Drage moje,

evo kako ono pismo preporuke - to all whom it may concern (za sve one koje će možda zanimati) - laparaskopija da ili ne, vječna dilema idiopata koji nemaju uspjeha u liječenju neplodnosti.

One koje me prate znaju da sad u ovoj pauzi između postupaka do jeseni koja je uvjetovana pauzom nakon stimuliranoga u Mariboru u 01/2007 i cijepljenjem protiv varičela (apsitnencija od trudnoće nakon zadnje doze cjepiva 3 mjeseca) važem da li otići još i na laparaskopiju ili ne. Naime, neplodnost liječim od 2002. na VV-u, radila sam HSG 2003. - uredan - radila sam i histeroskopiju kod dr. Baumana zbog ablacije endometralnog polipa nastalog mislim nakon jednog niza klomifena 2003.

Bila sam na konzultacijama kod dr. Šparca u CITO-u, koji je potvrdio mišljenje dr. Lučingera da je nakon ovoliko IVF postupaka laparaskopija jest medicinski indicirana, ali da misle da ću dobiti uredan nalaz s obzirom na sliku na UZV-u i s obzirom na to da sam radila histeroskopiju u doba kad su na SD-u bili "ekstra senzibilizirani na septume", a to mi nije nađeno, s obzirom da mi nitko nikad nije vidio čokoladne ciste na UZV-ovima koje bi ukazivale na neku grozomornu endometriozu, a UZV-ove su mi u ovih 5 godina sve mahom radili stručnjaci, da nitko nije vidio jajovod na UZV-u (to bi ev. ukazivalo na hydrosalpinx ili tako nekako - ono kad je jajovod ispunjen toksičnom tekućinom koja ubija embrij (banaliziram, ali tako nekako)). Onaj CA 125 marker iz krvi sam radila (ukazuje na ev. endometriozu ili tumor jajnika) - bio je 18, dakle unutar ref. vrijednosti.

Dr. je ostavio odluku na meni, da bi on možda s obzirom na dugotrajnost liječenja (5 godina) i braka (10 godina), s obzirom da smo idiopatska, isto da je na mom mjestu to ev. napravio u ovoj pauzi, ali najvjerojatnije će biti sve 5. A ja pak odluku prepustila MM-u . A MM rekao - idemo, a da se nisi cijepila protiv varičela onda bismo probali neki prirodni ICSI .

Pitala dr.-a za ev. komplikacije - u pravilu je to rutinska operacija, ali smo u polušaljivom tonu isto spomenuli i Maškarina. Ma, neću valjda bit te nesreće kvragu. Ali, dr. je rekao operacija je operacija, a kod mene je onako fifty-fifty - i treba mi i ne treba mi - nije jednoznačno. Za IVF ništa od nalaza nađenih na laparaskopiji ne bi smetalo (niti neka blaga endometrioza, jedino taj hydrosalpynx kojeg bi mi već netko bio vidio).

Bolovanje koje dr. preporuča nakon postupka je 10 dana, napravio bi mi i histeroskopiju i zbog toga je preporuka napraviti to sve od 8.-10 dc, tj. čim mi stane krvarenje (kod mene je to 7 dc).

Držite mi palčeve, cure, neću valjda ja bit jedini nesretnik kojemu se laparaskopija zakomplicirala.

BTW, ovaj put situacija nakon stimulacije izgleda dobro, možda mi paše taj dugi protokol - nema uobičajene hrpe cisti, endometrij izgleda funkcionira tj. deblja se - bio 13 mm, izgleda bila i ovulacija tipa oko 24 dc (nije kod mene neuobičajeno - produljeni ciklusi i ovulacija od 18-22 dc). MM je opet bio grrr što sam se sad cijepila od varičela, znate kakvi su muški, možda je ovaj ciklus baš mogao biti onaj jedan u ovih 10 godina kad će upalit . Dakle, čujemo se nakon laparo, javim vam svakako da vidite kako je moja priča završila - jesu što našli ili nisu. Bit će mi nekako i lakše definitivno kretat prema kraju terapija i emotivno "otpustit" MPO i zapet po posvojenju kad to odradim.

Ciao, curke.