Draga, ja bih bila tak sretna kad bi ovo išlo linearno, ali nažalost neJde... Moji su puno više sudjelovali u kućanskim aktivnostima u predškolskoj godini nego sada. Sada im se interesi tako rašire da za kuću nemaju vremena. Inače, odabir ide prema afinitetima (iako ponekad pribjegavam metodama prisile, pa mi je stariji rekao da mi doma primjenjujemo spartanski odgoj).
Moji iznose smeće (od predškolske dobi) ali im treba reći ili objesiti na kvaku ujutro, da to obave usput prije škole. Sami uzimaju ručak (jer nema nikoga doma da ih servisira), sami si postavljaju stol i trebali bi iza sebe počistiti, ali to rade s više neuspjeha nego uspjeha. Sami bi trebali održavati svoje stvari - knjige i igračke. Prazne suđericu kad kažem da treba, peru kadu prije i poslije kupanja, peru wc recimo jednom tjedno (dogovorili smo da čiste dasku dm-ovim vlažnim maramicama, da ne filozofiraju previše - domestos je još uvijek u domeni odraslih), kad graknem očiste cipele, a kad u prljavo rublje ubace stvari okrenute naopako (npr. čarape), takve će i dobiti. Tjeram povremeno da spremaju opeglane i složene stvari u ormar. Raspremaju i pospremaju svoje krevete svakodnevno. Skidaju prljavu posteljinu i polako uvježbavamo oblačenje (s manje uspjeha). Ponekad operu frižider ali nije to često. Puštaju vešmašinu u pogon (svodi se na pritiskanje gumba "start") i ponekad izvade veš, uz nadzor.
Ne usisavaju samostalno (jesu prije, dok nisam imala vodeni usisavač) ali brišu prašinu peruškom i čarobnom krpom. Trebali bi si sami čistiti cipele, ali recimo mm je sinoć opet uslužio obojicu i tako to ponekad bude.
Odlaze u dućan i u pekaru, ponekad na plac (sami, s popisom), sudjeluju u spremanju balkona (metu, razvrstavaju boce za odlaganje) i ne mogu se sjetiti ničeg više.
Daroviti ili nedaroviti, u ovoj dobi trebaju nadzor. To što su daroviti ne znači da će samoinicijativno nešto preuzimati. Dapače, kreativna darovita djeca često tu kućnu stegu i svakodnevne sitne poslove doživljavaju kao tlaku i zabušavaju. I ja sam takva bila, pa toleriram i njima cca 30%, a ostalo govorim i podsjećam.

Odgovori s citatom