Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2651

Tema: Darovita djeca-kako se nositi s njihovim posebnim potrebama

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Gledam jučer crtež svog malog matematičara, u usporedbi s ostalima je... jao. Mislim, bolje nego prije, ali jao

Tako da, radije bih nekad dijete prosječno u svemu nego da mi iskače u jednom polju, a bude loše u drugom.

Možda pričam gluposti, danas mi nije dan
    Ma nema veze - bit će boljih dana... Brzo ćeš shvatiti da je to bolja verzija od one kad djeca ne razumiju matematiku ili misle da ne razumiju.

Što se crtanja tiče - moj stariji je takav, ne bi crtao ništa osim shema i dijagrama, a i to crta u excel-u kad god može tj. natjera računalo da crta za njega... S druge strane, mlađi zna crtati i olovkom i na računalu. To je kao sluh za glazbu - ili imaš ili nemaš žicu za to. Nebitan predmet. To crtanje se u nižim razredima ionako koristi samo za podizanje repa onoj djeci koja ne znaju ništa drugo. Ozbiljno...

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ma nema veze - bit će boljih dana... Brzo ćeš shvatiti da je to bolja verzija od one kad djeca ne razumiju matematiku ili misle da ne razumiju.

Što se crtanja tiče - moj stariji je takav, ne bi crtao ništa osim shema i dijagrama, a i to crta u excel-u kad god može tj. natjera računalo da crta za njega... S druge strane, mlađi zna crtati i olovkom i na računalu. To je kao sluh za glazbu - ili imaš ili nemaš žicu za to. Nebitan predmet. To crtanje se u nižim razredima ionako koristi samo za podizanje repa onoj djeci koja ne znaju ništa drugo. Ozbiljno...
    Hvala

Ma ne mora biti umjetnik, samo me strah da ga taj likovni u oš ne ubije u pojam. Zašto se to i dalje ocjenjuje, ah

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala

Ma ne mora biti umjetnik, samo me strah da ga taj likovni u oš ne ubije u pojam. Zašto se to i dalje ocjenjuje, ah

Tu bi se zaista trud trebao vrednovati, naravno i talent tko ga ima, ne možeš to zanemariti. Ako se već vrednuje.
    MM ima traumu iz nižih razreda osnovne škole, što je iz tjelesnog imao 4. Učiteljica je roditeljima rekla da joj nije baš sportski tip. U višim je razredima išao na sportska natjecanja u individualnim sportovima, u tridesetima je išao na timeka natjecanja, bio drugi najbolji u timu, i danas trči desetke km. Nije tip koji će dizati utege, al klincu od 8 godina dati 4, iako ima sve dobre rezultate skokova, trčanja i što se već vrednovalo, jer nije sportski tip - stvarno su neki učitelji promašili profesiju totalno.

Ja sam pak imala uvijek 5 iz tjelesnog, nisam u životu istrčala 5 km. Čak ne mogu reći ni da sam se trudila trčati pa da nisam uspjela. Ostalo sam imala dobre rezultate i bila sam pristojna
    A u razredu bio ponavljač, baš sportski tip, on je imao 4 iz tjelesnog. Nije bio ni nepristojan. Voljeli smo ga. Ja i danas pamtim te neke nepravde prema njemu. Mogu mislit kako je on to probavljao.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala

Ma neće ga ubiti u pojam, bez brige.
    Imam i ja jednog koji ni u vrtiću nije osobito volio crtanje (ali je uz dobre tete "procrtao"), a likovni je zamrzio u školi onog dana kad je dobio prvu ocjenu (koja, suprotno njegovim očekivanjima, nije bila 5 ). I što je bilo s tim? Ništa.
    Oš je rasturao u svim predmetima osim u likovnom, gdje je bio prosječan. Ali srećom iz tog predmeta se ne ocjenjuje umjetnički dojam, nego izvršavanje uputa i marljivost, a u tome je bio dobar. Radovi mu nikad nisu bili za izložbu, ali bili su korektni. Imao je tu "sreću" da se u njegovoj školi velika pozornost polagala upravo nastavi likovnog (od razredne nastave do ambiciozne nastavnice likovnog u višim razredima), ali osim gunđanja jer mu se ne da, drugih problema s tim predmetom nije bilo. Nije imao ocjene za čistu peticu, ali na kraju godine je imao pet bez problema i iz tog predmeta.
    Da ne govorim kako me šokiralo kad smo jednom išli zajedno na neku izložbu (mislim da je imao 10-11 godina), pa sam shvatila da slike i umjetnička djela zna promatrati bolje od mene, iako, kakti, ne voli likovni. Ipak je u školi nešto i naučio, čak i ako nema sklonosti za to područje. I nije taj predmet tako besmislen - razvija neke praktične vještine koje djeci danas često nedostaju. Ne traži se od djece da budu umjetnici, ali kroz likovni nauče neke druge stvari.
    (ovo piše ona koja je u oš iz likovnog imala trojke, uz javno zgražanje učiteljice - da ne misliš da sam neshvaćena umjetnica naprotiv, totalni sam antitalent)

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Hvala
    Vrci, ne želim te prepadat, al nije samo do likovnog, oni prva 2 razreda najviše crtaju i to skoro na svim predmetima. :/

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Vrci, ne želim te prepadat, al nije samo do likovnog, oni prva 2 razreda najviše crtaju i to skoro na svim predmetima. :/
    Ja sam to i zaboravila. :/
    Ja mislim da su ti "odgojni" predmeti baš super i baš važni, samo često krivo postavljeni i podložni subjektivnom dojmu učitelja.
    Lili, zar se u 1. i 2. iz drugih predmeta ocjenjuje umjetnički dojam, ili je ok npr. da zna nacrtat krug i kvadrat iz matematike, pa makar to sličilo na krumpire?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam to i zaboravila. :/
    Ja mislim da su ti "odgojni" predmeti baš super i baš važni, samo često krivo postavljeni i podložni subjektivnom dojmu učitelja.
    Lili, zar se u 1. i 2. iz drugih predmeta ocjenjuje umjetnički dojam, ili je ok npr. da zna nacrtat krug i kvadrat iz matematike, pa makar to sličilo na krumpire?
    A gle jako puno ovisi kakvu učiteljicu dobije.
    Moj F. je dobio obje vrlo zahtjevne učiteljice, mogu usporedit s kćerkinim učiteljicama koje su bile baš onako po mjeri "u sredini" kako i treba.

Kod njegovih učiteljica krug nije mogao biti krumpir, nema šanse, bilo bi piši-briši koliko puta treba dok ne bude izgledalo kao pravi krug. Tako mi je pričao. On je ok u crtanju, al nekoj djeci je to bilo prezahtjevno.

Npr. iz prirode uče o prehrani i treba znat nacrtat pileći batak i slične stvari, ja recimo sad da to moram prvo bih morala smišljat kako da ga nacrtam, al da vidim neku fotku ili crtež bez problema bi išlo, no šteka mi ta "predfaza".
    Vizualni sam tip, kad vidim onda znam, ovako iz glave mi je teško.

Kćerka je recimo vrsna u crtanju, ima talent na MM, odskače svjetlosnim godinama od svoje generacije i mene i sina (kažem ona i MM su vanserijski talenti za crtanje, iznimka).

ja se sjećam ko danas da sam u čudu bila koliko oni zapravo crtaju u prva 2 razreda.

S tim da kod sina u razredu učiteljica itekako dijeli 4-ke iz likovnog, čak i trojke, što mi je krajnje bezvezno jer se radi o talentu i po mom mišljenju treba se ocjenjivati samo trud i zalaganje, kao i u glazbenom i tjelesnom. No ona i na tim predmetima djeci dijeli recimo 3ku jer netko nije napravio ispravno kolut naprijed. Tako je moj F. danima vježbao svog frenda da nauči ispravan kolut Suludo.

Kćerkina učiteljica je davala petice iz takvih predmeta mislim svima.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 02.02.2021. at 13:14

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •