Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Kako utvrditi količinu jajnih stanica?

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Kako utvrditi količinu jajnih stanica?

eto, ako se sama ne fokusiram na svoje probleme maksimalno, može mi se dogoditi da dođem u nedovoljno stručne ruke i ode...
    još mi nitko nije ustvrdio, ali mi je onako, ovlaš nabačeno:
    "nasljedna stvar, u preranoj ste menopauzi, nemate jajnih stanica. nisam apsolutno siguran, ali nalazi pokazuju to"
    kakvi nalazi? fsh i lh povišeni (28/19) jednom, drugi put normalni i to je sve od nalaza...
    istina, mama mi je sa 41 godinom došla u menopauzu, no kako su mogli to "pogoditi" nakon pokazana dva nalaza?
    postoji li ikakav egzaktan način da se utvrdi preostala količina jajnih stanica? guglam, ali nisam baš našla.
    help cure, ako netko ima iskustva...

sandraks avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm...nemam pojima, draga...vjerujem da će se već netko javiti i pomoći savjetom...al' ti zato šaljem jen'

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sandraks prvotno napisa
    hm...nemam pojima, draga...vjerujem da će se već netko javiti i pomoći savjetom...al' ti zato šaljem jen'
    hehe super... iskreno, razveselila me poruka iako nisam baš puno pametnija. a i signatura ti je više nego perfektna )))

sandraks avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da....za jednu učiteljicu nije loše
    sretno u nastojanjima, draga

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo još jedan nestručnjak se javlja iako bih ja rekla da mi se to što si napisala čini dosta površno. Nadam se da će ti se javiti netko ko zna više i ko će te možda bolje uputiti. Do tad napiši gdje si to bila i je li taj dr uopće od nekog povjerenja. U zadnje vrijeme sam sklona ogromnoj skepsi kad je u pitanju znanje i stručnost liječnika pa....

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ni ja nemam pojma... , ali prije nešto vremena vidjela sam da na forumu Fertility Frienda spominju "clomid challenge" pa sam proguglala i dobila ovo:
    http://www.advancedfertility.com/day3fsh.htm
    Ne znam da li se to radi kod nas.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Joj, mislim ta ti ne postoji takav egzaktan način koji će nam to reći. Jedino, koliko ja znam, se to prati preko FSH-a i LH-a i početak menopauze se ne može unaprijed utvrditi točno, nego tek retroaktivno. Povećani FSH nije dobar, ali to ne mora značit da nemaš uopće jajnih stanica, znači da možda imaš smanjenu rezervu, ali i jedna dobra pa da se oplodi ti je dosta. Vidiš i na ovom postu koji je pronašla Daniela32 da i s time ima hepi endova. Je li ti to rekao neki MPO doktor ili neki doktor gino opće prakse? Što kažu MPO-ovci za to, je li to za stimulaciju ili ne? Imaš li redovne ovulacije? Možeš li ići na prirodne IVF-ove?
    Ja bih taj FSH još koji put izvadila. Još jedno pitanje - jesi li ikad bila u stimulaciji i je li ti taj povišeni FSH bio nakon stimulacije?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dakle, moja poruka tebi je da što prije dospiješ u ruke MPO stručnjaka i da probate napravit nešto od MPO-a, sumnjam da će ti reći da nemaš jajnih stanica i da neće pokušati ništa raditi. Sretno i hrabro

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ti ćeš vjerojatno u stimulaciji imati manje jajnih stanica - tipa nećeš imati možda 20-tak, nego recimo 2-3, ali uz malo sreće i to može biti dosta. Otiđi kod nekog MPO doktora pa se dogovori koji bi tretman kod vas mogao upaliti i što biste mogli probati prije ev. razmišljanja o Pragu.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Moj doktor je rekao da su nedavno imali trudnocu zene koja je imala FSH 33. Imala je samo jednu jajnu stanicu, ali je bila dobra i dovoljna.

Da li ima razloga da je taj nalaz od FSH 28 bio pogresan? Bilo bi mi cudno da je jednom bio nizak a jednom visok. Bolje ponoviti nalaz jos jednom u tom slucaju. Da li je nalaz bio 3. dan ciklusa? U svakom slucaju ja jedno misljenje dano na hodniku nikako ne bih uzela kao dijagnozu. (Cini mi se da smo nedavno imali Rodu koja je imala FSH od 50 i nesto, ali to je bila ili laboratorijska pogreska, ili su joj hormoni poludili taj mjesec.)

Da li si imala vaginalni ultrazvuk u prvom dijelu ciklusa? Oko 3. dana bi se vidjelo koliko (ako) imas antralnih folikula, a recimo oko 10-13. dana bi se trebao vidjeti dosta veliki folikul (doduse to se na ultrazvuku vidi kao crna masa, a to moze biti i cista ili sto vec - tako da je vjerojatno najbolje ici na dva ultrazvuka, jedan na pocetku ciklusa, jedan sredinom, da se vidi razlika, i da li folikul raste, ako da, to ti sadrzi jajnu stanicu). Zreo folikul je oko 20-25mm velik pa se dobro vidi. Antralni folikuli su oko 2-5mm veliki pa ih je teze vidjeti. Folikul u prvom dijelu ciklusa naraste od antralnog folikula do zrelog folikula i onda prsne kad zena ovulira. Dani ciklusa se broje od prvog dana krvarenja.

Inace najsigurniji nacin za vidjeti da li imas jajnih stanica je da ides na IVF.

Ako ti je mama usla u menopauzu s 41. onda nemas sto dugo cekati. Tj. pozuri se s pretragama. Smatra se da se ulazi u predmenopauzu 10-tak godina prije toga (koliko ja znam).

Sretno!

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ma, da, nisam baš bila jasna u prvom postu...
    Uglavnom ovako je teklo po redu :
    Godinama sam pila kontracepcijske pa sam, naravno, imala m. svakih 28 dana. Onda smo muž (tada dečko) i ja odlučili raditi dijete pa sam ih prestala piti.
    Iza toga sam počela dobivati čudne menge, kratke (čak i od dan, dva) i jako česte (kratki ciklusi od 19-22 dana), tu i tamo koji ciklus od 25 do 26 dana. Poslala sam post na Harni i dr. mi je odgovorila da napravim pretrage hormona i da su tako kratki ciklusi anovulacijski. Tada sam izvadila hormone i pokazali su se visokim. Hormone sam vadila 4. dan ciklusa. S tim nalazima i još nekim drugima (štitnjača koja je OK) otišla sam u Vili na razgovor s dr. On je preporučio da ponovim hormone i tada su mi nalazi bili bolji, ali je rekao da su svejedno previsoki. Imala sam sa sobom slike prošlog vag. ultrazvuka na kojem se ne vide jajašca (a dr. je rekao da bi u mojoj dobi i u fazi MC kada je rađen UZV sve trebalo vrviti od njih), pa sam naručena na ponovni pregled poslije menge da on to još jednom pregleda. Rekao je da sumnja na prijevremenu menopauzu, da ne postoji pretraga koja će to striktno potvrditi i da ćemo se slijedeći put kad dođem na UZV dogovoriti što ćemo dalje.
    Rekao mi je da u najgorem slučaju postoji rješenje donacija j.s., naravno ako će sve ostalo biti OK. Muž je napravio spermiogram i sva sreća kod njega je sve OK.
    Jučer sam bila sa sistematskom i nosila sam te nalaze sa sobom i ginekolog i internist su mi rekli da moji nalazi upućuju na prijevremenu menopauzu !!??!!
    Sad se samo nadam da kod mene postoji još barem mala zaliha j.s. pa da pokušamo nešto s njima...

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

rikikiki - ne znam da li se u Hr radi Clomid Challenge, ali ga doktori nekad rade. pitanje je samo koliko je to precizna metoda - ja sam uzimala klomifen u postupku AIH-a i jako slabo reagovala - samo 1 dominantni folikul, uz nesto manjih, a tad mi je bilo 27...

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

wewa, evo zbilja ne znam da li se to obavlja kod nas ali ću pitati dr. A kakva je sad situacija kod tebe ??

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam je li itko kod nas radi te clomid testove, kod tebe se vjerojatno radi o smanjenoj rezervi j. stanica (ali ne o tome da nemaš nijednu). Mislim da bi trebala u postupak i pogledati što će se dogoditi, koji put se ni ne može unaprijed baš precizno koliko ćeš jajnih stanica dobiti i kolike kvalitete. Mislim da nema takve dijagnostike koja bi ti to pokazala.

ia30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Rikikiki rado bih ti pomogla,ali ne znam.Prekosutra sam kod dr.pa ću čut njegov komontar pošto su mi FSH i prolaktin blago povišeni!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rikikiki prvotno napisa
    wewa, evo zbilja ne znam da li se to obavlja kod nas ali ću pitati dr. A kakva je sad situacija kod tebe ??
    pa, moji su nalazi skroz ok, zato i velim da reakciju na klomifen valja uzeti s rezervom. to kaze i prof. Vlaisavljevic.

ja bih ti savjetovala da odes na Polikliniku IVF, oni rade kratki protokol a to zna biti dobra opcija za cure koje slabo reaguju na stimulaciju. u svakom slucaju, i ja kao i Ina33 cisto sumnjam da se radi o menopauzi nakon samo 1 loseg nalaza. To sto doktor veli da bi se na uzv trebalo vidjeti vise folikula - ne znam zasto to kaze, za prirodni ciklus je tipicna jednostruka ovulacija...

rikikiki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sad jedva čekam da dobim mengu pa da mogu krenuti na pretrage !!!

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

"preroštaj" malo po temi:

Visoki FSH=25,5 a imam 37 godina, kažu menopauza??

ima cura i sa gorim nalazima,a sa najboljim mogućim ishodom

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

rikikiki, nisam sigurno sto mozes napraviti osim UZV pratiti rast JSa (nemoras svaki mjesec imati ovulaciju ...). Ne znam kod koga si u poliklinici Vili ali ti ja najtoplije preporucujem Dr. Milana Kosa. U Vili imaju iskustva s neplodnoscu i potpomognutom oplodnjom ali ti ne gine drugo misljenje mozda kod Prof. Vlaisavljevica?! Zelim vam puno srece na putu prema bebacu!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako vam je dr. ikad pokazao jajnike na uzv u prvom dijelu ciklusa-znači prije ovulacije onda ste mogle vidjeti da jajnici izgledaju ko ementaler-dakle puni su malih folikula koji se prpremaju za sazrijevanje.
    Najčešće samo jedan folikul sazrije u jednom ciklusu, a u njemu i jajna stanica.
    DEakle sama jajna stanica se ne prikazuje na uzv-nego mjehurić-folikul u kojem on sazrijeva.

To što jajnici izgledaju kao švicarski sir na uzv ne znači da imate policistične jajnike nego je to normalna slika.
    Vjerojatno se na tvom nalazu ultrazvuka rikikiki nije vidjelo to mnoštvo malih folikula koje bi trebalo.

Doktor ti dakle nije rekao da jesi u prijevremenoj menopauzi nego da bi mogla biti i da je potrebno da ponoviš ultrazvuk u sljedećem ciklusu i da dobro razmisli u čemu je "kvaka 22" kod tebe.

Ja bih na tvom mjestu tako i napravila-pričekala sljedeći ciklus pa vidjela da li se išta promijenilo.

Ovo što su ti rekli na sistematskom to je previše paušalno jer se oni tom problematikom ne bave.

Vjeruj mi draga u ovom problemu se najprije trebaš oboružati strpljenjem i zajedno s doktorom korak po korak tražiti rješenje.
    Jedino to dovodi do uspjeha.

Mi smo ovdje da ti damo podršku-znam da te je potreslo to što si čula.

Javljaj nam se dalje da čujemo što ti kažu i ja sam sigurna da ćete naći uzrok

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

potpisujem rvukovi2, mislim da još nije vrijeme za brigu i takve dijagnoze, polako, kreni na pretrage...želim ti ono što i sebi jednog malog

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Novija istrazivanja ukazuju da FSH sam po sebi nije bas pouzdana mera ovarijalne rezerve. Nekoliko indikatora u kombinaciji daju bolju prognozu ovarijalne rezerve- inhibin B i anti-Mullerian hormon (AMH) (moze treceg dana ciklusa), FSH u kombinaciji sa nivoom estrogena, broj antralnih folikula i volumen jajnika. AMH se jos uvek uglavnom radi kada su u pitanju naucni radovi (zato je jos uvek eksperimentalan), ali svi zakljucci upucuju na to da inhibin B i AMH mogu dati bolji uvid u broj folikula. S druge strane uoceno je da je broj antralnih folikula u korelaciji s nivoom AMH, i sam broj antrl. folikula sa volumenom jajnika. Tako da indirektan pokazatelj moze biti i volumen jajnika (manje od 3 ml smatra se da ima manje rezerve). Jos jedna BITNA stvar- svi naucnici se slazu da gore navedeni indikatori samo govore o tome kako ce zena reagovati na stimulaciju (jer obicno one koje imaju manju rezervu dobiju <=4 folikule) ali ne i da te zene ne mogu da zatrudne i da rode zdravo, lepo i pametno bebce (ili dva, tri...).
    U Srbiji takodje uglavnom gledaju samo FSH i estradiol u proceni ovarijalne rezerve, ali oni koji vole svoj posao i prate nova naucna dostignuca znaju za inhibin B i AMH i traze i njih da bi bolje postavili dijagnozu. Ako ikad budes svracala na ovu stranu, toplo ti preporucujem Doc dr. Svetlanu Vujovic- reproduktivnog endokrinologa (specijalizirala za oblast rane menopauze i infertiliteta) koja je ovih dana uvrstena medju 10 najboljih reprod. endokr. u svetu. Ona je jedna fina i topla zena a radi kao nacelnik odeljenja za endokrinologiju gonada na Institutu za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma- Interna B klinika u Beogradu, ul. doktora Subotica. Radi i privatno, ako nekoga interesuje gde neka samo pita!
    Samo hrabro i glavu gore!
    Veliki pozdrav

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Svakako ponovi pretrage i samo hrabro naprijed, držim fige !!!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da inhibini i AMH se kod nas ne rade-ja sam prevrnula hrvatske labose u potrazi za ovim pretragama jer su povišene razine ovih supstanci-ne znam jel inhibin uopće hormon, prisutni kad imaš granuloza stanični tumor, a ja sam ga imala pa radi kontrole.

I baš kad sam tražila sve o AMH ili MIS kako se još zove vidjela sam da istraživanja pokazuju da je on bolji prediktor za npr. hiperstimulaciju nego estradiol-no ta su istraživanja još uvijek u začecima i doktori se drže provjerenih i poznatih stvari.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •