Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Imaju li pravo staviti mi staž u mirovanje?

Kate13 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Imaju li pravo staviti mi staž u mirovanje?

Lijepo bih molila pomoć!
    Imam troje djece, u travnju Tin ima 1. rođendan i poslali su mi s posla obavijest o tome kako će mi staviti staž u mirovanje jer sam odlučila ostati doma tri godine!
    Bila sam na HZZOu i veli žena da mi to ne smiju napraviti tj. da nemaju na to pravo obzirom da imam troje djece, da se staž stavlja u mirovanje ženama koje imaju jedno djete, a žele ostati doma.
    Zvala sam tetu kadrovika, ali ona tvrdi da u zakonu piše da ona to meni mora napraviti.
    Može li mi netko pomoći? Tko je u pravu?
    Tražila sam po Narodnim Novinama, ali zaista nisam uspjela naći ništa što bi mi pomoglo.

Kate13 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispričavam se na još jednom postu, ali nemam opciju edit.
    Veli mi naša kadrovkinja još i to da će odjaviti i mene i klince sa zdravstvenog i mirovinskog i da muž mora osigurati (zdravstveno) klince preko sebe, a što je onda sa mnom. Gdi sam onda ja osigurana, ako ona to napravi?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo pa odnesi teti iz kadrovske. Ovo kaže Zakon o radu:
    Rodiljni dopust
    Članak 66.
    (1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.
    (2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.
    (3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.
    (4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposlena žena može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Kate, ne smiju ti to napraviti bez da ti to izričito (pismeno) zatražiš. Zašto bi uopće tražila mirovanje radnog odnosa koje je neplaćeno kad imaš pravo na plaćeni trogodišnji rodiljni dopust?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kate, pa ti imaš pravo na plaćeni trogodišnji rodiljni dopust. To valjda i vrapci znaju, očito jedino ne zna žena u tvojoj kadrovskoj.

Mirovanje radnog odnosa nije ista stvar, kada si u tom statusu nemaš ništa, niti naknadu, niti zdravstveno niti mirovinsko. I možeš ići na mirovanje radnog odnosa jedino na svoj zahtjev, a ne mogu te oni staviti na to. To koriste majke koje žele ostati doma 3 godine a imaju manje od troje djece.

Kate13 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žene, hvala vam puno svima. Očito je da nam je teti kadroviku krajnje vrijeme za penziju.
    Tražili su me da ih pismeno obavijestim o mojoj namjeri korištenja trogodišnjeg porodnog dopusta i ja sam to i napravila.
    Ništa, sutra ponovno telefonijada....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kate, pismeno ih obavijesti i stavi ovaj citat iz zakona kao napomenu, u stilu temeljem toga i toga članka ... mislim sramota da ti njima moraš citirati zakone, ali i meni se to dogodilo ne jednom ... od banaka, poslodavca, lokalnog distributera plina, uz hrpu prepiske se ispostavilo na kraju da nisu bili u pravu, i da ne čitaju zakone koje bi morali.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kate, a do kad ti je napisano rješenje o dodatnom rodiljnom?
    Ne mogu se sad sjetiti, ali čini mi se da kad predaješ zahtjev HZZO-u da tamo označavaš koju vrstu rodiljnog tražiš. Odnosno ako ti je rješenje važeće do godine dana možda trebaš tražiti produljenje do 3 godine.

Kate13 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Irchi, nije mi još ništa napisano tj. imam rješenje samo za ovu, prvu godinu. Ja sam odmah pitala na HZZOU kada sam nosila papire za početak porodnog da li se moram odmah izjasniti da želim koristiti do tri godine, pa mi je žena rekla da ne trebam, već da donesem papire (koje sam jučer odnijela i doznala da me ne smiju odjaviti) kada će mali imati 11 mjeseci.

Inače, koji sam ja danas imala dan!

Prvo sam zvala Ministarstvo rada i svega ostaloga. Nakon što me jedna žena skinula s telefona i predala svojoj načelnici koja nije imala blage o tome što bi mi rekla ta načelnica me uputila na drugi broj telefona i treću ženu koja me glatko otkantala tako što mi je dala treći broj telefona i ime četvrte žene koju ja nisam zvala jer me u međuvremenu nazvala poznanica koju je nazvala moja sveki nakon što sam joj javila koji problem imam.
    Na kraju je ta moja poznanica (pravnica u Saboru) nazvala moju tetu kadrovika i objasnila joj da je malo zabucala.
    Uglavnom, naša teta kadrovik je priznala da je "nešto krivo vidjela" i tako je i ta priča privedena kraju.

Zaista, čovjek mora biti spreman na sve, biti obaviješten o svemu i u toku sa svime...bez obzira na sve.

Još jednom vam svima puno hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •