Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Imam jedno pitanje iako ne mislim da je moje dijete darovito,ali vjerojatno će mame na ovom topicu znati odgovoriti. Ima neke druge osobine poput izražene znatiželje i tvrdoglavosti, i teško se ponekad nositi s tim.

Moja cura ima 4 god., već odavno zna sva slova, ne zato jer smo ju forsirali nego smo jednostavno kupili ploču s magnetima i igrali se s tim. Nitko ju ne uči čitati, ali ona sama u zadnje vrijeme čita slovo po slovo i pokušava spojiti. Još uvijek joj nije kliknulo u glavi kako spojiti i to ju frustrira. Danas mi je rekla: mama,moraš me naučiti čitati! Kako da je naučim? Igramo se škole i uspije ponekad pročitati riječi od tri slova, ali samo poznate riječi kojima zna značenje. Ako napišem bezveznu kombinaciju, ne zna. Cijelo vrijeme rastavlja riječi na slova i to joj ide. Danas ju pitam da li idemo baki a ona veli m-o-ž-e. Ili "hoću jesti p-u-d-i-n-g". Da je pustim da sama pokušava skužiti ili postoji neki način da joj pomognem?

Neki dan je ljuta bacila knjiga na kojoj je pisalo Dumbo.Rekla mi je "tu bi trebalo pisati dambo, a kak onda piše "u" ako u dambo nema "u"?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nema načina da je naučiš čitati, sama će. Moja M. je nešto mlađa, i također je samouka. Pravo tečno čitanje joj još nije kliknulo, ali joj glasovna analiza i sinteza ide i na najduljim riječima pa piše tečno. Čita kao i kod gl.analize - odslovka pa ispali cijelu riječ, a odmah povezuje samo riječi od 2-4 slova. Bilo mi je vrlo interesantno promatrati taj proces (sa starijom, sad prvašicom, ispalila sam radeći grafomotoriku) jer je ova manja odmah nekako shvatila i mala tiskana slova.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Imam jedno pitanje iako ne mislim da je moje dijete darovito,ali vjerojatno će mame na ovom topicu znati odgovoriti. Ima neke druge osobine poput izražene znatiželje i tvrdoglavosti, i teško se ponekad nositi s tim.

Moja cura ima 4 god., već odavno zna sva slova, ne zato jer smo ju forsirali nego smo jednostavno kupili ploču s magnetima i igrali se s tim. Nitko ju ne uči čitati, ali ona sama u zadnje vrijeme čita slovo po slovo i pokušava spojiti. Još uvijek joj nije kliknulo u glavi kako spojiti i to ju frustrira. Danas mi je rekla: mama,moraš me naučiti čitati! Kako da je naučim? Igramo se škole i uspije ponekad pročitati riječi od tri slova, ali samo poznate riječi kojima zna značenje. Ako napišem bezveznu kombinaciju, ne zna. Cijelo vrijeme rastavlja riječi na slova i to joj ide. Danas ju pitam da li idemo baki a ona veli m-o-ž-e. Ili "hoću jesti p-u-d-i-n-g". Da je pustim da sama pokušava skužiti ili postoji neki način da joj pomognem?

Neki dan je ljuta bacila knjiga na kojoj je pisalo Dumbo.Rekla mi je "tu bi trebalo pisati dambo, a kak onda piše "u" ako u dambo nema "u"?
    Nemam vlastito iskustvo, ali znam od prijatelja koji su svojeg malog "naučili" čitati (mali je zapravo bio spreman za to, ali je dobio dodatni poticaj od svog tate) pomoću kartica sa slogovima. Znači, naučio je spajati slogove, a ne pojedinačne glasove. E sad, vjerojatno bi on naučio i bez toga, ali ovo mu je dalo malo više sigurnosti.

Što se tiče straha od neuspjeha, tu (još) nemamo većih problema (što ne znači da ih neće biti, ima sve predispozicije za to ), ali trenutno mi je glavna preokupacija zadržavanje motivacije. Što je u školi teško, kad se ne mora apsolutno nimalo potruditi oko gradiva, sve zadatke rješava malim prstom i škola mu je zasad nešto oko čega uopće nema posla, nego mjesto gdje se razmjenjuju sličice nogometaša i igra u knjižnici za vrijeme vjeronauka Na sreću, protutežu ima u glazbenoj školi, gdje se mora konkretno potruditi da bi dobio (čuo) rezultat, i dosad se to pokazalo dobrim načinom, iako ponekad bude dosta frustrirajuće. Ali učinak je pozitivan Neki dan je imao produkciju, pa smo ga nahvalili kako je dobro svirao, uz podsjećanje kako mu je to bilo teško u početku...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Neki dan je imao produkciju, pa smo ga nahvalili kako je dobro svirao, uz podsjećanje kako mu je to bilo teško u početku...
    Drago mi je da je bio uspješan i čestitam!
    Postoji li mogućnost da drugi put neće htjeti nastupati u strahu da ne umanji već stečenu slavu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •