Citiraj sbuczkow prvotno napisa
Citiraj Sun prvotno napisa
Ja mislim da se kod tebe tj kod tvog odgoja radilo prvenstveno o nedostatku aktivne paznje
Netočno. Moji su jako puno "radili" na meni. Mama je stalno boravila sa mnom, igrala sam se puno s tatom, išla sam na sve moguće aktivnosti, s mamom sam pjevala, citala mi je stalno, išli smo u šetnje, nisu mi dali da gledam televiziju da me se riješe. itd. Dakle, radi se točno o onome sto sam napisala, dijete kad radi gluposti a ne opomene ga se na vrijeme ima osjecaj da se roditelji o njemu "ne brinu" više nego kad oni brinu o njemu onako kako oni misle da je to dobro. Zaključak, preliberalan odgoj nije dobar jednako kao i prestrog.
, mislim da lupanje po guzi ne bi ti kao dijete sebi protumacila kao nesto dobro i potrebno da bi se osjetila vaznijom i sigurnijom. Cini mi se da si si to malo krivo poslozila u glavi.
Ne, nego ti to ne mozes shvatiti jer nisi bila tako odgajana. Uobicajeno je da su djecu tukli (pogotovo moje vrsnjake). Moja mama je imala stavove kakvi roditelji imaju tek danas: uvazavanje djetetovog misljenja, dati mu da se izrazi, nikada ne vikati, tuci i slicno. Ja kazem po vlastitom iskustvu da to nije dobro isto kao i prestrog odgoj jer proizvodi jednako shebane i nesigurne ljude.
Ajde mi objasni zasto ima tako puno nasilja u vrticima tipa montesorri, waldorf i sl? Njih ne tuku, ne bi smjeli biti agresivni? To je ono o cemu pricam, o tome da djeca ako im se na vrijeme ne ukaze da su u krivu, nece to znati jer nemaju čime mjeriti dobro i loše, tek se moraju razviti. A mi smo ti koji ćemo im ukazati sto je dobro a sto loše. Zar ne?
I ne moras se braniti ja stvarno ne napadam, ovo je sve u dobroj namjeri.
peace
A ne, a zasto se ja onda osjecam tako posrano cijeli dan?

Ne znam zasto se osjecas posrano, ali ja ne mogu ne reagirati jer mislim da svakako nije u redu da drugima djelis savjete da treba lupati djecu zbog toga sto si ti odgajana liberalno pa si postala nesigurna. Istovremeno mislim da imas pravo na svoje misljenje, ja ti ga niti ne namjeravam pokusati promjeniti, ja te samo zelim navesti na to da razmislis dobro prije nego sto drugima napises da bi trebali svoju djecu po guzi!

A sad da se osvrnem na ono gore: ja sam takodjer odgajana liberalno, vrlo slicno tebi, nitko nikad na mene nije digao ruku. Odlucivala sam o svemu i izrasla u vrlo sigurnu i jaku osobu. Kojoj nikad nije palo na pamet bilo koga lupiti ili na taj nacin uopce razmisljati. Kojoj strasno smeta nepravda..

Dakle sve je vrlo individualno. Mozda su tvoji u necemu pogrijesili, pogrijesili su i moji i svaciji jer su ljudi i niti jedan odgoj nikad nije savrsen. Ali ja i dalje mislim da ti batine u nicemu nebi pomogle. Mozda malo vise smjernica da. I mogu jos samo primjetiti da mi uopce ne djelujes kao nesigurna osoba, zalazes se tu da obranis svoju teoriju, cini mi se da si bar u tome vrlo sigurna u sebe
To je ono o cemu pricam, o tome da djeca ako im se na vrijeme ne ukaze da su u krivu, nece to znati jer nemaju čime mjeriti dobro i loše, tek se moraju razviti. A mi smo ti koji ćemo im ukazati sto je dobro a sto loše. Zar ne?
S ovime se apsolutno slazem, jedina razlika je sto ja to nikako ne bih postigla batinjanjem nego normalnim razgovorom. I aspolutno sam uvjerena da na taj nacin izrastaju zdrave osobe, sigurne u sebe..
I opet kazem peace