Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
zanimalo bi me da mi malo opisete svrhu i nacin radionica sa tanjom sever.
da li se tu vise radi o socijalnoj kompetenciji, odnosno vjezbanju iste, ili vise o kognitivnim aspektima, ili o... ?
Radionice su usmjerene na socijalne vještine i emocionalni aspekt.
Mi ne idemo na radionicu kod TS, nego kod mlađe suradnice, ali princip je isti. Djeca puno crtaju, razgovaraju o nacrtanom, uglavnom na temu nekog osjećaja (dosad su "prorađivali" ljutnju, a dotaknuli su se i tuge). Istovremeno, vježbaju i međusobnu suradnju, slušati jedni druge (kako se radi o individualcima, ponekad malo zaborave da i drugi imaju potrebu nešto reći ). Evo... tog sam se mogla sjetiti ovako na brzinu, s tim da su naše radionice ipak koncipirane za mlađu djecu (vrtićkog uzrasta).
Dosad uopće nisam imala dojam da mu trebaju dodatni kognitivni poticaji, jer si ih on, još uvijek, nalazi sam, i to na prilično originalne načine. Trenutno je u fazi da uči šah. Crta geografske karte, prepisuje titlove iz filma "da bi točno znao tko što govori", i sl. Nije mu problem naći si zanimaciju i uposliti si mozak.
Ali emocionalni aspekti su nešto drugo. Iako primjećujem da pomalo sazrijeva, u odnosu s vršnjacima točno vidim da se teže snalazi, još dok je u vrtiću, kako-tako, ali u parkiću, izvan vrtića... nije baš glatko. Točno se vidi da mu fale socijalne vještine. Ali vježba ih. A ja si umišljam da i te radionice nečem služe, tj. otkako ide na njih, da je slobodniji, manje zatvoren, lakše komunicira i lakše se zauzima za sebe (i svoje interese). Možda bi tako bilo i bez radionica, ne znam. S obzirom da moje vlastite socijalne kompetencije nisu bogznakakve veliko mi je olakšanje da te vještine usvaja u kontroliranoj skupini, pod stručnim nadzorom.
Te radionice imaju preventivni karakter - i trebale bi spriječiti pojavu nekih problema kasnije tijekom odrastanja. Jesu li potrebne svoj darovitoj djeci - ne znam. Vjerojatno je to ipak individualna procjena.