Sun prvotno napisa
Ja mislim da se kod tebe tj kod tvog odgoja radilo prvenstveno o nedostatku aktivne paznje
Netočno. Moji su jako puno "radili" na meni. Mama je stalno boravila sa mnom, igrala sam se puno s tatom, išla sam na sve moguće aktivnosti, s mamom sam pjevala, citala mi je stalno, išli smo u šetnje, nisu mi dali da gledam televiziju da me se riješe.

itd. Dakle, radi se točno o onome sto sam napisala, dijete kad radi gluposti a ne opomene ga se na vrijeme ima osjecaj da se roditelji o njemu "ne brinu" više nego kad oni brinu o njemu onako kako oni misle da je to dobro. Zaključak, preliberalan odgoj nije dobar jednako kao i prestrog.
Sun prvotno napisa
, mislim da lupanje po guzi ne bi ti kao dijete sebi protumacila kao nesto dobro i potrebno da bi se osjetila vaznijom i sigurnijom. Cini mi se da si si to malo krivo poslozila u glavi.
Ne, nego ti to ne mozes shvatiti jer nisi bila tako odgajana. Uobicajeno je da su djecu tukli (pogotovo moje vrsnjake). Moja mama je imala stavove kakvi roditelji imaju tek danas: uvazavanje djetetovog misljenja, dati mu da se izrazi, nikada ne vikati, tuci i slicno. Ja kazem po vlastitom iskustvu da to nije dobro isto kao i prestrog odgoj jer proizvodi jednako shebane i nesigurne ljude.
Ajde mi objasni zasto ima tako puno nasilja u vrticima tipa montesorri, waldorf i sl? Njih ne tuku, ne bi smjeli biti agresivni? To je ono o cemu pricam, o tome da djeca ako im se na vrijeme ne ukaze da su u krivu, nece to znati jer nemaju čime mjeriti dobro i loše, tek se moraju razviti. A mi smo ti koji ćemo im ukazati sto je dobro a sto loše. Zar ne?
Sun prvotno napisa
I ne moras se braniti ja stvarno ne napadam, ovo je sve u dobroj namjeri.
peace
A ne, a zasto se ja onda osjecam tako posrano cijeli dan?