, ugradnju plina ćemo isplatit za 6 miseci.

plin se svakako isplati za one koji puno voze bez obzira koliko im auto troši benzina (ovdje mislim i na one aute koji malo troše, a pogotovo na auta kao što je ova spomenuta honda koja kad joj okreneš ključ u bravi posrče 15 litara ).

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što znači "puno se vozi", koliko tisuća km godišnje? Za koliko km se ne isplati? Mi vozimo oko 20.000 godišnje, pretpostavljam da bi se isplatilo?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam ugrubo računala da nas plin dođe duplo jefrinije nego gorivo. Pa na 1000 km uštedimo oko 300 kn. Ali to ti sve ovisi o autu, relacijama koje voziš...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mi vozimo nekoliko auta, što privatnih što službenih.
    uglavnom Volvo.
    imali smo 440 na plin, onaj jeftinijeg tipa. potrošnja 160 kn = 450 km
    sad imamo 940 sa plinom, karavan, turbo, 130 KS - uglavnom mrcina od auta a potrošnja 200 kn = 500 km.

isplati li se?
    da. i svakako preporučam.
    što je skuplje?
    jedino cca 600 kn godišnje kod tehničkog pregleda plaćaš više nego da nemaš plin, ali zato nemaš eko testa i njega ne plaćaš.
    svakih pet godina ideš na atest boce i instalacija što košta cca 1000 kuna.
    plin ti je 3,35 kn/litra, auto ga troši 5 - 10% više nego benzina

što se tiče servisa - koji auto nemoraš servisirati?
    mi sa plinom nismo nikad imali problema i nikad nsimo ništa servisirali, a sad već vozimo na plin 4 godine. na svakom redovnom servisu auto prekontroliramo sve za plin i sve je ok.

plina ima na skoro svim pumpama i MM i ja putujemo uzduž i poprijeko po cijeloj HR i inozemstvu sa autima na plin. No frks.

trenta avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mi isto imamo plin i super smo zadovoljni
    kad promjenimo auto plin ćemo prebaciti u novi 8)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mmmama prvotno napisa
    Što znači "puno se vozi", koliko tisuća km godišnje? Za koliko km se ne isplati? Mi vozimo oko 20.000 godišnje, pretpostavljam da bi se isplatilo?
    ako prolazite godišnje oko 20 000 onda ti se definitivno isplati.
    mi ovo službeno vozikamo na duplo više kilometara i zamisli koliko je to benzine i novaca tijekom godine.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MM je zaključio da nećemo uštedjeti ništa
    jer ćemo zbog jeftinije vožnje preći više km
    mi volimo putovati
    reka mi: zamisli put Ši-Vž + Vž-Ši = 400kn, pa mogli bi ići svaki vikend .. ili bar svaki drugi

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Samo jedna mala opaska:
    ako u novo vozilo ugrađujete plin (kod ovlaštenog servisera za plin), može se desiti da vam ovlašteni dealer (za vozilo) neće priznati garanciju na dijelove koji su 'dirani' pri ugradnji plina.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Samo jedna mala opaska:
    ako u novo vozilo ugrađujete plin (kod ovlaštenog servisera za plin), može se desiti da vam ovlašteni dealer (za vozilo) neće priznati garanciju na dijelove koji su 'dirani' pri ugradnji plina.
    hoće. dat će vam garanciju ako odete kod tog dealera auta i pitate ga s kim ima dogovoreno da ugrađuje plin u njihove aute i da vam ostaje garancija.
    svi oni imaju to s nekom od firmi koja ugrađuje plin.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    vidim da je moderatorica reagirala, ali buduci da jos nije zakljucano, ubacila bih se sa pitanjem :

razmisljamo jako o autu na plin, puno se vozimo (dnevno min. 40 km) i sigurno bi nam se isplatilo

zasto tako malo ljudi vozi na plin? zbog neinformiranosti, straha od eksplozije...?
    mi godinama imamo plin
    i kako mjienjamo auta, tako u svako ide plin
    i isplati se :D

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

plin se definitivno isplati. ima negdje računica nakon koliko km se otplati ugradnja, znam da je po našoj potrošnji bilo manjeod godinu dana i otplatimo ugradnju plina na razlici.

ono što je jako važno je ugraditi u nekom ovlaštenom servisu. moj tata je ugradio plin onako, kod jednog u garaži i nakon manje od godinu je jako sve počelo štekati, sada je auto gotovo propao koliko je namučen i uništen tim svim sitnim popravcima.

nije istina da moraš više tankati. sve ovisi o potrošnji auta. uopstalom, uvijek imaš i benzina u tanku i ne možeš ostati bez goriva. a sve više i više pumpi nudi i lpg. mi smo os osijeka do slovačke išli na jednom tanku plina...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

imamo ga vec vise od tri godine i super smo zadovoljni. ugradnju smo platili 7000kn i isplatilo se vec u prvoj godini
    jedino smo se zeznuli sto smo uzeli onaj najveci tank pa nam sad u gepek stane kutija keksa i dvoje pelene :/ ali zato je vec vrijeme za promjenu auta...i vec gruntamo da kupimo jedan od onih sto nude besplatnu ugradnju plina

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mi smo ugradili plin u atosa i prezadovoljni smo.financijski smo prepolovili troškove a da ne pričam koliko se puno vozimo.što se troškova tiče tj. održavanja plinskih instalacija u autu mislim da samo trebaš jednom godišnje
    ići na čišćenje tih dizni ali u biti se vozimo zabadava.mi imamo spremnik od 33l toliko koliko je stao u prostor za rezervnu gumu.jedino kaj nam je guma u prtljažniku ali nije puno zauzela mjesta.auto nam troši inače 4,5 l na benzin pa si sad zamisli koliko ti je to na plin!?a to kaj neko veli da ti se to ne isplati to su čiste gluposti.recimo hyundai odlično prihvaća plin ali opel je katastrofa i još neki drugi.to sam čula iz iskustva drugih.ljudi nisu znali pa su brzo odustali od plina.mi smo ga platili 6 500 kuna kod predena u sesvetama.i ako idete ugrađivati plin pazite kod koga idete jer vam danas svaka šuša to radi.pa bolje platiti više sa računom nego jeftinije bez računa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •